Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anielkha píše:aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
holky, nemyslíte, že jste přešly do čistě do osobních útoků? Já sice s ivuškou nesouhlasí, pokud jde o její názor na ivf a věci s tím spojené, ale musím se jí zastat, narozdíl od vás tu nikoho neuráží a sarkasticky nekomentuje příspěvky ostatních.
Díky… Já nevím, tohle asi fakt nemá cenu. Jdu raději za děckama k bazénu, i když je tam horko jak blázen a tady chládek…
myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost.
nevim, jak tomu rozumite vy? ![]()
kaaaca-h píše:peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
holky, nemyslíte, že jste přešly do čistě do osobních útoků? Já sice s ivuškou nesouhlasí, pokud jde o její názor na ivf a věci s tím spojené, ale musím se jí zastat, narozdíl od vás tu nikoho neuráží a sarkasticky nekomentuje příspěvky ostatních.
Jenže i tak může člověk mít k dané problematice určitý postoj. To ale neznamená, že by byl nepřející, zlý a nepřál někomu děti. Jen prostě vidí i tu odvrácenou stranu mince - právě třeba redukci plodů, likvidaci přebytečných embryí atd. Už jsem to tady psala, nechci to pořád opakovat.
V Číně nebo Indii je zase hlavní metou ve smyslu reprodukce počít a porodit chlapce, ženské plody se potrácejí, novorozená děvčátka pohazují. V honbě za potomkem mužského pohlaví tam probíhá takováto selekce a vůbec bych se nedivila, kdyby v případě umělého oplodnění ženské zárodky automaticky likvidovali. To je zase jejich morálka, jejich volba…Nejsem Číňanka a přesto si vyhrazuji právo toto počínání odsoudit. byt´oni by mi předložili své správné důvody pro takováto rozhodnutí.
Možná trochu mimo téma.
Příspěvek upraven 24.08.11 v 15:25
suvik píše:
Ty se rozhoduješ jen na základě racia?
Vypichuju jen tuto větu, protože v tom bude možná jádro pudla a proto se tu možná tak míjíme. Ano, povětšinou se rozhoduju podle racia a ne podle momentálních emocí.
To je pravda Peggy, jmenovitě nikoho neodsuzovala
faj píše:kaaaca-h píše:Jou tady ženy po IVF, ženy, které mají děti jako já a chápou ty, které děti mít nemůžou a na druhé straně Ivuska.peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
Boha jeho. Mám stejné názory jako několik lidí, co znám, kteří dítě mít přirozeně nemůžou a na IVF nešli. Tak kde je rozdíl? To už je jedno, že jsem to osobně nezažila, ne? Navíc furt dokola melu, že mi je jedno, jak to dělají ostatní a nikoho neodsuzuju.
dvojmatka píše:Anielkha píše:možná zas blbě čtu, ale nevidím v tom příspěvku, že to nesměla komentovat…jen že by trocha empatie nezaškodila.....kaaaca-h píše:takze nic co jsem si neprozila, nesmim tady na emiminu komentovat? takze kdyz jsem nebyla neverna, nesmim se vyjadrovat v diskuzich k manzelske nevere? to by se melo zavest do pravidel, ne?peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
Cituji: „není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly“. Ty fakt moc pozorně nečteš ![]()
ww píše:Anielkha píše:kaaaca-h píše:takze nic co jsem si neprozila, nesmim tady na emiminu komentovat? takze kdyz jsem nebyla neverna, nesmim se vyjadrovat v diskuzich k manzelske nevere? to by se melo zavest do pravidel, ne?peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
holky, nemyslíte, že jste přešly do čistě do osobních útoků? Já sice s ivuškou nesouhlasí, pokud jde o její názor na ivf a věci s tím spojené, ale musím se jí zastat, narozdíl od vás tu nikoho neuráží a sarkasticky nekomentuje příspěvky ostatních.Spíš je to myšleno tak, že ivusky názor nemá takovou váhu, protože je to jen „cobykdyby“
Jinak za mě…je to každého věc. Naučila jsem se lidi chápat a tolerovat… Nikdy nesuď někoho, v jehož mokasínech jsi neušel ani jednu míli…
Tak jestli chcete názor, který má váhu větší, přečtěte si rozhovor s Jiřinou Prekopovou
http://ona.idnes.cz/…lecnost.aspx?…
Bych řekla že je přesně ta dáma, která našla smysl života někde jinde a s bezdětností se vyrovnala jinak.
ahoj nečetla jsem to tu celé - pochopila jsem to tak, že zakladatelku hlavně pohršilo zacházení s embrii - prostě s lidskýmy buňkami- vajíčky a zárodky…
já naprosto rozumím párům, které podstupují IVF a v okolí jsem viděla spoustu úžasných dětí, které jsou plodem tohoto zázraku
těžko se asi stanovuje etická hranice toho, kdy vzniká člověk a kdy je to ještě „jen“ biologický materiál - prostě s těmi vajíčky a embrii by se mělo zacházet citlivě a ne ta nepoužitá a zbylá jednoduše zlikvidovat vylitím někam do kanálu…a i redukce plodů - dost eufemistický výraz - pokud není z čistě zdravotních důvodů by byla zvrácená…
Já sama… mohu mluvit jen hypoteticky - pokud bych měla problém s početím bych asi IVF absolvovala - tedy pokud by partner na tohle přistoupil…ale zase všeho s mírou, vím že bych v případě neúspěchu byla schopná přijmout i dítě adoptované a je mi trochu líto, že dětské domovy jsou naprásklé a spousta párů se třeba opakovaně zbytečně trápí s IVF- přitom by jejich náruč mohla být plná a někomu by mohli dát domov a bezpečný přístav…
ale nemůžu to říct stoprocentně, když mě to nepotkalo
jen to tak cítím
ww píše:Anielkha píše:kaaaca-h píše:takze nic co jsem si neprozila, nesmim tady na emiminu komentovat? takze kdyz jsem nebyla neverna, nesmim se vyjadrovat v diskuzich k manzelske nevere? to by se melo zavest do pravidel, ne?peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
holky, nemyslíte, že jste přešly do čistě do osobních útoků? Já sice s ivuškou nesouhlasí, pokud jde o její názor na ivf a věci s tím spojené, ale musím se jí zastat, narozdíl od vás tu nikoho neuráží a sarkasticky nekomentuje příspěvky ostatních.Spíš je to myšleno tak, že ivusky názor nemá takovou váhu, protože je to jen „cobykdyby“
Jinak za mě…je to každého věc. Naučila jsem se lidi chápat a tolerovat… Nikdy nesuď někoho, v jehož mokasínech jsi neušel ani jednu míli…
Ani to není tak jednoznačné. Třeba vrahy vklidu soudíme a divné se nám to nezdá. Pro toho, pro koho je redukce embrya vražda, je to dost podobná situace. Jak nesoudit a přitom si uchovat svůj názor?
ivuska.h píše:suvik píše:Vypichuju jen tuto větu, protože v tom bude možná jádro pudla a proto se tu možná tak míjíme. Ano, povětšinou se rozhoduju podle racia a ne podle momentálních emocí.
Ty se rozhoduješ jen na základě racia?
Já jsem tedy taky hodně racionální, ale dítě s vadou neslučitelnou s životem bych nechtěla donosit, na to nejsem asi dost silná ani racionální, i když v tomto případě se teda moc o racio nejedná.
Tak když její názor pro vás nemá váhu, tak nechápu proč se do ní tak navážíte. Proč prostě nevezmete jako fakt, že ona na to má názor jiný (vždyť se jím nemusíte řídit a může vám být ukradené, co si myslí). Navíc v okamžiku, kdy jste zjistily, že ji nepřesvědčíte, tak jen ryjete a diskuse je o ničem.
Já IVF považuji za užitečné, ale v diskusi jsem se dozvěděla spoustu věcí, o kterých jsem neměla tušení, a to díky argumentaci obou stran. Teď už je to klasicky jen o honu na někoho, kdo nesouhlasí.
kaaaca-h píše:peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
faj píše:To je pravda Peggy, jmenovitě nikoho neodsuzovala
Nechci Ivusku nějak obhajovat, ale ona prezentovala pouze svůj názor na věc. Nevšimla jsem si, že by jmenovitě někoho odsuzovala.
Ani nejmenovitě. Neodsuzuju ty, co šly na IVF. Nevím, kolikrát to ještě mám napsat, aby mi to přestalo být podsouváno.
Gina108 píše:ww píše:Tak jestli chcete názor, který má váhu větší, přečtěte si rozhovor s Jiřinou PrekopovouAnielkha píše:kaaaca-h píše:takze nic co jsem si neprozila, nesmim tady na emiminu komentovat? takze kdyz jsem nebyla neverna, nesmim se vyjadrovat v diskuzich k manzelske nevere? to by se melo zavest do pravidel, ne?peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
Jinak za mě…je to každého věc. Naučila jsem se lidi chápat a tolerovat… Nikdy nesuď někoho, v jehož mokasínech jsi neušel ani jednu míli…http://ona.idnes.cz/…lecnost.aspx?…
Bych řekla že je přesně ta dáma, která našla smysl života někde jinde a s bezdětností se vyrovnala jinak.
Ale vždyť takových případů je spousta, lidí dobrovolně bezdětných. Napadají mě teď třeba kněží, řádové sestry, mniši…
Spíš je to myšleno tak, že ivusky názor nemá takovou váhu, protože je to jen „cobykdyby“