Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@peta81 v porodnici urcite musí mít záznam. Ale taky bych si zjistila rh u syna. Urcite to bylo ve zprávě o dítěti z porodnice.
Jak už psaly holky, rh faktor mimča bys měla mít v prop. zprávě, stejně tak případné info o tom, zda ti protilátku aplikovali. Píchá se ještě v porodnici do zadku. Mě ji píchli tak myslím den po porodu. Jinak dneska se píchá injekce v tom 28 tt, ale mně to třeba můj gyndař tak nějak nenápadně rozmlouval a to mám rh - a první dítě bylo rh+. Podle něj stačí hlídat protilátky a toto je zase jenom takový jako byznys
. Minulý rok to ještě nebylo hrazeno pojišťovnou, injekce stojí v lékárně kolem 1500…nevím jak je to teď, ale umím ty peníze utratit i jinak, takže jsem si ji nenechala píchnout…JInak mi říkal, že se s komplikací kvůli rh faktoru setkal jen jednou v životě a to u maminky, která vůbec nechodila na kontroly…tož tak
. ![]()
@peta81 jsem taky Rh - a injekci jsem dostala po prvním porodu, po potratu, při druhém těhotenství a po druhém porodu. Vždy si to v nemocnici ohlídali sami a můj gynekolog také, snad jsem to měla i v průkazce.
Jak dlouho se píchá všem rh- kolem toho 26-28tt? Druhou dceru mám v 2014 a plošně se negativním matkám určitě nedávala. U nás se hlídají 2× za těhotenství protilátky, při odběrech od 8tt a pak kolem 30tt. V porodnici to aplikovali do 24h po porodu po vyšetření krevní skupiny dítěte. Mám obě děti rh+ a nikdy jsem neplatila, jen jsem dostala potvrzení o aplikaci antigenu pro svého gynekologa.
@mammy Druhý kluk je konec roku 2015 a dr říkal, že se to nabízí všem tak ten rok…takže tě to asi ještě minulo.
V obou těhotenstvích mi OG píchnul Rhesonativ (cedulku z toho mi nalepil do průkazky) a v porodnici jsem dostala určitě po prvním porodu (syn rh+), po druhým si to nevybavuju (rh-). Nikdy jsem nic neplatila.
Ahoj,
Moje krevní skupina je 0-. U prvního těhotenství si pamatuju, že mi jen častěji odebírali krev. Syn se narodil přirozeně a má krevni skupinu po manželovi- 0+. Jestli mi po porodu píchali nějakou injekci nevím. Nepamatuju si, že by někdo něco říkal, byla jsem dost mimo. Předpokládám ale, že mi něco dali.
Teď jsem ve 25 týdnu podruhé těhotná a krev mi brali jen 2× (jednou na prvni screening a podruhe na kombinovany test). Je to tak v pořádku? Četla jsem, že největší problem s negativnim rh faktorem je u druhého a dalších těhotenství. ![]()
Popravdě svému lékaři natolik věřím, že mě nenapadlo nad něčím podobným uvažovat dříve…
Nahlodala mě až dneska kamarádka, která se ptala, jak mě sledují, když jsem rh negativní.
Díky za každý názor
@werousek mě dělali jen klasické testy a dostala jsem pigáro ve 28tt a po porodu, dokonce mi v porodnici dali i potvrzení že jsem toto očkování dostala a teď je to samé, taky ve 28tt pigáro a po porodu dostanu nejspíš zase
@medunka23 tak já jsem žádné potvrzení nedostala ![]()
Na kontrolu mám jít az na konci června… Tak přemýšlím, jestli přijít dřív nebo volat…
nerada bych něco zanedbala ![]()
@werousek tak ten RH tam mají zvýrazněný v průkazce ne?? Moje doktorka teda raději než sledovat protilátky píchne injekci, já nemám důvod jí nevěřit, takže jsem sní ani nediskutovala na téma neočkování(někdo tu vakcínu nemusí že je nebezpečná, ale co není že..) ale pokud dobře počítám, na konci června budeš ten 28tt kdy se očkuje, jestli tě očkovali, to určitě má tvůj Dr v papírech z porodnice, nebo propouštěcí zprávě, asi to každá porodnice dělá jinak, ale pokud je dítě plus, tak tě museli určitě očkovat po porodu a dřív než v tom 28tt by tě u druhého stejně neočkovali
@medunka23 jj rh v prukazce maji… Ja prave o tom ockovani v prubehu tehu vubec nevim.. Nebo dozvidam se az ted, jak vsude vyhledavam info ![]()
U prvniho mi brali krev skoro na kazde kontrole. A po porodu mi neco dali- teda doufam!
Takze je to asi ok, ted se dava jen to ockovani v 28… A pak zas po porodu..?
A jak vi, ze si netvorim protilatky, kdyz mi neberou krev?
@werousek hele nevím, ale prostě to mají tak, že se očkuje až v tom 28tt, zároveň v tomto týdnu naše dr dělá opět velké odběry na všechno možné, mě taky tolikrát krev nebrali, takže asi to bude běžný postup, já že jsem už v předchozím těhotenství měla naprosto stejný postup, jsem v klidu, ani snad nevím jaký má RH dcera
![]()
Ten kombinovaný test byl v jakém týdnu? já jsem dostala injekci po porodu druhý den, jsem se rovnou i ptala na krevní skupinu malý, faktor mi byl jasný
ale co vím, tak se dávaj kolem toho 28 tt, takže to by odpovídalo tomu konci června a pokud je doktor stejný od prvního těhotenství, nebo i kdyby nebyl tak tvoji skupinu ví a ví, že to není první dítě, tak pokud mu věříš, asi bych se zbytečně nestresovala ![]()
Zdravím, mám 0-, první kluk je pozitivní, dostala jsem injekci asi druhý den po porodu. Nemáš někde propouštěcí zprávu z porodnice, tam by to mělo být. Event. se můžeš zeptat svého gynekologa, kopii zprávy by měl mít. U druhého těhotenství mi brali krev na protilátky asi 3 x, očkování mi gynekolog víceméně rozmlouval, jako zbytečné. Druhý kluk je také pozitivní, po porodu jsem opět dostala injekci…Bude to ok, uvidíš ![]()
Zatím čtu jen příspěvky o tom, jak všechny dostaly injekci, když jsou RH- a jak je pravidelně doktoři hlídají automaticky. Já jsem asi výjimka. Jsem 36+5tt a chodím na všechny vyšetření pravidelně. Ptám se na všechno a i přes to mi můj doktor injekci neaplikoval. Zjistili to nyní v nemocnici, která si mě převzala na základě registrace k porodu. Můj faktor si vytváří protilátky vůči mně samotné a tvoří se tak více bílých krvinek. Pro aplikaci je prý nyní pozdě. Má někdo podobnou zkušenost? Nyní mě čeká speciální vyšetření, odběry krve, aby zjistili, co se mnou, když bych nedej bůh potřebovala transfuzi, což prý nemohou vyloučit. Zajímá mě, jestli máte některá zkušenost, jsem z toho pěkně nervózní, nikdy před tím jsem o tom neslyšela a bohužel mě o to víc znervózňuje fakt, že i doktoři na Vinohradech kroutí hlavou, jak to mohl můj doktor podcenit. Díky za postřehy.