Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer,
nechce se mi zdlouhavě brouzdat po netu, tak snad bude mít někdo znalosti či zkušenosti. Zajímá mě, zda mi eshop může naúčtovat cenu za dopravu v případě, že se jedná o výměnu zboží v rámci reklamace? Jedná se o pračku, jako náhradu jsme vybrali dražší model, tedy budeme doplácet a stejně jako při nákupu první pračky požaduji výnos, instalaci a odvoz starého spotřebiče (což samozřejmě eshop požaduje v rámci reklamace) Není to nijak závratná částka, jde mi pouze o to, zda je to tak možné, v rámci reklamace mě poplatek za dopravu překvapil, ale nemám žádné zkušenosti, proto se ptám.
Děkuji ![]()
Ve většině případů hradíš dopravu ty, když to vezeš k nim a někteří to dokonce zpět opravené/vyměněné pošlou taky na dobírku
![]()
Jestliže se jedná o oprávněnou reklamaci (což v tomto případě ano) eshop nemá právo požadovat náklady za dopravné. Dokonce máte dle zákona nárok na úhradu prokazatelných nákladů spojených s reklamací vadného zboží (tj. např. kdybyste přepravní společností pračku zaslali přímo eshopu) V praxí to bohužel chodí tak, že firmy náklady které vnikly kupujícím dobrovolně neuznávají a řešit to kvůli 200Kč za poštovné soudně je samozřejmě směšné. Každopadně jími naúčtovanému dopravnému bych se bránila, nenechala bych se odbýt a trvala na vysvětlení.
@Nafrněná píše:
Ve většině případů hradíš dopravu ty, když to vezeš k nim a někteří to dokonce zpět opravené/vyměněné pošlou taky na dobírku![]()
to je nesmysl
@Ivettk píše:
Jestliže se jedná o oprávněnou reklamaci (což v tomto případě ano) eshop nemá právo požadovat náklady za dopravné. Dokonce máte dle zákona nárok na úhradu prokazatelných nákladů spojených s reklamací vadného zboží (tj. např. kdybyste přepravní společností pračku zaslali přímo eshopu) V praxí to bohužel chodí tak, že firmy náklady které vnikly kupujícím dobrovolně neuznávají a řešit to kvůli 200Kč za poštovné soudně je samozřejmě směšné. Každopadně jími naúčtovanému dopravnému bych se bránila, nenechala bych se odbýt a trvala na vysvětlení.
Mělo by to fungovat jak je popsáno výše. V případě oprávněné reklamace má náklady spojené s reklamací uhradit prodejce.
Já osobně jsem reklamaovala hrací deku, reklamaci mi uznali a poslali novou. Ale k poštovnému (150,–Kč už se neznali) řešila jsem to asi měsíc přes e-maily, nakonec mi poštovné poslali na účet. Ale kdybych neprudila tak by mi ho samy od sebe neuhradili.
@Ivettk přesně tak, zákazník nesmí mít s reklamací žádné náklady. Eshop proplácí nejlevnější dopravu. Což třeba v případě reklamace mp3 přehravače v obchodě v jeho městě, může být třeba lístek na autobus.
V případě pračky je kurýrní služba opodstatněná a musí proplatit, nebo zajistit i opětovné vynešení a zapojení.
Takže musí proplatit jak dopravu k nim, tak platí dopravu od nich.
Já třeba v eshopu posílám vlastní svoz, protože mám s českou poštou smlouvu o svozu zásilek kde platím pětinu toho co je to stálo na poště.
Dekuji za reakce, nejak tak jsem si to myslela a urcite jim odepisi zpet. Problem bych mozna videla v tom, ze jsme u puvodniho spotrebice dopravu a ty další sluzby meli zadarmo, tentokrát se pri normálním nákupu u této pračky doprava a ty sluzby plati (jedna částka, žádné přípatky) muzu tedy i přesto požadovat stornovani poplatku za dopravu?
@LLLL zavolej si kdyžtak na poradnu časopisu Dtest, poradi a pošlou i vzor dopisu, jak o to žádat.
No on je zase rozdíl pokud ti uzavřeli reklamaci s tím že ti vrátí peníze a ty sis vybrala nové zboží a to zaplatila ( doplatila) tím pádem jde o nový nákup a poštovné můžou účtovat.
Pokud jde o reklamaci vyřízenou výměnou zboží, tak se stále jedná o reklamaci a poštovné, včetně zapojení do původního stavu hradí prodejce.
V případě problémů je lepší než Dtest obrátit se přímo na čoi, oni ti taky poradí. Důležité je že dozorový orgán je čoi a právníci dtestu mají někdy jiné výklady zákona než ti z čoi.
@Nafrněná píše:
ne není, to je osobní zkušenost
promiň ale pokud si toto někdo nechá líbit tak je trouba. A rozhodně takové jednání není u většiny eshopů běžné.
@jakanas píše:
No on je zase rozdíl pokud ti uzavřeli reklamaci s tím že ti vrátí peníze a ty sis vybrala nové zboží a to zaplatila ( doplatila) tím pádem jde o nový nákup a poštovné můžou účtovat.
Pokud jde o reklamaci vyřízenou výměnou zboží, tak se stále jedná o reklamaci a poštovné, včetně zapojení do původního stavu hradí prodejce.
V případě problémů je lepší než Dtest obrátit se přímo na čoi, oni ti taky poradí. Důležité je že dozorový orgán je čoi a právníci dtestu mají někdy jiné výklady zákona než ti z čoi.
No tak potom je to tedy asi v poradku, jedna se o vymenu za nove vybrany model (ten puvodni ani uz neprodavaji), je drazsi, takze budeme doplacet.
Holky, nakoupila jsem na eshopu mamitati.cz obleceni. Vse bylo ok, jen cepicku pro miminko jsem poslala zpet na vymenu, potrebujeme vetsi. Ted mi napsali mail, ze vetsi cepicku maji a ze jim mam napsat jak uhradim dopravu 89,– Jestli na ucet nebo dobirkou?
Maji na tohle pravo? Ok, naklady na zaslani zbozi na vymenu si zaplatim sama, ale tyhle naklady teda platit nehodlam. Jak to je dle zakona? Nevite nekdo? Diky!
Pokud ti oni neposlali tu čepičku menší, ale ty jsi až doma zjistila, že tebou objednaná čepička je malá a potřebuješ větší, pak náklady neseš ty. Jak také jinak.