Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Agi krtečka objevila jako postavičku aktivně kolem roku. Má ho jako plyšového maňáska. Líbí se jí, ale už na něm dávno nelpí. Děj kolem krtka v pohádkách jí tak nějak skoro minul. Ještě tak knížka s delším příběhem Krtek a orel. Ale dějově to prostě brzy odmítla. Pouštíme pohádky z klasických večerníčků. Směje se u Boba a Bobka, u Maxipsa Fíka, u červíka Pepíka, u Káti a Škubánka. O kuřeti v červíkovi Pepíkoví /správně se to jmenuje Koukelo se, koulelo/, prohlásila se smíchem: „Maminko, to kuře je pako!“ Do roka měla hrozně ráda žáby. Potom tak nějak víc začala sympatizovat s plyšovou Myší - myší, která jí vydržela dodneška. Spí s ní, někdy jí tajhá po bytě. Je to taková její myška důvěrnice. Fandí všem myškám, předvádí, jak rychle utíkají, jak pískají, hned si jich všimne na obrázku, i kdyby byly sebemenší někde v rohu. Plyšových myší má asi pět.
Tak nás minuly večerníčky úplně, nic jí to neříká. Miluje svého plyšového králíka Páju, má jich asi 6, všichni mají jména. Před koupáním/sprchováním si vždy chystá, kdo s námi dnes bude spát… a vždycky skončí u Páji.
Když si tatínek/maminka prdnou
, tak říká:„Váje se nelíbí prdění, vyvětrat.“
S těmi slepičkami, kohoutky apod., to máme podobné, paní Slonová, Žábová apod.
Na sáňky chodíme zásadně s něčím/někým. Dnes to byla velbloudice, nejdřív byla Eliška, ale pak si vzpomněla, že holčička Eliška má brášku Vašíka, tak je z toho velbloud Vašík. Vozíme tuto „zvěř“ s námi kamkoli. Nevadí mi to, jen odmítám, aby s námi chodila mluvící nána, jedna je opravdu dost veliká, takže ji nenacpu do batohu, druhak, když se vymáchá, já vyperu, tak přestane mluvit…
Dneska se táta nestihl okoupat v práci, přijel pozdě v pracovním, tak hned doma šup do vany. Agi mu vlezla do koupelny, když se utíral, pronesla: „Agátka jde kontrolovat tátu! Táta je kluk a má pindíka! Agátka se přišla podívat, jak to vypadá, aby to viděla.“ ![]()
„Táta je Karkulák, maminka je princezna a Agátka je hvězdičková Karkulka!“ Jo, pěkně nám to rozdělila, aby bylo jasno.
![]()
Jj, dcerka taky VŠUDE vysvětluje, že holky mají pipinku, kluci pindíka.
Jo, dneska to konečně zvládla. Chtěla moc menstruační vložku, tak jsem jí jednu vytáhla, rozbalila si ji, prohlížela si motýlky
, a pak… že ji nutně potřebuje, už stahovala punčochy. No co, není to nic proti ničemu, tak celé odpoledne chodila s menstruační vložkou. Jen jsem jí musela vysvětlit, že se do toho nečůrá.
Povídám, že se do toho menstruuje, nemůžu říct, že to je krev. Hned by mě hnala k doktorovi, že krvácím… ![]()
To je fakt jako u nás
o menstruaci se taky hodně zajímá.. když jsem jí řekla že to je krev, tak vyzvídala jestli to bolí a jestli mi to má pofoukat.. ![]()
Jednou mi tajně vzala slipovku a nalepila si ji mezi nožky. chodila pak strašně důležitě, že má vložku.. na já to nevěděla a na to že si nevymýšlí jsem přišla až o dost později ![]()
A dneska si o sobě složila báseň
bylo to něco o tom že „Dorinka je malá krasotinka“ ![]()
To jsou prďolky, že? Za 10 či 11 let budou nadávat, že „to“ mají.
Chodí doma v „ťukačkách“ (boty na podpatku), omotaná do všeho možnýho, dvoje, troje kalhotky, pak nějaké moje na punčochách, vypadá jak Superman ![]()
Naše teda ohodnotila vložku u me s tím, že maminka nosí taky plínky a já jí řekla, že vložky, plínky už ne a zatím ještě zase ne. To jí stačilo. Víc to zatím do podrobna teda nezkoumá.
Hrozně ráda se ale navléká taky vrstveně do čehokoliv - na domácí tepláčky narve během mého telefonování zase zpátky právě sundaný punčocháče, další kalhoty na ven, moje ponožky, další triko s potiskem obráceně - no, hotovej bezďák dědek od popelnic - je vychechtaná, kolik toho stihla ukořistit.
Rozčiluje mne se záchodem - chodí tam po nočníku pravidelně doma teprve měsíc, trůní si tam na malém prkénku a stupátku a zpívá si, panelák musí mít veselo po stoupačkách rovnou celej. No, a mně se chce! S úsměvem mi oznamuje opa, kovaně jenom „Ještě čůráš!“, pak se opraví a řekne: „Agátka čůrá! Já čůrám!“ A zpívá si dál, zatímco já už málem čůrám doopravdy ![]()
Dcerka taky „řeší“ nejzásadnější věci na WC a v koupelně, případně na chodbě (taky bydlíme v paneláku). Dneska jsme jely po sousedovi ve výtahu, mají pejska a prostě to u nich trochu zavání zatuchlinou a dcerka povídá na celou chodbu:, „tady to skutečně smrdí…“ Byť nerada, tak jí ukazuju jako pššš, a pak jí doma povídám, že má pravdu, ale že kdybychom to takhle řekli pánovi, tak by byl smutný a pravděpodobně by se zlobil, slovo trapně by nepochopila…
@Silky123 píše:
Dcerka taky „řeší“ nejzásadnější věci na WC a v koupelně, případně na chodbě (taky bydlíme v paneláku). Dneska jsme jely po sousedovi ve výtahu, mají pejska a prostě to u nich trochu zavání zatuchlinou a dcerka povídá na celou chodbu:, „tady to skutečně smrdí…“ Byť nerada, tak jí ukazuju jako pššš, a pak jí doma povídám, že má pravdu, ale že kdybychom to takhle řekli pánovi, tak by byl smutný a pravděpodobně by se zlobil, slovo trapně by nepochopila…
Já někdy jenom trnu, kdy a kde otevře takhle blbě pusu ta naše. Zatím teda jako malá před rokem dělala ráda to, že došla k někomu, kdo stál, šel taky po chodníku, došla až k němu, podívala se na něj do výšky a řekla na celou ulici: „To je pán!“, prostě mu to oznámila, kdyby sám se svou orientací váhal. Dělala to docela často. Jednou ale takhle míjíme jednoho zarostlého snědého spoluobčana s vlasama na ramena a naše dítě ho ujistilo, že je „paní!“ Taky jsem sama váhala.
Taky nám ve frontě na poště dělala Agi to, že řekla o pánovi před námi na celé kolo: „To je pán a je zlobivej!“ ASI PRO TO, ŽE ZDRŽOVAL U PŘEPÁŽKY
To pak ještě korunovala výrokem na nově příchozí nafintěnou čtyřicátnici, když na ní ukázala ručičkou a řekla svůj nekompromisní soud: „Mami, to je taky nějaká babička!“ Všichni se tam smáli, ta paní moc ne a já se potila až na zadku a zavírala jí pusu.
![]()
Známe, hlavně to konstatování - to je pán, to je paní
. Máme tady pána, co má vlasy až na zadek, takže jsem vysvětlovala i zálibu mužů v dlouhých vlasech…
@Silky123 píše:
Známe, hlavně to konstatování - to je pán, to je paní. Máme tady pána, co má vlasy až na zadek, takže jsem vysvětlovala i zálibu mužů v dlouhých vlasech…
No, nejlepší je, že to dítě má často pravdu, že to individuum vypadá právě tak, jak řekne
![]()
Agi dneska vymyslela, když koukala na své ručičky, že jedna je kluk a druhá holčička.
NO, a taky se hned chytila mé jednou pronesené průpovídky o zajíčkovi: Teď tu sedí zase na WC, dělá bobek a recituje zdárně: „Zajíc dělá hopky, hopky, zbyly po něm jenom bobky!“
No, a teď prý na chodbě v paneláku chodí Krakonoš ![]()
2× jsem před dcerkou zazpívala:„Já mám tak ráda to svoje jojo, jojo, jojo, koblížku milý, jsem tolik ráda, že tě mám…“ Přijdeme z vycházky, já se zoufám a Valinka pěje… Koukala jsem a moc jsem jí tleskala…
@Silky123 píše:
@momikova2× jsem před dcerkou zazpívala:„Já mám tak ráda to svoje jojo, jojo, jojo, koblížku milý, jsem tolik ráda, že tě mám…“ Přijdeme z vycházky, já se zoufám a Valinka pěje… Koukala jsem a moc jsem jí tleskala…