Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,tak ja delam zdravotni sestru a chodila jsem do prace do 17tt,chodila bych dal,ale pak jsem sla na amnio,tak mi dr.automaticky napsal neschopenku,ted uz jsem tři týdny doma,bez vychazek a na KO jdu pristi stredu,tak uz se tesim jak mala,ze konecne budou vychazky.
Jinak na zacatku tehu me v praci rekli,at si necham napsat neschopenku,tak jsem to rikala Dr.ze jako ja osobne ji ani nechci,ze spis s tim na me tlacej v praci,a on me rekl,ze mi ji nenanpise,ze nejsem nemocna a ze mi ji muze napsat jedine obvodak a nebo nekdo jinej.Plne s nim souhlasim,tehotenstvi neni nemoc a kdyz je tehu bez problemu,tak neni duvod prestat chodit do prace.
Tak zduvodneni: opravdu nemam (nastesti a zatim) zdravotni potize.
Duvodem ani neni tak moje lenost, jak by se mohlo zdat. Po 5 letech prace v oboru, ve kterem jsem vystudovala VS, jsem se rozhodla zmenit praci. Sla jsem uplne do jineho sektoru.
Nyni jsem tam rok. S mou praci jsou spokojeni, prostredi je OK.
ALE: pracuji v oboru lidskych zdroju, kde je momentalne desivy utlum. Defacto v mem zamestnani neni prace. Sedime v kandlu, koukame na sebe a trva to 9 hodin denne. Kdyz prictu 2 hodiny na dojizdeni denne, je cely den v haji. A kdo nezazil, jak stresujici je, kdyz nemate praci a sefova na Vas tlaci,ze nejsou vysledky (jsem placena podobne jako obchodnici..cili z provizi), tak necht nesoudi.
Tech 9 hodin je nekonecny. Boze, co bych dala za praci, kde by toho bylo azaz. Zazila jsem to a je to rozhodne prijemnejsi nez byt pod tlakem, ktery nemuzete zmenit a neda se to resit. Nedonutis firmu, aby ti platila za nabor pracovniku, kdyz nikdo nenabira, spise vyhazuje.
Takze toto je ten duvod. Ja defacto nejsem lina, ja bohuzel musim v praci jen prezivat. A to je hnus. Kazdy mesic se clovek klepe, ze ho vyhodi. Vzhledem k tomu, ze muj obor je na utlumu a mam rocni praxi, vyhazov by znamenal, ze praci nenajdu a bud na UP.
Tak co je lepsi ? Zavcasu odejit (i kdyz pres neschopenku a budu „dojit“ stat…btw. pracuji asi 6-7 let, paltim odvody, tak snad si to u jedineho ditete na par mesicu muzu dovolit) a po MD hledat praci ..nebo tam cekat az nas zacnou propoustet, deptat se ?
Zbláznila bych se, sedět půl roku doma. Trčet kolik měsíců v sídlištním bytě, notabene třeba s omezenýma vycházkama, to by mi asi šiblo… A mám dojem, že bych si to ani neužila - kdo by nás asi tak doma obdivoval, jak se pěkně kulatíme? ![]()
Chci být mezi lidma a pracovat, dokud to půjde, budu s mimčem doma dost dlouho. Nehledě na to, že jsem OSVČ a každá kačka se hodí. Ale myslím, že bych měla stejný názor i jako zaměstnaná.
Ale chápu holky, které cítí, že je může jejich práce nebo dojíždění ohrozit. Takovou tu pohodlnost už moc ne…
Lolinka79 píše:
Tak co je lepsi ? Zavcasu odejit (i kdyz pres neschopenku a budu „dojit“ stat…btw. pracuji asi 6-7 let, paltim odvody, tak snad si to u jedineho ditete na par mesicu muzu dovolit) a po MD hledat praci ..nebo tam cekat az nas zacnou propoustet, deptat se ?
Ve tvým případě bych nejspíš neváhala… Vyhodit tě teď sice nemůžou (myslím), ale stejně bych to asi tou neschopenkou řešila.
Ano, uznávám - jsou důvody a důvody. ![]()
Presne je to o tom, ze me vyhodit nemuzou (mom. ne), nicmene ve firme je status tehotna=konecna. Toto je prostredi mladych, svobodnych, akcnich holek, kluku…jestli rozumite. Prace je narocna, stresujici..9 h/denne je minimum. Pevna pracovni doba 8:00 - 17:00. Bez debaty.
Neni to prostredi, kam se muzes vratit s ditetem a utikat ho ve 4h vyzvednout ze skolky.
Vim, ze je to muj uhel pohledu..ale tato situace trva uz od listopadu a da se rict, ze se jen tak nezmeni.
Mela jsem jen potrebu to rozpsat…fakt to neni o tom, ze jsem lina lemra.
Opravdu co bych dala za fajn praci a klidne i s brichem
Co je lepsiho, nez vedet, ze odchazim a mam se kam vratit a ze se na me tesi. To je nad zlato..
Ahoj,
pročetla jsem si příspěvky a musím uznat, že jsou důvody a důvody. ![]()
Já od počátku těhu jsem chtěla být aktivní a chodit do práce až do konce, ale podařilo se mi to jen do čtvrtého měsíce. Vůbec mě nenapadlo říkat doktorovi, aby mi vypsal PN a to jsem dojížděla 65km do práce jednu cestu, denně jsem trávila na cestě 4 hodiny a dalších 8-9 hodin v práci a pracovala jsem s podmíněně odsouzenými lidmi nakaženými HIV, žloutenkou všech typů, bezdomovci atd.
Od pátého měsíce jsem byla na PN, vystavili mi ji v nemocnici, začala jsem mít zdravotní problémy - amnio, pak cerkláž, ležela jsem dva měsíce s nohama nahoře …
Buď ale připravená na to, že můžeš dostat omezené vycházky (já měla 10-12 a 14-18hod. vycházky) a kontroly skutečně na těhotné chodí. Na mě sice nepřišla za celou dobu, ale na kamarádku přišli celkem 3×.
Já bych být Tebou zkusila doktorovi vysvětlit situaci a uvidíš ![]()
Ahoj,taky jsem měla takové dilema jako ty, jít nebo nejít na neschopenku, ale já šla až kolem 24tt, doktor mi to napsal v pohodě a hlavně mám vycházky od 8 do 20 hodin,takže paráda. Být tebou tak vydržím v práci ještě chvíli aspoň do toho 12tt a jdu na neschopenku, ono pak být doma skoro 7 měsíců si myslím, že je nuda.
Anonymni: to urcite ano. Do min. 12tt chci pracovat. Jsem dost poverciva nebo spise se bojim ![]()
Ahoj, já byla doma už od 6tého týdne, byla jsem v nemocnici kvůli blití na kapačkách, no
jsem 4 měsíce, shodila 12 kg, pak měsíc ležela s nohama nahoře kvůli zkrácenému čípku a to už mě do práce ani nepustila, taky jsem byla dost anemická a jsem doteď, ale to je dost těhotných. Takže já do práce chtěla, no mimčo ne ![]()
Jinak se normálně domluv se svým doktorem na PN a vycházkách. Já bych si to těhotenství užívala kdybych mohla, lítání po obchodech, čučení na dětské věcičky. To já když někam pro něco jela, tak jedině s pytlíkem v ruce ![]()
Pokud jde o kontroly, tak za celou dobu na mě nikdo nepřišel a já byla domluvená s dr., že jako jsem byla u ní na kontrole, aby mě kryla. Páč já chodila ven podle toho jak mi bylo špatně a né podle času na PN.
Já také patřím k těm „vyčůraný“ co si nechali napsat PN hned na začátku těhu. No nebylo mě dobře, ale nic co by vadilo práci v teplým kanclíku… A teď zpětně po cca 5ti letech v domácnosti bez vyhlídky na brzký nástup do zaměstnání, bych si nejraděj nafackovala, protože jsem dobrovolně odešla a vůbec mě nenapadlo jak stesující je každodenní rutina v domácnosti. Tak proč si „zbytečně“ krátit čas který můžeš pronudit (v tvém případě) v pracovním kolektivu, kde se ti přece jen dostane do hlavy i něco jiného než úklid, vaření, nákupy, (později vše co souvisí s dítětem). Já už bych na předčasnou neschopenku nikdy nešla!!!!
Já teda musím říct, že jsem taky na neschopence od 6tt a to díky tomu, že u nás v práci vznikly takové poměry (dostali jsme nové vedení a chtěli se nás zbavit, jenže mě už nemohli, tak dělali naschvály jak mohli)…jsem vyloženě nervní typ, který nějakou šikanu neunese (naposledy kvůli tomu, kde parkuju auto), že jsem se rozhodla svěřit dr. a ten mi neschopenku napsal na dobu neurčitou a vycházky mám denně od 9 do 18:00, takže vlastně celý den ![]()
A než se nechat stresovat a ohrožovat tak mimi…jsem pro zůstat doma..
Podotýkám, že i nadále pracuji u nás v rodinném krámku a do toho si ještě dělám kurz na nehty a vše v poklidu…
Ahoj, chci se zeptat jestli neznate gynekologa ktery je ochotny napsat neschopenku. Jsem v 25tt tehu mam fyzicky narocnou praci a casto se mi v praci dela spatne a mota se mi hlava (zrejme nizky tlak)Muj gynekolog mi ale za zadnych okolnosti nechce dat neschopenku, protoze vysledky testu su v poradku. Kromne toho jeste studuji posledni rok na VS a v cervenci mam statnice. Je mi uplne jedno jestli vychazky mit budu nebo ne, jen se potrebuju obratit na nekoho kdo ma pochopeni pro pracujici a studujici matku. Diky
Ahoj, chci se zeptat jestli neznate gynekologa ktery je ochotny napsat neschopenku. Jsem v 25tt tehu mam fyzicky narocnou praci a casto se mi v praci dela spatne a mota se mi hlava (zrejme nizky tlak)Muj gynekolog mi ale za zadnych okolnosti nechce dat neschopenku, protoze vysledky testu su v poradku. Kromne toho jeste studuji posledni rok na VS a v cervenci mam statnice. Je mi uplne jedno jestli vychazky mit budu nebo ne, jen se potrebuju obratit na nekoho kdo ma pochopeni pro pracujici a studujici matku. Diky
Taky bych chtěla neschopenku aspoň na pár dní, abych si odpočinula. Sedím sice v kanceláři, nic netahám, žádné výpary tam nemám, ale vedro, dusno a psychicky dost stresující, neb prestižní. Těhotenské nevolnosti mě trápí, po jídle je mi zle - takže pracuju buď hladová s hypoglykémií nebo sice najedená, ale zvracící. Neschopenku mi tu nikdo nedá. Ach .....
Já neodsuzuji nikoho, kdo chce, at už z jakýchkoliv důvodů zůstat na neschopence po celou dobu těhotenství. Já např. vím, že bych se doma rozhodně nenudila
Jsem ted ve 20.tt, a v prvním trimestru jsem měla docela dost problémů jako krvácení apod., a přestože mi má doktorka opravdu nutila neschopenku, nemohla jsem na ni jít, kvůli financím. Nějak si nedokážu představit přijít o takovou část příjmů.. Nejde o to se „uskromnit“, jde o to, že bych z nemocenské poplatila všechny splátky - hypotéka, stavební spoření, auto.. ale z čeho žít? Manžel samozřejmě vydělává, ale i on docela dost ze svého platu splácí. Tím se chci zeptat těch, co jsou na neschopence, jak to zvládají finančně? ![]()