Realita zivota s detma na samote

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6445
13.1.24 11:49
@Anonymní píše:
Bílé Karpaty - jak je Zitkova, Vyskovec a tam…Jo, je tam ZŠ do páté třídy. Kvalitu neznáme, ale znamená to pro nás dojíždět do Uh Brodu a tam… tam je pak třeba gympl, Zuska

Bez ridicaku? Ok. Tak mas odvahu, to se musi nechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
13.1.24 11:49
@Anonymní píše:
Můžete mi prosim poradit, a říct zkušenosti s reálným životem na vesnici z pohledu deti? Hlavně co se týče vzdělání a kroužku? Muselo by se dojíždět a vše řešit. Nenudily by se deti na samotě? Dojíždění by bylo dobrou hodinu… logistiky náročné.

A chodí dnes ještě deti v tlupach si hrat sami?

Hodně dbáme na vzdělání, ale i krouzky a tady by někdo musel odpoledne vozit dítě třeba fo ZUŠ, asi by z toho sešlo, což je škoda.

Je rozdíl v rozvoji deti na vesnici?

Díky za názory, přemýšlíme o venkově, ale zvažujeme vše.

A víš, že venkov není samota? A víš, že existují vesnice se vším všudy a pak jsou vesnice, kde nic není? Když už „uvažujete“,tak asi dle vašich možností, ne? Tvl. rozvoj dítěte na vesnici a ve městě :roll: To děláš nějakou studii? Já jsem vyrostla na vesnici, pak jsem žila ve městě a s dětmi jsme se vrátili na vesnici. K čemu ti bude informace, že moje děti jsou na vsi spokojený, ale nevím, jak by se cítily, kdybychom žili ve městě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
13.1.24 11:52
@kocourGarfield píše:
@Ernais no m obrážíme ta pole a louky a okolí. Na vrstevníky měli školku od cca 2 let. :nevim: Jinak tedy jsme měli kamarádky a chodili jsme k sobě navzájem. Super bylo, že celá třída školky pak byla i v ZS a pokud někdo neodešel, tak až do 9 třídy. Litlsi spolu co odpoledne po venku, stavěli bunkry, hráli na babu, atd… Ještě teď na střední někteří se setkali a šli s čelovkama bojovat, bruslit, atd…
Tak to asi bude i hodně o místě.

Jo to asi bude, u nas je to rekla bych hodne poznamenane tim satelitem a blizkym velkym mestem, zije se tu vic takovy ten anonymni mestsky zivot, nez soudrzny vesnicky. Navic jsem naplava, neznam starousedliky a matky ze satelitu se do deni prilis nezapojuji, tak neni kde je potkat. Znam tu asi 3 matky na rodicaku, jako jsem ja, nejakym zpusobem se snazime s detmi navstevovat, ale nejsme extra stejne krevni skupiny, tak to neni zadne setkavani nekolikrat do tydne. Proto jezdim s ditetem do mesta, bud se setkavame s mymi kamaradkami z toho mesta nebo ho beru na hriste, herny a do krouzku, kde se vyskytuje vyssi koncentrace malych deti. Jo a skupinky deti, co si hraji venku tu prakticky nepotkas, je to smutne, nevim kde vsichni jsou, ale je to tak. Do skolky tady na vsi mi ho vezmou moozna ve 3,5 letech, takze je zapsany na poradniku v soukrome skolce ve meste, kam se snad dostane ve 2,5letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.1.24 11:54
@Anonymní píše:
Bílé Karpaty - jak je Zitkova, Vyskovec a tam…Jo, je tam ZŠ do páté třídy. Kvalitu neznáme, ale znamená to pro nás dojíždět do Uh Brodu a tam… tam je pak třeba gympl, Zuska

Tam je nadherne, ale drsneji.
Jestli jste takova ta eko ezo rodina, ktera jde tim smerem, tak dite bude skvele pripravene na nejaky ten „zivot po blackoutu“, co nejvic sobestacne.
Takovych rodin v techto koncinach par je.

Ale jestli jdi typicky mestsky clovek a jeste bez ridicaku, tak to povede k rozvodu.
V tomhle to chce byt s chlapem zajedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3323
13.1.24 11:58

Bez auta to budeš mít hodě náročně. My bydlíme na vesnici, není to samota. Do města autem 20 min. Ráno jezdí školní autobus ke škole, jezdí tu většina dětí do stejně školy. Odpoledne jede autobus každou hodinu do 16h pak až v 19h poslední. Na kroužky vozíme. Pokud nechceme, aby dcera vypadla mimo školní kolektiv vozíme jí do města za kamarádama, kamarády k nám. Vyzvedáváme. Ale jsou tu i jiné děti na vsi, všichni kamarádi se všema, děti lítají po vsi, k lesu, jezdí na kolech na bruslích. Aut minumum. Ale je to i jistě omezení pro nás dospělé, pokud chci zajít s kámoškou na skleničku, musí mě manžel odvézt a přivézt nebo platim taxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
13.1.24 12:07

Takových diskusí už tu bylo… nečetla jsem zde vše, ale mám srovnání, po téměř 40 letech jsem se přestěhovala z velkého města na vesnici 200 obyvatel, kde autobus jede 4× denně. S příchodem dítěte jsem šla na vesnici.

Nutností jsou dvě auta a oba rodiče řidiči, pokud to není někde, kde jezdí spoj min. co půl hodiny.

Já jsem oprášila řidičák a jezdím denně.

Škola ve vedlejší vesnici 5 minut autobusem, od 1. třídy jezdí děti samy. Vyučování přizpůsobeno spojům.

Kroužky buď ve škole nebo ve městě cca 20 minut, ale dovážení není vždy možné. ZUŠ jsme zrušili, protože prostě nešlo dítě dovézt v tu dobu do města.

Teď jeden kroužek řeším tak, že v poledni pauze dojedu z práce pro dítě do školy, cca 20 minut, vrátím se do práce a odtamtud jde dítě pak na kroužek. Pracuji ve městě, kde je vše. Menší město, 20.000 obyvatel. Občas jede muž, když může.

Jinak paráda, vše dostupné (autem), blízko, dítě spokojené, vrstevníků dost, venku se děti schází dost. Teď třeba bruslí na rybníku.

Nicméně zvykala jsem si x let, je to fakt rozdíl.

Jo a auto 4×4 nemáme ani jeden. Vysočina, ale celkem dostupná, zatím se stalo párkrát, že jsem nevyjela, nebo nenastartovala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3847
13.1.24 12:09

Tak snad sis dala do idosu…Zitkova - Uhersky Brod, Vyskovec - Uhersky Brod. Prvni pripad…pet minut na prestup z busu na vlak, v druhem pripade tri minuty. Kdyz ti to rano ujede, dalsi jede az za dve, tri hodiny. To je stresujici vic nez operace nadoru z mozku. Vis, abys nekde s malymi detmi stihla byt do osmi hodin. No, good luck proste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
13.1.24 12:10

@zuza92 my bydlíme ve staré zástavbě. Děti tu chodily do školky a školy. Na kroužky místní, zúčastňovali jsme se místních akcích ( vynesení Moravy, masopust, rej, atd…děti chodily do místního Sokola. Manžel s chlapama do hospody po práci.). Tak nějak jsme přes ty děti vazby vytvořili i když to nebylo hned. Ale asi to bylo i místem a tím, že jsme koupili ve staré zástavbě.
Momentálně mám nejmladší dítě v soukromé školce. Do státní tady půjde nejdřív ve 3,5- 4,5 letech. Ale ona je tady plná stále ta školka ;( Ono na nějaký kamarádčov to není ani v té soukromé tedy ( vozím jinam ). Ale zase je dítě v kolektivu ( a já v práci;)
Ale pak to bude i místem a hlavně lidmi tam. Kamarádka žije na nějaké nové výstavbě. A naopak se děti neustále setkávají, hlídají si navzájem, atd… asi si tam sedli mezi sebou.

Příspěvek upraven 13.01.24 v 12:14

• Citovat
  • Upravit
74217
13.1.24 12:13

Udělej si ten řidičák. Jestli máš problém jezdit. Tak jdi rovnou papíry na automat. To dělala loni dcera kolegyně. Snad 15 let se tomu vyhýbala, že ona nikdy jezdit nebude. Nepotřebuje. Nikdy papíry dělat nebude. A jak si teď jezdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12874
13.1.24 12:21
@Zmatka píše:
Hm ale ruku na srdce, reálně to dojíždění a nabídka okolo je prostě limit, ne že ne. Ve městě jsou vždycky větší možnosti. Já věřím, že jsou rodiče, kteří se svýma dětma denně tráví dvě hodiny v autě, aby dělaly oblíbený sport, ale většina těch dětí na vsi prostě kroužky nemá. Nebo takhle - vybere se z toho, co je normálně dostupný, takže choděj třeba do hasičů. Tím to nechci shazovat, mně ta posedlost kroužkama už leze krkem. Jen prostě, aby tu zazněla ta realita. Půl dětství jsem trávila na vsi a děcka měla méně sportovního programu než děti z města, právě proto, že ve městě k tomu sportu byly vedený víc.

Děti bývaly zavřený někde ve svých barákách, sem tam se někde poflakovala pubertální omladina. Že by spolu děti lítaly po vsi, to bylo sci-fi.

Žít se tam dalo normálně, protože člověk se pěšky za 45 minut dostal do okresního města, kde bylo všechno. Takže když nebyl náhodou odvoz, nebyl problém to dojít ještě. A že jsem to šla milionkrát. Jo a ve vsi normálně funguje obchod, malotřídka, školka, kulturák.

U zakladatelky hrozně záleží na tom, co tam je. Jaké akce, škola, školka, jak daleko to je do nejbližší školy, jak jezdí busy/vlaky. Dojíždění 15 minut autem je taky sakra rozdíl oproti hodině. Bez auta a podle toho, co píše a co řeší, je to fakt horor.

Ale vsak ja bych na ves, kam nejede MHD, nesla. Prave z těchto duvodu. Bydlela jsem v puberte ve velke vsi, ktera je predmestim krajskeho mesta, tehdy tam nejezdilo MHD a ackoliv to bylo par km, tak mi v puberte stvalo, ze ja musim v deset na bus nebo vlak, kdyz ostatni si jen skoci na tramvaj, ktera jede co pet minut. :mrgreen: MHD je pro me zaklad pro bydleni. A to jim nejezdim, jezdim autem nebo na kole. Ale dite je absolutne samostatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2038
13.1.24 12:29

A jak vás to napadlo?…Něco jste zdědili? Výhodná koupě? Sen o určitém životním stylu? Pomatení mysli? Celoživotní sen partnera? Máte tam rodinu? A kde bydlíte teď? Jak moc velká změna by to byla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
13.1.24 12:32
@ka2ka píše:
no a pak ti co takhle přemýšlí vychovají ty prudce inteligentní dětičky co se pak na vesnici diví, že se tam žije celoročně a že se v zimně nestěhujeme do města a nezabijíme kvůli tomu psy a ostatní zvířata :roll:

Asi bych se zdráhala označit nekoho ironicky za „prudce inteligentního“ a vzápětí napsat „v zimně“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
13.1.24 12:34
@Anonymní píše:

Tak to bez ridicaku a spousty casu na taxikareni s vidinou kvalitniho vyberu skoly a dostupnosti lekaru ani nezkousej. :nevim: Tam budes hodne nestastna. Na zivot bez deti nebo pro velke rodiny s dedecky, tetami, rtc, ktere ziji pospolu komunitne v ramci par vesnic, casto maji nejake prijmy z pozemku a pomahaji si, je to fajn.

A jeste v takovych mistech nesnasi naplavu z Prahy. Nevim odkud ses. Ale napric republikou se setkavam s nevoli k prazakum. Az kdyz jsou tam lidi, co maji VŠ a tedy vytahli paty z vesnice, je to lrpsi. Ale ani oni nemaj radi, kdyz jim nekdo z Prahe keca do toho, jak se ty vesnice vedou.

Příspěvek upraven 13.01.24 v 12:38

• Citovat
  • Upravit
22295
13.1.24 12:34

Žitková a okolí, tam není nic, práce, lékaři, dobré školy…to je Bohem zapomenutý kraj.
A Uherský Brod je taková větší vesnice, kde to taky není žádná sláva a musíš brát, co je. Jo, teď tam zrušili dětskou pohotovost, že nikdo nechce tam jezdit sloužit. Tak si představ, kam s nemocným dítětem pojedeš, bez řidičáku.
V zimě, když napadne sníh, tak je to tam odřízlé i několik dní.
Nabídka práce a služeb mizerná, mzdy v tom kraji hodně nízké, oproti průměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.24 12:36
@K92 píše:
A jak vás to napadlo?…Něco jste zdědili? Výhodná koupě? Sen o určitém životním stylu? Pomatení mysli? Celoživotní sen partnera? Máte tam rodinu? A kde bydlíte teď? Jak moc velká změna by to byla?

Sen partnera být sobestacny a topit třeba dřevem.

Já ale patrně do toho nejdu. Sešlo by ze ZUŠ a to ne. A ne, folklór fakt není rovný hudebnímu vzdělání v ZUŠ. Krouzky tam prakticky nejsou, jen hasiči, folklorní soubor a možná něco při ZŠ Březová, ale je rozdíl krouzek v družině. Navíc ta Březová je už zas dal.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML