Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@madyb píše:
Naše děti si stěžují, že už po obědě se netopí a třída vychladá.
U nas na gymplu se zacinalo topit v sedm rano a koncilo ve dvanact. Byl to masakr.
@malákráličice píše:
Jen tak pro zajimavost, jak zvladate horka?
Pořád venku, ve vodě. Máme rádi teplo venku v létě. Ale na spaní je to nepříjemné. My máme v baráku podkrovky. Tam máme všechny spací pokoje. Takže se letos koupily ty klimatizace. Ale zatím se to zaplo pouze jednou, když byla ta poslední horká noc. Hlavně u dcer v pokojích pere od oběda do zapadnutí slunko. V červnu se tam nedalo ani učit na poslední písemky. Jinak spíme od března každý den při otevřených oknech. Nám kotel na topení zapíná 2× denně. Víc není třeba. Běžně začínáme topnou sezónu přelom října a listopadu. Dřív není třeba a končíme v březnu. A nepřetápíme nikdy.
@malákráličice píše:
většinou na chalupě, chládek, voda
@malákráličice píše:
Nejhorší je horko v zimě. To člověk na chvilku zamhouří oko a najednou má v pokoji 27, 28 stupňů, vyschlo v krku, potí se. Pak rychle otevřít okna, ať se to trochu srovná.
@jipo píše:
Nejhorší je horko v zimě. To člověk na chvilku zamhouří oko a najednou má v pokoji 27, 28 stupňů, vyschlo v krku, potí se. Pak rychle otevřít okna, ať se to trochu srovná.
Kde to žiješ? Při vypnutém topení? To bych vyvětrala a rovnou nechala uvřeno.
@Petra Star píše:Ve Švédsku sice zákon minimální ani maximální teplotu v bytech nenařizuje, podle doporučení tamních hygienických stanic by ale v zimě neměla klesnout pod 20 stupňů, uvádí realitní portál BostardsPortal.se. Finská developerská společnost VAV zase odkazuje na výzkum, který ukazuje, že většina lidí je spokojená, když je teplota v místnosti lehce nad 21 stupňů. Průměrnému Finovi by se teplota 18 stupňů tedy zřejmě také moc nezamlouvala.
Jednak vám to nikdo přímo nenakáže, spíš vaše peněženky vás budou ke snížení teploty motivovat. Nakonec co nedokázalo nějaké ekologické cítění dokáže válka. Prostě se přetápělo v mnoha bytech.
Lidé jsou zhýčkaní. Vemte si takové Portugalsko nebo Španělsko, tam mnoho domů ani topení nemá a v zimě tam fakt teplo není. Další země, co znám (Nizozemí, Británie), tak tam je úplně normální v zimě topit na 18-19°C. A nemocné děti teda nemají. To jsou jen nějaké výmluvy, těch, co doma celou zimu chodí „v trenckách“ a teď by se měli obléknout
Zdá se, že ani Švýcaři nejsou příliš otužilí. S ohledem na současnou situaci tamní politická reprezentace uvažuje o omezení vytápění na „pouhých“ 20 stupňů, píše web SRF.ch. Podle švýcarského úřadu pro veřejné zdraví je optimální teplota v obytných místnostech 20 až 21 stupňů a 18 stupňů v ložnicích.
Zdroj: https://tn.nova.cz/…vytapi-bezne?…
@madyb píše:
Nátělník děti do školy nosily normálně a i punčocháče, tak už moc možností co přidat nezbývá.Učitelé mají výhodu že si mohou dát grog.
nemůžou, to fakt ne
aspoň teda u nás
@malákráličice píše:
Naprosto příšerně, nemůžu na slunko, nesnáším, když jsem zpocená, nad 22° je mi špatně, nemůžu normálně fungovat. Potřebovala bych tak 16° celoročně. Naši mi v dětství netopili v pokojíku, tak jsem extra studený odchov.
@Quertizop já snesu ještě tak do těch 25. Jak je víc, umírám. Hnusné. Víš, jak bylo teď krásné na Baltu? More 19, na slunci 25, ve stínu vetrik a chládek. A zde? 30? Co jsem komu udělala?
Pro mě 19-20 ideál. Aspoň to osvěží. Hele koupala jsem se i v květnu ve Vltavě a bylo to fajn.
@Quertizop píše:
Naprosto příšerně, nemůžu na slunko, nesnáším, když jsem zpocená, nad 22° je mi špatně, nemůžu normálně fungovat. Potřebovala bych tak 16° celoročně. Naši mi v dětství netopili v pokojíku, tak jsem extra studený odchov.
Mám to stejně, studený odchov jsem měla taky a dneska jsem ráda, že nejsem zhýčkaná a dokážu v klidu a míru v těch 18-19 stupních existovat, v tričku a capri legínách ![]()
Když ten plyn třeba nebude, a vypadá to všelijak, tak těch 18, 19 bude zbožné přání. Můžeme jenom doufat, že ta vyhláška nebude třeba.
@jipo píše:
Když ten plyn třeba nebude, a vypadá to všelijak, tak těch 18, 19 bude zbožné přání. Můžeme jenom doufat, že ta vyhláška nebude třeba.
Jen doufam, ze delaji i neco dalsiho nez jen sepsani vyhlasky. ![]()