Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mado píše:
@Eva2610 jenomže ty provinční gymply mají většinou hodně mizernou úroveň a pro další studium jsou často nedostačující.
To nevim, sem z malyho okresniho mestecka a z mistniho gymplu se vsichni moji spoluzaci dostali na VS. Dva lekari, dva pravnici, matfyz, psychologie…kdo se behem studia trochu snazil a nezasival se s travou, dostal se i na tyhle obory a uspesne dostudoval ![]()
Jinak ale internat pro stredoskolaka povazuju za dost krajni reseni. Treba gymnazisty tam u nas teda nemeli, ono taky ucit se tam v tom prostredi…nebylo to tam dvakrat motivujici. U telat v nejhorsi puberte bych se bala, co bez dozoru udelaji za volovinu.
@Zmatka U nas na gymplu bylo par lidi z intru, protoze rodice nemeli cas dojizdet s deckama do mesta hodinu a spoje nebyli nebo byli jeste delsi a meli vetsinou nejake vetsi farmy nebo podniky. Motivacni prostredi to teda nebylo, to je fakt.
@olivovyolej co se Uherského Brodu týče, záleží na směru. Kopanice jsou na tom jistě hůř než obce mezi Brodem a Hradištěm, nebo mezi Brodem a Veselím… Do Brodu jsem jezdila do práce a nepřišlo mi to tam nijak špatné. Mám v dojezdu 25 km Hradiště, Brod, Hodonín, Veselí… záleží který kopec a kudy objedu. Auto je prostě nutnost. Jinak nevidím jiné negativum. Pokud chci jet v Praze do divadla, taky mi MHD zabere čas. V brněnském Komíně jsem bydlela několik let a MHD do práce bylo na hodinu. Sestra bydlí v Brně na Vinohradech a do bohunicke fakultky to má taky na dlouho… to samé kamarád v Praze… metro není samospasitelné. Často volí mezi MHD a autem s nejistym výsledkem úspory času..
@elda píše:
@olivovyolej co se Uherského Brodu týče, záleží na směru. Kopanice jsou na tom jistě hůř než obce mezi Brodem a Hradištěm, nebo mezi Brodem a Veselím… Do Brodu jsem jezdila do práce a nepřišlo mi to tam nijak špatné. Mám v dojezdu 25 km Hradiště, Brod, Hodonín, Veselí… záleží který kopec a kudy objedu. Auto je prostě nutnost. Jinak nevidím jiné negativum. Pokud chci jet v Praze do divadla, taky mi MHD zabere čas. V brněnském Komíně jsem bydlela několik let a MHD do práce bylo na hodinu. Sestra bydlí v Brně na Vinohradech a do bohunicke fakultky to má taky na dlouho… to samé kamarád v Praze… metro není samospasitelné. Často volí mezi MHD a autem s nejistym výsledkem úspory času..
ale zakladatelky manžel chce bydlet právě na Kopanicích - buď Vyškovec nebo Žítková,
a děti z kopanic, které studovaly střední školu v Uh. Hradišti byly na internátu všechny, to se dojíždět denně nedá, i když je to „jen“ 45 km, ale musí přestupovat z autobusu na vlak,
a navíc zakladatelka zatím? nemá řidičák, tak to se opravdu se 3 dětmi na Žítkové nedá, jedině by muž byl na HO a všechno s dětmi objezdil sám,
jinak Brod sám není vůbec špatný, až na to, že je to pořád do kopce z kopce
Příspěvek upraven 14.01.24 v 13:28
Dcera na internát nechce. My ji nutit určitě nebudeme. Zatím říká, že bude denně jezdit z Brna domů. To je skoro hodinu ráno a odpoledne zpět. Spíš to vidím, že tam budeme hledat pronájem, spolubydlení. Brno teda píše až dvojku školu. My furt doufáme, že se dostane na prioritu jedna. A bude vše podle plánu. Sice bude daleko na škole, ale bude v domácí prostředí. Její obor u nás nikde není. Teda ve městě je lyceum. Ale to si dá na třetí místo.
@olivovyolej píše:
@Fazulina Ve meste mas vetsi mnozstvi deti, kde je potencial k tomu, ze aspon cast bude mit podobne zajmy. Takze se jim otevira i vice krouzku nebo tvori skupiny nezavisle na institucich. Ve sportech nejen fotbal, hokej (i kdyz nektera malomesta nemaj stadion), volejbal, ale i neco zajimavejsiho, basebal treba. Potom mas treba konicky jako modelarstvi, nejake karetni hry, krouzek programovani, deskove hry, vedecke krouzky, ruzne druhy tance (pro vetsi), montessori pro male deti, plavani (chybejici bazeny). V malomestech je treba keramika, to je klasika, kresleni a nejaka zakladni hudebka. Ale cokoliv jineho musis jet hodinu do velkeho mestaJednoduse casto muzes jit trbea na kurzy tance, ale uz si nemuzes vybrat co ja vim salsu. Muzes jit do fitka, ale uz si nevyberes, ze chces zdravotni cviceni s trenerem. Muzes jit na hudebku, ale uz si nevyberes kytaru. Muzes davat dite na kurzy anglictiny, ale uz tam nebudes mit spanelstinu, francouzstinu, atd. A treba v Uherskem Brodu, coz by bylo nejblizsi vetsi mesto si myslim, ze to bude velmi omezene a kdo vi, jestli se tam najdou i ty tradicni zakladni veci
Jasan, u nás ve městě je hodně pestrá nabídka kroužků, i netradiční, ZUŠ s mnoha možnostmi, gymnastika, krasobruslení atd.. ale je fakt, že tam musíme že vsi dojet (20 minut), ale ani kdybychom bydleli v tom městě, tak tam dítě do cca 4. třídy samo též nechodí, řešila bych stejný problém, jak ji dostat kolem 14.00 do hudebky, když jsem v práci
.
Jak jsem psala, starší děti si do města dojedou po škole busem, je to stejné, jako ve městě MHD, ale to he situace u nás, samozřejmě, jiné vesnice to zase maji jinak…
@mado píše:
@Eva2610 jenomže ty provinční gymply mají většinou hodně mizernou úroveň a pro další studium jsou často nedostačující.
Promiň, ale to je blbost.. z gymplu u nás (jsou tu dva) chodí normálně děcka na VŠ, tak jako jinde…
@Kelsey Tak ono kdyz si predstavim ctrnactilety, patnactilety dite cely tyden samo, tak mi prijde, ze jsou na to fakt maly
Ale mozna sem zhyckana, holt kdyz to nejde jinak…Evidentne to hodne deti takhle zvladlo.
Hodina dojizdeni, jestli to je bez prestupu, jeste jde. Nebo rozumny prestup.
@elda píše:
Já mám stejnou zkušenost, co se tyce casu cesty do prace, kolikrát v Brně člověk cestuje do práce hodinu. Teď jsem v práci za 20 minut autem, v zimě max. 30 dle stavu silnic
.
Ale jinak chápu samozřejmě výhody a nevýhody města i vesnice, holt každé má něco, ale tvrdit, že na vesnicích není vhodne prostředí pro vš studium je blbost
![]()
@Zmatka píše:
@Kelsey Tak ono kdyz si predstavim ctrnactilety, patnactilety dite cely tyden samo, tak mi prijde, ze jsou na to fakt malyAle mozna sem zhyckana, holt kdyz to nejde jinak…Evidentne to hodne deti takhle zvladlo.Hodina dojizdeni, jestli to je bez prestupu, jeste jde. Nebo rozumny prestup.
Dcera je podzimní. Takže v říjnu v deváté měla 15. V prváku bude mít 16. Je rozumná. Takže bych problém neviděla, když padne los na to Brno. Jinak bude buď u našich nebo zůstane doma. Záleží, kde se dostane. Podle toho se bude řešit. Do Brna si dávají přihlášku tři spolu.
Příspěvek upraven 14.01.24 v 13:38
@stinga píše:
ale zakladatelky manžel chce bydlet právě na Kopanicích - buď Vyškovec nebo Žítková,
a děti z kopanic, které studovaly střední školu v Uh. Hradišti byly na internátu všechny, to se dojíždět denně nedá, i když je to „jen“ 45 km, ale musí přestupovat z autobusu na vlakPříspěvek upraven 14.01.24 v 13:26
Tam bez řidičáku ne… a dítě na střední tam, kde pracuju. Klidně na Slovensko. Chce to prostě plánovat v širších souvislostech. Já měla dítě na střední na intru, ale pravda je že díky covidu se tam moc neohřála… studijně byla v pohodě a o to jde. Pokud děcko o školu zájem nemá, je vcelku jedno jestli je doma nebo na intru. Moji spolužáci kteří střední neudělali byli doma všichni a nepomohlo to…
@Zmatka píše:
@Kelsey Tak ono kdyz si predstavim ctrnactilety, patnactilety dite cely tyden samo, tak mi prijde, ze jsou na to fakt malyAle mozna sem zhyckana, holt kdyz to nejde jinak…Evidentne to hodne deti takhle zvladlo.Hodina dojizdeni, jestli to je bez prestupu, jeste jde. Nebo rozumny prestup.
No je jim spíš 15-16, ale i tak. Od nás teda děcka na intr jezdí, sice máme dva gyply, zdravou, obchodku, strojarnu a nejaka učiliště, třeba ty, co znám, dojíždí na pedagogickou střední nebo chovatelství, to už u nás není, no.
Já doufam, že dcera se upí
chne tady, nechtěla bych, aby byla na intru… ale kdoví… zatím je to daleko.
@Zmatka no je ním minimálně 15
a proč by internát měl být náročný. Sama jsem byla na internátu už za pravěku a měla jedno z dětí. Oni ty prváky hodně opečovávají, ale že by se to nedalo zvládnout si nemyslím.
Spíš je to o nastavení každého jedince.
No a musí trochu dospět no.
U dítěte na internátu tedy na učení dost dbali a určitě minimálně v prváku byli dost pod dohledem. Např. vycházky až po učení. Špatné známky, nemožnost prodloužené vycházky (1× týdně). Kolikrát měli pevnější řád než mnoho pubertáků doma. Jasně, propadnout se da i při bydlení u rodičů.
Příspěvek upraven 14.01.24 v 13:50
@elda píše:
Tam bez řidičáku ne… a dítě na střední tam, kde pracuju. Klidně na Slovensko. Chce to prostě plánovat v širších souvislostech. Já měla dítě na střední na intru, ale pravda je že díky covidu se tam moc neohřála… studijně byla v pohodě a o to jde. Pokud děcko o školu zájem nemá, je vcelku jedno jestli je doma nebo na intru. Moji spolužáci kteří střední neudělali byli doma všichni a nepomohlo to…
To mas pravdu. Asi taky zalezi, koho chytne na pokoji, jaky tam je klid, jaci jsou vychovatele. Ja sama byla teda rada, ze jsem na SŠ doma, i kdyz na VŠ už to bylo presne naopak a v podstate jsem litovala spoluzaky z Prahy, kteri „museli“ zustat doma s rodici - protoze kdyz maji moznost bydleni zdarma, nikdo jim samozrejme neplatil kolej.
@Fazulina píše:
Promiň, ale to je blbost.. z gymplu u nás (jsou tu dva) chodí normálně děcka na VŠ, tak jako jinde…
Takže to je větší mesto, když dva gymply. Provinčními gymply bez úrovně myslím ty, kde si kdejaký městys s 2500 obyvateli chtěl zvýšit prestiž a založil si po revoluci gympl právě proto, že do jiných středních škol je to daleko. Berou, co má ruce nohy a učit tam taky nikdo moc nechce dojíždět, tak ta úroveň podle toho vypadá. A pro rodiče je výběr buď intr nebo se každé ráno někam trmacet hodinu autem, protože vhodný spoj nejede, než 3× prestupovat a vyjíždět v pět.
Tam, kde je na výběr ze dvou gymplů, to už je normální okresní město, kde je konkurence a úroveň.