Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
já jsem vkuse doma na RD se třemi dětmi už 9let, prvotní registrace mi měla vypršet v dubnu letošního roku, ale ze zákona mi ji prodloužili až do roku 2015 -to jsem zjistila zde http://www.nconzo.cz/web/registr/4
Ještě jsem raději do Brna telefonovala, jestli to opravdu platí
, paní mě ujistila, že ano a že platné jsou původní certifikáty / i když je na nich datum platnosti do letoška - nové že nezasílají, jen se připočte schválená doba zákonného prodloužení - tzn.4 ROKY/.
Kdybych nemohla certifikát najít/ což bude asi můj případ/, stačí do Brna zaslat písemnou žádost se 100-korunovým kolkem a oni vydají duplikát.
DOufám, že jsem někomu „tápajícímu“ pomohla.
Pěkný den.
Xenie
můžu se ještě zeptat? nevím jak to tedy je v tom případě když mám tedy jen zdrávku a nejsem registrovaná tak je velká pravděpodobnost že skončím jako oška??to bych fakt nechtěla
![]()
jankanej . budes delat 3 roky pod dohledem a pak si udelas registraci a jses normalne sestra.
Ahoj, nutně potřebuji radu:) Právě jsem dostudovala bakalářské studium v oburu všeobecná sestra a dále jsem začala studovat jiný obor a to adiktologii v navazujícím magisterském studiu na lékařské fakultě. A teď nevím zda je nutné zažádat o registraci, když nadále studuji, ale jiný obor.
Předem děkuji za radu
M
Ahoj holky, potřebovala bych nutně radu ohledně registrace. maturitu jsem udělala v roce 2006,pak jsem si rok odpracovala v domově důchodců, pak jsem šla na mateřskou. po skončení rodičovský jsem šla pracovat 2 roky mimo obor a ted jsem znovu na rodičovský ještě 2 a půl roku budu. a chtěla bych si udělat registraci, když jsem pracovala ještě v důchoďáku, tak mě vrchní řekla že mi to zařídí a začla jsem sbírat body, nasbírala jsem 4 za ten rok, pak jsem se na to vykašlala, jenže bych se chtěla vrátit k oboru, ale nemám registraci. včera jsem volala na nzo a tam mi paní zjistila že tam vůbec nejsem vedená
a pak už vůbec nechápu, co mám ted dělat něco říkala že muím mít 3 roky v oboru a 40 bodů za posl.10let. a těch 10 let se počítá od kdy? nechci jít na žádný zkoušky. máte s tím některá zkušenosti? nakonec jsem zjistila že mě vrchní přihlásila jen do české asociace sester, což mi paní z enza řekla že snima nemaj nic společnýho. prostě se v tom úplně ztrácim ![]()
@Tteri29 Nevím jak je to u zdravotních sester, ale u nás to bylo tak, že registrovat jsme se museli sami - abychom nemuseli dělat zkoušky, museli jsme to provést do 2 let po ukončení školy. Zaměstnavatel s tím neměl nic společného.
A od data registrace by ti mělo běžet 10 let, během kterých musíš nasbírat těch 40 kreditů. To už by mělo být u všech oborů stejné.
@Tteri29 myslím, že zkoušky dělat nebudeš nejde to obejít zkouškou.
Já jsem ji měla po 3 letech praxe body jsem měla během půl roku,
V tom případě jsem to prošvihla, protože jsem se nezaregistrovala po škole, proto jsem se nemohla dohledat. a jde to ještě nebo už je moc pozdě? já se z toho picnu brzo.
@Tteri29 tím, že jsi přerušila, tak začínáš od začátku, musíš odpracovat 3 roky u lůžka, pracovat budeš pod dohledem, po dobu sbírat body, pak podat žádost. Nejlépe v nemocnici, kdy se za tebe vrchní zaručí, většina kurzů je totiž jen pro registrované
Myslím, že jiná cesta nebude, nemáš potřebnou praxi.
No chtěla bych pak dělat v dětském domově, ale chtěj abych si dodělala registraci. tak budu muset ty 3 roky vydržet.
@Tteri29 píše:
Ahoj holky, potřebovala bych nutně radu ohledně registrace. maturitu jsem udělala v roce 2006,pak jsem si rok odpracovala v domově důchodců, pak jsem šla na mateřskou. po skončení rodičovský jsem šla pracovat 2 roky mimo obor a ted jsem znovu na rodičovský ještě 2 a půl roku budu. a chtěla bych si udělat registraci, když jsem pracovala ještě v důchoďáku, tak mě vrchní řekla že mi to zařídí a začla jsem sbírat body, nasbírala jsem 4 za ten rok, pak jsem se na to vykašlala, jenže bych se chtěla vrátit k oboru, ale nemám registraci. včera jsem volala na nzo a tam mi paní zjistila že tam vůbec nejsem vedenáa pak už vůbec nechápu, co mám ted dělat něco říkala že muím mít 3 roky v oboru a 40 bodů za posl.10let. a těch 10 let se počítá od kdy? nechci jít na žádný zkoušky. máte s tím některá zkušenosti? nakonec jsem zjistila že mě vrchní přihlásila jen do české asociace sester, což mi paní z enza řekla že snima nemaj nic společnýho. prostě se v tom úplně ztrácim
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních
Konkrétně by tě mělo zajímat jednak, jestli jsi odborně způsobilá (§5) a potom část o Osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu (§66) - to je ten doklad, na základě kterého tě zaregistrují v NCONZO.
Odborně způsobilá můžeš být podle nových pravidel pouze s VOŠ/Bc. studiem. Pouze střední škola ti stačí, pokud jsi začala studovat v roce 2003 nebo dřív (§5, bod 1, písmeno e) ). Což, jak počítám dle tvého údaje o maturitě, je přesně tvůj případ - stihla jsi poslední možný rok, dokdy je možné získat odbornou způsobilost studiem SŠ. V bodě (2) §5 se píše, že pokud jsi získala odb. zp. tímto způsobem, můžeš pracovat bez odborného dohledu až po 3 letech práce všeobecné sestry (tj. nemělo by záležet na tom, jestli je to přerušované, jde o 3 roky praxe celkem).
O osvědčení si podáváš žádost na na ministerstvo zdravotnictví. Potřebné dokumenty jsou vypsané v §67. Tebe se týká bod 2. b) - tedy kromě dokladu o získání způsobilosti (maturitní vysvědčení?) také doklad o praxi z poslední doby (1 rok, resp. 2 roky během posledních deseti let) a doklad o získání 40 kreditů z celoživotního vzdělávání (tyto kredity taky z doby během posledních deseti let; tj. ty čtyři, co už jsi získala, se ti do toho započítávají). Pokud nechceš sbírat kredity a praxi, můžeš místo toho složit zkoušku. Ale pozor, pořád budou potřeba (nebo by aspoň měly být, ale klidně se zkus na MZ zeptat) ty tři roky praxe z důvodů uvedených výše.
Ahoj a myslim, ze se ti bude pocitat jako praxe i materska dovolena, coz by u tebe bylo 2×6 mesicu.
Kredity lehce nasbiras na webu sestra.in
Taky bych se z dovolením přidala s dotazem. Registrace mi konci v lednu 2016,pro prodloužení tedy potřebuji potvrdit praxi za posledních 10let? Od i lety 2006-2012 jsem pracovala u dvou zaměstnavatelů. Musím mít tedy od obou potvrzeni, ze jsem tam pracovala? Od 8/2012 jsem doma, nyní mam male dítě a budu se vracet do práce. Ze jsem poslední dva roky nepracovala nevadí? Jinak mam praxi od roku 1996.Díky