Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Liberalissima píše:
Ježiš, to nezávidím. U nás je to naštěstí víc v klidu, většinou Goťák nebo Matuška a psi i děti to dávajíA pro úmrtní oznámení Ave Maria, to je vysloveně pěkné. Dcera vždycky hlásí „pačam!“ (písnička) a jde poslouchat
jo, tak to je docela milé, a dcerka také - no hledím, nedávno jsi psala o problémech, jak se narodila, a teď už povídá a někde jsi psala, že už bude mít dva roky? ten čas fakt tak hrozně rychle letí
@Zmatka píše:
Tak hudba mi treba nevadi vubec, rada si ji pustim i k praci. To nenavidi manzel. Myslim, ze to az prehani, jako soused odnaproti si pusti na zahrade radio a uz prska a jde radsi dovnitrJa jsem z velke rodiny, kdy party je hezky i s dýzou na zahrade, ale nikdo nemekta. Je to jednou za cas a sousedi jsou na ni obvykle taky
no je hudba a hudba, můj otec si občas na dvoře pustí Kabáty a nahlas, my to milujeme celá rodina, ale sousedi zavírají okna
@stinga Je pravda, ze ten soused bude opravdu typ Kabati
Ja posloucham taky dost uchylnou hudbu teda, jen v jinem zanru.
@Zmatka oooo ano, zahradni grilovacky a zpivani. Na stesti jednou za cas, to je v pohode. Ale mit nejake party hard sousedy kazdy vikend, to by mi uz vadilo a bylo to nad ramec vesnickeho zivota. Ale to se deje i ve meste a vsude, kdyz clovek chytne blbe sousedy.
@Lucie_Sx píše:
Mladatka v loznici, muj sen!(Jako deti jsme mivali v panelaku v kuchyni u topeni kurata koupena na trhu. Ja je tam koupila, se priznam. Kdyz vyrostla, sla ke znamym na zahradu mezi slepice… Jednou byla i kachnatka. Nasi to nesli statecne, zpetne videno. )
By se ti u našich sousedů líbilo. Oni každý rok dopékají vylíhnutá kachňata mimina v troubě. A piplají je, ať rostou. Jak mají, tak souseda volá děcka, ať se jdou k nim podívat. Nebo je pak mají v ohrádce na zahradě, až jsou trošku větší. Ale nemůže je odnést nějaký dravec nebo pes je uštvat.
Náš soused hrozně falešně zpívá;) při kytaře a leze bez oblečení pak do bazénu
Mně je to jedno, ale on má šok když chodím v noci na zahradu věšet prádlo ( což nečeká ). U nás nejvíc hluku dělají o víkendu luftáci. Mají asi pocit, že musí toho nejvíc stihnout, nebo nevím. Muji neděle večer na terase, kdy oni odjedou v létě a je klid a ticho
Ale jinak klasika, sekačka, pes, mrouskající kočky, psi štěkání v noci na ježky.
Koukám na Vy@škovec a tam bych se bez dobrého auta, trvalého HO a dospělých dětí neodstěhovala ani zadarmo. 162 obyvatel je detail. Jako je tam krásně, to uznávám.
@stinga píše:
no je hudba a hudba, můj otec si občas na dvoře pustí Kabáty a nahlas, my to milujeme celá rodina, ale sousedi zavírají okna
Kabáti jsou moje guilty pleasure. Já vím objektivně, že to není dobrá hudba, ale prostě se mi to líbí ![]()
Na dvoře bych to ale asi nepouštěla.
Jinak při čtení diskuze mi došlo, že jak já jsem citlivka skoro na všechno, tak na různé pazvuky mám docela odolnost. V centru města se mi líbilo cinkání tramvají a „šum“ (auta, lidi), na vesnici se mi líbí cirkulárka i traktor.
Jediné, co mi kdy vadilo, byly párty ve vnitrobloku po půlnoci u chlapa v bývalém bytě, a třískání do snad největšího kusu bronzu ve střední Evropě na kostele Svatého Ignáce z Loyoly na Karláku v sedm hodin ráno v neděli, když jsem bydlela na Ječné. Já kvůli mojí nespavosti sotva usnula (tehdy jsem jí měla zlou) a ty sadisti museli vyzvánět na půl Prahy ![]()
Jo a ještě mi vadí lidi, co pouští v přírodě nahlas hudbu z takových těch přenosných repráků. V lese je to fakt sacrilege.
@stinga píše:
lidé na vesnici nejsou sto let za opicemi, ale děti tu mimo kroužků, kam je zavezou rodiče - většinu dětí teda nikdo nikam nevozí a jsou doma - jsou doma na počítačích, maximálně na vlastní zahradě
My bydlíme na vesnici a dcera chodí ven sama od 5 let s partou dětí. U nás to jde… Kroužky mají ve škole a ano, někam ji i vozím, ale to bych malé dítě vozila i ve městě, nenechám třeba 8 lete dítě jet samo přes půl města.
Tady to ještě funguje tak, že některé starší děti, pokud chtějí, mohou jet po škole autobusem do města a účastnit se čeho chtějí… problém je v četnosti spojů, ale třeba to já můžu vyřešit tím, že dcera přijde za mnou do práce a jede pak se mnou domů…
Jinak normálně tady nektery děcka chodí na gympl, vysokou, zkrátka jako všude jinde… Ono je už jedno, zda na střední školu jedeš 30 minut autobusem do města nebo po městě MHD…
Ale jo, je to zkrátka jiné než ve městě, ale zase tak kategoricky bych netvrdil, že děti zde sedí na zadku doma a nikam nechodí.
Mimochodem, co vlastně jiného dělají ty děti ve městech, kromě kroužků, kam je bude někdo zavede nebo si zajedou sami?
Já jsem třeba ve městě žila a tam, kdybych žila teď s dcerou, tak ven sama nechodí asi ani teď a na kroužek max. v okolí nebo ce škole, ale pokud by chtěla někde jet MHD dál, stejně by zatím sama jet nemohla, to bych se zkrátka bála…
S tou školou. I dětí na vesnicich studuji střední školy a vysoké;) Znám jich dost, včetně mých vrstevníků.
@Eva2610 píše:
To můžou. Muž asi bude muset ustoupit kvůli dětem. Kdybych byla na jeho místě, asi bych těch 18 let byla nešťastná. Ufff - já jsem se s partnerem, co chtěl žít ve městě naštěstí štíhlá rozejít před dětma, takže si takový nesoulad míč neumím představit.
Jenže pak jako staří zase budou řešit nedostupnost lékařské péče či fyzičku na to, starat se o dům a hospodářství a zde opět nastupují děti, co tam budou muset jet a starat se o rodiče, pomáhat, vozit je… Může být a nemusí ![]()
@Fazulina tak ono záleží jaké to je město. U nás kousek je město s 9 000 obyvateli a dětí se tam pohybují I samostatně. Do školy taky ( vím od kamarádky). Kroužky též. Její dětí chodí ven pouze s dětmi z baráku a za barák zatím..
@Eva2610 píše:
Hele třeba ne. Já bych zešílela ve městě. Nesnáším to. Žiju ve vsi s 26 lidma. Toužila jsem po tom od dětství. Můj muž se tady narodil a vyrostl. Jsme úplně šťastný. Musí na to bejt povaha.
A chodíš do práce? U mě se život na vesnici radikálně zlepšil, když jsem šla do práce. To mě baví vracet se do té naší přírody u rybníka a mít klid, zároveň si uziju lidía města v práci… Já teda mám ráda i život ve městě, skoro 40 let jsem žila v Brně, takže srovnání mám
.
@olivovyolej píše:
@Zmatka Zakaz cirkularky a sekacny neni vsude. Ja ani nevim, kdo si to kde gydupe. Jestli chatari kdyz uz je jich vic nez starousedliku nebo naplava, co ocekavala, ze na vesnici je klid. Cirkularka a sekacka je zaklad kazdeho vikenduV zime je to dost smrad, to jo, ale ja to zazila i ve mestech, kde jsou fabriky a z kominu to klesne dolu. Vsude je neco.
U nás je napsané pravidlo v neděli, ale občas to někdo poruší, no… nicméně jinak jsem konstatovala, že kromě provozu aut a MHD je na vesnici přes den dost podobný hluk jako ve městě
. Akorát jiný… ![]()