Realita zivota s detma na samote

Anonymní
12.1.24 21:38

Realita zivota s detma na samote

Můžete mi prosim poradit, a říct zkušenosti s reálným životem na vesnici z pohledu deti? Hlavně co se týče vzdělání a kroužku? Muselo by se dojíždět a vše řešit. Nenudily by se deti na samotě? Dojíždění by bylo dobrou hodinu… logistiky náročné.

A chodí dnes ještě deti v tlupach si hrat sami?

Hodně dbáme na vzdělání, ale i krouzky a tady by někdo musel odpoledne vozit dítě třeba fo ZUŠ, asi by z toho sešlo, což je škoda.

Je rozdíl v rozvoji deti na vesnici?

Díky za názory, přemýšlíme o venkově, ale zvažujeme vše.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30994
12.1.24 21:42
@Anonymní píše:
Můžete mi prosim poradit, a říct zkušenosti s reálným životem na vesnici z pohledu deti? Hlavně co se týče vzdělání a kroužku? Muselo by se dojíždět a vše řešit. Nenudily by se deti na samotě? Dojíždění by bylo dobrou hodinu… logistiky náročné.

Hodně dbáme na vzdělání, ale i krouzky a tady by někdo musel odpoledne vozit dítě třeba fo ZUŠ, asi by z toho sešlo, což je škoda.

Díky za názory, přemýšlíme o venkově, ale zvažujeme vše.

No to si piš, že je to rozdíl. Ve městě se začne dítě pohybovat od cca 3.-4. třídy samo, v kolika ho pustit že samoty z odjezdem 1 hod? Samota pro děti je peklo, dětem bych to neudělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
12.1.24 21:50

Co vidím kolem sebe, tak u menších dětí je to dojíždění otrava hlavně pro rodiče, děti se nějak přizpůsobí. Ale když jsou pak puberťáci 16 a výš, kteří chtějí i večer někam vyrazit, tak jsou dost otrávení, když jim poslední autobus jede domů v 8. Takže pak buď nikam nechodí, nebo platí x stovek za taxík nebo opět nastoupí rodiče a jezdí pro ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.24 21:55
@Cuddy píše:
No to si piš, že je to rozdíl. Ve městě se začne dítě pohybovat od cca 3.-4. třídy samo, v kolika ho pustit že samoty z odjezdem 1 hod? Samota pro děti je peklo, dětem bych to neudělala.

V jakém smyslu peklo? Jinak díky za názor. Já nevím hlavně jak dojíždět. Auto má partner a já jsem neridicka. Ve městě mi to nevadí, netroufám si za volant, ale všude dojedu, ale tam by to byl problém. A kde sehnat někoho na odvoz za krouzky do toho města? Mám miminko, ani bych si teď řidičák nedělala.

Aby dětství na venkově nebyl i krok zpět…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.24 21:57

Je vhodné, pokud je nás syn zjevně nadané dítě a už od predskolaku hraje na nastroj ho tlačit na venkov? Dosud je to dítě velkoměsta.

• Citovat
  • Upravit
6654
12.1.24 21:59

Pokud nejste smireni s tim, ze budete delat detem taxikare a vozit je po krouzcich a kamaradech, tak bych do toho nesla, protoze tim odloucenim na samote deti budou trpet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
12.1.24 22:04
@Anonymní píše:
V jakém smyslu peklo? Jinak díky za názor. Já nevím hlavně jak dojíždět. Auto má partner a já jsem neridicka. Ve městě mi to nevadí, netroufám si za volant, ale všude dojedu, ale tam by to byl problém. A kde sehnat někoho na odvoz za krouzky do toho města? Mám miminko, ani bych si teď řidičák nedělala.Aby dětství na venkově nebyl i krok zpět…

No na venkove a zejmena na samote je ridicak a dve auta naprosta nutnost, bez toho bys mela zivot opravdu velmi komplikovany. Znam jednu takovou, ridit se pry boji, se dvema detmi je na vesnici jako ve vezeni a vecne nekoho uhani, aby ji nekam odvezl nebo prijel k nim a rozcisl tim tu neustalou nudu, celemu svemu okoli uz tim leze krkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
12.1.24 22:05
@Anonymní píše:
V jakém smyslu peklo? Jinak díky za názor. Já nevím hlavně jak dojíždět. Auto má partner a já jsem neridicka. Ve městě mi to nevadí, netroufám si za volant, ale všude dojedu, ale tam by to byl problém. A kde sehnat někoho na odvoz za krouzky do toho města? Mám miminko, ani bych si teď řidičák nedělala.Aby dětství na venkově nebyl i krok zpět…

Nevím, co myslíš venkově a samotou. Ale člověk je tvor společenský, dítě potřebuje vrstevníky. Byt někde na samotě bych nechtěla ani za nic jako dospělý řidič, co si všude dojede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
12.1.24 22:05

Na samotě u lesa s hodinovým dojíždění kam? To blíž nic není? Bude partner zvládat vozit to dítě? Co když onemocní, zlomí si nohu, bude potřebovat jet s dítětem k lékaři?

Ještě dotaz. Co to je samota? Okolo v jaké vzdálenosti soused, nějaké dětí, atd…?
I na vesnici se dá mnoho, záleží čemu jste nastavení.
Město nabízí jiné možnosti než vesnice a vesnice jiné možnosti než samota ;)

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
12.1.24 22:08

Jinak se dá koupit druhé auto a udělat řidičák. Ve vesnicích s nutností dojíždění znám i rodiny, kde ty auta mi 3, pro případ kdyby náhodou, protože do práce se dostat museli.

• Citovat
  • Upravit
olivovyolej
12.1.24 22:15

Pokud neumi oba dva partneri ridit, tak budes na tom dost zle.

1. Vsude se dojizdi, doktori, obchody, skola. Nektere obchody ani nemas v nejblizsim mestecku a musis jet treba hodinu do velkeho mesta, pro veci k zahrade treba. Kdyz ti rupne voda, neni to jak treba v Praze, ze tam mas nonstop pohotovost, ale musis ji vypnout a pak shanet nekoho, kdo je ochotny k tobe jet 80 km. Zamecniky ani necekej, s trocho ustesti poznas nejake sousedy, co to umi a maji naradi, ale jinak bude asi jednodussi rozbit sklo a nechat ho pak, vymenit :roll:
2. Nemas na vyber doktory oproti velkym mestum, proste jdes tam, kde je misto a kvalita byva dost osemetna. Nakonec stejne se zasadnimi problemy jedes Brno, Praha, Plzen, Olomouc podle thoo, co mas nejbliz. Navic na pohotovost s ditetem to mas do nemocnice treba hodinku. A musis pocitat s tim, ze kdyz bydlis na samote, prohrnujes si sama, na vesnici je to sice lepsi, ale i tak potrebujes silnejsi motor, aby ses nekam dostala a nekdy se proste z domu nedostanes, to taky zalezi, kdy bydlis. Kdyz v horskych oblastech, chce to 4×4 idealne.
3. Nemas na vyber skoly. Nepises jak daleko chces bydlet od velkeho mesta, ale jsou oblasti, kde mas ve meste ucnak, gympl a nejakou ekonomku nebo prumku. Soukrome skoly tam nemusi byt a kdyz bude dite ve skole x nestastne, nemas ho kam dat jinam.
4. Mas spadovou skolku a zakladni skolu k te vesnici, kde bydlis. Vesnicke skoly muzou byt naprosto skvele a taky uplna katastrofa. A pokud neumis ridit, tezko bude tvuj partner jezdit kazdy den do skoly, ze skoly, do toho obchod, doktori. A jak bys jezdila do prace ty potom :nevim: Hodne veci se da dneska objednat z internetu, ale mas tam cekacku a nemas sanci si ty veci pak ozkouset, muzes je samozrejme vratit, ale stoji to vsechno pak casovou prodlevu.
5. Ano, na vesnici si stale hraji deti mezi sebou a chodi na kolo treba a tak, ale kvuli snizujici se porodnosti je vyber kamaradu ve stejnem veku mensi nez driv. I na vesnici jedou decka pocitace.

6. Bezpecnost je na vesnici lepsi, protoze vsichni, znaji tvoje deti a ty jejich, takze kdokoliv podezrely by se objevil, resil by to nekdo.
7. Deti se uci vetsi samostatnosti prave kvuli dojizdeni.
8. Bezpecnost se netyka vykradani domu. Uz je pryc doba, kdy se na vesnicich dalo nechavat odemceno auto i barak.
9. Hodne zalezi i na tom, jakou vesnici zvolis. Ne kazda ma pristup do prirody, jak si to nekdo kresli. Muze ti byt prumyslova nebo, zemedelska oblast, pak mas vsechno zaterasene a decka musi vsude chodit po silnicich.

Velmi zalezi na jake vesnici bydlis. Kdyz bydlis u Prahy, neni co resit, tam jsou prime spoje do Prahy prakticky nonstop.
Kdyz budes ale bydlet treba v jihoceskem kraji nebo na okrajovych castech stredoceskeho nebo co ja vim nekde v pardubickem, msz kraji v zapadakove, budes to mit velmi velmi tezke.

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
12.1.24 22:17
@Anonymní píše:

Díky za názory, přemýšlíme o venkově, ale zvažujeme vše.

Ty o tom píšeš jak by každá vesnice byla zapadákov :roll:
I na vesnici jsou základky, někde dokonce i do 9 třídy. Což je např. u nás vedlejší vesnice, my máme školu do 5 třídy, pak buď vedle do vesnice nebo do města to je 12 min. busem, který jezdí velmi často a děti jezdi do ZUŠ sami busem.
Ale nejsme samota, máme 1500 obyvatel a děti chodí ve skupinkách pořád ven..

• Citovat
  • Upravit
olivovyolej
12.1.24 22:18
@Anonymní píše:
Je vhodné, pokud je nás syn zjevně nadané dítě a už od predskolaku hraje na nastroj ho tlačit na venkov? Dosud je to dítě velkoměsta.

Ve meste ma vetsi moznosti a kontakty. Na vesnici bude mit moznost jedne nejblizsi zušky.

• Citovat
  • Upravit
olivovyolej
12.1.24 22:19
@smajlik345 píše:
Ty o tom píšeš jak by každá vesnice byla zapadákov :roll:
I na vesnici jsou základky, někde dokonce i do 9 třídy. Což je např. u nás vedlejší vesnice, my máme školu do 5 třídy, pak buď vedle do vesnice nebo do města to je 12 min. busem, který jezdí velmi často a děti jezdi do ZUŠ sami busem.
Ale nejsme samota, máme 1500 obyvatel a děti chodí ve skupinkách pořád ven..

To je prave to, ze venkov, samota, vesnice jsou abstraktni pojmy, ktere nic neznamenaji. Jedna vesnice u Prahy bude mit uplne jine moznosti nez v brdech uprostred niceho. Takze je to proste otazka toho, kde chteji bydlet a jaka je tam dopravni dostupnost kamkoliv.

• Citovat
  • Upravit
7355
12.1.24 22:24

Všechny rodiny co znám, mají min. 2 auta, je to nutnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí