Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@emers píše:
Pokud na vše déle šetříte a je pro vás i pořizovací cena tak zásadní v rozpočtu, tak pořízení psa ve vašem případě není podle mě zodpovědné… můžete mít štěstí a mít psa zdravého a bez úrazů, ale taky nemusíte… si budete brát půjčku až si nedejbože zlomí nohu nebo bude mít artrozu, která se bude muset zoperovat nebo si dosaď další nemoci, úrazy… asi napíšeš, že až by se to stalo, tak to nějak pořešíte, ale já to stejně vidím jako risk když tu někdo píše, že vlastně peníze na psa nemá…
A ty muzes jentak vytahnout ze srajtofle 20 tisic?
Ja treba ne, presto jsme psy meli, dokonce i se zlamanyma nohama, s veterinarni dietou, s obcasnym sitim. Na tohle se penize nasly vzdycky. Presto ja treba nemam 20 tisic, abych si mohla okamzite koupit stene, jsou tu i dalsi vydaje. Takze ja myslim, se nasetreni na psa je celkem rozumny. ![]()
@emers píše:
Pokud na vše déle šetříte a je pro vás i pořizovací cena tak zásadní v rozpočtu, tak pořízení psa ve vašem případě není podle mě zodpovědné… můžete mít štěstí a mít psa zdravého a bez úrazů, ale taky nemusíte… si budete brát půjčku až si nedejbože zlomí nohu nebo bude mít artrozu, která se bude muset zoperovat nebo si dosaď další nemoci, úrazy… asi napíšeš, že až by se to stalo, tak to nějak pořešíte, ale já to stejně vidím jako risk když tu někdo píše, že vlastně peníze na psa nemá…
Už jsem to tu psala. Ano, budu to řešit až to nastane…Ty taky řešíš, co bys dělala kdyby tvoje děcko přišlo k úrazu, potřebovalo by vozíček a operaci za 300 tisíc? A stejně si lidi děti dělaj. I když kolikrát mají opravdu málo…Snad se nic nestane, kdyby jo, budu to pak řešit. Já takhle přistupuju ke všemu. Vše bude za nějakou dobu jiné, nemůžeš řešit věci roky dopředu. Takhle já ale smýšlím o všem, takže můžeš mít jiný názor…
@asha ty myslíš vytáhnout prachy na akutní veterinární péči nebo na pořízení psa? na psa samozřejmě můžeš našetřit, ale já bych klidná nebyla kdybych neměla prachy navíc na jeho péči když by se něco náhle stalo… já mám třeba velký finanční rezervy, ale zároveň vím, že můžu mít jen dva psy… už jsem musela finančně řešit spoustu věcí skrz veterinu, tak abych ty dva zvládla vždy zaplatit sama!
@Kulišanda no to je podle mě něco jinýho, člověk je zdravotně pojištěný atd… ale tak jak píšeš, máme na to rozdílný názor
@emers píše:
@asha ty myslíš vytáhnout prachy na akutní veterinární péči nebo na pořízení psa? na psa samozřejmě můžeš našetřit, ale já bych klidná nebyla kdybych neměla prachy navíc na jeho péči když by se něco náhle stalo… já mám třeba velký finanční rezervy, ale zároveň vím, že můžu mít jen dva psy… už jsem musela finančně řešit spoustu věcí skrz veterinu, tak abych ty dva zvládla vždy zaplatit sama!
@Kulišanda no to je podle mě něco jinýho, člověk je zdravotně pojištěný atd… ale tak jak píšeš, máme na to rozdílný názor
Na porizeni. Na veterinu by prachy byly, pokud by to bylo za padesat tisic, bylo by to horsi, ale i to by se dalo. Nicmene psa bych si z rezerv neporizovala ![]()
Jinak clovek muze byt pojisteny jak chce, ale kdyz schyta neco, na co pojistovna prispeje bud cast, nebo nic, ma stejne smulu.
@Kulišanda píše:
Nechci psa z útulku, chci malé štěně které bude od malinka perfektně cvičené a hlavně zvyklé na děti, na mazlení, štípání, tahání. a pokud se vše podaří tak jak má, dělat s ní canisterapii u autistických dětí.
Ještě mám dotaz - opravdu nemusí mít pes na canisterapii PP? ![]()
@Gina108 píše:
Ještě mám dotaz - opravdu nemusí mít pes na canisterapii PP?
Nemusi, ale musi slozit zkousky.
S PP nebo bez..toho je tu mraky..osobně bych radila s PP, ale je to na tobě.
spíš mě zaujalo, že jsi psala, že za krmení měsíčně pár stovek…čím toho psa chceš krmit? ordinace jsou plný psů s alergiemi, špatným pohybovým systémem a mrakem dalších obtíží, protože majitelé krmí granulemi, na které běží v TV reklama, jak se pejsek šťastně usmívá. majitelé se při placení u veterináře už tak neusmívají. i drahé granule, o kterých člověk slýchá, jaká je to špička jsou plné především kukuřice, pšenice..na nejmenované značce superprémiových granulí je ve složení napsaný pšeničný gluten(kvůli energii)- nejčastější alergen..atd atd
jde o větší plemeno, kde na výživě mladého psa hoodně záleží, můžeš si dovolit investovat do řádné stravy?
každý tě tady straší veterinářem a nějakýma operacema, úrazama…ok, s tím počítat nemusíš..s čím ale počítat musíš je fakt, že kromě vakcín se vše platí podle dávky a dávka se vypočítává z váhy psa. majitelé větších psů dají mnohem víc peněz za odčervení, spot-on přípravky(čili něco, co se běžně užívá)..dál když pejsek bude potřebovat vyšetření, ošetření něčeho menšího a neškodného, co ale bude vyžadovat sedaci či anestezii, tak se prohneš, protože anestetika jsou jedna z nejdražších věcí a je rozdíl, když malému psovi píchneš jen 0,1ml nebo velkému 1ml…a je sranda dát 1500 za nějakou blbost, protože prostě anestezie je drahá.
majitelé velkých psů běžně nechávají v ordinacích částky 1000 a vyšší za naprosto obyčejné věci, protože toho prostě potřebují víc(dražší verzi).
kdybych si věci na svém psovi nemohla dělat sama, tak bych do toho snad ani nešla právě kvůli financím. a to mám 4kg pejska a sem fakt ráda, že je malinký.
takže bych řekla, že na psa je prostě potřeba víc než pár stovek.
a pro veterináře je fakt radost mít v ordinaci pacienta, jehož majitel měl v záloze jen těch pár stovek a dělá třeba osteosyntézu, GDV..na svůj vlastní účet ![]()
@wifi.. jojo, ked ma clovek psa, co tej ordinacie sa proste dostane, niekedy menej casto, niekedy castejsie. Ale nepocitat s tym, ze sa nieco stane, to je proste nezodpovedne. Mat len prijem z materskej tak o kupe psa ani neuvazujem
Pes je v první řadě starost, odliv peněz a pořizovací cena psa je jenom zlomek toho, co do něj majitel vrazí za celý jeho život. A teď nemám na mysli výstaváky nebo pracanty, tam už je to úplně o něčem jiném.
Výběr psa vhodného pro canis ti zabere spoustu času a složení jednotlivých zkoušek také něco stojí, tak držím palce, ať se daří.
Bože..čtu a říkám si..ještěže si nepřizujeme děti podle nějakých standardů…to by to asi vypadalo. Mám dva psy..bez PP.Oba dva jsme chtěli a pořídili si je NE proto že stáli míň než s PP-ale protože jsme jim chtěli dát domov.-Nejsem množitel…štěnata jsem neplánovala, byla domluvená s veterinářem už i kastrace…bohužel se stalo že pes fenu obskočil..ikdyž jsme je sledovali snad 24 hodin když fena hárala..Narodily se štěnata..Jasně..ted by bylo ideální je asi hodit do Otavy u které žijeme…
Je mi z vás lehce úzko…co kdybysme vyházeli někam všechny psy. kočky a nakonec i lidi kteří nějak vybočujou z těch::tabulek::
Nepodporuju množírny-ale nic není jen černé nebo bílé…
Prostě nehoda se stát může–kolik dětí se narodí plánovaným rodičovstvím?
Své štěnata jsem krmila možná líp než kterýkoli chovatel. Neměla jsem z nich žádný zisk a přesto dostaly veterinární péči jakou měly..
Každopádně podle téhle diskuse se řadím někam mezi (jak tady poznamenala jedna přispívající–HNUS)
Mimochodem..pracuji jako sestra na geriatrii a s postiženýma-leckdy plně imobilníma lidma Canisterapii k nám chodili dělat se dvěma kříženci–kteří PP neviděli ani v bujném snu..A nebylo to jen o tomže přišli a lidi je podrbali pod krkem.TI psi naprosto dokonale plnili pro postižené to co měli.
Jsem ochotná uznat-že pes s PP asi skýtá jisté záruky minimálně o tom jak bude vypadat v dospělosti, snad i jistou záruku zdravotní.
Nicméně život není o dokonalosti…není o plánování..co když se něco stane, není o odkládání 1000.- kč měsíčně abych si pořídila psa s PP(mimochodem by mě zajímalo čím potom bude paní krmit až si toho psa na kterého si našetří koupí. Mě teda jen krmení 2 psů kvalitním krmivem vychází několikrát dráž)
Kdyby o tom život byl–nerodily by se třeba ani děti..co když onemocní? budou mít vadu?
Moc do těhdle diskusí nepřispívám..ale ted mi to nedalo-protože arogance některých mi fakt rozum nebere…Odsoudit-pokud možno hned a ted bez jakýkoli pardonů..
Myslím že je na světě tolik důležitějších věcí… ![]()
@kuhu achjo, ty nechapes, ze je rozdiel ‚nehoda‘, kedy stenata za naklady predas alebo rozdas, a podporovanie bezpapierovych akozecistokrvnych steniat, kde jedno stoji 5 litrov? To je tak tazke pochopit??? Uz ked sa stane, co sa stalo vam, tak fajn - keby boli vsetci bezpapieraci z takychto nehod, bolo by psom na svete zit. Lenze problem je prave podporovanie cielenych bPP vrhov. Ten pes nemoze sa to, ze sa narodi ani nie je horsi alebo lepsi kamarat. To tu predsa nikto netvrdi!
Prosim ta, ked to nechapes, tak radsej fakt neprispievaj, viditelne si to nepochopila no. A ano, myslim si, ze kupe psa by malo predchadzat poriadne planovanie, nie ze nie! Prirovnavat vadne deti a bpp psy je hodne huste. To by ti nevadil ani ludsky incest, nie? Naco maju ludia rodne listy, vsak ich zrusme, zivot predsa nie je dokonaly a naco nieco planovat, svet je gombicka
![]()
Ale ako povedala baslerinda, ze sa ja vobec rozculujem zejo @Shreya
Dát domov je v pořádku, taky mám křížence, protože potřebovala domov. jenže takoví psi by se neměli množit! ne proto, že by byli o něco méně než papíráci, ale proto, že takových jsou mraky a mraky v útulcích, lajdaj po vesnicích a zůstávají uvazováni u stromů a pobíhají u silnic poté, co je jejich pánečci vyhodili z auta!!
a je fuk, jestli kříženec nebo bezpapírák…v ordinaci vidím denně několik yorků…víte kolik mají podob? a většina bezPP, to ani nejsou yorkové, to jsou prostě kříženci.
@kuhu je podstatný rozdíl, jestli jsou štěňata omyl nebo jestli někdo v garáži kříží psy nazdařbůh a vyrábí levný psy.
i Vám by se sevřelo srdce, kdybyste takový množitele znala..a dělala třeba císaře fence, která je využívaná jako nástroj na chrlení plodů..a po pátém císaři má dělohu zaštupovanou jako ponožku a fyzicky je zdecimovaná.
miluju pejsky jako takový..každý co přijde do ordinace se mi líbí, ať je jaký je..
jenže v těhle případech nejde o líbení, jde tady o to, že lidi chtějí ušetřit a podporují to, že se na světě množí psi v hrozných podmínkách.
navíc je pravda, že tímto způsobem se rozmnožují jedinci, kterým by nějaká vada zabránila v tom, aby byly uchovněni..a genetický kolotoč se točí, že.
zakladatelka tady furt operovala s tím, že otec je šampion atd, aniž by jí došlo, že nějaký šampion ani nesmí nakrývat jen tak nějakou fenu, neuchovněnou. život není o zárukách a plánování..víte jaký je poměr psů s PP(tetování, čip..) a nepapíráků v útulcích?
pokud nkdo šetří, dlouho rozmýšlí a těší se a pak pořídí vytoužený štěně, tak takoví majitelé většinou psa nevyhodí z auta, když už se jim nehodí. útulky jsou plný nepapíráků a kříženců..řekněte mi jeden jediný důvod, proč by se měli dělat další a další a další???kdo těm chudákům v útulcích pomůže?
nehoda a množitelé jsou opravdu úplně jiná liga. je v pořádku dát domov pejskovi, který se náhodou narodil, nebo ho už někdo nechtěl..ale nechat si od množitele nakecat nesmysly o rodičích, slepě jim věřit a tím sama sobě omluvit úmysl ušetřit, to je hnus. pokud chovatel chce toto dělat ze záliby, může psa uchovnit a nemusí lhát.
Jedině s PP nebo psa z útulku, ovšem takovému pak je nutné zabránit v dalším množení se. Určitě tady už bylo napsáno všechno, tak se nebudu rozepisovat o množitelích atp.