Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bigl píše:
Ve 13 ne. Možná v 15. Ve 13 je v sedmé třídě, to se nemá co do půlnoci kde poflakovat, za mě. A ještě s 15 stovkami v kapse.
Moje dítě a i jiné děti jsou ve 13 letech v osmé třídě.
Pro zakladatelku do tolika hodin bych 13 leté dítě na akci nenechala.
Příspěvek upraven 18.05.22 v 17:07
Teda koukám, co je tady štědrých rodičů. Jako nacpat třináctiletému děcku 1500 na jeden večer
. To mají moje děti jako kapesné na 3 -4 měsíce a že teda nejsme žádní chudáci, ale naučit děcko na to, že když si někam vyrazí, tak dostane od maminky takovou sumu, kterou může rozfofrovat? No tak nová doba… ![]()
Jaké je pak ideální kapesné pro děcko, co jede na týden na intr nebo na koleje? Počítám aspoň 5 tisíc na útratu na týden ( i víkendy, že jo), ať se může chodit bavit? Takže 20 na měsíc? Plus ubytování, strava atd? Takže tak třicítka na dítě? Nebo jaká je hranice, když někomu připadá 1500 na útratu na jeden večer (počítám tak 4 hodiny?) úplně cajk?
@topazio píše:
Moje dítě a i jiné děti jsou ve 13 letech v osmé třídě.Pro zakladatelku do tolika hodin bych 13 leté na akci nenechala.
Tak můj syn je v osmé, má 14 a 13 už mají ve třídě jen 2 děti, jinak všichni 14,
@Tofifea píše:
A jak by se pak dostala z města domů? Když je vyzvedne něčí otec ve 22:30 mi přijde bezpečnější.
Klidně bych pro ni přijela sama.
Na útratu je kapesné
, určitě bych nepustila 13leté dítě na koncert bez dospělého. jestli to není někde na vesnici, ale např v Praze tak tam se ztratí jako nic a už vidím jak jí tam otec od kamarádky bude hledat ![]()
@Markéta80 píše:
Na útratu je kapesné, určitě bych nepustila 13leté dítě na koncert bez dospělého. jestli to není někde na vesnici, ale např v Praze tak tam se ztratí jako nic a už vidím jak jí tam otec od kamarádky bude hledat
Zakladatelka píše, že je pouť v sousedním městě. To už tuplem bych dítě samotné nepustila.
My takhle chodili běžně, od tý šestý třídy. Myslím si, že to k tomu patří. Museli jsme teda sekat latinu přes týden. Pokud má odvoz, tak mi to přijde úplně v pohodě i ten čas, kdyby musela být dřív doma, tak to ani nemá cenu. Jediný, co mi přijde přehnaný, to jsou ty peníze. Mě přijde i 700 hodně. Přijde mi v pohodě zaplatit max lístek a zbytek z kapesného, případně si vydělat nějakou mimořádnou prací mimo běžnou povinnost. Ať už doma nebo třeba u prarodičů. Ale dát jí jen tak tolik peněz, tak to za mě vůbec.
@topazio no právě, asi by i záleželo jak moc velká je to akce. ale 13 let je málo
někdo jí někam zatáhne a nemá šanci se ubránit ![]()
@JancaS84 píše:
Klidně bych pro ni přijela sama.
Jo tak já to beru jako neřidič. No ono i proto musely být možná moje děti samostatnější. ![]()
@bigl píše:
Teda koukám, co je tady štědrých rodičů. Jako nacpat třináctiletému děcku 1500 na jeden večer. To mají moje děti jako kapesné na 3 -4 měsíce a že teda nejsme žádní chudáci, ale naučit děcko na to, že když si někam vyrazí, tak dostane od maminky takovou sumu, kterou může rozfofrovat? No tak nová doba…
Jaké je pak ideální kapesné pro děcko, co jede na týden na intr nebo na koleje? Počítám aspoň 5 tisíc na útratu na týden ( i víkendy, že jo), ať se může chodit bavit? Takže 20 na měsíc? Plus ubytování, strava atd? Takže tak třicítka na dítě? Nebo jaká je hranice, když někomu připadá 1500 na útratu na jeden večer (počítám tak 4 hodiny?) úplně cajk?
Přesně. Je to drahý a blbost. Dala bych 500 to má na 5 atrakcí a nějaký pití. Taky si může za 500 koupit cigarety, chipsy a víno
1500 mi vyrazilo dech ![]()
Znas ty kamarady? Ja uz v takovem veku mozna byla s partou i ve meste na Silvestra, nebo mozna o rok pozdeji
Byli jsme ale parta ze sidliste, vyrustali jsme spolu, rodice se znali…a byli tam i o rok-dva starsi. Pokud bych vedela, ze je to „solidni“ parta, mozna bych do toho sla ![]()
@bigl : tak jednorazova utrata je neco jineho, nez pravidelna. Treba kdyz jdes jednou za rok na nejakou akci, neutratis vic nez za „bezny“ tyden?
@Markéta80 píše:
@topazio no právě, asi by i záleželo jak moc velká je to akce. ale 13 let je máloněkdo jí někam zatáhne a nemá šanci se ubránit
Já mám stejně starého syna a nepustila bych ho samotného jen s dětmi. Bůh ví, co by se tam mohlo stát.
Je fakt, že se v davu blbě hledá a ve tmě úplná prekérka. Byla jsem s děckama nedávno na akci, kde bylo pouze asi 2500-3000 lidí. Za bílého dne. Každé moje dítě tam potkalo kamarády. Já jsem potkala kolegy. Většinu lidí jsem znala od vidění v okolí. Děckám jsem stihla říct, kde budeme sedět. Pak jsem občas některé zahlédla, že proběhlo. Ale všechny jsem společně nezahlédla. Pak jsem chtěla jít domů. Tak jsem jim chtěla předat informaci, ať jsi jdou domů pro mikinu, že se ochlazuje a můžou se vrátit. Já definitivně odcházím a oni budou v 19h. doma. Ještě si kolegy snacha dělala srandu, že dvě ze tří občas zahlédnu a třetí nejmladší je někde v luftu. Takže nahánět je pak v davu po tmě na koncertu a po kolotočích, když zapomenou na čas. To musí být hezké.
Tak do 21 bych pustila, 22:30 je už strasne pozdě na to, ze ji je 13.