Realita zivota s detma na samote

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12874
13.1.24 08:56
@machninka píše:
Uvidíme, starší dcera není ctižádostivá, já myslím, že to na nějaké vrcholové sportování nebude, do ZUŠ chodí a tam je to zatím v pohodě… každopádně je to samozřejmě i o podpoře doma - já bych tedy nebyla ochotna trávit každý víkend někde na závodech a doprovázet dítě, jako si to může dovolit někdo v malém bytě ve městě, kdo je rád, že má na víkend program… My máme programu kolem baráku dost :D

Máme starý dům a zahradu 1500 m a rozhodně není náš víkendový program založený na skákání kolem domu 8o
Dítě má trénink 4× týdně, plus výtvarku a posilovnu, hodně už objezdí sama, ale na závody s ní jezdím a ráda, za ty léta jsme už slušná parta a celkem si to užíváme, bohužel častěji je vozí klub a děti nás tam nechtějí.
Bydlíme pár km od krajského města, jezdí sem MHD a dál bych prostě nešla. Na to jsem moc pohodlná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
13.1.24 09:03
@mag píše:
Máme starý dům a zahradu 1500 m a rozhodně není náš víkendový program založený na skákání kolem domu 8o
Dítě má trénink 4× týdně, plus výtvarku a posilovnu, hodně už objezdí sama, ale na závody s ní jezdím a ráda, za ty léta jsme už slušná parta a celkem si to užíváme, bohužel častěji je vozí klub a děti nás tam nechtějí.
Bydlíme pár km od krajského města, jezdí sem MHD a dál bych prostě nešla. Na to jsem moc pohodlná :mrgreen:

Ono je to podle me o tom, kdo kolem toho baraku chce litat. Ja i moji rodice mame plne zrekonstruovany cca 100let stary dum, rodice maji zahradu 2000m2, my mame 7000m2. Zatimco oni litaji kolem baraku a zahrady 7 dni v tydnu po cely rok a neustale od nich slysis, ze nemaji cas, protoze prace. My mame volneho casu spoustu, zvladame se venovat konickum i hodne cestovat. Podotykam, ze to neni ani starim, ze by nebyla energie a trvalo jim to dele, moji mame je 50 a ma mladsiho manzela, kteremu je skoro tolik jako memu, ale proste si tu praci kolem baraku chteji delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
13.1.24 09:30

@Ernais souhlasím. 2 km třeba ráno cestou na vlak v zimě, dešti, sněhu, cestou do práce v 7.00 hodin fakt chceš 2km s dítětem za ruku.100× je jednodušší vytáhnout auto z garáže a dítě narvat do sedačky. Ač odpoledne dáte klidně 8km polem na kolech ( není to o pohybu ).

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
13.1.24 09:32

@Ernais je to o prioritách. Znám mraky lidí, kteří mají baráky, zahrady, bazény, atd…a jejich děti dělají sport a o víkendu objíždí závody, zápasy. Ale taky znám rodiče, které deti časem stáhli, protože jezdit na závody, zápasy, vozit děti a plánovat čas dle nějakých rozpisu nebyli ochotni. Je to každého volba a rozhodnutí. Jen mě baví představ, že ochotný to podstoupí je pouze rodič z mého bytu. :lol:

Příspěvek upraven 13.01.24 v 09:36

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.24 09:35
@kocourGarfield píše:
Na " samotu" bez auta by šel jen blázen. Jak pak budeš pracovat, vozit to dítě, atd… To není otázka roku ale třeba 10,15 let. Co bude po RD, to budeš řešit jak? Co v zimě? Aby jsi tady za x let nezakládá diskuze, kterých je tady mraky.
Kroužky jsou už asi detail. Dítě může sedět doma na zadku.

No a to prave nechceme a nedovolime, aby dítě hnilo na zadku doma max venkovská partička a hraní u potůčku. Vzdělání je po zdraví deti pro nás nejvyšší prioritou. A proto to zvazuji a i couvam.

• Citovat
  • Upravit
4536
13.1.24 10:03

Bydlíme ve vesnici, která má asi 500 obyvatel. Na takový to základní vyžití je to fajn (2 obchody, školka, úřad, hospůdka, dětské hřiště, sál na různé akce). Základní škola je 5 km ve vedlejším menším městě.
Větší město, kam často jezdíme (mimo jiné za rodiči), tak je necelých 20km.

Máme 2 auta, autobusy jezdí každou hodinu. Jako dítě jsem bydlela ve městě, teď jsem mnohem spokojenější. Dcera až bude starší, tak ji s manželem budeme vozit, pak samozřejmě autobus a když bude chtít být s kamarády ve městě, tak může kdykoli přespat u mých rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
13.1.24 10:14

Tak tohle je strašné široký pojem.

Je samota, vesnice a např středisková vesnice.

Jako samotu si představuju nějakou hájenku široko daleko nic. Do okolních domů chalup lidí jezdí na prázdniny. Nic okolo. Tak to mi přijde pro děti nic moc. Pokud nemáte treba7 člennou smečku a alternativní způsob života.

Pak máš vesnice kde nic není a všude se musí jezdit mladí lidí žehlí děti nebudou mít kamarády.

A pak máš vesnice jako ta naše kde je spoustu mladých lidí které má děti a jenom ve věku 4-,6 let je zde asi 20 děti. Kamarádů je spousta stačí otevřít vrátka anebo seběhnout kopec a bydlí tam kamarádi. Kamarádů je kvanta naopak logistika je naprosto jednoduchá - dělají si ji děti sami. Je zde školka, škola. Pošta, potraviny v rámci školky s školy nějaké kroužky. 5 km větší město kde už je vše možné.

Takže bych rozhodně nezamenovala vesnice - samota to je opravdu rozdíl.

Jo a já jsem jinak městky člověk mám být v městě 100 tis obyvatel a celý život jsem žila ve městě.. Spíš mě to táhne do města než do vesnice.

Příspěvek upraven 13.01.24 v 10:16

• Citovat
  • Upravit
74217
13.1.24 10:15

Tak vzdělání je snad priorita všech rodičů. Tady se to podává, že na vesnici se pomalu žije na stromě. K nám domů pravidelně chodí učitelka na klavír i na přípravu na přijímačky. Teď tady má dcera tu slečnu, která ji připravuje na přijímačky. Není problém. Co člověk chce, to si zařídí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12874
13.1.24 10:16
@Ernais píše:
Ono je to podle me o tom, kdo kolem toho baraku chce litat. Ja i moji rodice mame plne zrekonstruovany cca 100let stary dum, rodice maji zahradu 2000m2, my mame 7000m2. Zatimco oni litaji kolem baraku a zahrady 7 dni v tydnu po cely rok a neustale od nich slysis, ze nemaji cas, protoze prace. My mame volneho casu spoustu, zvladame se venovat konickum i hodne cestovat. Podotykam, ze to neni ani starim, ze by nebyla energie a trvalo jim to dele, moji mame je 50 a ma mladsiho manzela, kteremu je skoro tolik jako memu, ale proste si tu praci kolem baraku chteji delat.

No jasne, proto jsem to psala jako reakci na to, ze sport deti si muze dovolit akorat tak nekdo s 2+1 :D Ja se venuju sportum denne minimalne hodinu, spis více, o vikendech moje zavody, ditete zavody, na dovoleny taky jezdime pravidelne, no a k tomu normalne posekame, mam sklenik, pestuju ovoce i zeleninu, mam kyticky, kere… presto mam o vikendu cas na to venovat se jinym vecem nez domu a zahrade…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
13.1.24 10:21
@kocourGarfield píše:
Jinak se dá koupit druhé auto a udělat řidičák. Ve vesnicích s nutností dojíždění znám i rodiny, kde ty auta mi 3, pro případ kdyby náhodou, protože do práce se dostat museli.

taky máme tři auta protože když jedno klekne tak jezdit musíme :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3847
13.1.24 10:21
@Anonymní píše:
V jakém smyslu peklo? Jinak díky za názor. Já nevím hlavně jak dojíždět. Auto má partner a já jsem neridicka. Ve městě mi to nevadí, netroufám si za volant, ale všude dojedu, ale tam by to byl problém. A kde sehnat někoho na odvoz za krouzky do toho města? Mám miminko, ani bych si teď řidičák nedělala.Aby dětství na venkově nebyl i krok zpět…

Ty si nekde chces sehnat osobniho ridice, ktery ti bude vozit deti na krouzky. Bud jsi hodne bohata, nebo jsi mimo a hodne naivní. Už tím jak nad tím přemýšlíš je dosti podivné. Příroda, lepší vzduch, atd. Ale rohlík si tam v neděli nekoupíš, budeš muset hodně plánovat i nákupy. Zůstaň radši ve městě, pokud se nerozhodneš řídit. A je mega rozdíl mezi vesničkou, vesnicí a samotou, víš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34388
13.1.24 10:23
@Anonymní píše:
No a to prave nechceme a nedovolime, aby dítě hnilo na zadku doma max venkovská partička a hraní u potůčku. Vzdělání je po zdraví deti pro nás nejvyšší prioritou. A proto to zvazuji a i couvam.

Byla jsi někdy mimo město? Přijde mi, že si myslíš že lidi na vesnici jsou 100let za opicema. Všechno má nějaké pro a proti. Ty máš víc důvodů se tam nesthovat. V tvojí situaci je to nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
13.1.24 10:23

@Sadman

Třeba u nás si v neděli rohlík v pohodě koupi. Máme tu Vietnamce ten má otevřeno pořád. Ale neuděláš tam standardni nákup - spíš když nemáš cukr koupit to pečivo atd cena je vysoká výběr omezený…

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
13.1.24 10:27

@Sadman u nás taky koupíš, navíc k nám dojíždění všechny online. My snad už ani na nákup nejezdíme. Je to pohodlnější naklikat. Ale samozřejmě záleží jaká vesnice, jaká samota, atd…

Ja si pod pojmem samota představují barák s prvním sousedem minimálně 1km, do nejbližší vesnice třeba 5 km.
Co si představuje zakladatelka netuším.
Určitě vesnici o 26 lidech nepovažuji za samotu. To je pro mě díra, kde lišky dávají dobrou noc ale ne samota.

Příspěvek upraven 13.01.24 v 10:29

• Citovat
  • Upravit
74217
13.1.24 10:28

U nás jsou taky čerstvé rohlíky v neděli a klidně odpoledne. Dokonce si můžeme vybrat, který obchod navštívíme. I Vietnamci jsou chytří. Takže mají všichni domluvený pravidelný závoz pekáren. Plus v jednom obchodě nějaké pečivo sami dopékají. Kolikrát se mi stalo, že jsem tam byla, když to prodavačka vezla teplé na tácu. Kde jsem vyrostla, tam jim jezdí co 20-30 minut trolejbus na vesnici. Není vesnice a vesnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí