Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
V jakém smyslu peklo? Jinak díky za názor. Já nevím hlavně jak dojíždět. Auto má partner a já jsem neridicka. Ve městě mi to nevadí, netroufám si za volant, ale všude dojedu, ale tam by to byl problém. A kde sehnat někoho na odvoz za krouzky do toho města? Mám miminko, ani bych si teď řidičák nedělala.Aby dětství na venkově nebyl i krok zpět…
sehnat někoho na odvoz na kroužky? jak to myslíš? taxi? to tě vyjde na nehorázné peníze, buď musí manžel pracovat na HO, aby mohl děti na kroužky vozit, nebo asi reálnější je, že ty si musíš udělat řidičák a děti vozit
@Anonymní píše:
Je vhodné, pokud je nás syn zjevně nadané dítě a už od predskolaku hraje na nastroj ho tlačit na venkov? Dosud je to dítě velkoměsta.
já z toho mám pocit
partner tě tlačí do života na samotě a tobě to nepřipadá jako vhodný nápad?
Bydlíme na vesnici, žiji tady celý život. Jako všechno to má dvě strany. Máme děti různého stáří. 2×16r,7r a 2×2r.Do takové páté třídy je to pro děti skvělé. Naše děti chodily samy ven od nějakých pěti let, s partou různě starých dětí z vesnice. Starší dají na mladší pozor. Pro našeho sedmileťáka je to momentálně nejlepší místo pro žití. Může lítat venku, užívat si dětství, chodí do vesnické malotřídky, která je super, rodinné prostředí, malý kolektiv. Máme zde spoustu akcí, něco pořádá obec, něco my občané. Všichni se tu známe, máme tu partu přátel, navštěvuje se i s dětmi, pořádáme pro ně akce, grilujeme se sousedy. Malé děti si to užívají na maximum. Školáci tady o prázdninách přespávají pod širákem, máme tu dobrovolné hasiče, kam chodí celá dědina. Dečka mají zážitky a zažívají věci, které by ve městě nezažily. Naše starší děti na to moc rády vzpomínají. Stejně tak já. Horší to začíná být s přechodem na druhý stupeň. Dojíždění do školy, s tím spojené navazování vztahů i mimo vesnici. Naše starší děti šly na osmiletý gympl, ty které na gympl nejdou, jdou do cizích škol mezi zaběhlý kolektiv, aby zapadly je potřeba se se spolužáky a novými kamarády stýkat i mimo školu. Do toho kroužky, tréninky. Je to náročné i pro nás rodiče. Buď musí dělat rodiče taxikáře nebo se děti musí řídit jízdním řádem, přestupovat, čekat na spoj. Navíc to často nejezdí každou půl hodinu. My nemáme pokaždé možnost děti vyzvedávat, tak musí složitě autobusem. Přijíždí často pozdě, protože chtějí zůstat ve městě s kamarády nebo mají trénink, mezi školou a tréninkem je třeba dvě hodiny času, domů jim to trvá přes hodinu, tak zůstávají ve městě. Musí si vymyslet nějakou aktivitu, zabavit se. Navíc v mrazech je to o to složitější. Další věc je, že občas chtějí do čajky, do kina, na diskotéku. Je jím 16 a začíná to, hlavně dcera je společenská a ráda vyhledává tyto akce. V praxi to znamená, že může jen tehdy, pokud nemám noční nebo to musíme domluvit s našimi kamarády, sousedy. Střídat se, vozit si puberťáky vzájemně. Nechceme aby jezdila se svým klukem, co má řidičák půl roku nebo aby jí vezl 18letý kamarád. Musím pro ní jet já nebo někdo dospělý, se kterým je to domluvené. Dnes pojedu po půlnoci pro tři holky do města, jsou na plese. Jsem od pěti na nohou a nejraději bych to zalomil. Tohle je nevýhoda vesnice, ale vždycky se to nějak dá. Musí se člověk domluvit, vzájemně si pomoci, vozit si děcka na střídačku. Kdyby tohle nebylo, neumím si to představit, s pěti dětmi, s věkovými rozdíly s manželkou na RD, s mou práci. Bylo by to náročné. Ve městě tohle odpadá, dítě od druhé, třetí třídy všude dojde, jezdí často MHD, puberťáky z plesu nebo z diskotéky odveze Taxík za kilo, to je o něčem jiném. Přesto pro nás je lepší život na vesnici. Převládají klady ale má to i své mínusy.
@Tomáš916 Coz mi pripomina, ze ne kazda vesnice prijme s otevrenou naruci naplavu. Nekdy je tezke se zaradit jako novacek.
My bydlíme na úplné samotě. Jsme odkázání na auta, máme tři, každý svoje plus náhradní ![]()
Jako je to taxikareni, ale naštěstí do města cca 11000 obyvatel to máme pět km, takže to není tak daleko. Tam je vše. Máme obrovskou zahradu i dům, je to náročné, ale za ten božský klid to stojí. Můžeme si tu dělat, co chceme a nikoho nerušíme/nikdo nám nevidí do talíře. Děti máme dvě, třetí se narodí do pár týdnů. Zatím si samy ale vystačí, mají tu rozběh a zabaví se (8, 6 let). Když chtějí kamarády, musíme to holt domluvit, ale to není moc často, škola a školka zatím stačí. Co se týče kroužků, tak druhacka si je obejde po škole a predskolacka jich tolik nemá, tak to zatím jde. Ale stejně tam člověk tak dvakrát denně minimálně jede. Až budou starší, staví nám tu bus, tak to snad půjde zase líp…
Je to jiné, než život ve městě, složitější asi, ale zase vyvažují jiné klady. ![]()
@Anonymní píše:Žijeme na polosamote, je to sice oficiálně město, ale počtem obyvatelů se to rovná vesnici. Do školky a školy jezdí bus vypravovany od města přímo k domu. Při přihlášení děti do MŠ a ZŠ jsme hlásili z jaké části jsme, aby věděli kam směřovat bus. Takže co se týká základního vzdělávání je to ok. Kroužky jsou dost ve škole případně v 5km vzdáleném městě, kam se ale bez auta nedostaneme. To samé do školy se pěšky jít nedá, je asi 6km přes kopec a hustý les. Bazény a další kroužky jsou ve městě vzdáleném 20km a ještě lepší jsou ve městě 45km. Jako jo s autem to jde. Ale jakmile jsou prázdniny a děti/rodiče se nedomluví, tak se děti nudí. Ve městě tohle všechno bylo snazší.
Můžete mi prosim poradit, a říct zkušenosti s reálným životem na vesnici z pohledu deti? Hlavně co se týče vzdělání a kroužku? Muselo by se dojíždět a vše řešit. Nenudily by se deti na samotě? Dojíždění by bylo dobrou hodinu… logistiky náročné.A chodí dnes ještě deti v tlupach si hrat sami?
Hodně dbáme na vzdělání, ale i krouzky a tady by někdo musel odpoledne vozit dítě třeba fo ZUŠ, asi by z toho sešlo, což je škoda.
Je rozdíl v rozvoji deti na vesnici?
Díky za názory, přemýšlíme o venkově, ale zvažujeme vše.
@machninka Kolik tak date za phm mesicne cirka, prosim? Pripadne spravu aut rocne? (prumerne opravy, pojisteni, leasing) Zajimalo by me, jak to maji jine rodiny.
@machninka tak ale to děti nemůžou chtít dělat něco atypického, ale brát výběr aktivit, co je v tom vašem dojezdovem městečku. Nemůžou chtít nějak závodně sportovat nebo na nějaké vyšší úrovni dělat umělecké směry.
Musí brát, co nabízí spadova škola nebo něco možná to městečko.
@mado píše:
@machninka tak ale to děti nemůžou chtít dělat něco atypického, ale brát výběr aktivit, co je v tom vašem dojezdovem městečku. Nemůžou chtít nějak závodně sportovat nebo na nějaké vyšší úrovni dělat umělecké směry.
Jj a nebo pak muzou na internat na stredni. Ale to uz je asi na zavodni sportovani nebo celkove vyuziti toho detskeho nadani docela pozde. Taky je to dost omezene na lidi, co uci. Nspr bude tam ucitelka na housle ale jen jedna, kdyz nebude dobra, tak uz neni moc kam jinam jit. Nekdy se sezene jeste nekdo soukrome. Ale bydlet na vesnici je vlsstne dost drahý, kdyz chce clovek zajistit nejaky komfort a vymozenosti velkych mest.
Kdyz je clovek skromny a nenarocny, tak je to zas jiny.
@olivovyolej píše:
@machninka Kolik tak date za phm mesicne cirka, prosim? Pripadne spravu aut rocne? (prumerne opravy, pojisteni, leasing) Zajimalo by me, jak to maji jine rodiny.
Tak to já bohužel vůbec netuším. Já beru tak dvě nádrže měsíčně, manžel dost jezdí pracovně (ale jinak dělá z domova), takže nedokážu říct. Auta máme tedy starší, my si na to nepotrpime, takže leasing nic, opravy a pojištění budou psát desítek tisíc ročně…
@mado píše:
Ano, ale zatím to stačí. Co bude za pár let, budeme řešit, až nastane
do okresního města je to 25 km, takže to se také dá případně.
@Anonymní píše:
V jakém smyslu peklo? Jinak díky za názor. Já nevím hlavně jak dojíždět. Auto má partner a já jsem neridicka. Ve městě mi to nevadí, netroufám si za volant, ale všude dojedu, ale tam by to byl problém. A kde sehnat někoho na odvoz za krouzky do toho města? Mám miminko, ani bych si teď řidičák nedělala.Aby dětství na venkově nebyl i krok zpět…
Na samotě nebo na vesnici je auto nutnost, lépe řečeno pro každého dospělého jedno!!!
Ano, vesnice má řadu výhod, ale i nevýhod. Člověk musí počítat, že budeš pořád dělat taxikáře pro děcka do školky, školy, za kamarády, kroužky, tréninky, nákupy, doktory, úřady. Když teda neřídíš a dítěti se něco stane, co budeš dělat?
Ja jsem žila na vesnici do 13 let, pak se rodiče rozvedli a skončila jsem v 3. největším městě ČR, dlouho jsem si nemohla zvyknout, chyběl mi klid, příroda, zahrada, ale teď si naopak neumím představit jít zase na vesnici. Hlavně jsem pak ocenila, že nemusím dojíždět, měla jsem to kousek do obchodu, školy, mohla jsem trávit večery s kamarády a neřešit, který bus jede jako poslední, abych se vůbec dostala domů. ![]()
@olivovyolej píše:
My dáme měsíčně jen za PHM 12-14tis. Jen já do práce projedu 8000. Je to dost peněz i ten čas na cestě. Tady nejsou pracovní příležitosti. Ale zase máme byt (původně dva, spojené v jeden), výměra je dohromady 130m, před bytovkou zahrádku, jen pro nás a další tři rodiny u bytovky. Děcka tam mají bazén, trampolínu, je tam pergola. A to vše vyšlo i s rekonstrukcí na 900 000. Ve městě by takové bydlení stálo mnohonásobně více, s tím spojené dlouholeté splátky. To u nás odpadá, zase jdou peníze do aut.
@machninka píše:
Ano, ale zatím to stačí. Co bude za pár let, budeme řešit, až nastanedo okresního města je to 25 km, takže to se také dá případně.
To jo, ale ber to, ze 5× týdne sportovní tréninky, víkendy zápasy. Zuš na nějaké urovni je taky o 4× týdně. Jezdit to roky, tak na benzínu projedeš další dům.
@olivovyolej píše:
já jsem samoživitelka, bydlím na vesnici - práci mám 13 km daleko a škola je 5 km jiným směrem, kroužky jsou v místě školy, jeden je vzdálený 8 km,
auta mám dvě
po té, co starší auto neprošlo STK a nové plechy nejen že stály 15 tis., ale trvalo to 3 týdny, kdy jsem jezdila vlakem s přestupem na noční směnu - každá jízda 40 minut, jinak bych nezvládla školku a práci,
za opravy dám ročně cca 35 tisíc, benzín měsíčně 3500, pojištění 2× 4000 cca, leasing nic, kupované za hotové