Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kocourGarfield píše:
S tou školou. I dětí na vesnicich studuji střední školy a vysoké;) Znám jich dost, včetně mých vrstevníků.
Napiš to výrazně, protože jsou lidé, kteří si myslí, že na vesnici se žije na stromě a končí se automaticky základkou.
@Anonymní píše:
@olivovyolej kdyby koledy, tady vždycky pouští dechovku, potom Zagorová, pak Zelená je tráva, Matušku a zase dechovku, jak slyším, ta jižniiiii Moravaaaa je jistě krásná zem…tak už mám za ty roky osypky.
A spolehlivě to budí právě uspané děti.
Pak začnou do amplionu vyprávět, že přijede pojízdná prodejna a bude prodávat nátělník pánský za x korun, podprsenky za y korun a pracovní kalhoty za z korun.
U nás už rozhlas skoro nejede, všichni si to nechají posílat do mobilů
. A k nám není teda skoro slyšet, takze pohoda… ![]()
@stinga píše:
no je hudba a hudba, můj otec si občas na dvoře pustí Kabáty a nahlas, my to milujeme celá rodina, ale sousedi zavírají okna
Mě to vadí, máme sousedy typu Kabáti
a ti vyhrávají furt, nechápu, že někdo nechape, že fakt všichni v okolí nechtějí poslouchat hudbu, kterou si vyhrávají oni… Naproti zase staví a pouští si na stavbě rádio tak nahlas, že to slyší asi i srnky v lese, tohle nikdy nepochopím, že jim nedojde, že to někomu může vadit… já bych si to nedovolila… ![]()
U nás rozhlas funguje. Co hraje, neřeším. Je tam asi znát nálada referentky. Dokud hrají běžné písně, tak je to ok. Jak začne smuteční, tak je jasné, že někdo umřel. To bývá ve vlnách. Většinou umřou 3-4 blízko po sobě. Pak zas nějakou dobu nikdo. My máme silná skla, takže pokud nejsem na zahradě. Tak to ani neslyšíme. Máme hlásič asi 15 metrů od baráku. Loni jsem tak skoro propásla borůvky. Pán měl dovézt na prodej borůvky. Já koš připravený. A zapomněla jsem na čas. Naštěstí to hlásila chvilku před. A byla jsem zrovna na zahradě. Tak jsem vystřelila pro ně.
@kocourGarfield píše:
@Fazulina tak ono záleží jaké to je město. U nás kousek je město s 9 000 obyvateli a dětí se tam pohybují I samostatně. Do školy taky ( vím od kamarádky). Kroužky též. Její dětí chodí ven pouze s dětmi z baráku a za barák zatím..
Jasan, u nás město 20000 obyvatel, ale dcera se ještě sama bojí, je jí 10, bojí se jet sama ze školy do města a na kroužek si dojít. Takže pro ni jedu z práce ke škole do vedlejší vesnice, kde bydlíme, počká u mě v práci a jde pak sama na kroužek, co je kousek od mě práce…
Snad příští rok už to dá…
@Kelsey píše:
U nás rozhlas funguje. Co hraje, neřeším. Je tam asi znát nálada referentky. Dokud hrají běžné písně, tak je to ok. Jak začne smuteční, tak je jasné, že někdo umřel. To bývá ve vlnách. Většinou umřou 3-4 blízko po sobě. Pak zas nějakou dobu nikdo. My máme silná skla, takže pokud nejsem na zahradě. Tak to ani neslyšíme. Máme hlásič asi 15 metrů od baráku. Loni jsem tak skoro propásla borůvky. Pán měl dovézt na prodej borůvky. Já koš připravený. A zapomněla jsem na čas. Naštěstí to hlásila chvilku před. A byla jsem zrovna na zahradě. Tak jsem vystřelila pro ně.
Já takhle pravidelně přicházím o meruňky, protože nechápu proč, ale k nám jezdí prodejci v době, kdy jsme v práci a holt není kdo by je šel koupit
…
My tu nemáme babičku, ale teď mě napadá, že bych mohla poprosit nějakou sousedku
. Zkusím letos ![]()
@Fazulina píše:
A chodíš do práce? U mě se život na vesnici radikálně zlepšil, když jsem šla do práce. To mě baví vracet se do té naší přírody u rybníka a mít klid, zároveň si uziju lidía města v práci… Já teda mám ráda i život ve městě, skoro 40 let jsem žila v Brně, takže srovnání mám.
Chodím na malej úvazek a b příštích deseti letech se nechystam ho navyšovat. Miluju to doma🙂.
@Fazulina píše:
Já takhle pravidelně přicházím o meruňky, protože nechápu proč, ale k nám jezdí prodejci v době, kdy jsme v práci a holt není kdo by je šel koupit…My tu nemáme babičku, ale teď mě napadá, že bych mohla poprosit nějakou sousedku
. Zkusím letos
Letos stíhám vajíčka, když jede prodejce ve čtvrtek. Když jede jiný ve středu, tak nestíhám. Jezdí prostě dopoledne, kdy jsou všichni v práci. Jako ve městě je prodejna, kde se dá koupit. Jeden je nějaký známý mého muže. Živí se tím, že jezdí po vesnicích velkou dodávkou a prodává ta vajíčka, různé výpěstky zeleniny, česnek, ty borůvky v sezóně. Tak ho chceme podpořit a co dva týdny za ním pro vajíčka jdeme. Ale jezdí v tak nešťastnou dobu. Léta jsem ho vůbec nestíhala. Teď mám jinak pracovní dobu, už to jde.
@Eva2610 píše:
Chodím na malej úvazek a b příštích deseti letech se nechystam ho navyšovat. Miluju to doma🙂.
Tak to je moc dobře ![]()
@Kelsey píše:
Napiš to výrazně, protože jsou lidé, kteří si myslí, že na vesnici se žije na stromě a končí se automaticky základkou.
to by mě zajímalo, co si myslí, že pak takové děti dělají. Krmí krávy v JZD?
@Fazulina píše:
U nás je napsané pravidlo v neděli, ale občas to někdo poruší, no… nicméně jinak jsem konstatovala, že kromě provozu aut a MHD je na vesnici přes den dost podobný hluk jako ve městě. Akorát jiný…
To jo, je to o zvyku. Cirkularka mi vadi obecne nejvic
Nevim proc.
Jinak jsem vyrustala na mensim meste a byla jsem zvykla pomerne brzy - tak treti trida ZS? - chodit vsude pesky. Chodila jsem do skoly, kazdy den na krouzek nebo za kamarady. Mela jsem ZUŠ, koně, literarni kroužek a taneční
Nebo jsme šly s kamoskama ven, k nim. Ruzne se to stridalo, sly jsme i do cokoladovny, na zmrzku, na zamek, do cajovny, do knihovny jsem chodila sama kazdy tyden. Ja pak nechapala, co delat na vsi. Rodice byli zvykly, ze nas nikam nemusi vozit, tak nevozili. Chodila jsem ctyri stejny trasy po okoli se psem a kousala se nudou.
@Zlatývoči píše:to by mě zajímalo, co si myslí, že pak takové děti dělají. Krmí krávy v JZD?
JZD uz mejsou. Agro-neco se to vetsinou ted jmenuje ![]()
@Zmatka píše:
To jo, je to o zvyku. Cirkularka mi vadi obecne nejvicNevim proc.Jinak jsem vyrustala na mensim meste a byla jsem zvykla pomerne brzy - tak treti trida ZS? - chodit vsude pesky. Chodila jsem do skoly, kazdy den na krouzek nebo za kamarady. Mela jsem ZUŠ, koně, literarni kroužek a taneční
Nebo jsme šly s kamoskama ven, k nim. Ruzne se to stridalo, sly jsme i do cokoladovny, na zmrzku, na zamek, do cajovny, do knihovny jsem chodila sama kazdy tyden. Ja pak nechapala, co delat na vsi. Rodice byli zvykly, ze nas nikam nemusi vozit, tak nevozili. Chodila jsem ctyri stejny trasy po okoli se psem a kousala se nudou.
Jasan, já jsem vyrůstala v Brně a též bylo zvykem chodit ven sami už poměrně brzy. Ale to je 40 let a byl menší provoz a co si budem, i jiní lidé.. I já jsem si v rámci blízkého okolí došla sama všude, ZUŠ, cvičení atd… Do centra už s mamkou MHD, později sama…
Já jsem teď na vsi zvyklá vozit, pokud to jde, nevadí mi to. Horší je, když ZUŠ dá hodiny ve 13.50, to bych nezvládla v pracovní době ani kdybychom bydleli přímo ve městě, tak do té 4. třídy… pak už dítě je asi schopno samo dojít…
@Zmatka píše:
@Liberalissima Coze? Na Kabaty bych te teda netipla
A přece ![]()
Já mám obecně co se týče hudby, filmů atd dost příšerný vkus ![]()