Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
já bych nehledala alternativu hormonální stimulaci ale vkládání více embryí- prostě chci jedno, tak vložit jedno, je to risk, ale nemusím pak zvažovat redukci
hele to ale vyzaduje mit primarne zalozeny postoj, ze potrat je spatna vec. V takovychhle diskusich, jako je tato, by podle me dost objasnilo a usetrilo balastu, kdyby kazda diskutujici jako prvni vec napsala, jak se stavi k potratum - potratum jen tak, ze zdravotnich duvodu etc…
Ja znam treba holky, uz je jich dokonce vic, co se pokousely o IVF, první pokusy nevysly, ale mely zamrazeno. Ale nez doslo ke KETu, otehotnely prirozene. Tedka maji jeste embrya na mrazu, ale snazi se o druhe dite taky prirozene. Kladu si otazku, co udelaji s embryi u ledu, kdyz jim to vyjde. No asi si muzu i sama odpovedet. Diskutovala jsem to s nimi, ale nechtely KET, protoze to embryo na mrazaku je takova jejich posledni jistota, kdyby se prirozene nedarilo.
Ja osobne si myslim, ze bych sla nejdriv na KET, protoze bych nechtela resit, jestli moje embrya splachnou do zachoda rovnou, nebo na nich nejdriv budou delat pokusy. hypoteticky jsem zvazovala dat je do darcovskeho programu, ale myslim, ze se ukazuje, ze o embrya moc zajem neni, spis o vejce.
jeste edit: sama jsem resila moralni dilema, moc se mi nelibilo, ze by se mela nejaka nase embrya zamrazit, take uplne puvodne jsem zvazovala nechat oplodnit jen 2 vejce. S blizici se IVF a se zvetsujicim se poctem kamaradek zde z emimina, kdyz jsem viderla, jak zalostna je IVF statistika, jsem se rozhodla nechat oplodnit vsechna a a holt mrazit. Z 15 vajec byl vysledek 1 dite v brise a 0 na mrazu. Bohudiky za moje kontroverzni rozhodnuti, mam dite. Je to presne ten pripad, kdy zidealizovana predstava vyjde vnivec tvari v tvar realite.
Příspěvek upraven 24.08.11 v 19:11
Pudloslava píše:já bych nehledala alternativu hormonální stimulaci ale vkládání více embryí- prostě chci jedno, tak vložit jedno, je to risk, ale nemusím pak zvažovat redukcihele to ale vyzaduje mit primarne zalozeny postoj, ze potrat je spatna vec. V takovychhle diskusich, jako je tato, by podle me dost objasnilo a usetrilo balastu, kdyby kazda diskutujici jako prvni vec napsala, jak se stavi k potratum - potratum jen tak, ze zdravotnich duvodu etc…
Ja znam treba holky, uz je jich dokonce vic, co se pokousely o IVF, první pokusy nevysly, ale mely zamrazeno. Ale nez doslo ke KETu, otehotnely prirozene. Tedka maji jeste embrya na mrazu, ale snazi se o druhe dite taky prirozene. Kladu si otazku, co udelaji s embryi u ledu, kdyz jim to vyjde. No asi si muzu i sama odpovedet. Diskutovala jsem to s nimi, ale nechtely KET, protoze to embryo na mrazaku je takova jejich posledni jistota, kdyby se prirozene nedarilo.
Ja osobne si myslim, ze bych sla nejdriv na KET, protoze bych nechtela resit, jestli moje embrya splachnou do zachoda rovnou, nebo na nich nejdriv budou delat pokusy. hypoteticky jsem zvazovala dat je do darcovskeho programu, ale myslim, ze se ukazuje, ze o embrya moc zajem neni, spis o vejce.
jj souhlasím, taky už jsem tu psala, že ničení embryí prostě je pro mě etický problém
osobně nezavrhuju potrat, ale přijde mi, že redukci se lze vyhnout a to těhotenství je situace, kterou plánuji a dopředu to mohu ovlivnit, k interupci bych přistoupila v nějaké ultranouzové chvíli a rozhodně ne s lehkou hlavou…takže já jednoznačně proti potratům nejsem
Pudloslava píše:já bych nehledala alternativu hormonální stimulaci ale vkládání více embryí- prostě chci jedno, tak vložit jedno, je to risk, ale nemusím pak zvažovat redukcihele to ale vyzaduje mit primarne zalozeny postoj, ze potrat je spatna vec. V takovychhle diskusich, jako je tato, by podle me dost objasnilo a usetrilo balastu, kdyby kazda diskutujici jako prvni vec napsala, jak se stavi k potratum - potratum jen tak, ze zdravotnich duvodu etc…
On je zájem o ty potracené plody, kvůli kultivaci pro očkování.
peggy.sl píše:
No tak takovejhle zajem jsem namysli nemela ![]()
Pudloslava píše:peggy.sl píše:No tak takovejhle zajem jsem namysli nemela
Njn, někde ten materiál vzít musí. Je to prý nejlevnější… ![]()
ja jsem to pak jeste editla, ale vy jste uz reagovaly, tak to jeste jednou vkladam sem:
sama jsem resila moralni dilema, moc se mi nelibilo, ze by se mela nejaka nase embrya zamrazit, take uplne puvodne jsem zvazovala nechat oplodnit jen 2 vejce. S blizici se IVF a se zvetsujicim se poctem kamaradek zde z emimina, kdyz jsem viderla, jak zalostna je IVF statistika, jsem se rozhodla nechat oplodnit vsechna a a holt mrazit. Z 15 vajec byl vysledek 1 dite v brise a 0 na mrazu. Bohudiky za moje kontroverzni rozhodnuti, mam dite. Je to presne ten pripad, kdy zidealizovana predstava vyjde vnivec tvari v tvar realite.
jj to jsou ta rizika, se kterými já bych počítala dopředu, i když teda …je to prostě plané plkání, fakt nevím, jak bych takové situaci čelila…
Jinak bych teda pochybovala, ze by se kmeny pro ockovani kultivovaly na lidsklych tkanich ziskanych z embryii - preci jen je to celkem ozehave tema a mluvilo by se o tom, podobne jako na ziskavani kmenovych bunek z embryii a podobne - lecba parkinska kmenovymi bunkami se dnes prakticky neprovadi kvuli etickym dilematum. Lidske tkane se daji ziskat i jinak. Vyzkumem na embryich si predstavuji spis skutecnou vedu - z moralniho hlediska je to ale prast jako uhod.
Tak já třeba vím, že v našem CARu jsou čekací lhůty na embrya delší než na vajíčka. Přestože dárkyň vajíček není nijak závratné množství a ve státním CARu se čeká opravdu dlouho, tak párů, které zároveň - měly embrya k zamražení, do budoucna už další děti nechtějí a zároveň ta zamražená chtějí darovat - je zoufale málo, čekání se pohybuje ve lhůtě let.
Jinak mám podobnou zkušenost jako Pudloslava, taky jsme si idealizovali případné mražení, ale ze čtyřech IVF získáno postupně 6-10-5-6 vajíček, oplodňována vždy všecka, ale k zavedení schopná 2-2-0-1 a zatím to vypadá nadějně až u toho posledního. Ještě k tomu věku, co tu zazněl, o dítě jsem se snažila od 25.
Saroya píše:eva valoi píše:Evi, přemýšlím, proč si diskuzi zakládala - jestli jako apel a otevření etického dilematu, tak si myslím, že to působí spíš negativně a že ženy, které váhají můžeš tímhle stylem popudit než jim dát impuls k přemýšlení, jestli nepřehodnotit.ugluk píše:Redukce se provádí ve 12. týdnu, někdy i 13., aby se dr. dobře trefil do srdce. To je další smutný fakt týkající se redukce, že se musí právě počkat na tu dobu, kdy to bude proveditelné.
Do 12.tt, kdy se redukce provádí, pohlaví určíš těžko.
Tuto tvou poznámku považuji za nemístnou a osobní útok, sorry.Jinak dnes by mělo být (a bohužel z důvodu lenosti mnoha lékařů stále všude není) samozřejmostí, že při stimulaci se provádí ultrazvukové kontroly, aby bylo vidět, kolik dorůstá folikulů, a pokud je jich víc než 2-3 (každý má šanci cca 10-15 %, že z něj dojde k otěhotnění), měl by lékař vydat přísný zákaz sexu, právě kvůli riziku vícečetného těhotenství. To, že se tu někdo raduje, jak mu narostlo „sedm krásných folíků“ a lékař je povzbuzuje, ať to zkouší, že snad z toho něco bude, je definitivně špatně. Ale není to chyba metody, ale lidí, kteří ji praktikují.
Z biopsie choria se pohlaví určit dá.
Komunikace je tady na mě až zbytečně útočná
Tuhle diskuzi jsem založila proto, že je to pro mě naprosto šokující. Je mi líto těch dětí, které byly redukovány. Útočný tón, no možná, ale je to proto, že tentokrát jde o život a nikoliv o hovno.
eva valoi píše:Saroya píše:Tuhle diskuzi jsem založila proto, že je to pro mě naprosto šokující. Je mi líto těch dětí, které byly redukovány. Útočný tón, no možná, ale je to proto, že tentokrát jde o život a nikoliv o hovno.eva valoi píše:Evi, přemýšlím, proč si diskuzi zakládala - jestli jako apel a otevření etického dilematu, tak si myslím, že to působí spíš negativně a že ženy, které váhají můžeš tímhle stylem popudit než jim dát impuls k přemýšlení, jestli nepřehodnotit.ugluk píše:Redukce se provádí ve 12. týdnu, někdy i 13., aby se dr. dobře trefil do srdce. To je další smutný fakt týkající se redukce, že se musí právě počkat na tu dobu, kdy to bude proveditelné.
Do 12.tt, kdy se redukce provádí, pohlaví určíš těžko.
Tuto tvou poznámku považuji za nemístnou a osobní útok, sorry.Jinak dnes by mělo být (a bohužel z důvodu lenosti mnoha lékařů stále všude není) samozřejmostí, že při stimulaci se provádí ultrazvukové kontroly, aby bylo vidět, kolik dorůstá folikulů, a pokud je jich víc než 2-3 (každý má šanci cca 10-15 %, že z něj dojde k otěhotnění), měl by lékař vydat přísný zákaz sexu, právě kvůli riziku vícečetného těhotenství. To, že se tu někdo raduje, jak mu narostlo „sedm krásných folíků“ a lékař je povzbuzuje, ať to zkouší, že snad z toho něco bude, je definitivně špatně. Ale není to chyba metody, ale lidí, kteří ji praktikují.
Z biopsie choria se pohlaví určit dá.
Komunikace je tady na mě až zbytečně útočná
ano, i mně je těch dětí líto, jen to prostě na mě působí neproduktivně a moc ostře
souhlasím s Pudlou - je to opravdu otázka postoje k potratům…a nejen k potratům -asi i k hodnotě lidského jednotlivce, k hodnotě zdravého a nemocného člověška…k tomu co pro každého znamená lidská bytost a od kdy o ní můžeme mluvit??? a na to už nepřišli ani daleko moudřejší před námi, jsou to jen otázky které si můžeme klást a to je asi tak všechno
odpově´d si musíme najít sami… Za mě by se prostě jen k tomu „materiálu“ mělo přistupovat s úctou a co nejvíc opatrně to jde
Jak jsem psala, vím že bych v případě potřeby do IVF šla - jen je mi líto, že je tahle hezká myšlenka i se všemi jejími pozitivy, která přináší taky snadno zneužitelná - i v okruhu vzdělaných lékařů se dá za peníze koupit všechno a myslím že se to občas i děje…
určitě se už staly případy kdy si někdo přál vybrat bez zdravotních důvodů pohlaví atd…
a je mi taky líto těch nevyužitých zamražených - je to divné až smutné, že na ně třeba nikdy nepřijde řada - jakoby je tam rodiče ponechali - škoda že je všichni nedarují rodičům, kteří na to čekají …ale na druhou stranu vůbec si nedovedu představit, že bych k darování dala souhlas - těžko žít s představou, že někde běhá moje dítě a já ho neznám
je to všechno šílené a dokud to člověk nezažije, těžko si to vůbec představí
eva valoi píše:
Rozhodli jste se pro utracení ženských plodů? V případě Egypta bych to brala jako docela možné, že byste zvolili právě podle pohlaví.
Prosim tě udělěj všem službu a chvili přemýšlej než něco vypustíš z pusy.. ![]()
Jedna věc je založit diskuzi aby se o věci diskutovalo a druha jen proto ze si chces zanadavat na nekoho co udelal neco s cim nesouhlasis… Neprimas zadne argumenty a kazdy tvuj prispevek je jako by si pomalu zkopirovala ten predchozi… Tak to asi nejsme moc v diskuzi.. A kdyz ti nikdo nepritaka tak se aspon snazis ublizit… To je hodne velká ubohost… ![]()
Pudloslava píše:
Jinak bych teda pochybovala, ze by se kmeny pro ockovani kultivovaly na lidsklych tkanich ziskanych z embryii - preci jen je to celkem ozehave tema a mluvilo by se o tom, podobne jako na ziskavani kmenovych bunek z embryii a podobne - lecba parkinska kmenovymi bunkami se dnes prakticky neprovadi kvuli etickym dilematum. Lidske tkane se daji ziskat i jinak. Vyzkumem na embryich si predstavuji spis skutecnou vedu - z moralniho hlediska je to ale prast jako uhod.
Proč by se o tom mělo mluvit. Třeba Priorix obsahuje buňky potracených lidských plodů.