Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lojzísek píše:
Ty jsou ale solidní, rasistická, bílá blběna (píšu Tvým jazykem).
Nechápu, co je myšleno divadlem. Ptá se opakovaně na rodičovskou zkušenost s tím, když dítě přijde domů, nešťastné, protože se mu spolužáci (i dobrý kamarád) posmívali. Určitě tu označení cikán nebylo nijak pochvalné či mazlivé.
Zrovna tak by mohlo jiné dítě přijít domů s pláčem, že se mu děti smály, že nosí brýle, kulhá, nemá ruku apod. (Vše skutečnosti, se kterými nic nenadělá.) Pak bys byla stejně moudrá? Řekla bys svému miláčkovi, že je skutečně bezrukej, ať si z toho nic nedělá, že ho tak lidé označují?
Zakladatelka chtěla jen řešit smutné dítě, nic víc, nic míň.
To víš, že jo ![]()
Mně je to tak nějak jedno, co zakladatelka zamýšlela, ve finále o nic nešlo a na coby kdyby bez kontextu a konkrétní situaci nehraju.
@Trojlístek píše:
Tak tím sis fakt pomohla, vadí ti, ze kamarád kluka oslovuje cikán a taky ti to vlastně nevadí, ale jak by se vám to vlastně líbilo, tak z toho jsi se hezky vykroutila.
Takže se mu vlastně nikdo neposmíval a tím pádem není co řešit.
Takže úplně zbytečné emoce jsi v některých probudila.
Víš, ze se vůbec lecčemu nedivím? Dělat ze, sebe nedotknutelné vám jde skvěle…
On ho neoslovoval ale nadával. Opravdu nevidíš ten rozdíl?
@Lojzísek píše:
Ty jsou ale solidní, rasistická, bílá blběna (píšu Tvým jazykem).
Nechápu, co je myšleno divadlem. Ptá se opakovaně na rodičovskou zkušenost s tím, když dítě přijde domů, nešťastné, protože se mu spolužáci (i dobrý kamarád) posmívali. Určitě tu označení cikán nebylo nijak pochvalné či mazlivé.
Zrovna tak by mohlo jiné dítě přijít domů s pláčem, že se mu děti smály, že nosí brýle, kulhá, nemá ruku apod. (Vše skutečnosti, se kterými nic nenadělá.) Pak bys byla stejně moudrá? Řekla bys svému miláčkovi, že je skutečně bezrukej, ať si z toho nic nedělá, že ho tak lidé označují?
Zakladatelka chtěla jen řešit smutné dítě, nic víc, nic míň.
Děkuji Vám, lépe bych to sama nenapsala. Velmi za tento příspěvek děkuji.
@Trojlístek píše:On ho neoslovoval ale nadával. Opravdu nevidíš ten rozdíl?
Tak tím sis fakt pomohla, vadí ti, ze kamarád kluka oslovuje cikán a taky ti to vlastně nevadí, ale jak by se vám to vlastně líbilo, tak z toho jsi se hezky vykroutila.
Takže se mu vlastně nikdo neposmíval a tím pádem není co řešit.
Takže úplně zbytečné emoce jsi v některých probudila.
Víš, ze se vůbec lecčemu nedivím? Dělat ze, sebe nedotknutelné vám jde skvěle…
@arinecka píše:
Jo, protoze kdyz se rekne cikane, tak to je rasisticky, a kdyz ty bila hubo, tak uz ne ze?
Ne, ony jsou menšina v zemi ne my. Ony se musí každý den potkávat s predsudky, ne my.
@Cizinka 999 píše:
On ho neoslovoval ale nadával. Opravdu nevidíš ten rozdíl?
Kdoví, jak to bylo. Ty jsi tam byla?
To je úplně stejné, jak si ukrajinská matka stěžovala ve vedlejší třídě v naší ve školce, že se děcku smějí.
Nikdo se děcku nesmál, jen dětem přišlo něco vtipneho na vyjadřování toho dítěte a ona to hnedle vyhodnotila, že se děcku ostatní děti smály, to byla tak trapná a úplně zbytečná situace, asi jako tohle celé…
@Cizinka 999 píše:
Protože mu nedává do cikanu, tohle nepochopis? On neříká ty jsi fajn cikan. Tohle je Rassismus jak vysity a nejhorší na tom je ne že ro dělají děcka, neboť ty se to naučit od takových dospelych jako jsi ty.
@hospodki píše:![]()
![]()
![]()
Ty me ocitujes a pak plácáš blbosti co jsem nenapsala. Já psala, ze nadávky v pořádku nejsou, ale zas nevidím problem v nazyvat cikána cikanem.
Promiň, asi jsem se pretipla,. Když cti tady některé ty komentáře, tak je mi z toho na ![]()
@Trojlístek píše:
Kdoví, jak to bylo. Ty jsi tam byla?
To je úplně stejné, jak si ukrajinská matka stěžovala ve vedlejší třídě v naší ve školce, že se děcku smějí.
Nikdo se děcku nesmál, jen dětem přišlo něco vtipneho na vyjadřování toho dítěte a ona to hnedle vyhodnotila, že se děcku ostatní děti smály, to byla tak trapná a úplně zbytečná situace, asi jako tohle celé…
Věřím matce a tomu dítěti. Ukrajinka má bílou pleť, rasismus je o hodně horší level než nesnášenlivost i když tu taky neomlouvam
@Cizinka 999 píše:
Věřím matce a tomu dítěti. Ukrajinka má bílou pleť, rasismus je o hodně horší level než nesnášenlivost i když tu taky neomlouvam
A jak to víš? Já nekde psala jakou má ona a dítě pleť?
Tobě asi nějak uniklo, že i na Ukrajině žijí Romové, že tak nějak žijí vlastně všude a všude jsou doma, prostě kočovníci (jejich slova).
Vysvětlila bych mu, že by se neměl stydět za to kdo je, ale měl by přemýšlet kým je. Prostě ať neřeší slovíčka, ale uvědomí si svou hodnotu, která roste s dobrým chováním apod..
A také bych ho nechala, ať si to s kamarádem vyjasní. Pokud mu to je nepříjemné, ať mu to řekne. A pokud to kamarád nepochopí, není to pravý kamarád.
A zlato, vily a auta má kdejaký feťák. Charakter je to, co mu nikdo nevezme. Školy má spousta lidí. I tací, kteří mají potíže s pravopisem. Vzdělání a moudrost jsou dvě rozdílné věci. Raději bych potkala gentelmana, který umí hodiny mluvit o různých tématech, protože tomu rozumí, než vysokoškoláka v BMW, který umí pařit, naučí se text, ale jinak se s ním nedá o ničem mluvit. V 10 letech není potřeba dítěti vše vysvětlovat. Dobré je podporovat i kritické myšlení. Proč si myslí, že to tak je apod.. Je potřeba si uvědomit, že je ve věku, kdy bývají děti pod tlakem okolí. Kamarádovi mohl někdo dávat sežrat, že se baví s cikánem a kamarád to nezvládl. Neomlouvá ho to, ale vždy je dobré zkusit vidět situaci z více úhlů.
@Cizinka 999 píše:
Ne, ony jsou menšina v zemi ne my. Ony se musí každý den potkávat s predsudky, ne my.
Ale jdi ty ![]()
@Cizinka 999 píše:
Promiň, asi jsem se pretipla,. Když cti tady některé ty komentáře, tak je mi z toho na
Neboj, to přejede. Jako běloši už jsme celosvětove minorita. Jen když spocitas Afriku, Jižní Ameriku, Indii a Činu tak střední Evropa a východ jsou poslední běloši. Částečně bych řekla, ze je rasismus spis strach. Už před 15 lety když jsem byla v Londýně tak jsem byla jedna z mala bílých. Jinak všechno mulati. A pro nás paradox… při přestupu v Istanbulu a Abu Dhabí jsme měli přísnější pasovou a speciální frontu a jako bělochy na nás dost nedůvěřive koukali. Me by ani nenapadlo tam začít vyrvavat o tom jaký jsou rasisti atp. Bych ještě dostala přes hubu. A to je to co asi nejvíc vadí me. Když prijedu někam jinam, tak dodržují náboženské zvyky - nechodím s prsama venku, neosahavam modlitební mlýnky levou rukou a když je třeba tak si zuju boty. Ale bohužel tohle se z jejich strany neděje. My musíme respektovat každý prd a nesmíme si dovolit pipnout. Máme tu jako viru křesťanství a kostely, ale protože sem přijedou 3 muslimaci, tak tu začneme na kazdym rohu stavět ty jejich rakety a 5× denně budou halekat ampliony
? A jen aby nás náhodou někdo nenazval rasistou. Jinak si vždycky vzpomenu na Chalupare jak se tam Ferko hrdě tloukl do hrudi, ze on je poctivý cikán a cikánem zůstane.
@hospodki píše:
Neboj, to přejede. Jako běloši už jsme celosvětove minorita. Jen když spocitas Afriku, Jižní Ameriku, Indii a Činu tak střední Evropa a východ jsou poslední běloši. Částečně bych řekla, ze je rasismus spis strach. Už před 15 lety když jsem byla v Londýně tak jsem byla jedna z mala bílých. Jinak všechno mulati. A pro nás paradox… při přestupu v Istanbulu a Abu Dhabí jsme měli přísnější pasovou a speciální frontu a jako bělochy na nás dost nedůvěřive koukali. Me by ani nenapadlo tam začít vyrvavat o tom jaký jsou rasisti atp. Bych ještě dostala přes hubu. A to je to co asi nejvíc vadí me. Když prijedu někam jinam, tak dodržují náboženské zvyky - nechodím s prsama venku, neosahavam modlitební mlýnky levou rukou a když je třeba tak si zuju boty. Ale bohužel tohle se z jejich strany neděje. My musíme respektovat každý prd a nesmíme si dovolit pipnout. Máme tu jako viru křesťanství a kostely, ale protože sem přijedou 3 muslimaci, tak tu začneme na kazdym rohu stavět ty jejich rakety a 5× denně budou halekat ampliony? A jen aby nás náhodou někdo nenazval rasistou. Jinak si vždycky vzpomenu na Chalupare jak se tam Ferko hrdě tloukl do hrudi, ze on je poctivý cikán a cikánem zůstane.
Víru ať si má každý jakou chce. Ale ať to druhým nenutí a zároveň je schopný žít i v té zemi nějak normálně, respektovat zákony apod..
Jsem uca, kazdy rok hlasime pocet romu ve tride. Uvadim jen ty, co se tak chovaji. Aktualne jeden.