Rozvoj a projevy dětské fantazie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5002
6.2.14 00:41

Právě jsem tu prolézala bazary a obchody a hledala myšku, protože naše dítě chce být na karnevalu v jesličkách jenom myška, myšák, nebo koník. Nechtěla jsem nic drahého, co se použije jenom jednou a bude to tu ležet. Tak jsem nakonec došla k závěru že buď takovou tu školkovskou čepičku se zvířecíma ušima, co se dá prát a dědit, nebo něco opravdu minimálního. Našla jsem nakonec obchod, kde mají čepičku v podobě myšky, dokoupila jsem klobouk mochomůrky a čarodějnický klobouk. Doma vyrobím nějaký plášť, a ať do při hře potom všechno klidně dodrbe. Bude nadšená, až to příjde. Těším se tu už za ni. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
6.2.14 22:15

Když my nemůžem pro angínu a megarýmu k tchánům, mohou oni k nám a taky přišli. Děda si Agátku neprozřetelně dobíral, že je čert, ať si mu sáhne do vlasů, že tam má schovaný malý rohy. Agajda pomalu hysterák, začala ječet a utekla před ním z pokojíčku za mnou, že se bojí. Nemohli jsme jí to zaboha vysvětlit, že si dělal děda legraci. Děda si z ní střílí často a jsou dobrá dvojka, ale dneska to prostě neodhadl.
Agajda mí fantazii na pochodu, šrotuje jí to v hlavě. Už jí dochází, že se někdy může i bát.

Třeba příjde a ptá se mně, jestli je duch hodnej. Potom přijde s tím, že máme doma někde strašidlo a já jí vysvětluji, že máme, ale jenom jedno malinkatý panelákový – Agátku. Jiný doma nemáme, protože bych ho chytila za zadek a vyhodila ho ven, ať si jde strašit někam jinam, a ono to ví, tak proto u nás ani raději není. Agi má pořád z něčeho oči navrch hlavy. Minule nám prý po paneláku chodil Krakonoš! Někdo dupal po schodech a ona seděla na WC a dobře to slyšela. Vysvětlujeme, uklidňujeme, děláme si z toho s ní legraci. Tohle za poslední dny ale děda nevěděl.

No, Agátka se dneska starala, jestli už děda odejde domů, doslovně ho domů posílala, nešla se rozloučit ani ke dveřím a majetnicky si zabrala svůj pokojíček, aby se tam děda nechtěl třeba uvelebit a ten odchod domů si nerozmyslel.
Před spaním jsem jí 20 minut trpělivě vysvětlovala, že děda si z ní dělal legraci, protože není čert. Ona ale tvrdila paličatě, že je čert. Má ho za autoritu a on to přeci tvrdil! Už jsem skoro nevěděla, jak na ní. Tak jsem se zeptala:
A ty jsi sama čert? Není, prý je malá holčička Agátka!

Když ty jsi holčička a nejsi čertík, a jsi tatínkova, tak, kdo je potom tatínek, je to velký kluk nebo je to čert? „Není čert!“
Správně, šikulka, táta je velkej kluk a žádnej čert, protože ty jsi holčička a jsi tátova a mámina. Ani máma není čert. Nejsme teda vůbec čertí rodina, jsme lidi. Když dědeček je tatínek našeho tatínka, a náš tatínek není čert, a ty taky nejsi čert, tak děda přeci taky nemůže být čert, chápeš? „Děda má rohy!“
Děda nemá rohy, ale ty sis nesáhla, protože ses lekla, když si z tebe dělal legraci, a nesáhla sis, že žádný na hlavě nemá. Až se s dědou uvidíme, tak si mu sáhneš na hlavu a uvidíš, že tam žádný rohy taky nemá. „Agátka si nesáhne! Maminka si sáhne!“
Tak si sáhneme spolu, že děda nemá žádný rohy, jo? Máma tě bude držet, jo? „Jo!“
Taky si vzpomeň, jak děda pořád chodí u nich doma bos, viděla jsi někdy, že by měl někdy na noze čertovské kopýtko? Neměl! Taky nemá čertovský ocásek, a ten čerti mají. Když teda nemá ani rohy, ani kopyto na noze, ani ocásek, tak je jasný, že děda nemůže být čert! Je děda teda čert nebo taky jenom velký kluk jako náš tatínek? „Děda je taky velkej kluk!“
No, vidíš, tak to je! Děda je taky velkej kluk a z tebe si dělal dneska jenom legraci a nevěděl, že se budeš bát. Ty si taky hraješ, že jsi myška, nebo pejsek, a přitom jsi doopravdy holčička. Děda si myslel, že si budete hrát na čerta, protože jsme si před tím povídali o těch maskách na karnevala ukazovali jsme si ty masky na obrázcích pro děti… „Děda si z Agátky dělal legraci!“

Tohle jsem jí na stejné brdo opakovala 3 X nahoru a dolů přes tři generace manželovy rodiny a prolustrovala tu jeho rodinu od dědy až po Agátku s tím, že mi pořád vychází, že nikdo z nich nemůže být čert. 20 minut přesvědčování oproti dědovým dvěma větám před dvěma hodinami.

Nakonec jsem jí vykecala díru do hlavy, utloukla jí argumenty a mohla jít uklidněná spát, jinak by se asi usnout z toho zjištění, že její děda je třeba opravdu čert, když to přeci říkal, chudinka bála. No, volala jsem to dědovi, jakou jí v hlavě udělal paseku. Snad si dá příště pozor. Ještě tak před měsícem by se Agi tomu, co jí dneska řekl z legrace děda, vesele smála, a šla si sáhnout, že ty rohy nemá a ještě by mu půjčila své blikací nasazovací z krabice, aby nějaké měl. Dneska už si připouští, jestli na tom, co jí řekl, náhodou není něco pravdy, protože přemýšlí a fantazii má velikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
7.2.14 13:21

Náš malý zas včera kámošce na otázku, jak se mu bydlí v novém bytě barvitě vysvětloval, že nebydlí s mamkou a taťkou v byte, ale v raketoplánu. Dětská fantazie je úžasná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30638
7.2.14 13:46

Malá má spoustu imaginárních kamarádů, jednu dobu „měla“ tři psy, to jsem pořád musela dávat pozor, abych nějakého nepřisedla 8)
Jednou začala lézt v půlce koupání z vany a toho „psa“ šla hledat. Museli jsem hledat celá rodina :mrgreen:
Pořád si zpívá, mění hlasy, vykládá si s hračkami, vymýšlí rýmy, jména pro plyšáky, třeba koníci Buzna a Satura :lol:.
Má dobré a trefné komentáře, taky má dva dospělé bratry, kteří si občas nedají pozor na ústa 8)
Pohádky chce vykládat, ne číst, takže zadá téma a já se můžu vyřádit.
A že jsou to samé složitosti…třeba o adoptovaném kuřátku :mrgreen:

A úplně nejlepší jsou její komentáře :*

• Mami, řeknu Ti něco, ale pochybuju, že to pochopíš, je to dost složité.
  • To naše zvíře není jen tak obyčejné morče. Je to kung-fu morče.
  • Mami, cos to uvařila za lektvar? Chutná to jako polívka z ponožky a starého koberce!
  • Mami, dlouho jsem pila. Jsem dlouhopič.
  • Mohli byste se zklidnit a přestat se hádat, se nemůžu soustředit.
  • Mami, víš, co je to amnézie?

Vím. A ty to víš?
Jo, je to ztráta paměti, když se třeba hodně bouchneš do hlavy.

• Mami, až budu velká, tak budu bydlet na farmě a budu tam mít koně a prasátka. A tebe.

A to je jen pár perel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
7.2.14 14:57

@laducha

To je dobrý, my zase máme imaginární mašinku a auta, jezdí nám po bytě, často na mě dcerka volá:„Mamí, pozor, máša.“ A já musím zvedat nohy, uhýbat, aby mě to prostě nepřejelo.

Mě dostává u 2,5letého dítěte hláška:„To je tedy prekérní situace.“

Jinak nám běžně plyšový králíci utíkají do lesa na houby, ty pak vaříme, nebo nám často umírá ten Kája. Občas Valinka rodí králíka Frantu, mají hodně nemocí ;), zejména neštovice a chřipky.

A úplně mě rozněžní, když mi poví, že je TAHLE MAMKA, tedy jako já :) :srdce:

• Citovat
  • Upravit
30638
7.2.14 15:01

@Silky123 Taky s dcerou spolupracuji, mě to její hraní baví 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
7.2.14 19:06

Holky, to nemá chyby! To jsou úžasný hlášky! :dance: :dance: :dance:
Zapisujete si je? My ano. Až bude dospělá, dostane to nějak pěkně zabalený společně s fotkama. To nám ani věřit něco nebude. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30638
7.2.14 19:34

@momikova Já ty její hlášky sbírám, každý den něco „vyprodukuje“ :mrgreen:
Ona je srandistka od malička, tady sice neuměla mluvit, ale konat jo 8)

Viki, utři se pořádně! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
7.2.14 20:44
@laducha píše:
@momikova Já ty její hlášky sbírám, každý den něco „vyprodukuje“ :mrgreen:
Ona je srandistka od malička, tady sice neuměla mluvit, ale konat jo 8)Viki, utři se pořádně! :mrgreen:
Šikulka ;) ;) ;) Někde máme podobnou fotku :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
7.2.14 20:46

Agi poučovala tátu s angínou a vysokými horečkami až po bradu zamotanýho v dekách: „Tatínku, víš, každej má nudli! Musíš jí pořádně utřít. Potom už nebudeš mít rýmu, když si nudli utřeš!“ :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
8.2.14 00:12

Holky, nechtěla jsem, ale přidám poslední „úlovek“. Dcerka je hotová z dámských hygienických vložek. Několikrát se mě ptala, na co to je, co to dělá, jak se to používá…

Naposledy už byla tak roztoužená, že prostě vložku chtěla, dostala ji. Nosila ji hrdě celé odpoledne, i na bance. Tam jsem se bála, že naší poradkyni samou radostí bude říkat (vlastně hulákat), že má vložku a bude tak pyšná, že tu vložku bude chtít ukázat.

Budu muset zakoupit ty nejlevnější, neb se jí to zalíbilo a žádá si další…

Hláška:
„Maminko, a teta XY má taky menstruaci?“
„Čůráme pipinkou a kakáme prdkou.“
„Maminko, pomoc, jsem zašprajclá.“

• Citovat
  • Upravit
5002
8.2.14 14:07

Silky123: Máte doma prostě vděčné téma hovoru, no. :mrgreen: Ono to zase přejde. je dobře, že to před ní neodbýváte a má příležitost si tu zvědavost trochu odžít. U nás tohle zatím opravdu s vložkami není. Jen jednou u mne zahlédla slipovou a prohlásila, že maminka nosí taky plínky. Jinak, si vždy vzpomenu na znánou, jak vyprávěla, že její tehdy asi tříletý syn někde v restauraci vyraboval její kabelku a vybaloval její propriety pěkně s komentáři a bavením všech okolo. Měla tam i tampóny. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30638
8.2.14 16:34
  • Tati, proč si teta (moje sestra) strká do slipů papír?

Na nádraží v čekárně, všude plno lidí…ségra hlídala a zapomněla, že Vašek (tehdy necelé 3 roky) co neví, to nepoví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
8.2.14 23:41

Dneska projevila dcerka zájem si v Intersparu lehnout na zem, lidi, moc jich tam nebylo, koukali, co se bude dít…

Tak jí povídám, že u pokladen ne, že ji mohly přejet vozíky, poodešly jsme k regálům, tam si lehla asi na 40 vteřina a bylo… Asi jsem moc alternativní.

• Citovat
  • Upravit
30638
9.2.14 09:53

@Silky123 V pohodě ;). A nejvíc na děcka platí, že když nejsou diváci, nebaví je to. Já jsem kolikrát doma pokračovala v započaté činnosti, dcera zjistila, že ji nikdo nepozoruje a přestala s tím 8) A syna jsem jednou nechala ležet v drogerii, překročila ho a šla jsem ven :mrgreen:
Na netu kolovalo o tom krásné video.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect