Rodičovský příspěvek - tatínek cizinec EU

Napsat příspěvek
Velikost písma:
385
27.6.12 22:09

Pajasz: dostavaji jo? i kdyz se prevazne zdrzuji na kypru a tatinek je kypr obcan?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
27.6.12 22:15

No to je gulas! me by jen jeste zajimalo, jaky davky se vlastne mysli, jestli berou jakoze vse dohromady, nebo rozlisuji davku rodicovskou a treba pridavek na dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2564
27.6.12 22:22

@LouLou jj, mrkni tam, třeba teď se tam řeší, jestli škodí ultrazvuk dítěti nebo jaká je kde akce na plíny (orfanides 30% a carrefour 40% od zítra :lol:, kdybys náhodou nevěděla )
já jsem rodila v Limassolu v Neo Nosokomio. na kontroly jsem chodila do Achillion (soukr. klinika), ale rodit se mi tam nechtělo, jelikož by to byl jasnej císař (vykešujou víc peněz a rodička se tolik nenatrápí a kdyby byl jakýkoliv problém, tak stejně vezou do státní nemocnice)…
a jinak určitě máš nárok na přídavek na dítě (400 EUR ročně), pokud budeš tady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2564
27.6.12 22:24

@Teena21 jooo, dostávají… dokonce ani slovenský sociálky neřeší žádný Evropský formuláře a stačí jim čestný prohlášení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
385
27.6.12 22:25

Pridavek na dite o ten se radeji zajimat nebudu, pry je to v cr pet set kc mesicne a musis se tam kazde tri mesice dostavit?? a to ja bych se tezko dostavila..takze jen rodicak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
385
27.6.12 22:26

A jak tak koukam, budu si asi muset znovu zalozit fb :{ to bych tam taky mohla najit nejakou skupinu z Rhodosu ne? ;]

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
27.6.12 22:28

Ja chodim na kontroly taky na soukr. kliniku a rodit budu taky tam. Vim, ze pri problemech je to, jak pises, snad to pujde prirozene bez cisare (uz jsem slysela hrozny story o tom jak ho indikujou, kde muzou, no samozrejme, kdyz si vyinkasujou o petikilo vic..) ale muj Dr. je skvelej a snad v tomhle rozumnej. A hlavne nemam mistni EHIC zdravotni modrou kartu, mam stale jeste ceskou od VZP a platim si tu soukromy zdravotni…V Limassolu dobry? To jsem zase slysela jiny famy, ze ve statni ti nedaji nic na utiseni bolesti, i kdybys lezla po zdi :mrgreen: ale moc tomu neverim, mam znamy ktery dostaly plyn a infuzi

• Citovat
  • Upravit
2564
27.6.12 22:33

@Teena21 jj, FB je super na tohle… já byla totál odříznutá od maminek z Kypru. Angličani tu mají svoje území za drátem, kam se nedostaneš, moje řečtina není zas tak super, abych se tu bavila s kyperskýma mámama a navíc, oni to tu moc neřeší - myslím celkově rodičovství (4 měsíce po porodu a už valí do práce a dítě šoupnou do „jeslí“, dítě dávají do choďáků a do hopsadel, od 5.měsíce „násilně“ posazovat… fakt si pak zjišťuj, jestli to, co chtějí dělat tvýmu miminku, je normální :) já takhle čuměla jak puk na fyzioterapii, když mi malou posazovala :roll: očkovací schéma mají taky jinačí… a kdybys náhodou nenašla mámy na rhodosu, tak se taky přidej k mámám na kypru ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
27.6.12 22:40

@pajasz a to mne je zas docela sympaticky, ze to rodicovstvi tolik neresej..nemyslim ty jesle ve mesicich ani posazovani v 5m, ale treba kdyz jeste nechodi, tak holt nechodi, zacne pozdejs…dudlika klidne dokdovi kdy…pliny to samy…je to docela relaxace po tech supermamach v CR co se mezi sebou jen predhanej a resej kazdou blbost s prominutim ;)

• Citovat
  • Upravit
385
27.6.12 22:41

Ok, tak ja jsem si obnovila fb, tak mi prosim posli nejaky odkaz, dekuju =]

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2564
27.6.12 22:46

@LouLou za císaře o pětikilo víc? :mrgreen: to je blbost… normální porod je na soukr. klinikách cca 3000 EUR a císař 5-6000 EUR (teda aspoň tady v Achillionu).
já v té době ještě taky neměla kartičku (nechtěli mi volové dát jejich slavný yellow slip :roll: ), takže za porod jsme platili při odchodu z nosokomia 830 EUR + pak mi došel papír na dalších 618 EUR… mezitím jsme ale kartičku vyřídili (růžovou) a stornovali tu druhou fakturu… v ČR si platím zdravotní (takže mi proplatí těch 830 EUR do půl roku od podání žádosti včetně účtenek za prohlídky od soukr. doktora a krevních testů)…
a porod? no, docela zábava… já hňup nevěděla, jak bolí porod, takže jsem 3 hodinky měřila kontrakce doma, pak to bylo každý 4 minuty, tak jsme jeli do porodnice - já úsměv od ucha k uchu, tam na mě koukali docela blbě / nevěřícně :mrgreen: otevřená na 1 cm, pak jsem byla asi 5 hodin na pokoji, pak mě napíchli na oxytocin (14 hodin bezva kontrakcí)… prosila jsem o císaře, ale nakonec jsme to zvládli normálně :) malá teda byla 3 dny v inkubátoru, byla dost unavená a potřebovala kyslík…jinak ale pohodička, asistentky suprový, doktorky taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
27.6.12 22:53

@pajasz Tak to je pekne mastny..tady kam chodim je to 1700 a 2200.No yellow slip, to je dalsi vec…mam uz dva ruzovy „slipy“ :mrgreen:, jeste z dob kdy jsem pracovala a vubec to neresila, ted chci chodit na kurzy rectiny (statni, tedy zadarmo) a pozadujou yellow slip…ten je nejak obtiznejsi dostat nez ten ruzovej? ani nevim co znamena, musim se tim zacit zabyvat! nj porod…rikam si ze vetsi hruza nez ten prvni to bejt nemuze, takze uz preziju vsechno. ale jsem zvedava samozrejme, na vsechny rozdily atd

• Citovat
  • Upravit
2564
27.6.12 23:01

@LouLou mně nechtěli dát YS kvůli apostille razítku na zadní straně oddacího listu… razítko ti může dát ministerstvo zahraničí, ale tam ti ho nedají, protože je platná smlouva mezi ČSFR a Kyprem z roku 81 o uznávání dokumentů… jenže na imigračním mně vyhodili, nesla jsem jim tam i kopii tý smlouvy :D tu pak posílali na migrační do Nicosie… pořád se nic nedělo - volala jsem skoro každý den na imigrační i na migrační…nakonec jsem to řešila s ambasádou a český velvyslanec musel skočit na kyperským ministrem vnitra a už to najednou šlo :mrgreen: půl roku to trvalo, ale mám ho :) do toho taky potřebuješ nájemní smlouvu podepsat a okolkovat od 2 různých úřadů (taky voser to obíhání)…
jinak se mi taky páčí ten jejich siga siga style :mrgreen:
helejď a ty říkáš, že když máš YS, tak máš kurzy řečtiny zadáčo? to je super!!! kde jsi našla tohle info? šla bych do toho taky :) základy mám a dokážu krásně nadávat :D ale potřebuju rozšířit slovní zásobu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
27.6.12 23:12

ty blaho…tak to ten yellow slip nebude zadna sranda.Takze je to neco vic, nez pink?? a co vlastne jako znamena? no tyhle kurzy, neni to jenom rectina, maji vsechno, pro dospely, ja nevim, jazyky, umeni,jen o ty rectine vim ze je free, nebo ostatni za naky symbolicky poplatky a pockej najdu ti to…jmenuje se to epimorfotika a tady jsou centra v kazdym meste:

http://www.moec.gov.cy/…oinonia.html

http://www.moec.gov.cy/…ucation.html

mam to od znamejch, jedna chodila na rectinu, druha, mistni na naky kresleni ci co..ja bych se potrebovala ucit az bych brecela, ale sama si nad to doma nesednu ani za nic 8o

• Citovat
  • Upravit
2564
28.6.12 07:01

Co znamená yellow slip? :think: těžko říct, prostě kus žlutýho papíru, bez kterýho bys na Kypru neměla být… a o ničem pink z imigračního nevím (jen o pink kartě do nemocnice, kdy máš všechno zadara)… ale řekla bych, že teď už ten YS dostaneš snáz :) už tě nebudou prudit s apostille razítkem na jakýmkoliv dokumentu ;)

a hrozně moc dík za ty odkazy… já pořád přemýšlela, jak si zaplatím kurzy řečtiny na Kentro Gloson na Technologiko panepistimio Kyprou, ale tohle je lepší ;) už jim jdu psát :) já jsem na tom s řečtinou asi tak - umím číst, psát, jsem schopná nejzákladnější komunikace (třeba s řidičem autobusu, v bance, v obchodě, v restauraci :D ), ale jakmile na mě vyhrkne kypřan něco rychle „kyperštinou“, tak jsem v tahu :roll: můj chlap zase mluví suprově kypersky, psát ani číst neumí… něco už jsem pochytila, ale žádná sláva…(nejvíc toho pochytím při cestě autem, když nadává ostátním jaký to jsou „puštové“) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat