Šikana v 1. třídě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29632
25.5.18 07:58

Požádejte školu, aby zorganizovala nějaký preventivní program proti šikaně přímo ve škole. Ale pozvat si opravdu odborníka, který je mimo školu. U nás to probíhalo a osvědčilo se to. Ale opravdu v první třídě hodně záleží na učitelce, kam až do nechá zajít. Pokud to je opravdu jen o tom, že něco spadne a ostatní jí to mají podávat, tak je poučit, ať jí neposlouchají a s těmi čtyřmi se nebaví, nesedají si k nim apod. U nás tedy byla slovní šikana pouze ve vyšší třídě, ale tam se to minimalizovalo opravdu tím, že učitelka začala důsledně kontrolovat, již je tam nenechávala o samotě a děti si už dávaly pozor. Oni si to před učitelkou nedovolily. Chce to, aby ty čtyři „sluhy“ nějakým způsobem oddělila od té šikanující, aby zůstala sama. S tím by se dalo pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
25.5.18 08:00
@P. píše:
@Russet nabada svoje 3 sluhy, aby s nikym jinym nekamaradily, nikomu nic nepujcovaly, posmivaji se..tahle skupinka 4 zakazujr ostatnim si s nima spolecne hrat, odsedavaji si v jídelně od stolu, kdyz tam prijdou i ostatni mimo jejich skupinu…slabsi jedince kpmandujou a rozkazujou typu seber mi to ze zeme a pak to naschval zase upusti…jak v pysny princezne :)

No, to ještě není ta pravá šikana, takto to v kolektivech bývá běžně, takové izolace jedinců. Dcera taky chodí do třídy s pár holkama, které občas vypustí " s tou si nehrej, a s tou se nebav, nepůjčuj"…Co na to poradit? Neposlouchej tu kamarádku, nemá ti co přikazovat, a je na tvé uvážení, s kým se budeš kamarádit. Mají i ve třídě kluka, který všechny strká, bije, je konfliktní, vyrušuje, škola už řešila pár přestupků, ale ve třídě je stále. Učitelka s ním má práci, bohužel, a děti se snaží s ním vyjít po dobrém..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
25.5.18 08:01
@hanka.br. píše:
A co chceš poradit? Škola je v tomhle prostě bezmocná, pochopíš to? Když si rodiče usmyslí, že vychovají osobnost, která se bude k dětem chovat jako hajzlík, tak to udělají a dítě tak vychovají. A myslíš si, že škola může takové dítě převychovávat? Nějak ho přeřazovat? Nařizovat rodičům, jak mají své děti vychovávat? Nic takového nesmí. Ale ten kult nedotknutelnosti vzešel od rodičů, ten si učitelé nevymysleli. Učitelce toho hajzlíka bych doporučila jedinou věc, která občas funguje - prudit tu mámu tak dlouho, až toho kluka přeřadí jinak ona sama. Ale jinak zdravé dítě, které se nechová jako psychopat, ale prostě jen ostatním tak nějak škodí ve jménu své osobnosti prostě nemůžeš nijak odstranit ani převychovat. Můžeš na něj působit a horem dolem vysvětlovat, což je tak všechno.

Tak docela jednoduše si může škola pomoci programy prevence -,co si pamatuji, dělalo treba prev-centrum. Když se chce, všechno jde. Znám rodinu přesně takového výlupka. Skoro bych hádala, že se jedná o něj, jen jsou změněné reálie. Také výběrová škola. Ten rok prý nabírali osobnosti. :mrgreen: Tam je problém vcelku jasný. Dítě a rodiče jak z popisu zde. Dítě nezapadne, rodiče ho v tom vlastně podporují vyzdvihovanim jeho výjimečnosti
A pomohlo by ho naopak začlenit do kolektivu, čemuž by pohohl právě třeba ten zmiňovaný program.

Ano, učitelé nemůžou vše, ale vysvetlit rodičům, že se jejich dítě cítí vyčleněno a proto kope kolem sebe a zapojit třídu do takového programu by snad šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
25.5.18 08:24

@hanka.br. Já s tebou ohledně tvé profese vždycky držím basu.
Já si myslím, že tady musí zafungovat paní učitelka, která prostě o přestávkách nebude sedět za katedrou, ale selektuje od sebe tu problémovou čtveřici. Rozmístí děti tak, aby nebyly v dosahu ti čtyři. To samé v jídelně. Posadí je tak, aby nemohli začít žádné potíže. Problém se špatnou výchovou paní učitelka nevyřeší. Ani náměstek ministra to nevyřeší. Ale může se předejít tomu, aby ta skupinka byla pohromadě a škodila ostatním dětem. Jsou to prvňáčci a toto já bych osobně nepřežila, kdyby se mému prvňáčkovi dělo.
Nabádala bych ty děti k tomu pozitivnímu. Vypichovala, co hezkého spolu dělají a že to je lepší než to, co před tím, jsou spolu, jsou si kamarády a oporou. A taky bych jim řekla, že musí přijít vždycky, když jsou smutní nebo se jim děje nějaká křivda nebo vidí že někdo jiný se trápí nebo má problém. Já s naší učitelkou v ledasčem nesouhlasím, ale jedno si dokázala ve třídě zformátovat a to je právě to, jak selektovala ty, kteří působili při výuce potíže. Na to je teda kabrňák. A ohledně toho nevychovaného děcka bych možná kontaktovala nějaký sociální odbor nebo jejich lékařku aby jim doporučila nějakou poradnu nebo tak něco. Prostě „otravovat“ co nejvíc lidí aby se tím zabývali a ty rodiče nenechat v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
25.5.18 08:24

U nas tohle probihalo od zari ve skolce v predskolni tride, vubec jsem tomu ze zacatku nechtela ani verit, ze je to mozne. Syn zvracel kdyz jenom mel jit do skolky. Vyresila jsem to tim, ze tam nemusi a do skoly pujde do komunitni. Vim, ze kazdy ty moznosti nema, ale ja si taky uzila svoje ve skole a pokud to jinak nejde asi bych zmenila tridu pripadne skolu.

• Citovat
  • Upravit
3739
25.5.18 08:27

Jo, tou selekcí nemyslím izolovat jedince, ale rozdělit tu skupinku a nastrkat mezi ostatní děti tak, aby nebyly v kupě s potížisty a aby se od ostatních dětí učili socializovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
25.5.18 08:32

@P. Zkusila jsi se pobavit s maminkou té holčičky, která se chová - neřekla bych, že šikanuje, ale že se nechová pěkně v kolektivu? Že byste dcery někde vzaly společně a zkusily, aby si k sobě našly cestu? Jinak ať je tedy dcera ignoruje, jestli je to skupinka, která si žije svým životem a nechtějí k němu ostatní, tak ať si dělají třeba suchý vrby. A jestli mají nějakou organizátorku, no a co? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.18 08:40

Tohle velmi dobře známe. Chápu učitele, že to mají hodně těžké. Nikdy jsem nevěřila, jak dokážou být některé děti zlé. My zažili tzv. několik „kápo“ ve třídě, kteří drželi kolektiv v šachu. Naše dcera se nějakou hloupostí znelíbila tomu hlavnímu kápu (dívence stejně staré) a ta udělala dceři ze života peklo. Nikdo se s ní nesměl kamarádit, neboť by ho čekalo stejné vyřazení z kolektivu jako dceru. Ta byla vysmívána, spolužáci jí říkali neuvěřitelně ošklivé věci (zajímavé, jak dovedli vystihnout tu největší slabinu a proti ní útočili). Dcera se nedokázala bránit, většinou to obrečela. Nejhorší bylo, že tady ta dívenka a pár jejích příznivců udělali to, že děti, které dřív s dcerou kamarádily, chodily pravidelně k nám na návštěvu, se jí začaly naprosto stranit. Kontaktovala jsem rodiče s tím, jestli by si s dětmi nepromluvili - bez úspěchu. Učitelky šikanu viděly a opravdu řešily. To musím fakt pochválit. Napomínaly, s dětmi hovořily, s některými si ředitelka velmi rázně promluvila (za to byla chudák rodiči pokárána, že jejím miláčkům ubližuje, stresuje je atd.). Po vysvětlení se pár rodičů omluvilo, že netušili, že je to tak zlé. Děti se zúčastnily programů primární prevence, byl pozván člověk z OSPOD, neustále se s dětmi pracovalo, já byla v kontaktu s učitelkami, ředitelkou. Fakt skvělý přístup školy. Jak to dopadlo? Chvíli se to zmírnilo, pak to přešlo do jakési skrytější šikany (děti už byly opatrnější, aby to nebylo tak zjevné). Učitelky to pozorovaly. Nakonec jsme dceru dali jinam, ředitelka nám tento krok schválila. Prostě jsem se nedovedla dívat na to, jak je dcera ze všeho neustále špatná a uplakaná. Naštěstí má dobrou povahu, takže se z toho dobře dostala. Všem se nám velice ulevilo, s bývalými spolužáky v kontaktu není. Jen na okraj - podobný terror zažila kdysi spolužačka mojí sestry. Po letech se jí spolužáci přišli omluvit, jaká byli hovada. Tak aspoň později pochopili…

• Citovat
  • Upravit
15074
25.5.18 08:43

A když jí ty děti nebudou poslouchat, co udělá? Začne je bít? Dělat nějaké naschvály? Když nejde pohnout s rodiči, dítětem, školou.. je i nějaká odborná podpora, jak naučit zdravé dítě chovat se v přítomnosti takového dítěte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
25.5.18 08:43

Nevim no..já si vždycky říkám že ten kdo je šikanován musí mít v sobě něco, proč si ho ten druhý vybere..málo seběvědomí, neumí se bránit ( slovně ) nedokáže ignorovat atd..
Jako kdyby mi někdo řekl tak to zvedni, pošlu ho do…a jdu dál..a kdyby se semnou nechtěl bavit, tak si najdu jinou kamarádku..

My měli ve třídě taky různé party - takže třída byla rozdělená…jako do těch ostatních jsme nějak neryli, bavili se i různě mezi sebou, ale když se něco dělo, každý šel do té své party…takže dceři poraď at se s nimi nebaví, najde si nějakou nejku a nevšímá si jich. Pokud po ní něco budou vyžodovat, nahlas říct že to dělat nebude a odejít :nevim: v jídelně si sedat k jinému stolu..mě by třeba nenapadlo sednou si ke stolu kde už nějaká " parta " sedí. :nevim: chápu že malé dítě tak asi nemyslí, nezná ještě nástrahy " světa" ale
znám horší případy šikany v prvních třídách..

• Citovat
  • Upravit
23436
25.5.18 08:45
@Tiger-lily píše:
@P. Zkusila jsi se pobavit s maminkou té holčičky, která se chová - neřekla bych, že šikanuje, ale že se nechová pěkně v kolektivu? Že byste dcery někde vzaly společně a zkusily, aby si k sobě našly cestu? Jinak ať je tedy dcera ignoruje, jestli je to skupinka, která si žije svým životem a nechtějí k němu ostatní, tak ať si dělají třeba suchý vrby. A jestli mají nějakou organizátorku, no a co? :nevim:

Ano, přesné. Když nefungují legální věci ve škole, musí se začít starat rodiče. Normálně bych si daného rodiče odchytil a né že bych to neřekl a říkal nějak pěkně. Řekl bych pěkně na tvrdku s tím, že takové chování není vítáno, pokud by měl kecy, přidal bych i pár facek. Takhle děcka vychovávají stejně jen pojišťováci a různí obchodníci s teplou vodou. Na ty stačí zadupat a bude klid. A když né, ať si dárečka vezmou jinam. :nevim:
Na druhou stranu, zmíněné podle mě není šikana, jen elitářství a dokud nezačne do ostatních vyrypovat a rozvracet hodiny, asi bych jen pokrčil ramenama. To by se pak řešilo všechno. tohle si mezi sebou děcka musí vyřešit.

Příspěvek upraven 25.05.18 v 08:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
25.5.18 08:45

Mně to teda jako šikana nepřijde, nikdo nemá povinnost se kamarádit s ostatními. Svýmu dítěti bych vysvětlila, že pokud holčička je taková, tak je to pěkný sprateček a ať se s ní nekamarádí. Blbý je, že dítě s nízkým sebevědomím bude dělat všechno pro to, aby si ho ta skupinka „vyvolených“ vzala mezi sebe a měla ho ráda (vím to, byla jsem taky taková).

Dámy a sáhněme si do svědomí: u vás ve školách a školkách se toto nedělo? Já s tebou nekamarádím, já kamarádím jen s tou… Tady u toho stolu nemůžeš sedět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
25.5.18 08:51
@Janina81 píše:
Dámy a sáhněme si do svědomí: u vás ve školách a školkách se toto nedělo? Já s tebou nekamarádím, já kamarádím jen s tou… Tady u toho stolu nemůžeš sedět…

Dělalo, a nepřišlo mi to jako šikana, třída prostě byla rozdělená na cca 5-6 skupinek, které si žily sami pro sebe a o ostatními se moc nebavily :think: koneckonců nevidím (a neviděla jsem ho ani tenkrát) důvod, proč bych měla kamarádit se všema ze třídy, kor když mi někteří přišli hloupí / nesympatičtí či já ještě nevím co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
25.5.18 08:55
@j.a.n.i1 píše:
Dělalo, a nepřišlo mi to jako šikana, třída prostě byla rozdělená na cca 5-6 skupinek, které si žily sami pro sebe a o ostatními se moc nebavily :think: koneckonců nevidím (a neviděla jsem ho ani tenkrát) důvod, proč bych měla kamarádit se všema ze třídy, kor když mi někteří přišli hloupí / nesympatičtí či já ještě nevím co.

tak ono je taky asi trošku rozdíl, když si skupinky žijou mezi sebou vlastním životem ( taky jsme to tak ve třídě měli ), nebo když jedna skupina říká aby se s ostatníma nebavili, jinak je ze skupiny vyřadí..( pak bude chudák sám protože do žádné jiné skupiny nezapadne - pokud se nějaká neslituje a nevezme ho mezi sebe ) a prožij třeba pár let školy sám..to není pro každého :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.18 08:55
@j.a.n.i1

Upřímně a co kdyby naopak zbytek třídy zas začal ignorovat tuhle čtveřici :think: ať si tedy s nikým jiným nekamarádí, nepůjčují, pokud se na ně zbytek vybodne, tak ve výsledku uškodí akorát sobě, vyčlení se sami…

Upřímně - toto prostě nefunguje. U nás pár takových dětí drželo kolektiv v šachu. Nepodřídíš se - tak tě vyčleníme stejně jako toho, co se nám znelíbil. Žádná osobnost/osobnosti, které by
zbytek třídy strhl na svoji stranu a zastal se šikanovaného, nebyl. Jsou to venkovské děti, každý se bál, že by byl vyřazen z toho komunitního života místních dětí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin