Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ema1984 píše:
Nj, hlavně ty snaživé holčičky, co se tak trapně šprtají a mají samé jedničky, že?
No většina opravdu končí na úřadě nebo jako učitelky. Což tedy není špatné, hlavně pokud mají služební poměr. Ale firmy zakládají a peníze vydělávají spíše muži. To je prostě fakt.
@AlphaOmega píše:
Ne.Práce zaslouží úctu pokud má smysl.
Přesouvání papíru a razítkování smysl postrádá.
Zas někdo, kdo nechápe podstatu. Na smysl práce nekoukám už dávno a v tomhle se často hádám, bacha na mě!
Úředník si práci nevymýšlí, úředník jen plní agendu, která mu vyplývá ze zákona. Zákony, pokud se nepletu, schvaluje vláda. Tohle nechápe 85% lidí v týhle zemi, a proto vidí úředníky jen jako parazity, kteří nic neprodukují. Já za tím vidím spíš závist.
Realita je taková, že nejkvalitnější státní sektor mají severské země, kde pro stát pracuje každý 3 občan, u nás každý 6. To, co nás svazuje, jsou špatné zákony, byrokracie, tedy primárně EU. Mám názor, že lidi v ČR nevědí, co chtějí.
Dohromady zaměstnává celý veřejný sektor 935 000 lidí. Z toho ryze státních zaměstnanců je cca 422 tisíc lidí a v tom je asi 68 000 úředníků. Pokud by vás zajímal počet úředníků v celém veřejném sektoru, tedy včetně samosprávy, je jich asi 200 tisíc, tedy ani ne čtvrtina celého veřejného sektoru.
Učitelů je taky cca 200 tisíc, 150 tisíc je pracovníků ve zdravotnictví. Stát nemá vytvářet nebo produkovat. Stát má zajišťovat služby. Samozřejmě můžeme propustit polovinu úředníků, učitelů, doktorů, ale první, kdo budete prskat, jste vy, občané. Až uzavřou nemocnici, školu ve vašem okolí. Až půjdete na úřad a bude tam kilometrová fronta. Pobíráte mateřskou, chcete pas, řidičák, zapsat auto do registru, jsme zhýčkaní, rozmazlení a tohle vážně nejde v 10 lidech. Zrušme nemocnice, školy, úřady a zpátky na stromy, stát je vlastně zbytečný, akorát vysává prachy a otravuje a nic zpátky nedává.
Nejsem státní zaměstnanec, do školy taky už nechodím a dřív jsem měl podobné názory. Úředníky nemiluji, ale rozhodně nemám pocit, že jsou zbyteční, zbyteční by byli, kdybysme všichni byli čestní, což nejsme. Každý měsíc se vyplatí včetně důchodů možná 3,5 milionů dávek, máte úředníky z finančáků, jako fakt není každý úředník lenoch, co celou dobu stráví na FB. Tím neříkám, že by zde veřejný sektor nemohl být menší, ale ono to jde špatně, a pokud se to dělá bez promyšlení, může to ohrozit poskytování služeb občanům. To, že třeba nikdo momentálně od státu nic nepotřebuje, neznamená, že jednou potřebovat nebude.
Přebujelý státní aparát není dobrý. Ale druhý extrém byly pravicové vlády, mrkněte na pana Drábka, pana Šišku, nový software ušetří peníze. Nakonec stál 2 miliardy a stejně se funguje na starým.
Ministr dopravy Dobeš a jeho nápad na nový registr. Tragické provedení, nefunkčnost.
Buďte opatrné, ono je to hrozně líbivé a laciné zároveň, když Pavlík „horolezec a Opencard“ Bém ve volebním spotu říkal, že je pro malý a levný stát. Ono na to spousta lidí slyší, protože lidi ve státním jsou pro ně darmožrouti. Mě to heslo Pavlíka ale děsilo, já za tím vidím ochromení služeb pro občany, rušení škol, nemocnic, prostě stát chce ze sebe shodit co nejvíc povinností a hodit to třeba na soukromý sektor.
Kdysi se dělal průzkum, zda má stát šetřit, a většina lidí byla pro. Takže volby vyhrál pan Topolánek a ministrem financí se stal Kalousek. A jak lidi řvali, když se důchodcům přidalo jen 40 korun, snižovali se dávky postiženým, zaváděly poplatky u doktora, a já už tehdy věděl, jak jsou lidi pitomí. Proč? Protože stát, to jsme my všichni. Jenže spousta lidí to pochopila tak, že se bude šetřit hlavně na státních zaměstnancích, kterým taky, a po právu, snížili platy o 10%.
Kalouska nemám rád, je to antisociální monstrum, ale v tomhle měl pravdu: „Každý je pro šetření, ale vždycky u těch druhých!“
A čistě mezi námi - zajímalo by mě, jestli byste byla schopna skousnout, kdyby Váš potomek pracoval jako úředník, nebo byste radši nechala dělat v hypermarketu pokladní za „desítku“, protože to je smysluplné.
Ono záleží na úhlu pohledy, teoreticky bychom mohli říct o jakékoliv profesi, že je smysluplná nebo i není, záleží to na úhlu pohledu. Já už dávno neřeším „komunistické“ být prospěšný a užitečný společnosti, důležité je mít práci, co vás uživí.
Jaký smysl má pokladní? Projet zboží zvládnu sám
Jaký smysl má ekonom ve firmě, co plní excelovské tabulky?
Jaký smysl má práce řidiče, co rozváží zboží do obchodů?
Co horník? Úředník?
Popelář?
Myslíte, že to dělají proto, že je to baví a že to má smysl? Nevěřím tomu. Dělají to proto, že musí z něčeho žít, protože potřebují ty barevné papírky, kterým se říká peníze, aby zaplatili nájem, energie, potraviny. Aby přežili. Pokud někoho práce baví a vidí v ní smysl, tím lépe. Takových lidí je ale menšina řekl bych.
Příspěvek upraven 12.07.16 v 18:04
Já budu své děti raději podporovat v kreativitě. Než ho takhle strašit a dělat z něj další ovečku. Dobře se uč, budeš mít dobrou práci a víc peněz…to je dnes už dávno pasé milé dámy. Já budu ráda, když si najde práci, která ho bude bavit.
Já podnikám a baví mě to. Mimochodem…nedodělala jsem si ani maturitu.
Ale říkám si, že si jí dodělám, ale jen tak pro sebe.
Naučit se probranou látku umí každý debil.
Za mě je důležitější přirozená inteligence, kreativita a hlavně rozum. ![]()
@Kaliopa píše:
Teď mám dovolenou, tak jsem vložila příspěvek na tabletu. Ale nemá to odezvu, nikdo nediskutuje k věci, tak mě to nebaví.
Dobře, zkus ty své témata podávat uz od nadopisu i uvodu, trošku lidsky a pak i reagovat lidsky.
Ty to podavas, tak že napřed to vyzni divne, pak arogantně a jako tečka všechny pourazis, že jsme jen ty tupé matky, které nestojí ani za pozdrav.
Tak pak se nediv, že se u tebe vzdy diskutuje stejně.
@Enmamma píše:
Až bude malej větší, budu ho strašit tím, že skončí v Albertu, když se nebude učit![]()
![]()
Byla jsme tam na brigádě, potkala jsem tam paní, vzdělání měla, praxi xletou… Bohužel byla stará podle dnešních měřítek, něco přes 50. Co jsem zjistila, často tam končí „opotřebované“ zaměstnankyně, které někdo vymění za mladší model, takže ne… o vzdělání to není.
@Slečna Ferka píše:
@Kaliopa Upřímně, neříkám nic takového. A ne kvůli počtu vysokoškoláků, ale proto, že žádná práce není ostudná. Nechci, aby si moje dítě myslelo, že kdo je za kasou (uklízečka, dělník, prodává v Mekáči atd.), je nějakej póvl.Každý jsme nějaký, každý má nějaký intelekt, schopnosti, časové možnosti, možnost dojíždění atd. (dělat za kasou je fajn, když si můžete naplánovat směny - s malými dětmi člověk často nemůže makat 9-17, tak co je lepší: být na dávkách, nebo jít na pokladnu?).
A navíc - nekdo tu práci dělat musí. Kdyby si všichni mysleli, že dělat za kasou je pod jejich úroveň, kde si nakoupím? (Obdobně: kdo mi v práci uklidí? apod.)
Čili já svoje dítě naopak vedu k respektu k lidem, ať dělají cokoli. Důležité je, jestli jsou milí a poctiví, a ne, jaké mají zaměstnání.
Krasne napsano!! Tak to ma byt!! ![]()
Říkáte dětem, že když se nebudou učit, skončí za kasou?
Ne, proč? Nějak nemám potřebu shazovat žádné zaměstnání nebo povolání. Protože vím, že i to je práce.
Ja to rikam, ale ne proto ze je to misto podradne, ale proto ze sama to delam a chci aby vedel ze pokud se nebude ucit tak bude akorat nekde drit od nevidim do nevidim za minimum penez.
@Kaliopa píše:
Nenaznačím, diskutovat zde často nebudu. Řekla bych, že to tu nemá moc vysokou úroveň. Na jiných serverech jsou lidi s větším rozhledem, tak chodím raději jinam.
Tak proč se tedy obtěžuješ tady ztrácet svůj čas?
@fashion_victim83 píše:
Ubohé. Ja teda úředník nejsem, ale stačí se zamyslet, ze bez přesouvání papíru a razítka by ti nikdo rodicak nepřiznal…
Jestli ti přijde, že v 10ti milionovém státě, kde máme cca 3,5 milionu pracujících potřebujeme 400.000(!) státních zaměstnanců, tak jsi hezky zpracovaná.
Jinak ten rodičák nemáš díky úředníkovi, ale díky lidem jako já, co platí daně a vydělají na to.
A pro ostatní, co se tu staví za bezúčelné úředníky, tak si je živte samy, díky. Koblihu?
@Kaliopa píše:
No práce úředníka je potřebná, nicméně je placená z daní ostatních. A počet státních zaměstnanců roste stále. Nevím, kdo je bude živit, když živnostníci vesměs daně neplatí. Ta hrstka zaměstnanců odvádějící daně to dlouhodobě neutahne.
Tohle je myšleno vážně? Proč se vyjadřuješ k věcem, o nichž nevíš naprosto nic? Víš vůbec, jaké máme v ČR daně a jaký je výnos z jednotlivých druhů daní? A jaká „hrstka zaměstnanců“?? Uf, já padám, kdo vůbec může napsat takový blábol?
@AlphaOmega píše:
Jestli ti přijde, že v 10ti milionovém státě, kde máme cca 3,5 milionu pracujících potřebujeme 400.000(!) státních zaměstnanců, tak jsi hezky zpracovaná.Jinak ten rodičák nemáš díky úředníkovi, ale díky lidem jako já, co platí daně a vydělají na to.
A pro ostatní, co se tu staví za bezúčelné úředníky, tak si je živte samy, díky. Koblihu?
A oni jsou všichni státní zaměstnanci jen úředníci, co razítkují papíry?
@Kaliopa píše:
To je jedno, co budou, jestli děti nebo mladí dospělí. Ale mohou být frustrovaní a říkat si, že se celý život učily a k ničemu jim to nebylo. Co bude dělat absolvent masmediálních studií, politologie, mezinárodních vztahů, historie, estetiky, muzeologie? Pro tolik absolventů místa nebudou. Tak jedině posílí řady úředníků nebo půjdou do výroby, kterou jim rodiče hrozili.
Mě by zajímalo, co těmi svými diskusemi chceš říct? Že tedy své dítě budeš vézt k tomu, ať studuje pouze perspektivní obor (což se ale v průběhu let může změnit a neperspektivní se může stát naopak perspektivním) nebo chceš, aby se pouze vyučilo řemeslu? Z tvych diskusí mi přijde, že jsi frustrovaná akorát ty…
Jinak ohledně řemesla, všimla jsem si, že např. na idnes probíhá velká masírka ohledně řemesla, jak se mají řemeslníci lépe než vysokoškoláci, na trhu chybí řemeslníci atd. Těch článků už se objevilo více. Jeden tady: http://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?….
Pak si ale přečtete diskusi a jste více v obraze. Ano, dobrý řemeslník (živnostník) se může mít lépe než popdprůměrný vysokoškolák, ale průměrný nebo podprůměrný řemeslník se tak dobře nemá. Nebo řemeslníci pracující ve firmách. V diskusi se dočtete, že uvedené platy nemá ani třetina z nich. Navíc opotřebení a únava po letech. Znám několik manuálně pracujících, co byli v 50 tak unavení, že šli raději do invalidního důchodu. U vysokoškoláků je výhoda, že při vyhoření nebo psychické únavě mají přece jen větší šanci najít jinou práci než řemeslník, který celý život dělá jen své řemeslo.
Ale k otázce - ne, nestraším. Jak už tady bylo psáno, každá profese je důležitá a potřebná. Ovšem říkám, že při vyšším vzdělání je širší výběr povolání, může být lepší pracovní doba atd. Zatím tedy nebyla potřeba toto nějak řešit, ale když se syn ptá, jak jsou na tom jednotlivé profese, tak mu popravdě odpovím. Sám řešil, že prodavačky to mají těžké, že musí pracovat i o víkendu a o svátcích, ale že je to potřebné, protože jinak bychom si my nemohli jet nakoupit.
@AlphaOmega státní zaměstnanci jsou i učitelé na všech úrovních vzdělávání, policisté, vojáci a podobně.