Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Luci,
ze začátku jsem to brala sportovně, pokaždé jsem si řekla „příští měsíc už to musí vyjít“, ale zatím se tak nestalo
Mám velkou oporu v manželovi a kamarádce, která ačkoliv to vypadalo, že za miminkem půjde dlouhou cestu (srostlé vaječníky = 90% neplodnost) se dočkala 2 //.
I když jak vidím nějakou těhulku nebo mamču s mimískem, tak je mi najednou úzko u srdíčka, ale vím, že slzami nic nevyřeším.
Pokud chceš klidně mi napiš na mail lucie.cehlarikova@centrum.cz, víš jak se to říká dvojnásobná bolest, poloviční bolest…
PA Lucka
Ahoj holky a Luci.
Tak já se snažím už devátý měsíc a nic
. Uz se pomalu chystám, že nás s manželem objednám k doktorovi. Vždycky je to v pohodě, ale pak dojde menzes, poslední dobou o den dříve než má, a je po naději. Pořád si říkám, že to musí být psychikou.
Tak pevné nervy.
Bea
Ahoj Lucko,
ja jsem na tom stejne vypadalo to ze jsem konecne mela OVU a vedela jsem ze jsme se tulili (uz 6mes. chodim k doktorce a uz mam taky nejaka vystereni za sebou) a dokonce mi bylo tak zvlasten, zvysena BT a tak, tak jsem verila,a ono nic, dostala jsem to jako hodinky. jeste k tomu jsem onemocnela s nejakou chripajsnou a brecela jak zelva. momentalne me to preslo ale kdyz na to vzpomenu mam depku a snad uz mi chybi i ta nadeje, vim, ze se deji ruzne zazraky, ale uz na pocatku jako bych tusila, ze ja to zase nebudu mit tak jednoduche a taky ne. me by se to rozhodne nemohlo stat uplne v klidu a hned na pocatku tak jak to ma byt, acho jo… Lucka
Ahoj Luci,
já se teprve k doktorovi chystám, protože jak už jsem psala ta moje nynější dr je divná
. Vůbec ji nezajímá, že opravdu dítě s manželem chceme a o zabezpečení se nebavím. Takže teď scháním co nejvíce informací, abych opět nešlápla vedle. No jinak o depkách vím své
. Můj manžel jezdí alespoň 1 týdně na školení na 2 dny a já pak v noci nedělám nic jiného, že bulím do peřiny a cítím se hrozně sama
. I když manžílek je moje zlatíčko a stojí při mě, i tak mě někdy přepadnou chmury.
No my jsme si nemysleli, že to bude tak složité otěhotnět. A vidíš, pokud to nevyjde ani tento měsíc, bude to už 7 měsíc. To by mě nikdy nenapadlo. Ale máš pravdu, že mě se taky nemůže poštěstit napoprvé.
PA Lucka
Bea: taky si myslím, že že to bude psychika. MS mi chodí jako hodinky, tak se už pomalu připravuji na dalsí
Kdyby tak nepřišla.
Taky přeji pevné nervy.
Ahoj holky,
tak jsem včera zašla k mé doktorce, protože ten nový doktor nepřijímá nové pacientky. Opět jsem 2 dny špinila, takjsem se hned raději objednala. A představte si, že se najednou moje pí DR začla starat a hlavně se podrobně vyptávat. Tak jsem jí ukázala můj MS kalendář, kde jsem měla vyznačenou jak MS tak i každé špinění. Hned se jí na tom něco nezdálo, udělala mi klasické vyšetření, při něm mi řekla, že mám zánět, pak udělala vaginální ultrazvuk, kde zjistila, že na levém vaječníku je cysta, která zřejmě způsobuje krvácení uprostřed cyklu a má to za příčinu, že se nám zatím s manželem nedaří počít mimi. Zřejmě se správně neuvolňují vajíčka. Dále mi vzala krev, aby zjistila zda nemám narušenou štítnou žlázu a nechá udělat podrobný rozbor (hlavně hormonální obraz). Takže konečně vím, v čem je chyba. Jakmile doléčím zánět, tak začnu s léčbou cysty a upravení cyklu. No jsem hrozně zvědavá jak dopadnou ty výsledky krve, jen aby to nebylo ještě horší než říkala, jinak nám s manželem asi začne opravdu dlouhá cesta za miminkem.
No nic tak se mějte a držím palečky v početí mimča ![]()
PA Lucka
Ahoj Lois,
už jsem to někam psala..Jsem ta dnes už šťastná těhule těsně před porodem,ale chtěla jsem tě povzbudit,že já jsem se snažila rok a kousek intenzivně a dva roky celkem..
Nakonec to vyšlo a to v době,kdy jsem si sama pro sebe řekla,že už na to myslet nebudu,že mám letos spoustu jiných starostí..
A hnedka první měsíc to vyšlo..ani mi to nedošlo,i když příznaky byly víceméně jasné..
![]()
Vím,že chtění je hrozné,ale když to přejdeš,tak věřím,že se ti to podaří..
Jinak já teď zrovna chci hrozně porodit(39+2) a taky nic..Zkouším na to nemyslet a snad to vyjde..
Je fakt,že porodit už musím..
Tak držím palečky a snad ti moje zkušenost k něčemu bude..
![]()
P.S.Kamarádka to zkouší 3tím rokem a nic..
Ahoj holky,
nedá mi to, abych nereagovala na Vaši diskusi. S mým partnerem se o mimíska snažíme už od května 2003.
Na konci ledna tohoto roku se nám to povedlo, ale potratila jsem v 9tt.
Navštívili jsme jedno CAR, kde se k nám chovali hrozně, protože jsme nebyli podle nich dostatečně finančně zajištění, ale to je jiné téma…
Zjistili, že mám zvýšenou hladinu testosteronu (možná syndrom polycystických ovárií) a partner snížený počet a pohyblivost spermií. Ale my jsme zatím IVF odmítli, protože se ještě nějaký čas pokoušíme snažit přirozeně.
Tak jsem nakoupila vitamíny a minerály: Zinek, Selen, vit.E, C, kyselinu listovou, Maccu, B-komplex a Energyman.
Zinek a selen v kombinaci, všechno ostatní zvlášť, abych mohla podle potřeby upravovat dávkování, např. vit.E se nesmí brát dlouhodobě 400mg.
Dále je dobré Vašim miláčkům vyměnit trenky za slipy a dbát na to, aby se nekoupali v příliš teplé vodě, lepší je sprchování studenější vodou a taky nějaká pohybová aktivita.
I když tohle všechno děláme, tak se zatím nedaří. Možná je to tím, že nemám ovu, ale v CAR i můj gyndr. ví, že mám zvýšenou hl. testosteronu a nic mi s tím neudělali, asi bych měla změnit gynekologa.
Všem snažilkám přeji //,
Lenka
Ahoj,
chtěla jsem tě jen povzbudit,že já se snažila skoro 2roky a předtím jsem nikdy žádnou antikoncepci nikdy nebrala,protože mi doktor řekl,že se zakloněnou dělohou nemusím mít taky děti..
Nakonec jsem se do toho pustila,ale povedlo se,až první měsíc,kdy jsem si řekla,že na to kašlem a necháme to koňovi…
Za 3dny mám termín porodu a jsem šťastná jako blecha..
Takže se neboj,půlrok je opravdu nic…papapa a miminkům zdar.. ![]()
Ahoj holky,
ja jsem take jednou z vas, snazilek. S manzelem se o miminko pokousime od kvetna 2004. Tomu predchazelo vysazeni HA po 6-ti letech. Od te doby mam menstruaci nepravidelnou, tezko se odhaduje OVU
. Posledni menses jsem mela 2.9. Mam bolesti bricha a prsou, zaroven i zvysenou teplotu. Na test je asi brzy, ale bojim se, ze ty moje „dny“ zase prijdou. Nevim, jestli se mam jit poradit s lekarkou.
Ja se tech // asi nedockam. Neprala bych sobe i vam vsem nic jineho !!! Snazim se na to nemyslet, ale tajne si stale predstavuju chvili, kdy mi test vyjde pozitivni.
Vsem vam preji hodne stesti a kdyz to zase nevyjde, tak at neztracime nadeji !!!
Krasny vecer,
Makovka
AHoj holky,
my sa tiez snazime uz pomaly pol roka a stale nic. Tento mesiac mi vsak este neprisla MS, v 36.dni mam len spinenie- uz 3.den. Napatie v prsiach nepocitujem, ani ziadne ine priznaky tehotenstva. Mozno som trocha unavena, ale mame tu zle pocasie, tak to pripisujem skor jemu.
Nema niektora z vas skusenost, zeby bola tehotna aj napriek tomu, ze na zaciatku nic nepocitovala? Ziadne nahle nevolnosti, napatie v prsiach…?
Test si este nechcem spravit, mozno je este prilis skoro.
Vsetkym snazilkam prajem //. ![]()
Ahoj slecnica,
já neměla žádné typické příznaky (nevolnost, únava, prsa) asi první měsíc. Když mi vyšly // na těhutestech psala jsem zkušené kamarádce zoufalé sms, jestli je to Ok, když nezvracím a nepadám únavou a vlastně mi nic není. Kamarádka říkala, ať se nebojím, že to přijde a je to pravda - nevolnosti přišly od druhého měsíce.
Tak se moc nepozoruj a nech tomu volný průběh.
Hodně štěstí.
Jana + Kačka 29tt
Ahoj holky,
taky musim reagovat......
My jsme se snazili 10 mesicu, ve kterych jsem zkousela vsechny mozny triky vcetne 30 minut po styku lezet s nohama nahore. Moje tehdejsi gyndr. mi po 8 mesicich neuspesneho snazeni rekla, ze se ted tim zabyvat nebude, az po roce snazeni.Tak jsem presla k jinemu gyndr. a ten mi rekl, ze mam zaklonenou delohu a jestli pry lezim po styku na brise. No a to ja nelezela, jelikoz jsem ani od predchozi dr.nevedela, ze tu delohu mam jinak. Takze od te doby jsme zacali provozovat styk zezadu (jenom v plodny dny
a hned potom lehnout na brisko. K tomu jsem si jeste delala OVU testy (OVU test 99), pri mem 30 dennim cyklu byla OVU 16 den, ktere vychazely 14,15,16 pozitivne a prave v ty dny jsme se snazili. A ted uz jsem v 36.tydnu a uz se hrozne tesim na to nase mrne!!!!
Myslela jsem porad na otehotneni hrozne moc, mezitim manzel byl 2× na spermiogramu (1× dokonce uz v dobe, kdy jsem byla tehotna, ale jeste jsem o tom nevedela
, a me nechal dr.udelat hormonalni profil. Vsechno bylo OK, takze u nas byl opravdu problem jenom v tom, ze jsem nevedela o poloze moji delohy. Takze doporucuju se zeptat dr. i na tohle, podle me je to hodne dulezity.
Vsem vam preju brzke // a nam drzte pesticky, aby se prcek vyklubal zdravy a co mozno nejrychlejc.
Ahoj Radka
Ahoj Radko,
chtela bych ti podekovat za radu o lezeni na brisku.
Ja mam take zaklonenou delohu (mimochodem mi to rekla az lekarka v USA) a dodala, ze v tomto pripade bude nej:,–(nejsi otehotnet v poloze zezadu.
Priste si po tom ale jeste zkusim lehnout na bricho ! ![]()
Preji ti snadny porod a hlavne zdrave miminko !
Papa,
Makovka
AHojte holky, tak dnes som si spravila test a mala som i ba jednu/. Skutocna MS mi stale neprisla a to je 40.den. Myslite si, ze mam skusit este raz test o tyzden? DIky.
Ahoj Slnecnica,
jak má být normálně dlouhý tvůj cyklus? Já mám běžně 43-48 dnů. To znamená, že v mém případě je ovu kolem DC30 a tak je u mě DC40 ještě moc brzo na testování. Měříš si BT, nebo zkoušíš OVU testy? Třeba je ještě příliš brzo na zjišťování HCG.
Milli