Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smurfka píše:
@hanka.br. ty si učitelka? pokud ano ( objevuješ ve v těchto diskuzích často, tak předpokládám že jo )…jako měla by si skončit, jsi vyhořelá jak svíčka..
Už běžím do ředitelny dát výpověď, protože ty to musíš vědět přece nejlíp.
Realita se nelíbí? Věřím.
@P. píše:
@smurfka jj…zvazuju prestup…asi do vedlejsi tridy..ale je mi lito, ze by ss mela přesouvat bezproblemova dcera…a ne agresor…ten bude radit vesele dal..
i to může být problém, dát do vedlejší třídy, pokud škola řekne že už není kapacita…a nakonec by se tak chtěli zachovat všichni ti rozumní rodiče, tak už ty děti nebudou mít kam dát..no držím palce..ale nevím jestli by se mi přístup školy líbil natolik abych dam dítě nechávala..co když se vedle objeví časem to samé..
ale chápu že pokud to je třeba nejblíž nebo máte něco proč jste si tu školu vybrali, tak je to těžké, dát uplně jinam.
@hanka.br. píše:
Už běžím do ředitelny dát výpověď, protože ty to musíš vědět přece nejlíp.Realita se nelíbí? Věřím.
vím jaká je realita..vím jaké jsou děti - potažmo rodiče..ale ty už neumíš dát normální radu..jsi v těchto věcech permanentně nakrklá a neumíš konstruktivně poradit..
@P. píše:
@Russet nabada svoje 3 sluhy, aby s nikym jinym nekamaradily, nikomu nic nepujcovaly, posmivaji se..tahle skupinka 4 zakazujr ostatnim si s nima spolecne hrat, odsedavaji si v jídelně od stolu, kdyz tam prijdou i ostatni mimo jejich skupinu…slabsi jedince kpmandujou a rozkazujou typu seber mi to ze zeme a pak to naschval zase upusti…jak v pysny princezne
Upřímně a co kdyby naopak zbytek třídy zas začal ignorovat tuhle čtveřici
ať si tedy s nikým jiným nekamarádí, nepůjčují, pokud se na ně zbytek vybodne, tak ve výsledku uškodí akorát sobě, vyčlení se sami…
@smurfka píše:
vím jaká je realita..vím jaké jsou děti - potažmo rodiče..ale ty už neumíš dát normální radu..jsi v těchto věcech permanentně nakrklá a neumíš konstruktivně poradit..
A co chceš poradit? Škola je v tomhle prostě bezmocná, pochopíš to? Když si rodiče usmyslí, že vychovají osobnost, která se bude k dětem chovat jako hajzlík, tak to udělají a dítě tak vychovají. A myslíš si, že škola může takové dítě převychovávat? Nějak ho přeřazovat? Nařizovat rodičům, jak mají své děti vychovávat? Nic takového nesmí. Ale ten kult nedotknutelnosti vzešel od rodičů, ten si učitelé nevymysleli. Učitelce toho hajzlíka bych doporučila jedinou věc, která občas funguje - prudit tu mámu tak dlouho, až toho kluka přeřadí jinak ona sama. Ale jinak zdravé dítě, které se nechová jako psychopat, ale prostě jen ostatním tak nějak škodí ve jménu své osobnosti prostě nemůžeš nijak odstranit ani převychovat. Můžeš na něj působit a horem dolem vysvětlovat, což je tak všechno.
@hanka.br. no tak ale ona zrovna toho spratka nevychovává že..a tvoje první reakce je : Vychováváte osobnosti, učitelům berete pravomoce, nikdo na nikoho nesmí sáhnout a dítě i rodina jsou nedotknutelní..
mohla si třeba napsat že vyloučit se nedá ale učitelka by mohla v rámci své práce toho spratka alespoň částečně izolovat. Dát do první lavice, aby byl na ráně, o přestávkách se zaměřovat na chování a více ho hlídat, případně třeba dávat více úkolů jakože mohl bys se mnou jít do kanclu a přinést se mnou tyhle pomůcky..( a sama, ne se svými slouhy )..
Nebo nevím, prostě jako úča, co ty děláš s takovýma dětma? nic? rezignovala si? asi jo…
chápu že rodič vychovává, ne účitel..ale pořád by se měl snažit i tak.
@smurfka píše:
@hanka.br. no tak ale ona zrovna toho spratka nevychovává že..a tvoje první reakce je : Vychováváte osobnosti, učitelům berete pravomoce, nikdo na nikoho nesmí sáhnout a dítě i rodina jsou nedotknutelní..mohla si třeba napsat že vyloučit se nedá ale učitelka by mohla v rámci své práce toho spratka alespoň částečně izolovat. Dát do první lavice, aby byl na ráně, o přestávkách se zaměřovat na chování a více ho hlídat, případně třeba dávat více úkolů jakože mohl bys se mnou jít do kanclu a přinést se mnou tyhle pomůcky..( a sama, ne se svými slouhy )..
Nebo nevím, prostě jako úča, co ty děláš s takovýma dětma? nic? rezignovala si? asi jo…![]()
chápu že rodič vychovává, ne účitel..ale pořád by se měl snažit i tak.
Chodit pro pomůcky je pro děti za odměnu. Dávat více úkolů by mohlo být považováno za nátlak ze strany učitel. Hlídat ano, ale na sto procent to úplně nejde. Ano, takové dítě jsem měla loni v první třídě. Kluk přešel na jinou školu, protože mě jeho máma měla plný zuby.
@P. píše:
@Russet nabada svoje 3 sluhy, aby s nikym jinym nekamaradily, nikomu nic nepujcovaly, posmivaji se..tahle skupinka 4 zakazujr ostatnim si s nima spolecne hrat, odsedavaji si v jídelně od stolu, kdyz tam prijdou i ostatni mimo jejich skupinu…slabsi jedince kpmandujou a rozkazujou typu seber mi to ze zeme a pak to naschval zase upusti…jak v pysny princezne
A to je fakt sikana jo?? Vzdyt nikomu neublizuje. Jenom dela z ostatnich deti pitomecky. Bych doma poucila dite, at si jich nevsima a rozhodne neplni jejich prikazy.
Mimochodem ja a kamoska jsme meli taky v jidelne vybrany stul. Kdyz u nej nekdo sedel, sedly jsme si k nemu a deptaly ho tak dlouho, ze uz si tam nikdy nesedl. Diky bohu nas nikdo ze skoly nevyhodil
.
@smurfka A to učitelka nemá právo na to mít přestávku? To nemůže jít ani na záchod, protože musí izolovat něčího spratka od ostatních? Nebo co má podle tebe dělat? Já bych Teda svůj volný čas o přestávce nechtěla věnovat takovému dítěti. A když je to podle rodičů normální, nic s tím neuděláš. Škola nemá žádné pravomoce, protoze v dnešní době jsou děti přece nejvíc. A učitelky to musí snášet.
@P. A co kdybyste se sesli s ostatnimi rodici a domluvili se, ze poradite detem, aby si jich nevsimali. Kdyz jsou 4 a ostatnich deti 20, tak si prece s nimi nemusi hrat, sedat k jejich stolu. Proste je vyclenit a maximalne ignorovat. Na zahrade se drzet jinde-blizko ucitelky…vim, ze toto by nemeli resit 6ti lete deti, ale ucitelka nemuze byt vsude-jiste nemusi ve tride opravovat ale muze davat pozor, ale venku to neni realne.
@hanka.br. nemyslela jsem domácí úkoly, myslela jsem úkoly v rámci školy, třídy, umýt tabuli, chodit pro pomůcky, atd..
@Enicka ano učitelka má právo na přestávku, ale mám dojem ( za nás to tak aspon bylo ) že v prvních třídách - možná i prvním stupni byli učitelky které o přestávkách měli kontroly na chodbách, třídách atd..myslela jsem samozřejmě tyto..
@smurfka píše:
@hanka.br. nemyslela jsem domácí úkoly, myslela jsem úkoly v rámci školy, třídy, umýt tabuli, chodit pro pomůcky, atd..
@Enicka ano učitelka má právo na přestávku, ale mám dojem ( za nás to tak aspon bylo ) že v prvních třídách - možná i prvním stupni byli učitelky které o přestávkách měli kontroly na chodbách, třídách atd..myslela jsem samozřejmě tyto..
Pochopila jsem to, takovými úkoly děti odměníš. Milují je.
@vertunka píše:
A to je fakt sikana jo?? Vzdyt nikomu neublizuje. Jenom dela z ostatnich deti pitomecky. Bych doma poucila dite, at si jich nevsima a rozhodne neplni jejich prikazy.
Mimochodem ja a kamoska jsme meli taky v jidelne vybrany stul. Kdyz u nej nekdo sedel, sedly jsme si k nemu a deptaly ho tak dlouho, ze uz si tam nikdy nesedl. Diky bohu nas nikdo ze skoly nevyhodil.
První co mě napadlo je otázka, jestli je tohle šikana
. Vysvětlila bych svému dítěti, že je má ignorovat, držet se svých kamarádů, nesnažit se k nim sednout, nic nepodávat…
K ideálnímu kolektivu to má daleko, ale ideální vztahy jsou v jakémkoli kolektivu velmi vzácné.
@j.a.n.i1 to by bylo super…bohuzel to ty deti nejak neakceptujou…fure matek je to jedno..takze doma neresi a ani deti nenabadaji, aby se tech „zlych“ nevsimaly…skola je pro me osobní záležitostí, sama jsem tam chodila, mama 30 let ucila, chodi tam starsi…nikdy zadny problem…skola je dokonce vyberova..driv jazykovka…ale tohle tam zažívám a slysim v podstatě poprve…vim, ze se asi neda nic delat a agresoru zbavit..ac mi to hlava nebere…zas polud je jakoby neprizpusobiva, neni schopna zit v kolektivu..a jw fakt nejsem matka, co si mysli, ze by jeji dite melo bejt nedotknutelne.jsem pro relativni prisnost w pravidla. urcite ne takoveto nechte je byt a rozvijet jejich osobnost bez mantinelu.ale pokud se z veselych deti stavaji stale vic w vic smutne, je mi to moc lito…
@hanka.br. píše:
Pochopila jsem to, takovými úkoly děti odměníš. Milují je.
no tak at ji odměňuje, když to milují..aspoň ji na chvíli dokáže izolovat, když už nic..a o to tu jde..ne o to že to bude odměna..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.