Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ziina píše:
samozdřejmě?
@j.a.n.i1 píše:
Tak to sedlo
Vidíš, takhle to dopadá, když vynechám jen trapné uvozovky. Hnedle můžu být za trubku. Co teprv špatně uvedené tečky a čárky, ty dokáží úplně změnit smysl věty.
@yanna píše:
Vidíš, takhle to dopadá, když vynechám jen trapné uvozovky. Hnedle můžu být za trubku. Co teprv špatně uvedené tečky a čárky, ty dokáží úplně změnit smysl věty.
Já jsem samozDřejmě pochopila, že to není tvoje chyba. Jen mě to hned prásklo do očí
.
No přiznám se, že v tom taky někdy pletu (psaní číslic) je to dáno tím, že to prostě nemusím používat. Speciálně osmiletá a spol. bývá pro mne docela oříšek. Řeším to tím, že to prostě vypíšu slovně. ![]()
Ad mezery za před znamínky.
Myslím si, že je to dáno proto, že tohle se prostě nikde neučí a i vzdělaní lidé, kterým to prostě nikdy nikdo neřekl v tom dělají chyby (viz. lékařské zprávy). Nejčastěji tak, že mezeru nedělají vůbec.
Přiznám se, že jsem o tom taky neměla ani páru do okamžiku, kdy jsem se na střední (druhák?
) zúčastnila kurzu psaní na stroji. Tam nám to v rámci hodin učitelka vysvětlila (mimochodem, první rok jsme psali na klasických mechanických, až v druhém jsme se dostali k elektrickým. K počítačům až v maturitním ročníku a to jsme dělali s T 602, Win (a net
) se objevil v učebně až 5 měsíců před maturou. )
Od té doby prostě automaticky „lepím“ znamínka ke slovu.
Jestli ale tohle někdo vysvětlí i dětem, když mají základy práce s PC (tipuju na základce), těžko říct.
Ale myslím si, že ti, co s námi nechodili na „stroje“, tak to píší blbě dodnes,
protože učitelka matiky, co nás měla na výpočetku, nám o tom samozřejmě neřekla ani slovo.
Otazka je, jestli to ti učitelé vůbec ví.
A nebo jestli je napadne, že by to měli těm dětem říct.
@Ziina jasně. Ale teoreticky by bývala být mohla. Já se zas o ty tečky zarážím jak moucha o sklo
Nad samozdřejmě jen protočím panenky nebo zařadím do šuplíčku, ale nezaseknu se.
Omlouvám se za vejšplecht, ale já na tu tečku v sešitku dneska koukala jak tele na nový vrata. Nakonec ještě budu za exota, když jí tam nenapíšu. ![]()
@yanna píše:
@Ziina jasně. Ale teoreticky by bývala být mohla. Já se zas o ty tečky zarážím jak moucha o skloNad samozdřejmě jen protočím panenky nebo zařadím do šuplíčku, ale nezaseknu se.Omlouvám se za vejšplecht, ale já na tu tečku v sešitku dneska koukala jak tele na nový vrata. Nakonec ještě budu za exota, když jí tam nenapíšu.
No, teoreticky jo.
Já si teda ani nevybavuju, že by nám to kdy někdo vysvětloval
. Automaticky si to přečtu tak, jak by to v dané větě mělo být a nepřemýšlím nad tím, nebo spíš mně to ani nedojde (
), že je to špatně. Ale že se nepíše od 16. hodin vidím i já. ![]()
@Brontik na tom něco bude. I když o datech a řadových číslovkách se určitě bavily učitelky na základce v matice a češtině. Nicméně je fakt, že při psaní na stroji jsme tohle určitě probírali a tím asi i oživili.
OK, že někdo odlepí od slova otazník a vykřičník, mně sice irituje asi stejně jako někoho „samozdřejmě“, ale pochopení smyslu to nebrání.
Nicméně logika tečky ve spojení např. „až 5.měsíců před maturou“ mi zcela uniká. Vůbec nechápu, proč to tam někdo cpe, jak při tom uvažuje, proč si s tím dává tu práci.
![]()
@Brontik píše:
Ad mezery za před znamínky.
Myslím si, že je to dáno proto, že tohle se prostě nikde neučí a i vzdělaní lidé, kterým to prostě nikdy nikdo neřekl v tom dělají chyby (viz. lékařské zprávy). Nejčastěji tak, že mezeru nedělají vůbec.
Když už jsme u toho, „viz“ není zkratka. Je to rozkazovací způsob slovesa vidět (2. osoba j. č.), tudíž se píše bez tečky.
@yanna píše:
@Brontik na tom něco bude. I když o datech a řadových číslovkách se určitě bavily učitelky na základce v matice a češtině. Nicméně je fakt, že při psaní na stroji jsme tohle určitě probírali a tím asi i oživili.OK, že někdo odlepí od slova otazník a vykřičník, mně sice irituje asi stejně jako někoho „samozdřejmě“, ale pochopení smyslu to nebrání.
Nicméně logika tečky ve spojení např. „až 5.měsíců před maturou“ mi zcela uniká. Vůbec nechápu, proč to tam někdo cpe, jak při tom uvažuje, proč si s tím dává tu práci.![]()
uff, už jsem se lekla, že tam mám „až 5.měsíců před maturou“. ![]()
Hele, myslím, si, že v první řadě jsi prostě trochu „deformovaná“ právě z toho psaní na stroji. A nemyslím to špatně.
Prostě ses to tak naučila a proto tě to bije do očí. Ostatním to nikdo do hlavy nevtloukl a tak je to do očí nebije. ![]()
Další věc je tak, že když já jsem končila střední, tak se k psaní na stroji/PC dostalo v podstatě pár lidí na středních a vysokých školách, mobily běžně samozřejmě nebyly (i když se teď jedna reklama snaží tvrdit opak
) a když někdo potřeboval napsat, tak to napsal ručně.
Dneska maj mobily mnohde už druháci, na PC píšou všichni, ale nikdo jim ten základ nedal, každej je v podsttě samouk. A možná, že v diktátu by to napsali ručně správně, ale v PC je to prostě ani nenapadne. Plus samožřejmě na to mnozí v hodinách češtiny kašlali, připadně to píší ještě dříve, než se k tomu v tý češtině dostali.
Asi bych to tolik nehrotila.
Výjimkou jsou teda mé děti.
![]()
@yanna len tak na okraj, mna este ucili ze stvormesacny sa pise s cislovkou cez pomlcku. 4-mesacny, rovnako ako napriklad styrikrat 4-krat ![]()
@IvaB píše:
Když už jsme u toho, „viz“ není zkratka. Je to rozkazovací způsob slovesa vidět (2. osoba j. č.), tudíž se píše bez tečky.
a víš, že ani nevím, proč jsem ji tam dala? ![]()
Možná proto, že u toho sleduju i dění v bedně a zároveň jsem přemýšlela, jestli tam nedat „např.“ ![]()
Já vím, výmluvy. ![]()
Přiznám se, že ne vždy, když to po sobě před odesláním tady čtu, všechny chyby odhalím, kolikrát to opravuji, když to odešlu. Pokud mne něco „praští“ do oka a nebo okno hned nepřepnu.
Takže jeden z důvodů chyb může být nikoliv neznalost, ale roztěkanost. Stihnout toho co nejvíc najednou…
Mimochodem, když jsem psala ročníkovou práci a tak, tak jsem to po sobě samozřejmě stokrát četla (ehm automatické zvýraznění chyb T602 fakt neměl
), ale když se to vytisklo a člověk se k tomu vrátil, tak tam bylo tolika překlepů… ![]()
@yanna píše:
@S-o-f-i-e přijde mi, že před pár lety to ještě nebylo takhle rozšířené. A začalo to na internetu, pak víc a víc a tím to přešlo i do reálného světa.
Pravopis sa uci hlavne citanim. Ako to vidis napisane, tak to zacnes aj Ty pisat. Ked furt kukas na to, jak ignoranti trvaju na obsahu a uplne opominaju formu, zvlast pokial este nemas ten pravopis tak moc ‚zazity‘, trebars si este dietko skolou povinne, tak sa naucis tym ignorantskym pravidlam. A potom skolu vychodis, ale v prasackom pravopise pokracujes. Aspon ja mam za to, ze takyto besny pravopis pouzivaju hlavne mladsie rocniky.
Spatne psani cislovek me taky dost irituje, ale to, co jako priklad uvadis ty, je jeste v pohode. Ja uz cetla i 6-ti leta dcera, 8-mi nasobny vitez, oslava 50-teho vyroci nebo treba ve 40.-tem tydnu tehu
Chybejici nebo nadbytecna tecka me nechava chladnou, ale nikdy nepochopim, kde se vzal nesmirne rozsireny nesvar psani -ty, -tem, -ti, -temu, -tych za cislovkami. Pamatuji si, ze jsme na prvnim stupni ZS probirali jeden slovni druh po druhem a cislovky nas nase ucitelka ucila rozlisovat a ucila nas, jak je spravne psat. Dale na 2. stupni, ani na SS nam nikdo cislovky nevysvetloval, ale v tom nevidim problem. Je jo jako s vyjmenovanymi slovy, nekdo umi, nekdo ne. Myslim si, ze za tristni znalost gramatiky a cestiny obecne muze i to, ze lidi malo ctou. Ja se ctenim naucila spoustu veci, ujasnila pravidla pravopisu, eliminovala jsem chyby, ktere jsem driv delala. Bohuzel se mnoho nesvaru siri raketovou rychlosti internetem a co je stokrat napsano, byt spatne, je povazovano za spravne. Pred casem jsem si pokladala stejnou otazku jako ty, zda se myli ti druzi, nebo zda se zmenila pravidla, aniz bych to zaregistrovala. Omluvte psani bez diakritiky, na mobilu bych to psala hodinu.
Sranda ovsem je, kdyz se v diskuzi, co to vlastne znamena ten ukonceny 4. mesic dohaduje zakladatelka s nekym, kdo ji to vysvetluje, podle popisu vi, ze je to ve 4 mesicich, ale i on to napise spatne
pak je tam milion stran opravdu o houne ![]()
Chápu nedělání mezer za číslovkou s tečkou. Pokud totiž člověk neumí s počítačem, tak se mu díky tečce může rozhodit datum krásně na 2 řádky a to každý ví, že je špatně a vypadá to hůř, než když tam chybí mezery.