Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mystiq my jsme take spise druhy pripad, delame ruzne veci jak rikas, chodime na pisek, hrajeme si s hrackami, behame, plaveme, ale chtela bych vice rozvijet deti. Vykladame si co a jak a porad mluvime, ale male se moc mluvit nechce, porad jede v nekterych vecech tu svoji zvatlaninu.
@Jana206 O mnozstvi hracek jsem zatim nic necetla, ale vidim to u kamaradek se starsimi detmi. Hracky pohazene, ruzne „ponicene“, dle meho tisic stejnych hracek a deti si v podstate nemaji s cim hrat. Takze touto cestou se snazime nejit, kupujeme drazsi hracky (napr. kostky za 1500), ktere peclive vybirame, abychom si jich v prve rade vazili i my dospeli. Protoze o tom to dle meho je, ty male deti toto vnimaji a okoukavaji.
Nám ve školce v předškolácích měli jednu psycholožku- pedagog a ta právě naopak říkala, že chyba dnešní doby je, že maminky se moc okolo dětí jakoby točí, a nenechají je samo, aby se hrálo..
Přesně neumím její slova vyjádřit, ale myslím, že má pravdu.. hodně jsem si všimla i na hřišti.. že ta maminka co vypustí a nechá dítě si hrát, a hraje si spokojeně, je většinou považována za línou, ale tak co pořád kolem dítěte, co si vem, pojd sem, tady je koupačka a tady pojd uděláme babičku atd. je považováná, že se věnouje, ale práva ona říkala, že všeho moc škodí..
Proto si pak děti neumí sami hrát a zabavit jako předškolní, školní, protože pořád, když byly malé jim někdo určoval co mají dělat a jak si mají hrát..
Pamatuji, že právě odpovídala na dotaz jedné maminky, jestli je její dcera zrála do škly, že všechno zvládá, lidí se nebojí, ale že pořad jim stojí za zády, že neví co má dělat, že si sama nic nevezme, pokud ji sama něco neukáže, neni samostatná na hraní..
@Janasas Ale to jsou takove dva extremy - matka sedici na lavicce proti matka vymyslici zabavu pro dite. Ja jsem tak nejak u deti porad pritomna, ale nechavam je, at si delaji, co „chteji“, a ja pouze pomaham, pokud je neco na hrane jejich moznosti, pripadne usmernuji, pokud delaji neco, co se mne nelibi. Ale na lavicce sedim pouze pokud jsme na prazdnem hristi.
@Cuddy já si to nemyslím, že jsou to oextremy, vidím to pořád a denně oba případy.. možná ta sedící právě sedíjenom tu chivlku co je na hřišti jinak okolo dítěte pořád běhá, to člověk nikdy neví..
Možná i naopak.. každý ví jak to má.. Každopádně bych nechala dítě žít- i samo
@Cuddy kde na to chodíš? Mně se tyhle věci hrozně líbí, ale je toho hodně a vůbec nevím, jak to vybírat
@Janasas Mě třeba zaráží, kolika lidem strašně vadí, že si děti hrají s něčím, co primárně není určeno na hraní. Hned okřikují, ať na to nesahá a tady máš kostičky nebo autíčko. Pokud nejde o nože, nůžky, horkou žehličku apod., nechám děti, ať si prozkoumají, co chtějí, pod dohledem. Syna dlouho bavilo úřadovat ve skříni s konzervami a zavařeninami, byla xkrát vyskládaná a zase naplněna. Nechám ho umývat ve dřezu kelímky od jogurtu, to je paráda. Je důležitý a šťastný jak blecha. Sice pak musím vytřít podlahu okolo, ale co, stojí mi to za tu půlhodinu klidu. Manžel u toho roste, protože oni byli vychovaní jinak.
@Imamother Pres materske blogy (napr. zde nebo tady ), ale chce to hodne vybirat.
@Cuddy Tak teorve teď vím, že něco takového existuje. Bohužel mám chuť koupit všechno ![]()
@Imamother Chce se to drzet…
At ti deti nejsou zaveleni, je jedno, jakymi hrackami, zda jsou to levne plastove nebo jine. Mne se jeste moc libi tato stavebnice, ale na tu je u nas jeste hodne brzy.
@Cuddy píše:
@Janasas Ale to jsou takove dva extremy - matka sedici na lavicce proti matka vymyslici zabavu pro dite. Ja jsem tak nejak u deti porad pritomna, ale nechavam je, at si delaji, co „chteji“, a ja pouze pomaham, pokud je neco na hrane jejich moznosti, pripadne usmernuji, pokud delaji neco, co se mne nelibi. Ale na lavicce sedim pouze pokud jsme na prazdnem hristi.
Holky, a proc je matka sedici na lavicce extrem? Pokud si dite hraje, je spokojene a neublizuje ostatnim, proc bych si nemohla sednout na lavicku a odpocivat?
Nemyslim to jako rypani, opravdu me to zajima.
Pritom kdyz matka sedi na dece a povida si s jinou maminkou, je to brano jako ok…?
@Cuddy Možná by byla fajn nějaká skupina tady s odkazy na zajímavé hračky ![]()
Venku dětem zabavu neorganizuji, nechavam je volně si hrát. Na hřišti většinou potkáme kamarády, starší deti chodí ven samy s vrstevníky. A ano, nestrukturovana hra bez zasahu zvnějšku dospělými je pro rozvoj dítěte důležitá.