Rozumí Polák češtině?

20
28.1.21 09:59

Rozumí Polák češtině?

Ahoooj,

měla bych dotaz. Myslíte si, že Polák rozumí češtině? Jedná se o velmi příbuzné jazyky, ale i tak by mě zajímalo, jestli je tu někdo, kdo se s tímto setkal - tedy má zkušenost s tím, že když se na Poláka bude mluvit česky, tak bude vědět o co jde? :)

Díky za přínosnou diskusi.

Krásný den :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15150
28.1.21 10:00

Spíš nerozumí. Tady při hranicich asi jo, ale jinak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
28.1.21 10:04

Rozumí maximálně u hranic, kdy je to blízko, ale víc do vnitrozemí určitě nerozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
28.1.21 10:05

Rozumíš ty polštině? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
311
28.1.21 10:07

Ja jsem mela par kolegu z Polska v praci a vetsinou rozumeli o cem je tak zhruba rec, nekterym konkretnim slovum uz nerozumeli ;) dost jsme se pak ale zasmali, kdyz jsme si nektera slova prekladali :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
28.1.21 10:08

To zalezi na spouste veci. Treba jestli je to Polak z pohranici, ktery se s cestinou obcas setka v radiu nebo pri nakupech, nebo jestli je to Polak z vychodu zeme, ktery cestinu nikdy neslysel. Jestli budes mluvit spisovne, nebo pouzivat hovorove vyrazy, jestli budes mluvit rychle a drmolit nebo se budes snazit, aby ti rozumel a mluvit pomaleji a zretelne artikulovat.
My mame treba chatu ve Slezku a mistni Polaci, i kdyz treba sami cesky nemluvi, tak rozumi pomerne dobre. Mela jsem kolegyni z Polska v praci a jednoduche konverzace jsme zvladli v cestine-polstine. Ale jednou jsem se v Tatrach bavila s Polakem ze Zakopaneho (coz je blizko Slovenskych hranic) a bylo to zoufale, musela jsem prejit na anglictinu, protoze nerozumel ani takove zakladni veci jako ‚auto‘. Pokud ti jde treba o to, ze pojedes nekam na sever Polska na dovolenou a budes se tam bavit se svymi prateli, tak ti okoli spis moc rozumet nebude.

Příspěvek upraven 28.01.21 v 10:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
28.1.21 10:09

Byla jsem za Poláka vdaná. Já z Brna, on z centrálního Polska, žádné příhraničí. A ač spousta slov zní stejně, nebo podobně, význam je tak v 80% zcela jiný.
Takže ne, bez toho, aby česky aspoň něco uměl ti Polák nerozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
28.1.21 10:09

Rozumí zhruba tak jako ty polštině :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
28.1.21 10:10

@Kriss Tina Na nějakou složitější diskusi určitě ne, ale říkala jsem si, že Poláci v Česku dost pracují, tak že v této situaci Polák Čechovi, než Čech Polákovi rozumí víc - proto jsem tuhle diskusi založila. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
28.1.21 10:11

Asi jako ty bys rozuměla, když na tebe bude mluvit Polák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
28.1.21 10:13
@Leontion píše:
@Kriss Tina Na nějakou složitější diskusi určitě ne, ale říkala jsem si, že Poláci v Česku dost pracují, tak že v této situaci Polák Čechovi, než Čech Polákovi rozumí víc - proto jsem tuhle diskusi založila. :mavam:

a ty teda polsky rozumíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.1.21 10:15

Poláci rozumí češtině asi jako Češi polštině.
Pokud někde žije blízko hranic, tak částečně rozumí. Češi, kteří vyrostli na „Smerfech“ ;) polsky rozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
28.1.21 10:15

@Hoa Mai Díky za obsáhlý příspěvek. Jde o to, že jeden můj kamarád se po nečekané smrti naší společné kamarádky, která v Polsku žila rozhodl, že dokončí to, co ona začala - pracovala pro nějakou nadaci na podporu dětí a já jsem to uvítala, protože si myslím, že je dobře, když si lidé chtějí pomáhat, ale ta paní z té nadace chce (celkem logicky) s tím kamarádem telefonát a já právě nevím, jestli alespoň v hrubých rysech telefon vzájemně zvládnou, nebo je to vyloučené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
28.1.21 10:17

Pokud nebydlí u hranic, tak ne. Jsem ze severní Moravy a polštině rozumím, protože jsme od mala koukali v polské TV na pohádky a později na Dynastii :) Manžel je z jiného kraje a na služebce na severu Polska (někde až u moře) museli komunikovat anglicky, nerozuměli si vůbec, ani pasivně.

PS: Ano, jedině Papasmerf a Smerfetka :pankac: :pankac:

Příspěvek upraven 28.01.21 v 10:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
28.1.21 10:18
@Leontion píše: říkala jsem si, že Poláci v Česku dost pracují, tak že v této situaci Polák Čechovi, než Čech Polákovi rozumí víc

Mám proti argument, v určité době spousta Čechů z příhraničí sledovala polskou televizi, protože tam byly mnohem zajímavější filmy i pohádky než na české televizi. Takže Češi sledovali polskou televizi, ale Poláci se na českou televizi nedívali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová