Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Slunečnička píše:Pahra píše:jo, tak to je jasný, kdybych četla pořádně, tak se nedivímSlunečnička píše:Slunečničko a měla jsi AMC , nebo CVS, u CVS je silnější jehla, protože se bere kousek placenty, ale u plodovky se snad neumrtvuje. To je tenká jehla a teče to samo.
Tak to já jsem žádné lokální umrtvení neměla, rovnou mi to tam bodli
Jo a Klem, hadičkou mi to nesáli. Teklo to samo z jehly do takového držáku kde byla už baňka.Mě to bolelo tak nějak celý den, ještě mi to mírně nateklo. Ale jinak dobrý, zbyla jen malá modřina, co už teď mizí
Klem, určitě hajej a papej něco dobrého, já za ten týden klidu zabrala 1 kg
Pahra, dej nám také určitě vědět, jak to dopadlo![]()
![]()
Já měla AMC
To je o.k.taky se občas překouknu. Dobrou noc a zítra navečer písnu.
Pahra píše:Slunečnička píše:To je o.k.taky se občas překouknu. Dobrou noc a zítra navečer písnu.Pahra píše:jo, tak to je jasný, kdybych četla pořádně, tak se nedivímSlunečnička píše:Slunečničko a měla jsi AMC , nebo CVS, u CVS je silnější jehla, protože se bere kousek placenty, ale u plodovky se snad neumrtvuje. To je tenká jehla a teče to samo.
Tak to já jsem žádné lokální umrtvení neměla, rovnou mi to tam bodli
Jo a Klem, hadičkou mi to nesáli. Teklo to samo z jehly do takového držáku kde byla už baňka.Mě to bolelo tak nějak celý den, ještě mi to mírně nateklo. Ale jinak dobrý, zbyla jen malá modřina, co už teď mizí
Klem, určitě hajej a papej něco dobrého, já za ten týden klidu zabrala 1 kg
Pahra, dej nám také určitě vědět, jak to dopadlo![]()
![]()
Já měla AMC
super, dobrou noc ![]()
Ahoj holky,
dnes výsledky triple testů negativní ![]()
Dle genetičky přesto doporučení plodovky
protože zásadní je první skníning, proč jsme tedy dělali tyhle testy,to fakt nevím… ![]()
Slunečničko, ty bys mohla podrobněji vědět, co ty údaje a cizí slova ze zprávy znamenají?
Hodnota MS-AFP : 2,24MoM
Hodnota Total hCG : 1,25MoM
Výsledek: skríning negativní
Riziko M.Down : 1:16000 /v termínu/
Riziko NTD : 1:1200
Poznámky: Riziko M.Down očekávané pouze vzhledem k věku matky je 1:900
Poznámky: Vzhledem k tomu, že byl změřen biparietální rozměr a tím vyloučena anencefalie,vztahuje se uvedené riziko pouze na spinu bifidu
Poznámky: Odhad rizika Downova syndromu u dvojčat je pouze orientační, protože je založen na nepřesných odhadech distribučních parametrů hodnot markerů
děkuji!
katy123 píše:
Ahoj holky,dnes výsledky triple testů negativní
Dle genetičky přesto doporučení plodovkyprotože zásadní je první skníning, proč jsme tedy dělali tyhle testy,to fakt nevím…
Slunečničko, ty bys mohla podrobněji vědět, co ty údaje a cizí slova ze zprávy znamenají?
Hodnota MS-AFP : 2,24MoM
děkuji!
Hodnota Total hCG : 1,25MoM
Výsledek: skríning negativní
Riziko M.Down : 1:16000 /v termínu/
Riziko NTD : 1:1200
Poznámky: Riziko M.Down očekávané pouze vzhledem k věku matky je 1:900
Poznámky: Vzhledem k tomu, že byl změřen biparietální rozměr a tím vyloučena anencefalie,vztahuje se uvedené riziko pouze na spinu bifidu
Poznámky: Odhad rizika Downova syndromu u dvojčat je pouze orientační, protože je založen na nepřesných odhadech distribučních parametrů hodnot markerů
Ahoj,
tady není co vysvětlovat, hodnoty hormonů z triplu máš v normách a výsledek je tudíž negativní.
Biochemický screening ti dopadl jak? Nosní kůstka byla? Jaké bylo šíjové projasnění a kolik byla hodnota PAPP-A hormonu z krve?
Nevím přesně, z jakého důvodu ti doporučují plodovou vodu. Pokud by bylo špatně něco v biochemickém screeningu, tak to bych to chápala.
Rozhodně bych uvažovala dle výsledků bichem. screeningu a zašla bych na genetický ultrazvuk, kde rizika se rizika NTD dají odhalit!
Napiš výsledky biochem screen. a já ti dále napíši, jak bych postupovala já. Takhle nemůžu posoudit.
![]()
Ahoj Sluni,
screening ve 13.týdnu dopadl positivně - riziko downa u plodu A 1:336 a plodu B 1:348.
Nosní kůstky byly, obě mimi měla hodnotu šíjového projasnění 2,00mm - lékařka v pohodě, genetička říká,že je to na hraně…zvláštní.
Ultrazvuk dle lékaře dopadl dobře,ale hodnota HCG 2,075 MoM a PPAP-A jen 0,520MoM. Právě kvůli nízké hodnotě PPAP-A vyšel celkový výsledek positivně.
Doporučují plodovku z důvodu výsledku 1.screeningu a také, že u dvojčat jsou tyto testy krve zavádějící… ![]()
Na genetický UTZ jdeme do Profemy a tam se rozhodneme,zda rovnou i plodovku. Ale pořád nevím…
je to tak těžké…
děkuju!
katy123 píše:
Ahoj Sluni,screening ve 13.týdnu dopadl positivně - riziko downa u plodu A 1:336 a plodu B 1:348.
Nosní kůstky byly, obě mimi měla hodnotu šíjového projasnění 2,00mm - lékařka v pohodě, genetička říká,že je to na hraně…zvláštní.
Ultrazvuk dle lékaře dopadl dobře,ale hodnota HCG 2,075 MoM a PPAP-A jen 0,520MoM. Právě kvůli nízké hodnotě PPAP-A vyšel celkový výsledek positivně.Doporučují plodovku z důvodu výsledku 1.screeningu a také, že u dvojčat jsou tyto testy krve zavádějící…
Na genetický UTZ jdeme do Profemy a tam se rozhodneme,zda rovnou i plodovku. Ale pořád nevím…
děkuju!je to tak těžké…
Aha no, tak to chápu, proč ti to hodilo takové výsledky. Ale ta krev je opravdu hodně nepřesný výsledek, kor u dvojčat. hCG kolísá každý den, týden atd. Dokonce jsem se setkala s případem odběru krve (té samé matky) 3 dny po sobě na jiných pracovištích a vše mělo jiné hodnoty všech hormonů. Né markantní, ale byly tam.. cca o 0,2 desetiny. Což je velmi zajímavé.
Rozhodně vyčkej do ultrazvuku do Profemy, dr je skvělá, byla jsem tam v pátek a prostě bomba!
Já jsem šla na plodovku z důvodu rizika 1:30. Ty máš o hodně nižší. Povím ti to asi takto. Já bych na ní nešla kdyby bylo číslo větší jak 1:100. Takže 1:110 už bych prostě nešla a spoléhala se na UTZ. Jedna holčina vedle v diskuzi měla 1:35 a nešla na to a spoléhá se jen na UTZ podle kterého je mimi zdravé.
Je to příšerně těžké rozhodnutí, musíš ho učinit sama. Já jsem byla hned od počátku rozhodlá že půjdu i když UTZ vypadal dobře ten den na genetice. Je to teď 2 týdny po odběru a vše je v pořádku. Paní dr z Profemy to jen vše potvrdila, plodová voda je dávno doplněna a vše je v pořádku.
Asi takhle paní dr je velmi velmi velmi zkušená a racionální ženská. Vše vám vysvětlí, zkontroluje a navrhne, co by dělala ona.
Rozhodně v tom její finanční zájmy nevidím a nebude vás do toho tlačit jen tak, jak to dělají běžní státní doktoři. Ona svou práci dělá s láskou a slušností.
Dej pak vědět, jak to dopadlo, kdy tam jdete?
Budu moc moc držet palečky ať jsou broučci oba zdraví. ![]()
sedmikrassa píše:
přesně má slova Slunečničko......
posílám fotečku chlapečka
z pátku ![]()
Slunečnička píše:sedmikrassa píše:
přesně má slova Slunečničko......![]()
z pátku
jejda to je kluk jako buk
nádhera!!!!! nenechala jsi si dělat 3D? ![]()
sedmikrassa píše:Slunečnička píše:jejda to je kluk jako buksedmikrassa píše:
z pátku
nádhera!!!!! nenechala jsi si dělat 3D?
jeeeee a to by jsi mi mohla poradit jak to z dvd stáhnout? to se mi jaksi nepodařilo, jen mi poslala jednu fotku do mailu, ale ta není tak dobrá ![]()
sedmikrassa píše:
jeeeee a to by jsi mi mohla poradit jak to z dvd stáhnout? to se mi jaksi nepodařilo, jen mi poslala jednu fotku do mailu, ale ta není tak dobrá
Mě vytiskla 2 z normálního ultrazvuku a jednu na foto papíře 3D.
Ale z DVD to uděláš tak, že si pustíš ten film, stopneš na scéně=obrázku, který se ti líbí. A na klávesnici zmačkneš Ctrl+PrtSc (printscreen). Nic se nestane. Musíš vyskočit z prohlížeče filmu a otevřít si program na malování. V něm zmáčknout Ctrl+ v (vložit).
No a měla by se ti objevit jakoby vyfocená tvoje obrazovka s touto fotečkou miminka..
Já to dělám ve photoshopu, tam je to lepší.. oříznu si to a pak to vypadá krásně.
Kdyby ti to nešlo, tak se ptej, napíšu, ale mě to tak funguje
![]()
Slunečnička píše:katy123 píše:
Ahoj Sluni,screening ve 13.týdnu dopadl positivně - riziko downa u plodu A 1:336 a plodu B 1:348.
Ultrazvuk dle lékaře dopadl dobře,ale hodnota HCG 2,075 MoM a PPAP-A jen 0,520MoM. Právě kvůli nízké hodnotě PPAP-A vyšel celkový výsledek positivně.Doporučují plodovku z důvodu výsledku 1.screeningu a také, že u dvojčat jsou tyto testy krve zavádějící…
děkuju!je to tak těžké…
Aha no, tak to chápu, proč ti to hodilo takové výsledky. Ale ta krev je opravdu hodně nepřesný výsledek, kor u dvojčat. hCG kolísá každý den, týden atd. Dokonce jsem se setkala s případem odběru krve (té samé matky) 3 dny po sobě na jiných pracovištích a vše mělo jiné hodnoty všech hormonů. Né markantní, ale byly tam.. cca o 0,2 desetiny. Což je velmi zajímavé.
Rozhodně vyčkej do ultrazvuku do Profemy, dr je skvělá, byla jsem tam v pátek a prostě bomba!
Já jsem šla na plodovku z důvodu rizika 1:30. Ty máš o hodně nižší. Povím ti to asi takto. Já bych na ní nešla kdyby bylo číslo větší jak 1:100. Takže 1:110 už bych prostě nešla a spoléhala se na UTZ. Jedna holčina vedle v diskuzi měla 1:35 a nešla na to a spoléhá se jen na UTZ podle kterého je mimi zdravé.
Je to příšerně těžké rozhodnutí, musíš ho učinit sama. Já jsem byla hned od počátku rozhodlá že půjdu i když UTZ vypadal dobře ten den na genetice. Je to teď 2 týdny po odběru a vše je v pořádku. Paní dr z Profemy to jen vše potvrdila, plodová voda je dávno doplněna a vše je v pořádku.
Asi takhle paní dr je velmi velmi velmi zkušená a racionální ženská. Vše vám vysvětlí, zkontroluje a navrhne, co by dělala ona.
Dej pak vědět, jak to dopadlo, kdy tam jdete?Rozhodně v tom její finanční zájmy nevidím a nebude vás do toho tlačit jen tak, jak to dělají běžní státní doktoři. Ona svou práci dělá s láskou a slušností.
Budu moc moc držet palečky ať jsou broučci oba zdraví.
Sluni, děkuji ti moc. Taky mě překvapilo, že Hcg tak kleslo,ale asi je to tak normální. Doktorka při 1.screeningu řikala, že by hodnota Hcg a PPA-P měla být podobná, nám se dost liší,tak proto ten výsledek.
Je to strašně těžké rozhodnutí. Znáš to i ty, vím. Moc věřím, že jsou obě mimi v pořádku a doufám, že my se dobře rozhodneme. Hodně spoléhám na tu Profemu a na přístup dr.,protože občas mě ti doktoři tak nějak překvapují… Jdeme tam 28.3.,takže ještě máme čas na rozhodování,ale už aby to bylo za náma.
Jsem ráda, že to tobě dopadlo vše dobře! ![]()
Slunečnička píše:sedmikrassa píše:
z pátku
krásná fotečka!