Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kulišanda píše:- to se ale týká právě těch jedinců s průkazem původu, protože ti tvoří plemeno a u těch se hlídá, aby jedinec agresivní nebo s dědičnou chorobou nebyl vpuštěn do chovu. Neznamená to ale, že se nemůže vyskytnout individuální odchylka. Pokud jsou oba rodiče s PP, zdraví a mají vhodnou povahu, proč by je chovatel neuchovnil, aby i štěňata dostala PP? S velkou pravděpodobností právě proto, že u rodičů se vyskytla nějaká ta vada nebo odchylka, která uchovnění znemožňuje - nějaký zdravotní problém, nevhodná povaha, agresivita, vada vzhledu… A dost pravděpodobně ji zdědí i štěňata. Nevěř kecům typu „nechce se nám řešit tu administrativu okolo a jezdit po výstavách“. Pokud se někdo rozhodne odchovat štěňata, tohle je ten nejmenší díl práce, který s tím souvisí.
Vím o všech rizikách psa bez pp, nicméně mnou vybrané plemeno (maďarský ohař) netrpí dědičnýma chorobama jako je dysplazie atd, neprojevuje agresivitu.
Jinak ať se rozhodneš jakkoliv, samozřejmostí by mělo být několik osobních návštěv - podívat se na matku i na prostředí, následně na štěňata ještě před odběrem a osobně si vybrat, pak si pro něj zase osobně přijet a vyzvednout na místě - pokud by ti někdo chtěl předávat štěně někde na benzínce a přivezl ti jen to jedno - nebrat!
@lachtanek11 píše:
@Kulišanda Buď v klidu. Taky plánuji koupit na jaře viszlu. BEZ PP. Mám obhlídlou stanici, otec je šampion a držetel různých cen, viděla jsem x psů od nich. Nehodlám dávat místo 4tis. 13tis.
Chápu, že tu lobují různí chovatelé, kterým samotným jde o zisk.Ale nemyslím, že bys musela nutně vrazit rozdíl do veteriny. Mnohdy to je třeba naopak.
Díky
Taky jsem pro psa s PP, konečně dokončujeme stavbu baráčku, takže začínám brouzdat po internetu a koukám po chov. stanicích. Sice jsme v situaci, kdy se hodí každá koruna a počítám s tím, že pes s PP nebude zrovna laciná sranda, ale doufám, že se to odrazí ve zdraví
Já osobně nechci podporovat množitele. Jen musíme rozhodnout plemeno, já toužim už hodně dlouho po irském vlkodavovi a manžel by radši VŠSP. Tak jestli se můžu rovnou zeptat, zda tu má někdo zkušenosti s VŠSP co se zdraví týče. Budu moc ráda za postřehy
Zdraví a krátkověkost je právě to jediné, čeho se bojím u vlkodava…děkuji
@Kulišanda Tak v tom případě určitě investujte do PP, je to vážně záruka. I když se občas najdou špatní chovatelé, to ne že ne, ale aspoň je jistota, že ty rodiče viděl někdo další, je tam možnost zpětné kontroly a tak, je to určitě lepší. ![]()
@Litta píše:
@Katchi Takže teďka bude epidemie maďarů, moje domněnky se potvrzují. Chjoo, to zas dopadne.
Ja se toho taky obavam
nicmene ja cubinu planuju az za nejaky cas, zatim amme doma dva velky psy a dve maly deti
to staci az az ![]()
@Kulišanda To nebylo přímo na tebe, ten povzdech. Jen jsem reagovala na @Katchi, že už se projevují poruchy právě v důsledku nerozumného křížení! ![]()
@lachtanek11 píše:
@Kulišanda Buď v klidu. Taky plánuji koupit na jaře viszlu. BEZ PP. Mám obhlídlou stanici, otec je šampion a držetel různých cen, viděla jsem x psů od nich. Nehodlám dávat místo 4tis. 13tis.
Chápu, že tu lobují různí chovatelé, kterým samotným jde o zisk.Ale nemyslím, že bys musela nutně vrazit rozdíl do veteriny. Mnohdy to je třeba naopak.
Chovatel nejsem, ale přesto jsem jim vděčná, že vyšlechtili tolik plemen, z kolika si dnes můžeme vybírat. Tím, že budeš podporovat množitele, tím docílíš akorát toho, že za pár let nerozeznáš maďara od vlkodava, protože bude všechno zdegenerované a promíchané.
@Kulišanda píše:
Díky
Promiň, voříška ti cpát už nebudu
, přečetla jsem si, co od toho psa očekáváš až když se můj příspěvek odeslal.
Takže ty už máš jasno, jen se potřebuješ utvrdit v tom, že dobře činíš. Tak to bohužel nemohu sloužit. ![]()
Určitě s PP. Já takhle koupila kocourka sphynxe s tím, že co jsem ušetřila při pořizování jsem následně nacpala do léčby a po dvou letech mi stejně umřel
Skrytá srdeční vada.. Nikdy u bezpapíráka nezjistíš jestli rodiče nebyli např. příbuzní nebo nemají skryté vady
Hodně lituju toho jak jsem se tenkrát rozhodla
Ono je to prašť jako uhoď, kromě toho, že pes s PP by měl fakt vypadat tak, jak se od plemene očekává, záruka lepšího zdraví tam nikde není, dva z našich měli epilepsii od cca čtyř měsíců, další dva klouby v háji, další má nějakou alergii, nemůžeme přijít na to z čeho je…
ale je fakt, že jsem měla i dva bezpapíráky, a bylo to to samé, jeden umřel ve třech letech na vrozenou vadu jater, druhej sice byl zatím zdravý, bohužel už taky není mezi námi, ale podle toho, jak šmachťal, by určitě měl v budoucnu taky potíže s kloubama.
Zase u bez PP je riziko, že to bude z nějaké fakt hnusné množárny. Takže bych vzala asi taky spíš z útulku.
Příspěvek upraven 03.10.13 v 13:27
@Kulišanda píše:
Voříška určitě nechci. Miluju je, ale prostě mám důvody proč pořídit toto plemeno. Fylosofie těchto prodejců mi není uplně příjmená, nicméně, štěně je na světě, takže buď si ho někdo koupí, nebo skončí v útulku. Množit nechchi, fenku chci po prvním hárání nechat vykastrovat. A ty peníze do vynaložené péče během prvního roku…jaké to jsou? co může psa natolik ovlivnit (zkontroluji si prostředí, očkování, odčervení, geneticky toto plemeno netrpí…křížence s jiným ohařem si troufám říci, že bych poznala)
Geneticky toto plemeno netrpí… ty nechápeš jednu věc - geneticky netrpí proto, že „vadní“ jedinci nejsou do chovu vpuštěni a tudíž nemůžou své geny předávat dál. NEZNAMENÁ to ale, že se žádný takový jedinec nemůže vyskytnout. Může a vyskytne. A právě na takových pravděpodobně tihle množitelé bezpapíráků chovají - na psech, kteří by do pořádného chovu vpuštěni nebyli - tudíž nemáš ABSOLUTNĚ ŽÁDNOU ZÁRUKU, že nemají nějakou skrytou genetickou vadu. Množitel ti to samozřejmě nepřizná, bude se dušovat, že oba rodiče jsou zdraví, jeho jen nebaví jezdit na výstavy. Kecy v kleci.
Nechápu to myšlení
, chci pa ale za pa PP je to moc. A co pak péče o pa, žrádlo… to raději počkam a našetřim na pa s PP, ne nepodporovala bych chovy bezpapíráků
jenže plno lidí šetří na nesprávném místě
a tim podporují tyhle „chovatele“
. Za pa bez PP bych max dala 1000, spíš bych se poptala ve stanicích jestli tam nemají psa s PP ale co neni vhodný do chovu, ti jsou pak o dost levnější nebo pak i vzít z útulku což osobně bych nechtěla tak bych raději počkala a pak si vybrala psa s PP ![]()
S PP nebo z útulku… nepdoporovat množírny a chovatele který připouští neuchovněný psi!!! taky jsme hodně váhali a máme s PP… je to určitá záruka co kupujete.. Bohužel si spoustu lidí myslí že PP jsou pouze vstupenka na výstavy, ale není tomu tak.. ![]()
Navíc pokud nechceš psa na chov tak můžeš mmít nestandartního PP který je určitě za epší cenu.. ![]()
Mám jednu fenku, která se množiteli už nehodila a tak se ji zbavil. Psychika se bude dávat dohromady hodně dlouho. O tu psychiku jde taky. Jestliže má někdo fenu, která jen rodí, štěňata tito „chovatelé“ často prodávají před osmým týdnem věku štěněte, nečipují… Jsou i chovatelské stanice, které mají jeden vrh za druhým, to je potom na zvážení. Zkuste si vybrat malou chovatelskou stanici, kde si vypiplají jednou za čas štěňátko. Budete se moc na chovatele obrátit s případnými problémy apod. Rodokmen není záruka zdraví, ale máte jistotu, že rodiče byli uchovněni a tím pádem nemají žádné závažné vady jak v exteriéru, tak ve zdraví.
Nehledě na to, že pořizovací cena psa je v podstatě to nejmenší. Když náhodou zvíře onemocní, to potom stojí sakra peníze..