Psi s průkazem původu, nebo bez?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8921
27.3.11 10:16

Mofiz

Hadat se nebudu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
27.3.11 12:33
mag píše:
A zkoušela si svod a boniatci, včera jsem na nějáké diskusi o RR četla, že i větší pes může být uchovněn, záleží na posuzovateli.

A ta fenka není uchovněná proč? A mají oba alespoň vyšetření na DKK, DLK a DS?

Ona ta investice do koupě štěněte je ve finále minimální částka, ale to snad víš, když máš papírové štěně.

Samozřejmě je to tvoje věc, ale zajímá mě jak zodpovědně se k tomu stavíte jako „chovatele“

Vim že by našeho psa neuchovněli ;) a oba psi mají všechna vyšetření a jsou v pořádku. Mě je nějak jedno kolik za psa utratim, ale jak řikám obyčejní lidé, kteří by si za ty peníze koupili třeba starší auto by za psa takové peníze nikdy dát nemohli! Fenka neni uchovněna kvůli víšce. A myslím s iže zodpovědní jsme dost, nemusíš se bát že by nějaké ze šťěňat skončilo v útulku, apeluj spíše na svědomí chovatelů kteří kříží všemožné rasy mezi sebou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
27.3.11 12:49

Ale prd by na zvíře 20 tis neměli. Lidi si dneska berou půjčky na všechno možné, tak proč ne na psa?

Na druhou stranu kde je poptávka, bude vždycky i nabídka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8921
27.3.11 12:52
strelish píše:
Ale prd by na zvíře 20 tis neměli. Lidi si dneska berou půjčky na všechno možné, tak proč ne na psa?Na druhou stranu kde je poptávka, bude vždycky i nabídka :nevim:

Presne…protoze pes (nebo jakekoliv jine zvire) nestoji jen tech 20tis, ale mnohem mnohem vic…
Bohuzel se to bude dit porad, ze lide budou mnozit a mnozit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
27.3.11 15:51

Je to zcela tvoje věc, ale docela by mě zajímalo, co na to říká chovatel, který vám psa prodal. A výsledky toho DKK a DLK mi prozradíš? Koukala jsem, že u RR jsou ty docela přísné (což je dobře) a kdo u RR vlastně RTG posuzuje?
A že nabyli oba uchovněni zrovna kvůli výšce, to je náhoda :mrgreen:

Ale přesně, kde je poptávka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8921
27.3.11 16:57

Predpokladam, ze chovatel o tom nic nevi…a i kdyby, nic s tim nezmuze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
27.3.11 17:27

Jako chovatel MOK jsem jednoznačně pro psa s PP. A nebo pak pejska třeba z útulku, kterému dáte domov, ale předem víte jaký je, případné choroby, chování apod. To u štěňěte bez PP nikdy nevíte. Jak tady už párkrát padlo: jedinci, kteří nebyli svým klubem uchovněni nesplňují základní standardy plemene tj. vzhled, zdraví, povaha a případně další pracovní předpoklady. Tím pádem nevíte jestli vám z roztomilého štěňátka nevyroste labilní pes s hromadou vrozených vad.
Vybírejte srdcem u osvědčených chovatelů :mavam:, kteří vám poskytnou i chovatelský servis :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
27.3.11 18:55

Denino vy třeba zodpovědní budete, znáte rodiče svého psa, rodiče feny, ale i ti, kteří si od vás vezmou třeba fenečku, budou (po vzoru vašem) chtít jednou štěňátka, když přeci rodiče byli s PP. A pokud nebudou znát rodokmen, je tu riziko, že nakryjí sourozencem, otcem, dědou…Krýt bez PP psa je hodně krátkozraké…Ale to už je debata na dlouho. Podle mě pokud nechce někdo psa za X tisíc, pořídí si nestandardní štěně(které bude mít PP, ale nebude chovné), které bývá levnější(u RR je to třeba špatný tvar ridge)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
28.3.11 16:22

Nevim kolikrát to mam řikat, pes i fena jsou nad povolenou víšku. Koukněte se n RR stránky na bonitace a koukněte se proč 90% psů nejsou uchovněni pokud mi nevěříte. 10% je kvůli posunu korunek a zbytek je jen proto že jsou třeba o 2 cm vyšší! Pokud bych se v tom chtěla více šťourat, tak si tedy pojedu ochovnit psa do ciziny, kde výškou projde ;) Ale tady, protože je po x let pořád stejná výška a psy jsou rok od roku vyšší (pokud je tedy od malička chovatelé „netýrají“ aby jim nepřerostli povolenou výšku) tak za chvíli taky nebude ani jeden chovnej RR. A já osobně, pokud bych ty peníze na psa neměla, tak bych si je určitě nepůjčila, ale koupila bych si psa bez papírů ;)
A DKK a DLK máme 0/0. Oba psy jsou naprosto zdravý, ale samozřejmě mi věřit nemusíte ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Baslerinda
28.3.11 18:11

Kdo tady vymyslel takovou hovadinu,že PP je záruka 100% zdraví?! Tak především,je to průkaz původu,záruka dohledatelnosti předků,pes tak může doložit a dokázat,ke kterému plemeni patří,není to záruka stoprocentního zdraví! I když samozřejmě je tam větší šance,že pes bude bez problémů ( nižší riziko srdečních vad,epilepsie,alergie,DKK,DLK, oční vady , PLL a prcd -PRA atd atd. ), málokterý množitel psů bez PP je necháva testovat alespoň na povinná vyšetření stanovená klubem. Psi bez PP po rodičích s PP ? Hm, kdepak se asi stala chyba, že rodiče dejme tomu PP mají ale nebyli zbonitováni, lenost majitele,nebo vada o které majitel ví ale na těchto psech stejně množí ? Záměrně nenapíšu chová. Bohužel,pes bez PP má stejnou hodnotu jako kterýkoliv voříšek. Lucka Baslerová , www.hairless.cz

• Citovat
  • Upravit
3089
28.3.11 23:33
Baslerinda píše:
Kdo tady vymyslel takovou hovadinu,že PP je záruka 100% zdraví?! Tak především,je to průkaz původu,záruka dohledatelnosti předků,pes tak může doložit a dokázat,ke kterému plemeni patří,není to záruka stoprocentního zdraví! I když samozřejmě je tam větší šance,že pes bude bez problémů ( nižší riziko srdečních vad,epilepsie,alergie,DKK,DLK, oční vady , PLL a prcd -PRA atd atd. ), málokterý množitel psů bez PP je necháva testovat alespoň na povinná vyšetření stanovená klubem. Psi bez PP po rodičích s PP ? Hm, kdepak se asi stala chyba, že rodiče dejme tomu PP mají ale nebyli zbonitováni, lenost majitele,nebo vada o které majitel ví ale na těchto psech stejně množí ? Záměrně nenapíšu chová. Bohužel,pes bez PP má stejnou hodnotu jako kterýkoliv voříšek. Lucka Baslerová , www.hairless.cz

Z tím PP s tebou soulasím, není to záruka že je pes „bez chyby“ A jak řikám náš pes i fena se kterou bychom chtěli mít jeden vrh nesplňují víšku, a u tás to bohužel funguje aspoň u psů tak - Výška 71cm? - Neuchovněn!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
29.3.11 10:18

No jo Denino, ale ber to tak, že standard plemene je tu od toho, aby dané plemeno vypadalo jak má. Pokud by jednou ustoupili někomu o dva cm nahoru, podruhé zas někomu o dva cm dolů, kde by za chvíli plemeno bylo? To by pak jeden ridgeback měl výšku vipeta a druhý třeba dogy :nevim: …Já vím, že je to blbé, taky mám fenku s PP a chovat na ní nemůžu (špatný flek) , tak to ale chodí a je to tak dle mě správně. Raduj se z toho, že máš krásného, zdravého psa. Každý přece nemusí mít potomky :kytka: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
29.3.11 12:05

A ještě mi přijde divné, že je venku uchovní, vždyť standard FCI je všude stejný, ne :nevim:

No hlavně, že vám utrhají ruce, jestli tohle není ten hlavní důvod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
29.3.11 13:41

Kvatapka: Já jsem samozžejmě ráda za psíka jakýho mám a za nic bych ho neviměnila :) Ale fenka chce mít aspoň jeden vrh, tak sme se nabídli ;) Já s tou víškou to tady říkám pro to, že tady všichni nevěří tomu že se kvůli víšce neuchovní a zkouší tady na mě DKK, DLK a DS a že muj pes prostě nemůže bejt v pořádku.
Mag: Budeš se tomu divit, ale např ve španělsku bychom prošli. Děda mého psa je ze španělska, je tam uchovněn a v čechách by víškou neprošel, tím pádem podle ČR pravidel by bez papírů byl jak můj pes tak i jeho táta, ale nejsou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
29.3.11 13:51

No a ve španělsku mají výjimku z FCI? Nebo jak to je, já díky tomu, že jsem fenu neuchovňovala nevím, kdy je možno psa uchovnit mimo standard.

A neměl by vysoký pes teda krýt na menší feně??? Aby štěňata nebyla vysoká jak vlkodav… Proto mají chovy poradce, že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný