Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@warita díky za optani
Pepik užívá Risperidon Actavis. Pomalu ho vysazujeme. Totálně jsme zmenili výchovu. Více se domlouvame, připomínáme, máme pravidla, povzbuzujeme… Zrovna včera psychiatricka vysadila ranní dávku a zrovna dnes jsem jela narychlo z prace domů, protože děda měl problém s odchodem ze školky a pak ho babička nemohla dostat domů. To vše proto že ho učitelka z druhé tridy při odchodu napomenula, že něco udelal špatně a jemu se to zdálo nespravedlivé. Zase dělá více naschvály, občas se totálně zasekne, když nechce poslouchat co říkám, zacpe si usi, dělá opičky a odmlouva. Normálně bych tohle az tak neresila, ale já mam úplně sevreny žaludek ze se to zase vrací. Strašně se bojím že po vysazení bude mít zase afekty a projevy agrese a bude se s tím trápit cely zivot. Zítra budu volat naši psycholozce ale řekne mi to co vím. Důslednost, laskavost, domlouvat, chválit. Ale co mam delat když se sekne, to nevím doteď.
@1pipa píše:
@warita díky za optaniPepik užívá Risperidon Actavis. Pomalu ho vysazujeme. Totálně jsme zmenili výchovu. Více se domlouvame, připomínáme, máme pravidla, povzbuzujeme… Zrovna včera psychiatricka vysadila ranní dávku a zrovna dnes jsem jela narychlo z prace domů, protože děda měl problém s odchodem ze školky a pak ho babička nemohla dostat domů. To vše proto že ho učitelka z druhé tridy při odchodu napomenula, že něco udelal špatně a jemu se to zdálo nespravedlivé. Zase dělá více naschvály, občas se totálně zasekne, když nechce poslouchat co říkám, zacpe si usi, dělá opičky a odmlouva. Normálně bych tohle az tak neresila, ale já mam úplně sevreny žaludek ze se to zase vrací. Strašně se bojím že po vysazení bude mít zase afekty a projevy agrese a bude se s tím trápit cely zivot. Zítra budu volat naši psycholozce ale řekne mi to co vím. Důslednost, laskavost, domlouvat, chválit. Ale co mam delat když se sekne, to nevím doteď.
A co je to teda přesně za diagnózu ?
Neškodí mu spíše to, že se ho všichni bojíte, máte strach ho i napomenout a chodíte kolem něj po špičkách ? To mu podle mě v životě nic dobrého přinést nemůže. Tam se s ním nikdo mazat nebude (škola, přátelé, sport, koníčky, běžný život), aby se z toho pak nesložil úplně.
@1pipa drzte se, musi to byt fakt tezke. Taky bych se asi bala, ze kdyz syna nemuzu napominat, ze mi brzo preroste pres hlavu.
Ty leky jsou podle internetu na leceni schizofrenie a jinych psychotickych stavu. Ma tedy schizofrenii? Musi to byt tezke.
@káťa píše:
A co je to teda přesně za diagnózu ?
Neškodí mu spíše to, že se ho všichni bojíte, máte strach ho i napomenout a chodíte kolem něj po špičkách ? To mu podle mě v životě nic dobrého přinést nemůže. Tam se s ním nikdo mazat nebude (škola, přátelé, sport, koníčky, běžný život), aby se z toho pak nesložil úplně.
Diagnózu žádnou nema, vlastne od psychiytricky sourozeneckou rivalitu a separační úzkost. Prasky dostal protoze se dostal do takoveho silneho afektu. Pry jeste nema dostatecne dozralou nervovou soustavu a tím jak málo spal a trucoval a všechno tak gradovalo, tak došel do stavu, kdy se mu nervová soustava pretizila a on už to nezvládl. Bude vzdycky citlivejsi, spatne snasi zmeny a bude mit sklony k uzkostem. Kdyz nema pravidla a nedrzime ho zkratka, okamzite ztraci pudu pod nohama a je nejisty. Ma radost z kazde prekonane prekazky a pochvaly, protoze se podcenuje. To je jasne ze se taky bojim ze pujde o psychozy, to mi ale psychiatricka i psycholozka vyvracely. A po špičkách kolem něj rozhodně nechodíme. Naopak jsme mnohem důslednější než před tim. Jen ho „nebijeme“ a více podporujeme. Když nechce poslechnout, snažíme se nejprve domluvit, dát mu pocit, že může taky rozhodovat a tím ovlivnit další prubeh. Pokud si vybere neposlouchani, už průběh neovlivní. Většinou se zamysli a řekne ze chce at nerveme a uděláme to společně v klidu. Vlastně ani za tu dobu nenastala situace ze bych mu chtěla dát na zadek. Spíš když do sebe se starším synem rypou a provokuji se, to jsou chvíle kdy už jdou domluvy stranou a začínám křičet. Vždycky na to ale zareagují. Večer si hodně povídáme o tom co je trapi a co by mohli udělat jinak. A připomínáme si, že chceme být v klidu a nervat po sobě. Uvidím ale co bude až prášky vysadí. Pokud by to melo byt jen o uvztekanosti bez afektu a agrese, neresim, takové prostě některé děti jsou. A sorry za chyby, píšu z mobilu ![]()
@warita píše:
@1pipa drzte se, musi to byt fakt tezke. Taky bych se asi bala, ze kdyz syna nemuzu napominat, ze mi brzo preroste pres hlavu.Ty leky jsou podle internetu na leceni schizofrenie a jinych psychotickych stavu. Ma tedy schizofrenii? Musi to byt tezke.
Díky za podporu. Napominam a jsem důslednější mnohem vic nez před afektama. Asi jsem to v příspěvku špatně vyjádřila.