Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Chauvinist píše:
Ano, přesné. Když nefungují legální věci ve škole, musí se začít starat rodiče. Normálně bych si daného rodiče odchytil a né že bych to neřekl a říkal nějak pěkně. Řekl bych pěkně na tvrdku s tím, že takové chování není vítáno, pokud by měl kecy, přidal bych i pár facek. Takhle děcka vychovávají stejně jen pojišťováci a různí obchodníci s teplou vodou. Na ty stačí zadupat a bude klid. A když né, ať si dárečka vezmou jinam.
Na druhou stranu, zmíněné podle mě není šikana, jen elitářství a dokud nezačne do ostatních vyrypovat a rozvracet hodiny, asi bych jen pokrčil ramenama. To by se pak řešilo všechno. tohle si mezi sebou děcka musí vyřešit.Příspěvek upraven 25.05.18 v 08:47
No ale tady je problém, jak by to měla tohle škola řešit? Jak donutit všechny, aby fungovali se všemi a byli spokojení? I když učitel dělá hodně pro to, aby nikdo nebyl z kolektivu vyčleněn, podporuje všechny k tomu, aby měli dobré vztahy, stejně vznikají různé skupinky a stejně mají některé děti v povaze, že si vyhledávají ty slabší a zkoušejí. Také jsme řešili jednu takovou holčičku, z rodiny, kde jsou oba rodiče samozřejmě nejchytřejší, nejlepší a důležití jak bobky na lopatce… samozřejmě jim rodina a nic okolo vztahů absolutně nefunguje.. no tak jaké asi budou děti?
@Tiger-lily píše:No ale tady je problém, jak by to měla tohle škola řešit? Jak donutit všechny, aby fungovali se všemi a byli spokojení? I když učitel dělá hodně pro to, aby nikdo nebyl z kolektivu vyčleněn, podporuje všechny k tomu, aby měli dobré vztahy, stejně vznikají různé skupinky a stejně mají některé děti v povaze, že si vyhledávají ty slabší a zkoušejí. Také jsme řešili jednu takovou holčičku, z rodiny, kde jsou oba rodiče samozřejmě nejchytřejší, nejlepší a důležití jak bobky na lopatce… samozřejmě jim rodina a nic okolo vztahů absolutně nefunguje.. no tak jaké asi budou děti?
Hele, není člověk ten, kdo se zavděčí všem. Skupiny, co se baví spolu a nebaví mezi sebou vznikaly, vznikají a vznikat budou a to jak ve škole, tak kdekoliv jinde. Tomuhle se musí děcka naučit čelit už od mala a není to ani šikana, ani nenormální, alespoň dle mě. Šikana to začne bejt až v okamžiku, kdy začnou někoho k něčemu vyloženě nutit - viz to házení věcí na zem. Na druhou stranu - tady je nutno učit děti starému moudru „a že jsi slabší, tak na to s. r, předměty různý do ruky ber“ a musí si umět maximálně poradit samo. Děcka nežijou ve vakuu a nemůžeme je od všeho odstínit, držet je za mala v nějaké vykastrované realitě a pak se divit, že až se dostanou ze školy mezi opravdové vlky, budou zadupání do země. Těmhle situacím se musí naučit čelit co nejdříve.
Když ani tohle nepomůže a je překročena hranice, je třeba zasáhnout jako rodič. ![]()
@smurfka To je přesné. U nás to bylo tak, že ani nebylo víc skupin, ale prostě tady těch pár jedinců rozhodovalo o tom, s kým se bude zbytek třídy bavit a s kým ne. Prostě tam nebyla žádná jiná skupina, která by dceru vzala mezi sebe. Neuvěřitelné, jak se celý kolektiv bál ozvat, kamarádit s vyřazeným jedincem, jak dělali jen to, co jim ti šéfové dovolili. Strach, že budou také ti, se kterým se nikdo nebude bavit, je ochromoval. Třeba pár dívek řeklo bokem dceři, že by k ní i domů přišly a kamarádily s ní, ale že se bojí, že by se to ti a ti dozvěděli.
@Janli píše:
Takovej smrad se najde vždycky a všude. S tím nenaděláte nic. Mě by spíš zajímalo, proč se nebrání zbytek třídy? Proč nedokáže říct jedné malé holce trhni si nohou? Výchova? Vychováváme děti, že musí půjčovat hračky, nesmí nikoho uhodit, musí být v kolektivu hodné. Stojíme jim pořád za zadkem a urovnáváme jejich spory s ostatními dětmi. Pořád jim děláme mediátory v partě dětí. Jenže co je moc, je příliš. Děti nemají možnost se naučit samostatně fungovat ve skupině. Dětský kolektivy jsou někdy drsný, ale ty děti se potřebují otrkat a naučit bránit sami sebe. Nás rodiče vypustili mezi ostatní děti a nestarali se. Výsledek byl ten, že jsem v první třídě dala facku třeťákovi, co si na mě dovoloval. A bylo vystaráno. Byla jsem zvyklá se poprat, protože za mě nikdo moje spory pořád neřešil. Dneska se sejdou dva extrémy. Rodiče, co dítě vychovávají ke spratkovství a ti, co vychovávají hodný a nesamostatný děti, zvyklý, že je rodič za všech okolností bude bránit. A pak je průšvih na světě. Naučte ty děti poprat se sami za sebe, naučte je bránit se a pak taková holka nebude mít šanci. Jak je možný, že něco hodí na zem a ostatní děti to na její příkaz sbírají? Proč jí neumí říct trhni si nohou nádhero?
Co na to říct, jenže pak řešíš ve škole problém, že tvoje dítě si dovolilo se bránit a dalo facku někomu jinýmu… U nás neustále, syn je živý, ale několikrát jsem byla svědkem toho, jak byl potrestaný on, i když to všechno začal jeden sprateček.
Teď jsme byli na akci (křtiny), kde se onen sprateček choval naprosto neuvěřitelně, tak jsme synovi říkali, že nechceme, aby se choval jako on, že zkazil celé křtiny jeho sestry jen proto, aby na sebe upozornil. On ho strašně bránil, že je D. jeho kamarád a že takhle nemáme o něm mluvit. Za pár hodin si D. dovoloval na syna, provokoval ho, bouchal a pak se vysmíval. Syn úplně na mrtvici, tak jsem mu řekla, buď si to s ním vyřiď anebo si ho nevšímej. Tak s brekotem odešel, že je to hnusák, se kterým se nebude kamarádit… No super, zabité dvě mouchy jednou ranou. A za týden budou zase kamarádi…
@Janina81 píše:
Mně to teda jako šikana nepřijde, nikdo nemá povinnost se kamarádit s ostatními. Svýmu dítěti bych vysvětlila, že pokud holčička je taková, tak je to pěkný sprateček a ať se s ní nekamarádí. Blbý je, že dítě s nízkým sebevědomím bude dělat všechno pro to, aby si ho ta skupinka „vyvolených“ vzala mezi sebe a měla ho ráda (vím to, byla jsem taky taková).Dámy a sáhněme si do svědomí: u vás ve školách a školkách se toto nedělo? Já s tebou nekamarádím, já kamarádím jen s tou… Tady u toho stolu nemůžeš sedět…
Asi možná toto ještě není šikana v plném slova smyslu, ale je na tu šikanu pěkně nakročeno. Co bych poradila dceři, kdyby mi takový problém řekla? Asi bych dceři doporučila si jich nevšímat. Také bych ji ale řekla, že i kdyby přes její veškerou nevšímavost „agrese“ vůči ní pokračovala či se stupňovala, tak mi musí říci. Ale zatím jsem v této situaci nebyla a doufám, že nikdy nebudu.
Co se týče podobného chování, já jako dítě jsem ho zažila také a byla jsem právě v postavení toho „šikanovaného“ dítěte. Byla jsem uzavřená s malým sebevědomým a navíc jsem do dané třídy přišla později a měla problém se začlenit, protože ve třídě už existovaly skupinky. Takže tento problém znám moc dobře.
@Janli píše:
Takovej smrad se najde vždycky a všude. S tím nenaděláte nic. Mě by spíš zajímalo, proč se nebrání zbytek třídy? Proč nedokáže říct jedné malé holce trhni si nohou? Výchova? Vychováváme děti, že musí půjčovat hračky, nesmí nikoho uhodit, musí být v kolektivu hodné. Stojíme jim pořád za zadkem a urovnáváme jejich spory s ostatními dětmi. Pořád jim děláme mediátory v partě dětí. Jenže co je moc, je příliš. Děti nemají možnost se naučit samostatně fungovat ve skupině. Dětský kolektivy jsou někdy drsný, ale ty děti se potřebují otrkat a naučit bránit sami sebe. Nás rodiče vypustili mezi ostatní děti a nestarali se. Výsledek byl ten, že jsem v první třídě dala facku třeťákovi, co si na mě dovoloval. A bylo vystaráno. Byla jsem zvyklá se poprat, protože za mě nikdo moje spory pořád neřešil. Dneska se sejdou dva extrémy. Rodiče, co dítě vychovávají ke spratkovství a ti, co vychovávají hodný a nesamostatný děti, zvyklý, že je rodič za všech okolností bude bránit. A pak je průšvih na světě. Naučte ty děti poprat se sami za sebe, naučte je bránit se a pak taková holka nebude mít šanci. Jak je možný, že něco hodí na zem a ostatní děti to na její příkaz sbírají? Proč jí neumí říct trhni si nohou nádhero?
Mas uplnou pravdu, ja jsem na to prisla uz ve 2 letech dcery, kdy po obdobi nedam, nepujcim, nepustim…jsem do ni hucela tak dlouho, ze sedela 10 minut nahore na klouzacce a poustela vsechny deti. Najit hranici mezi nevychovanym spratkem a utaplym otloukankem neni lehke. Myslela jsem si, ze dceri nebudu mluvit do toho s kym kamaradi-z toho me zase rychle vylecila skolka a jedina holcicka kterou si dcera zamilovala a ona se k ni chovala jak k psovi. Zajimave je, ze s klukama si lehce poradi a srovna je do late, ale u holek ji to nejde
.
@BaMaK píše:
Mas uplnou pravdu, ja jsem na to prisla uz ve 2 letech dcery, kdy po obdobi nedam, nepujcim, nepustim…jsem do ni hucela tak dlouho, ze sedela 10 minut nahore na klouzacce a poustela vsechny deti. Najit hranici mezi nevychovanym spratkem a utaplym otloukankem neni lehke. Myslela jsem si, ze dceri nebudu mluvit do toho s kym kamaradi-z toho me zase rychle vylecila skolka a jedina holcicka kterou si dcera zamilovala a ona se k ni chovala jak k psovi. Zajimave je, ze s klukama si lehce poradi a srovna je do late, ale u holek ji to nejde.
Stejně jí nevymluvíš, že se s ní nemá kamarádit. Moje maminka se o to u mě snažila ještě v 8 třídě, kde byla přesvědčená, že mě jedna holka využívá… Dodnes si myslím, že neměla pravdu.
A povaze dítěte moc neporučíš, pokud je povahou podřízenou, poslušnou, tak se takhle bude chovat i ke kamarádkám…
@Janina81 Je mi milejší, když dítě přinese poznámku zato, že se samo bránilo, než vystresovaný a šikanovaný dítě.
@P. píše:
Dobry den, jake vsechny kroky lze podniknout vůči šikanujícímu dítěti (1.třída na vyberove ne spadove skole). Rozvraci cely kolektiv. Domluvy nepomahaji. Rodice dite v podlém chovani podporuji. Velice dekuji. Skupina zoufalých matek.
Pomoc poskytují střediska výchovné péče, ty řeší různé šikany a poruchy chování ať se na ně obrátí ředitelka školy. V krajním případě OSPOD.
@Janli píše:
@Janina81 Je mi milejší, když dítě přinese poznámku zato, že se samo bránilo, než vystresovaný a šikanovaný dítě.
To mi říká manžel taky, já mám zase v sobě neustále tu hodnou holčičku, co nevyčnívá… A syn je jak velká voda, ale zároveň dost citlivý.
@Anonymní píše:
@smurfka To je přesné. U nás to bylo tak, že ani nebylo víc skupin, ale prostě tady těch pár jedinců rozhodovalo o tom, s kým se bude zbytek třídy bavit a s kým ne. Prostě tam nebyla žádná jiná skupina, která by dceru vzala mezi sebe. Neuvěřitelné, jak se celý kolektiv bál ozvat, kamarádit s vyřazeným jedincem, jak dělali jen to, co jim ti šéfové dovolili. Strach, že budou také ti, se kterým se nikdo nebude bavit, je ochromoval. Třeba pár dívek řeklo bokem dceři, že by k ní i domů přišly a kamarádily s ní, ale že se bojí, že by se to ti a ti dozvěděli.
no a tak se jim mohlo poradit at si vytvoří vlastní skupinku..tím pádem by nebyli osamoceni..měli by svoje místečko ![]()
@smurfka píše:
@hanka.br. no tak ale ona zrovna toho spratka nevychovává že..a tvoje první reakce je : Vychováváte osobnosti, učitelům berete pravomoce, nikdo na nikoho nesmí sáhnout a dítě i rodina jsou nedotknutelní..mohla si třeba napsat že vyloučit se nedá ale učitelka by mohla v rámci své práce toho spratka alespoň částečně izolovat. Dát do první lavice, aby byl na ráně, o přestávkách se zaměřovat na chování a více ho hlídat, případně třeba dávat více úkolů jakože mohl bys se mnou jít do kanclu a přinést se mnou tyhle pomůcky..( a sama, ne se svými slouhy )..
Nebo nevím, prostě jako úča, co ty děláš s takovýma dětma? nic? rezignovala si? asi jo…![]()
chápu že rodič vychovává, ne účitel..ale pořád by se měl snažit i tak.
Na všechny tvoje rady kromě nošení pomůcek a i to je napadnutelné lze říci pouze to, že to učitelka udělat nesmí.
@smurfka Dcerka říkala - tak pojďme kamarádit spolu a nechme ty ostatní, ať si dělají, co chtějí. Jenže ty dívky neměly tolik odvahy, aby s ní tu novou partu vytvořily.
@Sany80s píše:
Na všechny tvoje rady kromě nošení pomůcek a i to je napadnutelné lze říci pouze to, že to učitelka udělat nesmí.
jakože co nesmí..posadit děti ve třídě kam chce?
nesmí říct at jde umýt tabuli?
nesmí o přestávce na dítě více koukat a když vidí že se něco děje jít se k nim blíž projít případně zasáhnout
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.