Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj maminky jak jste to měli vy? Jsem 27tt a od včerejška jsem měla nastoupit do práce. Pracuju jako prodavačka a musela bych přijímat zboží a těžké krabice, popř. ve skladě naskladňovat zboží a lozit po žebříku. Stála bych 8 hodin na nohách. Od 20tt mi tvrdne břicho tak, že po nějakých intervalech se musím posadit a odpočinout si. Do toho se mi začala motat hlava a jsem ráda, že když jsou 30tky vedra můžu být v klidu doma v chládku. Tohle všechno můj gynekolog ví, ale tlak mám v pořádku a on důvod k tomu aby mi napsal neschopenku nevidí. Neschopenky prý vystavuje, jen v případě že se nechám hospitalizovat na tři dny v nemocnici a dají mi kapačku. Že je to rozhodnutí čistě na mě. Hospitalizaci jsem odmítla a šla jsem ke svému praktickému lékaři vysvětlila mu problém a on absolutně nechápal, proč mě můj gynekolog neposlal na rizikové těhotenství. Upřímně mám spoustu kamarádek, kterým gynekolog nabízel neschopenku od začátku těhotenství. Zajímalo by mne jestli je tento postup běžný. Myslela jsem si že v tom nebude problém, aby mi dr. ve 27tt napsal neschopenku.Jak jste to měli vy???
běžný postup? nechat se přeřadit na odpovídající práci, což zrovna třeba lezení po štaflích určitě není. POkud má zaměstnavatel problém, tak být doma za 100 % platu. Já s prvním skončila na riziku okamžitě, ale měla jsem fakt problémy, s druhým 16 tt krvácení, opět rizikové. POkud Ti nevyhovuje přístup gynekologa, můžeš ho změnit
ale jako ve své podstatě pokud nemáš problémy, není důvod vypsat neschopenku. Tohle řeš se zaměstnavatelem. doteď jsi dělala co?, než máš teprve nastoupit?
Já si teda nejsem úplně jistá, ale to je spíš věcí zaměstnavatele než doktora. Alespoň já jsem to řešila s nadřízenou, šlo o dojíždění do práce v šílených vedrech, a byla jsem až do nástupu mateřské převedena na jiné pracoviště. Ale já jsem byla v situaci, kdy to vyhovovalo oběma stranám a byli vstřícní. Ono totiž tvrdnutí břicha a motání hlavy není nic výjimečného, bohužel.
@martina.se Byla jsem na rodičáku s prvním dítětem. No tohle, ale je přesně to co jsem nechtěla. Na oddělení bych byla sama nikdo by mi s ničím nepomohl a zaměstnavatel by mi nemohl najít jinou práci když jediná která tam je, je prodavačka. A já mám strach, nemusí se mi nic stát, ale taky může a já s ohledem na prvního syna nemůžu ležet do konce těhotenství v nemocnici. Zaměstnavatel jediné co by mi řekl, je že pokud práci nezvládám ať zůstanu doma na neplaceném volnu…
Což je nula. Myslela jsem, že neschopenka na měsíc nebude problém když v srpnu nastupuju na mateřskou. ![]()
Já jsem na neschopence od začátku těhotenství
A napsal mi jí sám gynekolog…
U nás v práci se to ani jinak neřeší ![]()
Postup je to správný, když jsi zdravá, proč by měl gynekolog psát nemocenskou, co Tě na tom pohoršuje či překvapuje
Jakou diagnózu si vymyslel Tvůj obvoďák…, že to falšuje on neznamená, že budou všichni ![]()
Do práce nechceš, řešit to se zaměstnavatelem taky ne, peníze chceš… a nakonec je hňup gynekolog ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se Byla jsem na rodičáku s prvním dítětem. No tohle, ale je přesně to co jsem nechtěla. Na oddělení bych byla sama nikdo by mi s ničím nepomohl a zaměstnavatel by mi nemohl najít jinou práci když jediná která tam je, je prodavačka. A já mám strach, nemusí se mi nic stát, ale taky může a já s ohledem na prvního syna nemůžu ležet do konce těhotenství v nemocnici. Zaměstnavatel jediné co by mi řekl, je že pokud práci nezvládám ať zůstanu doma na neplaceném volnu…Což je nula. Myslela jsem, že neschopenka na měsíc nebude problém když v srpnu nastupuju na mateřskou.
to se ale zaměstnavatel plete. Musí zajistit adekvátní práci, nebo můžete být doma za 100% platu, protože tohle je překážka na jeho strašně. Není důvod být doma na neplaceném volnu. Problém má on.
@soney píše:
Postup je to správný, když jsi zdravá, proč by měl gynekolog psát nemocenskou, co Tě na tom pohoršuje či překvapujeJakou diagnózu si vymyslel Tvůj obvoďák…, že to falšuje on neznamená, že budou všichni
Do práce nechceš, řešit to se zaměstnavatelem taky ne, peníze chceš… a nakonec je hňup gynekolog
Můj obvoďák nic nefalšuje napsal jen to co mi je. Když jsem chodila k předchozí gynekoložce, neměla s neschopenkou taky problém. Proč píšeš že jsem nechtěla nic řešit se zaměstnavatelem? Znáš mě? Pracovala jsem u něj i v prvním těhotenství a bohužel vím jak to u nás v práci chodí. A nezlob se na mě nehodlám riskovat, když vím že on mě práci jinou nenajde a ani nechce. Už jsem to jednou zažila. Ono když ti někdo řekne, že pokud mu nepodepíšeš výpověď dohodou stejně tě vyštípe asi bys nebyla tak vstřícná se za ním chodit ještě domlouvat.
![]()
@martina.se Máme tam dvě oddělení a na každém je jedna prodavačka a sklad. Každá prodává něco jiného. Vedoucí přítomný není a nebo občas. Není ani možné aby mi kolegyně nebo vedoucí stál za zadkem a neustále mi s něčím pomáhali. On s tím abych nastoupila problém nemá. Ale jak říkám, prostě by to nechal všechno na mě. Ona je to taková hloupá řeč nemusí se mi nic stát, ale taky může. A pak už ten nárok na tu nemocenskou mít samozřejmě budu. Ale přesto bych ráda, něčemu takovému předešla.
@Anonymní píše:
@martina.se Máme tam dvě oddělení a na každém je jedna prodavačka a sklad. Každá prodává něco jiného. Vedoucí přítomný není a nebo občas. Není ani možné aby mi kolegyně nebo vedoucí stál za zadkem a neustále mi s něčím pomáhali. On s tím abych nastoupila problém nemá. Ale jak říkám, prostě by to nechal všechno na mě. Ona je to taková hloupá řeč nemusí se mi nic stát, ale taky může. A pak už ten nárok na tu nemocenskou mít samozřejmě budu. Ale přesto bych ráda, něčemu takovému předešla.
no však jo - není to adekvátní místo pro těhotnou? pokud není, zažádej o přidělení takového místa. Pokud ho nemá, m ůžeš být doma za 100% platu. Ovšem toto chtělo řešit dřív, né že jsi včera měla nastoupit ![]()
@Anonymní píše:
Můj obvoďák nic nefalšuje napsal jen to co mi je. Když jsem chodila k předchozí gynekoložce, neměla s neschopenkou taky problém. Proč píšeš že jsem nechtěla nic řešit se zaměstnavatelem? Znáš mě? Pracovala jsem u něj i v prvním těhotenství a bohužel vím jak to u nás v práci chodí. A nezlob se na mě nehodlám riskovat, když vím že on mě práci jinou nenajde a ani nechce. Už jsem to jednou zažila. Ono když ti někdo řekne, že pokud mu nepodepíšeš výpověď dohodou stejně tě vyštípe asi bys nebyla tak vstřícná se za ním chodit ještě domlouvat.![]()
![]()
A tys tedy normálně písemně požádala o přeřazení na vhodnou práci, pokud je tato opravdu v rozporu s těhotenstvím? Uvádíš zatím jen své domněnky a předpoklady ![]()
Obvoďák nic nefalšuje, ale šla si za ním pro neschopneku, až když Ti ji odmítl dát gynekolog… a obvoďák Ti ji dal na motání hlavy ve vedrech a na tvrdnutí dělohy, hm…:)
Chápu, že se Ti situace jít na měsíc do práce nehodí, kam se starším dítkem do toho a tak… chápu, že v Tvém týdnu budeš raději sedět v klídku a chládku doma, jak píšeš… jen se mi nelíbí, že se to hází na gynekologa a ještě je chudák za nelidu a jak si to může dovolit a… ![]()
@martina.se Ale my jsme to spolu řešili. On mi řekl ano dobře nastup. Budeš tam stát a jenom prodávat…Ale to jeho budeš tam stát a prodávat, vypadá tak že se o to oddělení postaráš. Jemu nevyhovuje aby si platil prodavačku a ještě mě platil 100% platu a byla bych doma. Já jsem tohle přesně řešila v prvním těhotenství. Tehdy mi řekl, že se mě kvůli těhotenství nemůže zbavit normální cestou. Že jsem pro něj začala být, nevýdělečná. Tehdy jsem, šla na neschopenku také tak měsíc před nástupem na MD. Chodila jsem domů psychicky na dně. A to jsem normálně dělala vše co se po mně chtělo. On je dacan. Nebyl s ním problém 6let před tím než jsem otěhotněla. Já to teď držím jen kvůli nároku na mateřskou. Jinak už bych mu dávno tu výpověď podepsala a po mateřské taky podepíšu.
@soney Tohle jsem neřekla že je někdo nelida a jak si to může dovolit ani nenapsala. Jen mě zajímalo jestli je standartní postup před nástupem na neschopenku se nutit hospitalizovat v nemocnici na tři dny. Já nechápu jen to jako že když si na tři dny půjdu lehnout, tak už jsem nemocná a to tvrdnutí břicha je teda způsobilé na neschopenku, ale pokud si nepůjdu na tři dny poležet, tak vlastně nemocná nejsem a na neschopenku nárok nemám. Když jsme u toho falšování, tak tohle se mi taky úplně nezdá fér.. ![]()
@Anonymní píše:že mu to nevyhovuje je jeho problém
@martina.se Ale my jsme to spolu řešili. On mi řekl ano dobře nastup. Budeš tam stát a jenom prodávat…Ale to jeho budeš tam stát a prodávat, vypadá tak že se o to oddělení postaráš. Jemu nevyhovuje aby si platil prodavačku a ještě mě platil 100% platu a byla bych doma. Já jsem tohle přesně řešila v prvním těhotenství. Tehdy mi řekl, že se mě kvůli těhotenství nemůže zbavit normální cestou. Že jsem pro něj začala být, nevýdělečná. Tehdy jsem, šla na neschopenku také tak měsíc před nástupem na MD. Chodila jsem domů psychicky na dně. A to jsem normálně dělala vše co se po mně chtělo. On je dacan. Nebyl s ním problém 6let před tím než jsem otěhotněla. Já to teď držím jen kvůli nároku na mateřskou. Jinak už bych mu dávno tu výpověď podepsala a po mateřské taky podepíšu.
Tak to já bych zase řekla, že časté tvrdnutí břicha důvodem pro neschopenku je. V prvním těhotenstvím jsem kvůli tomu byla doma někdy od šestého měsíce a to jsem vyloženě nechtěla, naopak jsem se doktora snažila ukecat, že pracuji v kanceláři a že to zvládnu. On se tvářil, jak strašně ohrožuji dítě, takže jsem raději poslechla. A to mi kromě toho tvrdnutí nebylo nic. Hospitalizaci mi nikdo nenutil, vysoké dávky magnézia jsem polykala.