Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ka2ka píše:
Ne mě vyhrožovali že skončím u popelářů
mně hůř, mně že s krumpáčem a lopatu u výkopu ![]()
Pocházím z dělnické rodiny. Jsem jediná s VŠ. Práce dělníků si vážím.
Dceři říkám, že má všechny možnosti otevřené, může být čím bude chtít, že stojí na začátku svého života, který má ve svých rukou a může si vybírat. Že jí až závidím její mládí, příležitosti a možnosti. Ale když se nebude učit (myslím tím lenost), nebude si moct vybírat. Bude muset dělat to, co na ni zbude. Dávám ji za příklad těžkou práci mých rodičů, noční směny apod. (což samozřejmě mívá i lékař, sestra, složky záchranného systému, řidiči atd.). To vše v rámci motivačního rodičovského rozhovoru, když se mi ve škole sekne
Ale ona je smíchanina - bohémský praktik
. Krásně maluje a fotografuje, na druhé straně miluje přírodovědu, se zvířaty to umí, nicméně veterinu studovat nechce. A zatím se nevyjádřila ani v tom smyslu, že by pro ni byla VŠ, že stačí SŠ. Asi něco se zvířaty, někdy mluví o tom, že by chtěla svou farmu, někdy pracovat v ZOO. Je jí 11 let, takže zatím není vyhraněná.
Je pravda, že VŠ nyní zabírají místo středoškolákům - na recepcích, jako asistenti apod. Plno pseudooborů, které jsou pro praktický život nepoužitelné, samý analytik, poradce, manažéééér. Na duhé straně nepotřebuju kadeřníka s maturitou, aby se mnou debatoval o literatuře německého klasicismu, ale potěšilo by mě, kdyby měl například ekvivalent ve svém oboru, jako mistrovské zkoušky.
@Kaliopa No, do určité míry máš s vysokoškoláky pravdu. Nicméně já nehodlám strašit děti takto. Však pokladní je snad taky slušná práce, ne? Jedna naše známá pořád tluče dětem do hlavy, aby se učily, nebo dopadnou jak tatínek zedník. Přitom mají auto, barák postavil, peníze jim vydělá. Je to hnus. Žádná slušná prace není ostuda a žádný člověk, který ji dělá, snad není něco míň, ne?!
![]()
Ne neříkám. Stejně si naše decka jednou sami i práci za kasou, uklízení, práci venku např. ve vinohradu budou muset zkusit. Kdyby jen, jako brigádu během prázdnin nebo během studia.
Přijdou do věku, kdy přijde čas chodit na brigady.
@Kaliopa píše:
Mně přijde, že to dnes neplatí, pokud počet absolventů VŠ poroste současným tempem, budeme je za každou vídat stále častěji.
Takže ti vadí absolventi VŠ? a lidi co dělají selfií a dávají je na fcb? a maminky od dětí co dávají vysvědčení na fcb? k tomu ty témata o tanečních vystoupeních dětí…já ti nevím, co nějaké normální téma? To by nebylo???
@Keyllah píše:
Takže ti vadí absolventi VŠ? a lidi co dělají selfií a dávají je na fcb? a maminky od dětí co dávají vysvědčení na fcb? k tomu ty témata o tanečních vystoupeních dětí…já ti nevím, co nějaké normální téma? To by nebylo???
Je úplně švihlá
![]()
Neříkali mi skončíš za kasou, ale „podívej se na nás…“ Máma prodavačka, táta řidič… Oba v praci od nevidím do nevidím, zaměstnavatel s nimi jednal jako s nejhorší lůzou, peníze žádné… Ano, pro mě byla opravdu velká motivace vidět to, co nechci…
@Kaliopa píše:
Mně přijde, že to dnes neplatí, pokud počet absolventů VŠ poroste současným tempem, budeme je za každou vídat stále častěji.
No a co je na tom špatného? Zajímalo by mě kdo bude za chvilku dělat takové ty profese nad kterýma hodně lidí ohrnuje nos, uklízečka -fůůůj, za kasou fůůůj, fakt tohle holce neříkám.
@Kaliopa píše:
Mně vyhrožovali, že budu utírat krávám zadek. A při tom jim hrát na piano (bavilo mě to). Vzdělání je důležité, ale když pak není práce… Snad nebudu říkat něco takového. Jen že se učí pro sebe, ne pro známky nebo mě. Řemeslo prý pomalu upadá, mladí se do toho nehrnou. Chtějí studovat hlavně dlouho.
Když mu to půjde, asi ho nebudu od vejšky odrazovat, ale nemyslím si, že bude šťastný jen jako právník nebo doktor.
Líbí se mi třeba truhlařina. Ale spousta lidí jede radši do Ikey a koupí hotové.
Tak babo raď!
@PepiKo Také znám takové rodiny, kdy nakonec si ty děti našli dobrou práci a své místo v budoucnosti
@Ondrášovka.N
Tak snad se zase tak moc nestalo s tím Fejsbůkem
Kolikrát jsou tady ženy drsnější. Na některá témata už ani nediskutuji. Určitě by se našla. nějaká chytračka, co by mi to chtěla natřít.
@Slečna Ferka píše:
@Kaliopa Upřímně, neříkám nic takového. A ne kvůli počtu vysokoškoláků, ale proto, že žádná práce není ostudná. Nechci, aby si moje dítě myslelo, že kdo je za kasou (uklízečka, dělník, prodává v Mekáči atd.), je nějakej póvl.Každý jsme nějaký, každý má nějaký intelekt, schopnosti, časové možnosti, možnost dojíždění atd. (dělat za kasou je fajn, když si můžete naplánovat směny - s malými dětmi člověk často nemůže makat 9-17, tak co je lepší: být na dávkách, nebo jít na pokladnu?).
A navíc - nekdo tu práci dělat musí. Kdyby si všichni mysleli, že dělat za kasou je pod jejich úroveň, kde si nakoupím? (Obdobně: kdo mi v práci uklidí? apod.)
Čili já svoje dítě naopak vedu k respektu k lidem, ať dělají cokoli. Důležité je, jestli jsou milí a poctiví, a ne, jaké mají zaměstnání.
Skvěle řečeno.
Mně bylo celé dětství vtloukáno, že jedině s VŠ budu mít důstojný život a slušné platové ohodnocení. Ach, jaké to byly kecy. Samozřejmě, že to tak není. Partner má doktorát, ale ani zdaleka za to není adekvátně zaplacený. Kdejaký manažer s bakalářem má víc, než on. Nestěžujeme si, děláme práci, která nás baví, finančně vycházíme, nežijeme si špatně. Ale že by se nám roky strávené na studiích a finanční investice do studia vyplatily z fin. hlediska, to teda říct nemůžu.
Ono to bude znít, jakože se chlubím (a taky asi že jo
takže se omluvám, proto anonym), ale naše kluky musíme v učení spíš brzdit. Jsou zvědaví jak veverky, co se týče právě učení a informace sosají neuvěřitelný způsobem. Takže ono to spíš je tak, že si třeťák přinese naše učebnice matematiky z páté třídy či vyšší a domáhá se vysvětlení, jak se to počítá. Jeho brácha předškolák umí to co on, tj. psát, číst, počítat v rozsahu třetí třídy či dokonce ještě více dle toho, co je právě zajímá. Např. zeměpis. Takže abych odpověděla, já je spíš v tom „učení“ musím brzdit než abych je jakkoli motivovala ještě víc. A co se týče profesí, říkám, je jedno, co budete dělat. Můžete dělat co chcete, všechno je důležité, od popelářů po ředitele továren, ale musíte svoji práci dělat dobře. My s manželem jsme oba sběhlíci z VŠ, a tak si říkám, když budou chtít studovat, podpoříme je, když nebudou, na tom titulu fakt život nestojí. Pokud budou šikovní a budou chtít být dobří a budou dobří, bude mi to stačit. A je jedno, jestli na stavbě plotu nebo v projekci nového atomového reaktoru.