Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
suvik píše:
Navíc můžou si nechat oplodnit třeba jen jeden jediný oocyt, i když by se jich odsálo víc a tomu jedinému dát šanci.Prostě mi přijde, že v tomto Ivusko, konkrétně te´d už opravdu ty, máš mezery ve znalostech.
To je klidně možné, že mám mezery
Soudím jen dle toho, co jsem si o tom sama načetla a dle deníčků tady z mimina a odjinud. Tam často padají šílená čísla jako 15, 20 vajíček, z toho třeba 5 „kvalitních“ embryí, část se zavede, část se zmrazí… Neříkám, že každé IVF je spojeno s likvidací emryí, ale určitě je to velmi častá praxe a lidi to obecně moc neřeší. Bodejť by řešili, když většině nevadí ani interrupce…
kostickaa píše: ....... je mi trochu líto, že dětské domovy jsou naprásklé a spousta párů se třeba opakovaně zbytečně trápí s IVF- přitom by jejich náruč mohla být plná a někomu by mohli dát domov a bezpečný přístav…
To je dost zjednodušené. Prč se na ado dítě čeká v ČR 5 let? Lidi většinou chtějí malé bílé zdravé dítě a ne desetileté chromé cikáně. Nehledě na to, že lidé chtějí dítě vlastní. Sotva budeš proti tomu něco namítat, když sis sama pořídila raději vlastní, než abys zachraňovala chudáčky opuštěné z DD.
Jinak se chci zastat Ivušky, mám dojem, že několikrát zopakovala, že jen prezentuje vlASTNÍ názor a postoje, které uplatňuje zase jen na sebe. Prostě by na IVF nešla - přinejmenším nyní je o tom přesvědčena. NEKAMENUJE. Nepůsobí na mě zase až tak bestiálně.
Pudloslava píše:kostickaa píše: ....... je mi trochu líto, že dětské domovy jsou naprásklé a spousta párů se třeba opakovaně zbytečně trápí s IVF- přitom by jejich náruč mohla být plná a někomu by mohli dát domov a bezpečný přístav…To je dost zjednodušené. Prč se na ado dítě čeká v ČR 5 let? Lidi většinou chtějí malé bílé zdravé dítě a ne desetileté chromé cikáně. Nehledě na to, že lidé chtějí dítě vlastní. Sotva budeš proti tomu něco namítat, když sis sama pořídila raději vlastní, než abys zachraňovala chudáčky opuštěné z DD.
Jinak se chci zastat Ivušky, mám dojem, že několikrát zopakovala, že jen prezentuje vlASTNÍ názor a postoje, které uplatňuje zase jen na sebe. Prostě by na IVF nešla - přinejmenším nyní je o tom přesvědčena. NEKAMENUJE. Nepůsobí na mě zase až tak bestiálně.
Jedni ti moji známí berou i cikáně či dítě mírně postižené a stejně furt čekají, přitom všechny pohovory měli výborné…
Díky, že mě nepovažuješ za až tak bestiální ![]()
ivuska.h píše:ppalea píše:eva valoi píše:kaaaca-h píše:peggy.sl píše:Já teda nesouhlasím, protože tohle je diskuze, kdy na jedné straně stojí ženy, které nemohly/nemůžou mít děti a na druhé straně stojí ženy, které děti mají a čistě hypoteticky došly k názoru, že kydyby je ale neměly, tak by na IVF nikdy nešly…Myslet si to skutečně můžou. Ale myslím si, že není moc vhodné, aby tyhle svoje názory psaly, když nemají tu prožitou zkušenost. Kdyby si tady ivuska stoupla, bezdětná a po desetiletém snažení by řekla, že na IVF nikdy nepůjde, protože to je proti jejím morálním zásadám, tak bych to chápala…Ale tohle rozumování a mudrování, když o tom, jak by ses cítila vlastně nic nevíš, mi prostě příjde…neempatickéAnielkha píše:Souhlas…aleachimka píše:mam uplne stejny pocit… porad rika, ze je to jeji nazor a tohle je diskuze… a ta je od toho, aby se diskutovalo a ne abychom se placali po zadech, jak mame vsichni stejny nazor.. a jak je to super…
holky, nemyslíte, že jste přešly do čistě do osobních útoků? Já sice s ivuškou nesouhlasí, pokud jde o její názor na ivf a věci s tím spojené, ale musím se jí zastat, narozdíl od vás tu nikoho neuráží a sarkasticky nekomentuje příspěvky ostatních.Jenže i tak může člověk mít k dané problematice určitý postoj. To ale neznamená, že by byl nepřející, zlý a nepřál někomu děti. Jen prostě vidí i tu odvrácenou stranu mince - právě třeba redukci plodů, likvidaci přebytečných embryí atd. Už jsem to tady psala, nechci to pořád opakovat.
V Číně nebo Indii je zase hlavní metou ve smyslu reprodukce počít a porodit chlapce, ženské plody se potrácejí, novorozená děvčátka pohazují. V honbě za potomkem mužského pohlaví tam probíhá takováto selekce a vůbec bych se nedivila, kdyby v případě umělého oplodnění ženské zárodky automaticky likvidovali. To je zase jejich morálka, jejich volba…Nejsem Číňanka a přesto si vyhrazuji právo toto počínání odsoudit. byt´oni by mi předložili své správné důvody pro takováto rozhodnutí.
Možná trochu mimo téma.Dost hodně mimo téma..
Nicméně souhlasím, že to tu má být diskuze a meli by se vsichni vyvarovat osobních napadání.. Můj názor je že bych se s Ivusou na věci neschodla, tedy je opačný, nicméně nepresvedcuje aby se na IVF nechodilo.. Ivusko to co je pro ty co podstupujici IVF boleste je asi to ze mluvis o tom ze se embria zabíjejí a tím dělás z tech holek opravdu vražedkyne.. Jo a k tomu jak si mluvila o te preimplementacni diagnostice tak se vyrazuji pouze embria z nemocných, to znamená stejně by s dělohy odešli samovolně, jediný výsledek tudíž je ze se jeho nezavedením zabrání potratu…
Příspěvek upraven 24.08.11 v 15:57Můj úplně první příspěvek v tomto tématu se týkal diskuze, kdy měla žena zmražená embrya (z vajíček dárkyně a spermatu exmanžela) a exmanžel požadoval jejich likvidaci. Nikomu tam nepřišlo moc divné, že se ty embrya prostě vyhodí. Psalo se tam, že když se nezaplatí poplatek za uskladnění, tak je taky zničí „bez varování“. To je to, co mi přišlo hrozné a proto jsem se vůbec do této diskuze zapojila.
Jinak žena, co byla na IVF a ví, že žádné embryo „nevyhodila“, se přece nemusí zabývat žádným rozporem, který já vidím, když se jí to netýká.
Preimplantační diagnostika – dělá se i dnes např. na závažné dědičné poruchy, které ale nevedou k samovolnému potratu. Je jen otázka času a stavu společnosti, kdy to dospěje dál k volbě pohlaví a dalších vlastností dítěte. V tom osobně spatřuju celkem velké riziko.
Jenze taková zena co si tu mimochodem hodne drahou diagnostiku zaplatí by stejne na ten potrat sla.. tak urcite je lepsi zjistit to kdyz je to shluk bunek co neciti bolest nez kdyz je to plod (klidne i z prirozeneho poceti) ve 12-13 týdnu a potratí se…
Já osobne bych si dite ktere by bylo zivotaschopne ale velmi tezce postizene nenechala.. V tomhle bych koukala predevsim na svou rodinu a to co s ni takove dite udela, ale to sem tahat nechci to uz je zase na uplne jinou diskuzi.. ![]()
Co se týče likvidace zamražených embryí páru, který se rozešel, dotaz byl položen čistě technicky, jaké jsou možnosti a jak postupovat. Proto na něj bylo také technicky zodpovězeno, morální aspekt věci ať si zodpoví ten, koho se to týká, i když většina párů, které znám a jsou v této situaci (i když jich moc není, značná část žen po IVF nemá embrya k zamražení žádná a ty, které mají, je většinou stihnou rozmrazit a nechat zavést, dát jim šanci), řeší tento problém tak, že embrya darují jinému neplodnému páru, například takovému, kdy je žena v předčasném přechodu (dnes není výjimkou, že to postihne holku v pětadvaceti) a muž nemá žádné spermie, pořadníky na darovaná embrya jsou dlouhé…
ppalea píše: ......Jo a k tomu jak si mluvila o te preimplementacni diagnostice tak se vyrazuji pouze embria z nemocných, to znamená stejně by s dělohy odešli samovolně, jediný výsledek tudíž je ze se jeho nezavedením zabrání potratu…
no ale to taky neni pravda - jde o nemoci sice vazne, ale casto s zivotem slucitelne. jen nositele zavazne omezuji.
Je treba si priznat ze IVF a prilehle metody prinaseji radu etickych otazniku.
Pudloslava píše:Je treba si priznat ze IVF a prilehle metody prinaseji radu etickych otazniku.
Ano, to se tu celou dobu snažím neúspěšně sdělit, třeba budeš úspěšnější…
Pudloslava píše:ppalea píše: ......Jo a k tomu jak si mluvila o te preimplementacni diagnostice tak se vyrazuji pouze embria z nemocných, to znamená stejně by s dělohy odešli samovolně, jediný výsledek tudíž je ze se jeho nezavedením zabrání potratu…no ale to taky neni pravda - jde o nemoci sice vazne, ale casto s zivotem slucitelne. jen nositele zavazne omezuji.
Je treba si priznat ze IVF a prilehle metody prinaseji radu etickych otazniku.
Pud to uz psala ivuska.. a odpovedela jsem na to o pár príspevků níže.. ![]()
Urcite tam je spousta etických problému, ale zase mi treba prijde pokritecke to ze kdyz reknu ze zrovna tak bylo pred par lety neeticke transplantovat z mrtvých orgány zivým tak na to ivuska odpoví ze na tom nic neetického není.. Ač jsem pro transplantace tak i tam je spousta morálních otazníků.. Tak jako u IVF se kterým taky souhlasím…
A kdyz bych to potrebovala urcite si necham pomoci obema způsoby, ale treba musim rict ze konkretne pro me by bylo daleko tezsi smirit se s transplantovanym organem nez s ivf… Ale to je zase o mojí morálce…
![]()
suvik píše:
Navíc můžou si nechat oplodnit třeba jen jeden jediný oocyt, i když by se jich odsálo víc a tomu jedinému dát šanci.Prostě mi přijde, že v tomto Ivusko, konkrétně te´d už opravdu ty, máš mezery ve znalostech.
Jenže neděje se tomu tak a k redukcím dochází, proto se nad tím eva pozastavuje.
Zkusím to říct ještě jinak. Mám známého muslima, který, stejně jako mnozí jeho souvěrci, popírá holocaust. Argumentoval mimo jiné tím, že nějací historici vykoumali a tvrdí, že není prakticky možné, aby za tak krátkou dobu bylo zplynováno tolik lidí…
Já jsem mu na to řekla, že mi je jedno, jestli to bylo lidí 6, nebo 6 milionů, ale že už podstata celého toho problému holocaustu je zvrácená a zavrženíhodná. V této diskuzi asi nebude nikdo, kdo by aspoň v tomto se mnou nesouhlasil.
Takže i kdyby se takový případ stal jednou do roka, tak se mi to prostě líbit nebude. Pro mě není omluva to, že je takových případů málo, pro mě je podstatné to, že vůbec existují.
Pudlo - to je přece jasné, že většina lidí preferuje vlastní dítě …to jsem snad ve svém příspěvku nevyvracela - psala jsem o párech, kde se prostě IVF dlouhodobě bohužel nedaří - zažila jsem takový případ ve svém okolí. O vlastní dítě se pár, který měl jinak nádherný vztah, snažil skoro 10 let - nakonec se rozvedli, jejich vztah se změnil jen na čekání jak dopadne další IVF a kde se na to vezmou peníze…
a pro změnu kolegyně z práce po pěti letech neúspěšných lékařských procedur dostala do péče krásného kloučka a jsou šťastní
jen jsem tím chtěla říct, že by se nic nemělo lámat přes koleno…
ale samozřejmě souhlasím že postup umisťování dětí do rodin je v naší zemi šílený…a těch dětí je mi neskutečně líto - čím jsem starší, tím víc se mě to dotýká…
Příspěvek upraven 24.08.11 v 18:03
eva valoi píše:
Zkusím to říct ještě jinak. Mám známého muslima, který, stejně jako mnozí jeho souvěrci, popírá holocaust. Argumentoval mimo jiné tím, že nějací historici vykoumali a tvrdí, že není prakticky možné, aby za tak krátkou dobu bylo zplynováno tolik lidí…
Já jsem mu na to řekla, že mi je jedno, jestli to bylo lidí 6, nebo 6 milionů, ale že už podstata celého toho problému holocaustu je zvrácená a zavrženíhodná. V této diskuzi asi nebude nikdo, kdo by aspoň v tomto se mnou nesouhlasil.
Takže i kdyby se takový případ stal jednou do roka, tak se mi to prostě líbit nebude. Pro mě není omluva to, že je takových případů málo, pro mě je podstatné to, že vůbec existují.
Evo uvědomuješ si, že někdy je situace pro někoho bezvýchodná? tj že si takové těhotenství (vícečetné)nemůže dovolit kvůli situaci doma, nemohl by se eventuelně postarat o víc postižených dětí, i by se například nemohl finančně postarat o tolik zdravých dětí, kdyby se už nějakým zázrakem zdravé tedy narodily?
Co takoví lidé mají v případě mnohačetného těhotenství dělat? Jakou jinou alternativu by jsi jim tedy nabídla?
Kdyby byl potrat i redukce nelegální, tak si pak dovedu představit, že by si někdo v tak bezvýchodné situaci dokázal pomoci k potratu i sám..
Ono nejde jen o ten větší počet dětí najednou porodit aby byly všechny zdravé, ale taky o to je pak uživit, vychovat a dát jim kvalitní život..
Když už v naší době možnost hormonální stimulace je, tak mi příjde rozumné nabídnout i alternativu, pokuď dojde k „nežádoucím účinkům“ stimulovaného oplodnění - tj.redukce..
Já bych sama např.nebyla schopna tolik dětí (5) uživit, žiju v zahraničí, potřebuju několikrát do roka lítat se všema dětma do ČR, v zahraničí platím školné atd..a to mluvím jen o té lepší situaci, kdyby se mi bývaly všechny děti narodily zdravé ![]()
už jen těhotenství pro mě např.bylo nemyslitelné si odležet, neměl se mi kdo postarat o starší dítě…a i tak jsem se pak s dvojč.těhotenstvím po redukci bála větší denní námahy, nemohla jsem si prostě lehnout a dát nohy nahoru nebo se nechat zavřít do nemocnice..
já opravdu děkuju za to, že tu možnost minimální hormonální stimulace (clostilbegyt) k dispozici je, protože bych asi nikdy nemohla mít své vlastní biologické děti a když už to vše dopadlo tak jak dopadlo, tak děkuji i za možnost redukce
Redukce je určitě kontroverzní tema, ale s příchodem IVF a hormonální stimulace Clostilbegytem potřebná prostě je..sama žiju v muslimském státě a i pro tak náboženský stát je redukce přijatelná, normálně se tu na klinikách provádí.
IVF se tu provádí jen asi o 2 roky kratší dobu než v ČR (tj od roku 1980, v ČR se myslím první dítě narodilo v r 1978)..v Egyptě jsou přípustné všechny různé typy části IVF, kde se jedná o manipulaci s genetickým materiálem matky a otce. Nic jiného. Tj dárcovství neexistuje. Jen pro zajímavost jak pro někoho, kdo vyrostl v totálně svobodné společnosti, jedno tema může být kontroverzní a ve státě, kde vše podléhá náboženským pravidlů se IVF provádí přes 30let.. tím ale netvrdím, že pro všechny lidi zde toto není kontroverzní tema, tady se to v některých lidech samozřejmě bije daleko víc než v ČR ![]()
touha ženy mít své biologické dítě je ve většině případů prostě opravdu silná a je dobře, že tu možnost IVF pro neplodné páry je ![]()
Počítá se s tím, že clostilbegyt může způsobit a způsobuje vícečetné těhotenství, proto je nutná možnost redukce. Máte to dobře vymyšleno. Nezlob se, nepřesvědčila jsi mě. Naopak v tom vidím opět tu účelovost mít dítě za každou cenu a těch nadbytečných se případně bez skrupulí zbavit.
Náboženství praktikované v Egyptě tady rozebírat nebudu.
Rozhodli jste se pro utracení ženských plodů? V případě Egypta bych to brala jako docela možné, že byste zvolili právě podle pohlaví.