Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
tak bych se chtěla zeptat těch co objednávají zboží přes internet, jak funguje v praxi rozbalení v přítomnosti kurýra?
V emailu o odeslání zboží mi přišlo, že si mám zásilku zkontrolovat před kurýrem, ale nějak si neumím představit, jak budu na ulici rozbalovat velkou sklokeramickou varnou desku a komplet jí kontrolovat. Děláte to?
Pokud je to napsané od odesilatele tak to dělám. Toptrans to běžně lidem i nabízí. Řidič PPL a DPD bude nasranej že musí čekat, ale kdyby s tím nesouhlasil tak zboží nepřevezmu. Stejně tak na poště to pošťanda na počádání otevře s tebou.
Kupovali jsme keramiku do koupelny a vše kontrolovali s kurýrem, jen sprcháč moc nešel, každé sklo bylo zabaleno zvlášť a každá + ještě vše v jedné 150kg těžké krabici na paletě… ale naštěstí bylo vše OK
Ne, nikdy. Udalala bych pri poškozené krabici. Jinak nekontroluju.
@MalinaQ Nikdy jsem to nedělala, ale je fakt, že ti pak při případné reklamaci můžou říct, že sis to měla zkontrolovat. ![]()
Kurýr tě s tím pošle někam, on nezodpovídá za obsah krabice, jen za přepravu. Naopak pokud bys krabici otevřela a nechtěla to převzít, průser bude mít on. Vždy mi všichni řekli, že nejdřív musím podepsat převzetí, pak ať si s tím dělám co chci.
Záleží na přepravní společnosti. PPL a DPD s poškozeným balíkem nic neudělají - stejně si zásilku musíte převezmout (tuplem když už byste ji rozbalila). A případnou reklamaci řešit s firmou od které ten balík máte. Máte na vybranou jen buď převzít nebo odmítnout (např. když je zásilka poškozená). Můj chlap dělá u DPD a můžu vám říct, že je to fakt „práce snů“. ![]()
Taky to nedělám, akorát u křehčích věcí kontroluju, jestli není krabice nějak proražená, naťuklý roh nebo něco takového. Bydlíme ve 4. patře, věci přebírám na ulici, ani nevím, jak bych to pokaždé všechno rozbalila a naopak bych to mohla poškodit cestou nahoru bez obalu (např. plochou TV)
.
Díky za odpovědi. A myslíte, že by stačilo rozbalit později před nějakou nezávislou osobou? Konkrétně třeba montážní firmou? Já se upřímně bojím jak tu vybalenou desku potom dostanu do bytu (po schodech, výtahem a přes chodbu). Protože jak už jsem zjistila, tak kurýr ji dál než před domovní dveře nedá.
@MalinaQ píše:
Díky za odpovědi. A myslíte, že by stačilo rozbalit později před nějakou nezávislou osobou? Konkrétně třeba montážní firmou? Já se upřímně bojím jak tu vybalenou desku potom dostanu do bytu (po schodech, výtahem a přes chodbu). Protože jak už jsem zjistila, tak kurýr ji dál než před domovní dveře nedá.
@Ondule píše:
Záleží na přepravní společnosti. PPL a DPD s poškozeným balíkem nic neudělají - stejně si zásilku musíte převezmout (tuplem když už byste ji rozbalila). A případnou reklamaci řešit s firmou od které ten balík máte. Máte na vybranou jen buď převzít nebo odmítnout (např. když je zásilka poškozená). Můj chlap dělá u DPD a můžu vám říct, že je to fakt „práce snů“.
Chlap taky dělal u Dpd a je to rasovina ![]()
@brko píše:
Když mu nabídneš kilčo na pivo, tak ti to třeba pomůže dat domu…
Určitě pomůže, oni jsou dost ochotny, když jim člověk dá nějakou tu kačku ![]()
Nektere prepravni spolecnosti maji to doruceni do bytu v nadstandartu naceneno, me to treba u lednicky, kde jsem mela dopravu zdarma ani nedoslo, ze posilajici mi vyneseni nezaplati. U sebe jsem mela asi jen o 150 vic, bylo to mnohem mene nez co chce ta spolecnost za vyneseni. Takze mi to typek vynesl, vzal si to bokem a oba jsme byli spokojeni.
Vzhledem k tomu, že pro DPD a PPl jezdí z velké části živnostníci (kteří jsou placeni od rozvezených balíků a tudíž si na sebe musí vydělat), díval bych se na jejich chování tímto pohledem. A nějakou tu korunu navíc za nadstandardní manipulaci bych taky pustil. Co se týká rozbalení před kurýrem, on je zástupcem přepravce jen pro ten úkon doručení. Takže bych chápal jeho výhrady, co on jako s tím… No a už z principu bych si křehké a těžké zboží nechal doručovat jiným způsobem…
(Třeba dodnes nechápu „firmy“, co nechávají velké plazmové televize dopravovat tímto způsobem. No ale to je jejich boj.)
@monrom píše:
@Ivaneska Jo, jsou ochotni a někteří si už na kačku navíc tak navykli, že si ji sami účtují (PPL)
Přesně…chlap „neměl“ na zpět, tak říká " Tak to zaokrouhlíme, ne?!" zaokrouhlení přes 50,– ![]()
Jinak zakladatelko, já bych jenom kontrolovala celistvost balíku, né obsah.
Taky pridam trochou do mlyna.
Je to vice jak mesic, co jsem mela svatek a manzel mi pres net objednal obruc na hooping. Prevzala jsem ji od kuryrni sluzby, rozbalila doma a co jsem nvidela? obruc byla praskla. pravdepodobne pri nakladani na ni neco hodily a plast to nevydrzel. Reklamace samozrejme ani u jednoho neuznana.. pokud nejake priste bude, proste to pred kuryrem rozbali, at si povida co chce…