Redukce plodů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
45689
24.8.11 23:08

Neproběhla. A to si představ (nebo to možná víš), že dle občanského práva se člověk stává člověkem až ve chvíli, kdy se živý narodil. Pokud se mimino narodí mrtvé, jako právní subjekt nikdy neexistovalo. Poněkud odlišné od církve, která to bere za jasnou věc už od zygoty :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
24.8.11 23:12
veria píše:
Neproběhla. A to si představ (nebo to možná víš), že dle občanského práva se člověk stává člověkem až ve chvíli, kdy se živý narodil. Pokud se mimino narodí mrtvé, jako právní subjekt nikdy neexistovalo. Poněkud odlišné od církve, která to bere za jasnou věc už od zygoty :mrgreen:

Nicméně ale existuje pojem jako kriminální potrat, ten je postižitelný. Sice nevím jak, ale je. Takže když doktor provede nelegální potrat v 16. týdnu, tak může být trestně stíhán, když nějaký hajzl kopne ženu ve 41. týdnu do břicha, tak je stíhán jen za ublížení na zdraví té konkrétní ženy, ale nikoliv za to, že usmrtil prokazatelně životaschopný plod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
24.8.11 23:13
veria píše:
Neproběhla. A to si představ (nebo to možná víš), že dle občanského práva se člověk stává člověkem až ve chvíli, kdy se živý narodil. Pokud se mimino narodí mrtvé, jako právní subjekt nikdy neexistovalo. Poněkud odlišné od církve, která to bere za jasnou věc už od zygoty :mrgreen:

Matka snad měla ale nárok na porodné i v případě, když porodila mrtvý plod - tedy pardon, byl a je snad prý vydáván rodný list, ale snad bez rodného čísla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
24.8.11 23:19

To nevím, jak je to s porodným, předpokládám, že je to dávka jakoby pro rodiče, nikoliv pro dítě.
Ale to co jsem psala se projevuje např. v tom, že sice můžeš učinit dědicem ještě nenarozený plod, který ale bude dědit jen v případě, pokud se narodí živý.
V rámci trestního práva je plod samozřejmě chráněn dříve, ale tak jak píšeš, pouze v rámci života a zdraví těhotné ženy. Usmrcení plodu se považuje za těžkou újmu na zdraví těhotné ženy, nikoliv za vraždu plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
24.8.11 23:21

Jo, a s tím kriminálním potratem - to zas není vražda, ale trestný čin nedovoleného přerušení těhotenství nebo tak nějak se to nazývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
24.8.11 23:23
veria píše:
To nevím, jak je to s porodným, předpokládám, že je to dávka jakoby pro rodiče, nikoliv pro dítě.
Ale to co jsem psala se projevuje např. v tom, že sice můžeš učinit dědicem ještě nenarozený plod, který ale bude dědit jen v případě, pokud se narodí živý.
V rámci trestního práva je plod samozřejmě chráněn dříve, ale tak jak píšeš, pouze v rámci života a zdraví těhotné ženy. Usmrcení plodu se považuje za těžkou újmu na zdraví těhotné ženy, nikoliv za vraždu plodu.

No tak ono by ani jinak dědit nemohl. To zas je celkem logické nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
24.8.11 23:28

No a dál tady čtu o usmrcení novorozence matkou. Kdyby se jí podařilo usmrtit plod ještě v porodních cestách, tak by to bylo kvalifikováno jinak???
Jako chápu, že je to docela nechutný o tom takhle debatovat, ale docela mě to zajímá, když už to tady studuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
24.8.11 23:28

No tak kdyby to bylo jinak, a právo přiznalo subjektivitu už nenarozenému plodu, tak teoreticky by se to mohlo projevit tak, že sice zemřelo, ale po něm by mohli dědit jeho dědicové (tedy asi rodiče). To jen tak pro zajímavost, jak je to z pohledu civilního práva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
24.8.11 23:30
eva valoi píše:
No a dál tady čtu o usmrcení novorozence matkou. Kdyby se jí podařilo usmrtit plod ještě v porodních cestách, tak by to bylo kvalifikováno jinak???
Jako chápu, že je to docela nechutný o tom takhle debatovat, ale docela mě to zajímá, když už to tady studuju.

Hele to netuším, nějak si nedovedu představit, jak by se dal úmyslně usmrtit plod ještě v porodních cestách 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
24.8.11 23:34
veria píše:
eva valoi píše:
Hele to netuším, nějak si nedovedu představit, jak by se dal úmyslně usmrtit plod ještě v porodních cestách 8-o

Tak dal, proč ne.Všechno jde. Pak by se to zřejmě posuzovalo tak, že se narodil mrtvý.
Jinak s tím dědictvím máš pravdu, to mě nějak nenapadlo. Pořád mám představu, že dětí děti po rodičích a ne naopak. I když samozřejmě i rodiče po dětech mohou dědit. Nějak jsem si nedokázala představit tu situaci, kdo by asi co odkazoval nenarozenému dítěti, když ne rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
24.8.11 23:36

Třeba prarodiče…
Hele, a víš že těhotná, která si sama přeruší těhotenství, ať už v jakémkoli stádiu, není za toto vůbec trestná? Trestný je jen ten, kdo to byť s jejím souhlasem udělá, nebo ten, kdo ji k tomu nabádá.
No tak radši toho nechme :-D
Dobrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
24.8.11 23:37
veria píše:
Třeba prarodiče…
Hele, a víš že těhotná, která si sama přeruší těhotenství, ať už v jakémkoli stádiu, není za toto vůbec trestná? Trestný je jen ten, kdo to byť s jejím souhlasem udělá, nebo ten, kdo ji k tomu nabádá.
No tak radši toho nechme :-D
Dobrou.

Ano, to vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
24.8.11 23:38

Dobrou noc. Já se bohužel ještě musím zabývat týranými dětmi(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
24.8.11 23:40

No takže ta, která by nedejbože usmrtila dítě v porodních cestách, je logicky beztrestná, páč dítě se ještě nenarodilo (není po porodu, až pak by to byl t.č. vražda novorozeného dítěte matkou, páč tam je ve skutkové podstatě slovo „po porodu“ pokud se nemýlím).
A z pohledu civilního práva by se samozřejmě narodilo mrtvé, tudíž by nedědilo.
Tož tak si myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
24.8.11 23:44

Takže ne, může ho zabít i PŘI porodu, nejen po něm. Takže vražda novorozeného dítěte by to asi byla.
Tož přeji pěknou noc s týranými dětmi, uff, nezávidím!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová