Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
eva valoi píše:Davdan píše:Já ti ted´ani nevím, jak je to s normální mrtvolou. Podle mě se ani rodině nevydává, ale jde to přes pohřební službu, nebo nevím. Když se mi nedávno zabil táta, tak jsem ho mohla vidět až při pohřbu, a to jsem si to ještě musela vydupat. Vydupala jsem si i odkrytí skleněného víka, abych ho mohla vzít za ruku, řekli mi, že to je zakázané, ale když jinak nedám…
Evi díky za odkaz na článek! Je to tak, jak jsem si to asi myslela.
Nevydavaji dela se to pres pohrebni sluzbu…
eva valoi píše:Davdan píše:Já ti ted´ani nevím, jak je to s normální mrtvolou. Podle mě se ani rodině nevydává, ale jde to přes pohřební službu, nebo nevím. Když se mi nedávno zabil táta, tak jsem ho mohla vidět až při pohřbu, a to jsem si to ještě musela vydupat. Vydupala jsem si i odkrytí skleněného víka, abych ho mohla vzít za ruku, řekli mi, že to je zakázané, ale když jinak nedám…
Evi díky za odkaz na článek! Je to tak, jak jsem si to asi myslela.
Přitom ale aspoň se dotknout, pohladit, vzít za ruku je normální potřeba, než nám ten milovaný zmizí pod zemí…
Holky jsme už dýl mimo téma, nebude průšvih? ![]()
ppalea píše:
MYslim ze lepsi nez se štekat..
No já jen zírám, že se to tu nebloklo, fakt! Už byla na to „dobrá“ půda…
Davdan píše:eva valoi píše:Davdan píše:Já ti ted´ani nevím, jak je to s normální mrtvolou. Podle mě se ani rodině nevydává, ale jde to přes pohřební službu, nebo nevím. Když se mi nedávno zabil táta, tak jsem ho mohla vidět až při pohřbu, a to jsem si to ještě musela vydupat. Vydupala jsem si i odkrytí skleněného víka, abych ho mohla vzít za ruku, řekli mi, že to je zakázané, ale když jinak nedám…
Evi díky za odkaz na článek! Je to tak, jak jsem si to asi myslela.Holky jsme už dýl mimo téma, nebude průšvih?
Přitom ale aspoň se dotknout, pohladit, vzít za ruku je normální potřeba, než nám ten milovaný zmizí pod zemí…
Pro někoho ano, ale zase jsou lidi, kteří se mrtvoly bojí, nechtějí toho člověka vůbec vidět. V podstatě to celé byl tenkrát můj nápad, ostatní rodina se šla podívat až potom, když já jsem ve zdraví vylezla. Nakonec byli rádi, že tu odvahu v sobě našli.
U mě bylo ještě impulzem to, že ta smrt byla náhlá (autonehoda) a já jsem potřebovala vidět a přesvědčit se, že je to pravda. Kdybych to neudělala, tak snad doted´ nevěřím…
Davdan píše:ppalea píše:No já jen zírám, že se to tu nebloklo, fakt! Už byla na to „dobrá“ půda…
A kdo by to měl bloknout? To by musel někdo nahlásit, ne? Nebo admini čtou všechny diskuze?
evi ja videla ve 13 na patologii dedu, dodnes toho lituju ze jsem sla s nasima, nemeli me brat a kdyz zemrela prababicka tak jsem ji videt nechtela, mela otevrenou rakev a jsem rada… Pro me osobne je lepsi si pamatovat cloveka za ziva, dedu od te doby vidim jak tam celej zezloutlej a nafouklej lezel a mama s babickou u nej breceli, tezko se mi vybavuje uz neco jineho… Takze ja uz to nikdy neudelam, snad leda by se jednalo o hodne blizkeho cloveka, pak bych asi chtela.. Ale fakt jen u tech nejblizsich, tam kde ten vztah nebyl tak uzky a hezky vzpominky tak silny by mi ten pohled znovu vytlacit to pekne…
eva valoi píše:Davdan píše:A kdo by to měl bloknout? To by musel někdo nahlásit, ne? Nebo admini čtou všechny diskuze?ppalea píše:No já jen zírám, že se to tu nebloklo, fakt! Už byla na to „dobrá“ půda…
Ne ale taky jsem si myslela ze tu diskuzi uz nekdo nahlasil…
peggy.sl píše:ivuska.h píše:peggy.sl píše:Máš k tomuto nějaký odkaz, kde se k tomu někdo důvěryhodný vyjadřuje?Pudloslava píše:Proč by se o tom mělo mluvit. Třeba Priorix obsahuje buňky potracených lidských plodů.
Jinak bych teda pochybovala, ze by se kmeny pro ockovani kultivovaly na lidsklych tkanich ziskanych z embryii - preci jen je to celkem ozehave tema a mluvilo by se o tom, podobne jako na ziskavani kmenovych bunek z embryii a podobne - lecba parkinska kmenovymi bunkami se dnes prakticky neprovadi kvuli etickym dilematum. Lidske tkane se daji ziskat i jinak. Vyzkumem na embryich si predstavuji spis skutecnou vedu - z moralniho hlediska je to ale prast jako uhod.Bude jako odkaz stačit příbalový leták??
http://www.gskkompendium.cz/…injekce.aspx
Hm, super, to teda čumím
![]()
Nicméně teda o té buněčné linii píšou toto: „The MRC-5 cell line was developed in September 1966 from lung tissue taken from a 14 week fetus aborted for psychiatric reason from a 27 year old physically healthy woman. The cell morphology is fibroblast-like. The karyotype is 46,XY; normal diploid male.“ Takže to zas taková trága není ![]()
Příspěvek upraven 24.08.11 v 22:10
ppalea píše:
evi ja videla ve 13 na patologii dedu, dodnes toho lituju ze jsem sla s nasima, nemeli me brat a kdyz zemrela prababicka tak jsem ji videt nechtela, mela otevrenou rakev a jsem rada… Pro me osobne je lepsi si pamatovat cloveka za ziva, dedu od te doby vidim jak tam celej zezloutlej a nafouklej lezel a mama s babickou u nej breceli, tezko se mi vybavuje uz neco jineho… Takze ja uz to nikdy neudelam, snad leda by se jednalo o hodne blizkeho cloveka, pak bych asi chtela.. Ale fakt jen u tech nejblisich, tam kde ten vztah nebyl tak uzky a hezky vzpominky tak silny by mi ten pohled znovu vytlacit to pekne…
Taky jsem viděla dědu… Bylo mi tehdy cca 14, šahala jsem na něj (jak byl ledovej!), musela jsem, nějak sama mi k němu ruka šla…
Pak jsem viděla mrtvýho známýho, zemřel doma obklopen milující rodinou, taky podivné. Ono vždycky je to podivné a říkáte si „tak a teď vstane…“. Nemůže se tomu věřit, že už ne…
Pro mě smrt ale není konec, takže ji beru krapet jinak… ![]()
Jedna učitelka jednou říkala, že závidí těm, co věří v posmrtný život, že by se jí líp vyrovnávalo se smrtí blízkých.
Už mi oči klinbaj, jdu do postele. Přeju všem pěknou, upocenou noc. ![]()
Tak já ho viděla v rakvi, byl v obleku a vypadal, jakoby spal. Někdo mě dokonce strašil, že se mi to bude vracet, bude se mi o tom zdát…Ale konkrétně tento pohled se mi nikdy nějak nevybavuje.
Jinak chápu, že to někdy nemusí být příjemný pohled.
tak já nemám sílu to všechno číst, stačilo pár prvních stránek.
jsem zklamaná z názorů na IVF, ale je mi to vlastně jedno, protože naštěstí lidi co o tom ví prd a neumí si absolutně představit co znamená neplodnost mě nezajímají a nezajímají mě jejich mimózní názory a naštěstí to nezajímá ani nikoho kdo je nějak činný ve vývoji a schvalování IVF…takže shrnuto…jděte se bodnout protestantky IVF
zdar, nazdar všem kdo podstupují IVF, nenechte se otrávit.
Tak ted´se tady učím na sz a čtu, že prostředky trestního práva je chráněn pouze živý člověk, za kterého je považováno dítě, které již není lidským plodem…Plod přechází podle této koncepce v živého člověka okamžikem začátku porodu.
Tak tedy např. jsem ve 40. týdnu a někdo mě úmyslně kopne do břicha a způsobí tak smrt plodu, který mohl být už na světě, ale protože to nestihl, tak se to nemůže posuzovat jako trestný čin (tedy ve vztahu k usmrcenému dítěti). Maximálně může být žalován za ublížení na zdraví matky. To je taky docela zvláštní. Nevíte, jestli tam neproběhla nějaká změna v zákoně?