Seriál Ochránce

• Fotoalbum (6)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5010
12.10.21 14:12

Noční můra, fuj… Zpětně se člověk vůbec nediví, když na táboře pouštěli vedoucí do vody vždy jen skupinku po pár dětech, což se nám jako dětem nelíbilo, chtěly jsme řádit ve větším počtu.

Ale zarazilo mě, že obě učitelky měly stejný trest. Vždyť se domluvily, kdo kde bude. To jako kdyby se byly dohodly, že půlka dětí bude u vody a druhá třeba o 3 km dál v lese, tak i ta, co s nimi bude v lese, bude mít nakonec stejný trest jako ta, co děti neuhlídala u vody? :think:
Bohužel podobná tragédie se stala u nás ve městě asi 5 let zpátky, tehdy na táboře, který uskutečnili dva pořadatelé od nás, na místě utonulo dítě. Bylo tam ale podstatně víc dohlížejících osob na větší počet dětí. A mám pocit, že „s trestem“ odešli jen ti, kdo měli dozorovat u vody. Každopádně známá se z toho sesypala na hodně dlouho a další zúčastnění taktéž, ale život už to bohužel nevrátí. A ostatním se to bude vracet v myšlenkách třeba po zbytek života. A to tenkrát ani děti neskákaly do vody, prostě se „jen“ koupaly a hrály si ve vodě. To byl u nás poslední rok této akce, od té doby se už nikdy neopakovala a předpokládám, že už ani nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65015
12.10.21 14:32
@janickaIII píše:
A to měli všichni učitelé a všechny třídy (alespoň 2. stupeň) nebo jen třídní učitelé? Nevím proč nemůže být jednou z podmínek práce s dětmi kurz první pomoci a to i u všech učitelů…

Tohle bylo skoleni pro vsechny pedagogické pracovniky. A pred lety, kdo chtěl, mohl si udelat zdravotnika zotavovacích akci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26295
12.10.21 14:32
@janickaIII píše:
Ale v tom filmu to vyznívá, tak, že stačí klasické BOZP… :nevim:

To neznamená, že to tak ve skutečnosti je :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26295
12.10.21 14:33
@janickaIII píše:
A to měli všichni učitelé a všechny třídy (alespoň 2. stupeň) nebo jen třídní učitelé? Nevím proč nemůže být jednou z podmínek práce s dětmi kurz první pomoci a to i u všech učitelů…

Ale jak píšu výše, u nás mají všichni učitelé i vychovatelky v družině školení první pomoci. Není to součást BOZP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.10.21 14:55
@vokishka píše:
Tohle bylo skoleni pro vsechny pedagogické pracovniky. A pred lety, kdo chtěl, mohl si udelat zdravotnika zotavovacích akci

Pro všechny najednou nebo po menších skupinách? A před lety je sice pěkné, ale když přijde nový učitel ať už začínající nebo z jiné školy, tak má taky možnost si zdravotnický kurz udělat?

Evidentně není zvykem, aby každý pedagogický pracovník tento kurz měl… Což je dle mého špatně. Hlavně, že se baziruje na pedagogickém vzdělání, ale aby dokázali učitele pomoci se už neřeší… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
12.10.21 14:59
@janickaIII píše:
Jasně takhle jsem to pochopila. Ale stejně by mě zajímalo, jestli mají učitelé jen klasické BOZP, jako v každé práci nebo něco víc, kde se opravdu naučí poskytnout první pomoc a aby to bylo opravdu praktické, ne že se nažene učitelský sbor do jídelny, bezpečak jim něco povykláda, nikdo ho stejně neposlouchá a tím je splněno. Tohle je katastrofa, jak pro učitele tak rodiče.

mame bezne bozp, kurs prvni pomoci jsem za 26 let absolvovala jednou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65015
12.10.21 15:10
@janickaIII píše:
Pro všechny najednou nebo po menších skupinách? A před lety je sice pěkné, ale když přijde nový učitel ať už začínající nebo z jiné školy, tak má taky možnost si zdravotnický kurz udělat?Evidentně není zvykem, aby každý pedagogický pracovník tento kurz měl… Což je dle mého špatně. Hlavně, že se baziruje na pedagogickém vzdělání, ale aby dokázali učitele pomoci se už neřeší… :nevim:

najednou, kdo myslíš, že bude platit několikahodinový kurz několika skupinám. Kdo chtěl, mohl si i vyzkoušet resuscitaci na tom panákovi. Noví učitelé si můžou kurz udělat, pokud si ho někde najdou, ale už to nebude ve škole. Ono je to časově dost náročné, bylo to několik víkendů. Jinak to zdravotnické školení by mělo být v nějaké míře asi co dva roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65015
12.10.21 15:12
@matkabagristy píše:
mame bezne bozp, kurs prvni pomoci jsem za 26 let absolvovala jednou

my dřív mívali zdravotnické školení co dva roky a vedla ho učitelka přírodopisu, vyškolená na školení :mrgreen: Před dvěma lety jsme měli vedené doktorkou z RZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.10.21 17:19
@vokishka píše:
najednou, kdo myslíš, že bude platit několikahodinový kurz několika skupinám. Kdo chtěl, mohl si i vyzkoušet resuscitaci na tom panákovi. Noví učitelé si můžou kurz udělat, pokud si ho někde najdou, ale už to nebude ve škole. Ono je to časově dost náročné, bylo to několik víkendů. Jinak to zdravotnické školení by mělo být v nějaké míře asi co dva roky.

A kdo zaplatí neposkytnutí první pomoci a další náklady v případných sporech? Ani bych se nedivila, kdyby rodiče začali více tlačit na tento typ vzdělání u pedagogů a dalších lidí pracujících s dětmi.
Ve školství se platí kde jaká blbost a zásadní věci nejsou prachy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.10.21 17:20
@matkabagristy píše:
mame bezne bozp, kurs prvni pomoci jsem za 26 let absolvovala jednou

Hm takže jako učitelé nemáte v tomhle směru v podstatě žádné školení navíc z hlediska bezpečnosti než zaměstnanci v jiných oborech… :nevim: to je dobré vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
12.10.21 17:31
@janickaIII píše:
Hm takže jako učitelé nemáte v tomhle směru v podstatě žádné školení navíc z hlediska bezpečnosti než zaměstnanci v jiných oborech… :nevim: to je dobré vědět.

Ne, nemáme. :mavam: Stejně jako nemáme žádné školení pro práci se žáky s SPU, stejně jako nemáme žádnou pořádnou podporu při systémovém řešení specifických problémů našich žáků - se zdravotním nebo třeba s psychiatrickým onemocněním. :nevim:

A vcelku bych ocenila, kdyby ses případně pohoršovala na vyšších místech - a ne u nás. My za to opravdu jaksi nemůžeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
12.10.21 17:37
@janickaIII píše:
Hm takže jako učitelé nemáte v tomhle směru v podstatě žádné školení navíc z hlediska bezpečnosti než zaměstnanci v jiných oborech… :nevim: to je dobré vědět.

za 26 let jsem jeste ani jednou nemusela poskytovat prvni pomoc, zato denne se po mne vyzaduje mnoho cinnosti, pro ktere nejsem proskolena, vzdelana, nemam v pracovni naplni.
Pokud te soucasny stav sejri, obrat se na odpovedna mista, ne na ucitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26232
12.10.21 17:38
@janickaIII píše:
A kdo zaplatí neposkytnutí první pomoci a další náklady v případných sporech? Ani bych se nedivila, kdyby rodiče začali více tlačit na tento typ vzdělání u pedagogů a dalších lidí pracujících s dětmi.
Ve školství se platí kde jaká blbost a zásadní věci nejsou prachy…

víš, mnohem radši bych absolvovala užitečný kurs první pomoci než hromadu naprosto zbytečných školení - jenže na první pomoc jaksi nejdou peníze z dotací a tudíž není v nabídce.

Já osobně ho absolvuju každé 2 roky na trenérském školení, nicméně i tam se to smrsklo jen a pouze na autonehodu, což je jaksi nedostačující, těch nebezpečných situací je mnohem víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26232
12.10.21 17:42
@matkabagristy píše:
za 26 let jsem jeste ani jednou nemusela poskytovat prvni pomoc , zato denne se po mne vyzaduje mnoho cinnosti, pro ktere nejsem proskolena, vzdelana, nemam v pracovni naplni.
Pokud te soucasny stav sejri, obrat se na odpovedna mista, ne na ucitele.

tak to máš docela štěstí… já mám za sebou ve škole velký epileptický záchvat, zásah bruslí v obličeji, zlomené obě kosti v předloktí, bodnutí včelou do krku. Nicméně pracovní proškolení by mi v těchto situacích nepomohlo, nic takového v náplni školení nebylo.

pravda, oživovat jsem nikoho nemusela, i když kolegyně po té brusli už byla blízko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.10.21 18:06
@SAJ píše:
Ne, nemáme. :mavam: Stejně jako nemáme žádné školení pro práci se žáky s SPU, stejně jako nemáme žádnou pořádnou podporu při systémovém řešení specifických problémů našich žáků - se zdravotním nebo třeba s psychiatrickým onemocněním. :nevim:A vcelku bych ocenila, kdyby ses případně pohoršovala na vyšších místech - a ne u nás. My za to opravdu jaksi nemůžeme.

to vůbec není myšleno na učitele… jen mě překvapuje, že tolik učitelů zůstává stále nevyslyšených…pokud tedy vůbec křičí, že je něco špatně…

Příspěvek upraven 12.10.21 v 18:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky