Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dcerka dlouho bojovala se slzami při loučení, šla s pláčem, který ale zmizel hned co mě ztratila z očí. Teď jsem ji připravovala na to, že tam budou malinké děti, které jsou nové, že budou plakat, ale že se jim tam určitě bude brzy líbit …
Aby z toho nebyla rozhozená, ona je velmi empatická k ostatním. Taky jim odešla asi polovina starších dětí do předškoláků, takže teď je mezi těmi staršími v tomto oddělení naopak ona. U nás ale učitelky motivují, podporují, děti chválí. Mám je ráda.
@alvicek učitelky se tý malý podle mě chtěj zbavit takže říkají kamarádce at si pro ní chodí klidne už před obědem… ona je doma takže si to muže dovolit a vlastne na 8 jí tam dá a v 11.30 pro ní jde… nicmene si myslím že chyba je na straně kamarádky - že s ní malá moc cvičí a ví že to brečení na ní funguje.. a místo školky kde si hraje s detma jí máma vezme po nákupech nebo na drahý kroužky kde je zas malá za princeznu…ale podle me je to hodne individualni vec.. a malá když se jí ptáš proč tam brečí nebo co je za problem tak co ti řekne? A co zkusit udělat to, že bud tedy bude ve školce spinkat a nedělat tam divadlo anebo jí budeš brat po obědě ale do 16 at si hraje sama v pokojíčku protože ty mas praci a nemužes se ji venovat? víš aby jsi zjistila zda jí vadí školka jako taková anebo skutečnost že se jí tam nikdo individualne nevenuje?
@axelina jediné co říká, že chtěla mě. Po obědě si ji brát nemůžu, práce mi to nedovolí, loni byly zaměstnané obě babičky, jezdily na střídačku vyzvedávat po obědě + manžel, když měl home office. A když sem viděla, že v té náhradní školce nebyl problém tam i spát,tak už v té naší s tím začala.Jezdím pro ni hned po 3 hodině. Ani jim tam nespí, odpočívá…doma mi lehne a spí i 2-3 hodiny…no asi zkusím více promluvit s učitelkama, ale ty se tváří strašně ublíženě. Když se jich zeptám, ať mi řeknou co navrhují..kroutí remany…
@alvicek třeba proste učitelce nesedla…stane se… je to blby nezavidim ti to mrzelo by me to taky ![]()
@alvicek a je predskolak? pokud jo už bxych to neresila jinak bych zkusila jinou školku…je to stres pro ni pro Tebe…
@alvicek Nemůžu si pomoct,ale mě to teda přijde docela neprofesionální ze strany učitelek.Takhle škatulkovat dítě a následně hovořit s rodičem. To si u nás nedovedu představit.Děti reagují různě,je na nich,aby s ní pracovali, případně tě požádali o spolupráci tebe,ale konkrétně.Případně ti říct,v čem vidí problém a jak s tím pracují,jak odhadují další vývoj.Ale říct,že je rozmazlenec a sobec,ať s tím ty,která tam ani nejsi, něco uděláš…tak to nechápu.Ja bych si naopak promluvila s učitelkou.V čem vidi problém,jak chce postupovat…pokud by pořád titulovala dítě rozmazlenec bez jakéhokoli návrhu,byla bych ráznější.
@axelina předškolák vůbec, ve školce máme dvě třidy, ještě tento rok bude v malošcích a snad příští by mohla do velošků.
@anupati jediná odpověď je babo raď…no v pondělí si s ní promluvím více. Děkuji všem za reakce
@alvicek píše:
@anupati jediná odpověď je babo raď…no v pondělí si s ní promluvím více. Děkuji všem za reakce
Hele a to ti fakt někdo do očí řekne,že je tvoje dítě sobec a rozmazlenec a ty nehneš brvou? Když víš,že je doma ok,reaguje, poslouchá, dělí se…že teď je naráz ve školce zlom?
Já bych si myslela, že to bude ta varianta „spadla z lopatky“. Chce to vysvětlit dceři, že jsou tam menší děti, že musí pochopit, že paní učitelka se musí věnovat jim, a že budou třeba ti malí rádi, když si s nima bude hrát a všechno jim ukáže atd.
Ale teda promluvila bych si i s učitelkou, že takto mluvit nemůže. Že chápeš, že to je pro ni obtížné, že Tě mrzí, že má s dcerou starosti, ale že dosud problémy nebyly a že taky děláš co můžeš.
Myslím, že když to dceři budeš opakovat (co třeba jí koupit nějakou „velkáčovou věc“, třeba „dospělé“ lego pro nejmenší nebo kolo nebo něco, co prostě ještě nemá, aby pochopila, že vyrostla?), tak že to brzy přijme, že to tak musí být a je to v pořádku.
@anupati nevím co myslíš tím, že nehnu ani brvou..pořád se jich ptám, ale odpověď nemám žádnou. Takhle to na mě vybalila uplně v pátek a já byla v šoku, až nad tím čím dál víc přemýšlím a mluvím, tak se z toho šoku dostávám. Vím, že sem horká hlava, tak musím první to v sobě rozebrat než udělám větší halo, abych neuškodila ještě víc.
@Slečna Ferka s tou velkou věcí to určitě zkusím. Podobný problém nastal i v plávání, kde celé tri roky plavala se mnou a teď začala jen s lektory, aby se posunula dále. Taky první lekci byla scéna, řev, ale učitelka ju tak skvěle zpracovala, že je to teď už s úsměvem. Poslouchá, spolupracuje a hlavně neplače.
@alvicek píše:
@anupati nevím co myslíš tím, že nehnu ani brvou..pořád se jich ptám, ale odpověď nemám žádnou. Takhle to na mě vybalila uplně v pátek a já byla v šoku, až nad tím čím dál víc přemýšlím a mluvím, tak se z toho šoku dostávám. Vím, že sem horká hlava, tak musím první to v sobě rozebrat než udělám větší halo, abych neuškodila ještě víc.
Moje mamka pracuje skoro 40 let,jako učitelka MŠ a můžu ti říct,že ani v soukromí nikdy neřekla o dítěti,že je rozmazlenec a sobec.A že tam měli slozitych případů.Někdy se bavíme, prostě vidí souvislosti,proč děti reagují,že potřebují čas se srovnat… když mluví s rodiči, vysvětluje,mluví o dítěti pěkně…Já si prostě nedovedu představit,že by si někdo dovolil mi tohle jako pedagog říct.Človek,kterému svěřuji malé dítě,které velmi ovlivní svým chováním k němu.A asi jsem matka lvice,ale po prvním šoku bych se asi v tomto smyslu učitelce vyjádřila a nebyla bych příjemná ![]()
@anupati píše:
Moje mamka pracuje skoro 40 let,jako učitelka MŠ a můžu ti říct,že ani v soukromí nikdy neřekla o dítěti,že je rozmazlenec a sobec.A že tam měli slozitych případů.Někdy se bavíme, prostě vidí souvislosti,proč děti reagují,že potřebují čas se srovnat… když mluví s rodiči, vysvětluje,mluví o dítěti pěkně…Já si prostě nedovedu představit,že by si někdo dovolil mi tohle jako pedagog říct.Človek,kterému svěřuji malé dítě,které velmi ovlivní svým chováním k němu.A asi jsem matka lvice,ale po prvním šoku bych se asi v tomto smyslu učitelce vyjádřila a nebyla bych příjemná
@alvicek píše:
@Slečna Ferka s tou velkou věcí to určitě zkusím. Podobný problém nastal i v plávání, kde celé tri roky plavala se mnou a teď začala jen s lektory, aby se posunula dále. Taky první lekci byla scéna, řev, ale učitelka ju tak skvěle zpracovala, že je to teď už s úsměvem. Poslouchá, spolupracuje a hlavně neplače.
A přesně toto tím myslím.To je pro mě dobrý přístup pedagoga.Ano,nastal problém,zvládli ho. Prostě běžná věc,že se dítě nějak sekne.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.