Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny z této diskuse. Mám termín 22.6 stejně jako Lulje a doma 20.měsíční holčičku a na počásko nadávám už tak 3 tí týden,a vůbec nevím co s tou únavou mám dělat. V noci se snažim spát a po obědě chodim znova spát tak na 1,5 se Stellinkou a už v Pět odpolko bych mohla jít znova.
Tohle těhotenství je nějaké jiné, vůbec mě netrápí že nemám nic připraveno, no prostě hrůza.
Vy už máte vše připraveno??
![]()
Mamina2 píše:
Zdravím všechny z této diskuse. Mám termín 22.6 stejně jako Lulje a doma 20.měsíční holčičku a na počásko nadávám už tak 3 tí týden,a vůbec nevím co s tou únavou mám dělat. V noci se snažim spát a po obědě chodim znova spát tak na 1,5 se Stellinkou a už v Pět odpolko bych mohla jít znova.
Tohle těhotenství je nějaké jiné, vůbec mě netrápí že nemám nic připraveno, no prostě hrůza.![]()
Vy už máte vše připraveno??
![]()
Mamino2, zdravím!!
Tak to jsm zvědavá, která z nás porodí dřív
S těmi přípravami jsem to měla stejně. Začala jsem někdy předminulý týden. Zbývají drobnosti jako postýlka, přebalovací pult a izofi pod vajíčko, pak vžehlit vyprané oblečky a můžem do porodky! ![]()
holky tak čtu o vaší únavě, budiž mi útěchou, že vtom nejsem sama…ale jsem teprve na začátku cca 6tt a jsem uplne mrtva…pali me oci jako z nevyspani, kdybych si lehla usnu hned, ale v praci by mi to asi neproslo
nevim co s tim ![]()
Na to je dobrý právě pohyb na čestvém vzduchu, hodně vitamínů a pokud možno, hned jak přijdeš z práce si jít odpočinout.. Myslím, že ale té únavě nezabráníš úplně. Tělo se prostě mění a teď je max důležité, aby jsi byla v pohodě. Spíš poslouchej své tělo, to si vždy řekne, co potřebuje. A přeji příjemné těhotenství bez komplikací. ![]()
Farllin- díky moc
jaké vitamíny bys mi prosím doporučila? zatím beru jen kyselinu listovou…
Estrellito, já jsem užívala Calibrum mamavit myslím se to jmenuje. Ale je spousta vitamínů, které ti určitě doporučí v lékárně, případně i gynekolog. Nejsou to myslím, ale vitamínky přímo proti únavě. Spíš jsou tak na všechno, aby tělo fungovalo, když si mimi bere z tvého těla vše potřebné. Jinak ještě je dobré užívat magnésium. To je dobré i proti křečím v nohách, které mohou nastat,na funkci ledvin má vliv a určitě i na jiné strasti. Určitě je dobré daleko víc zařadit do jídelníčku ovoce a zeleninu. A mít pohyb. Nemyslím tím sportovat jak o duši, ale jsou i cvičení pro těhotné a procházka taky nezabije. Mě třeba moc pomáhá cvičení na záda, mám s nimi problémy a v těhotenství se mi trošku zhoršily. Ale to myslím skoro každé těhulce. Dál jsem už nic neužívala, takže snad poradí i další těhulky ![]()
estrellita píše:
holky tak čtu o vaší únavě, budiž mi útěchou, že vtom nejsem sama…ale jsem teprve na začátku cca 6tt a jsem uplne mrtva…pali me oci jako z nevyspani, kdybych si lehla usnu hned, ale v praci by mi to asi neproslonevim co s tim
Nejlepší je prostě pokud to jde spát a spát! Neboj nic ti neuteče a tak si to prostě užívej! Já tohle měla hned od začátku těhu, taky jsem to podle toho poznala
Můj režim byl první dva měsíce - ráno jít do práce a od odpoledne do rána chnět a tak to šlo dokola ![]()
Jinak k těm vitamínům - já je taky užívám od začátku, ale doktor mi říkal, že stačí nejdřív kyselina listová a pak na ně přejít, tak od 3.měsíce. Já brala GS Mamavit a zdály se mi v poho.
Jinak na tu unávu můžu pak doporučit (po 3 měsíci) nějaký aktivity, abys zůstala v kondici. Já chodím na cvičení a na plavčo a je to hrozně super.
Přeju hezký těhotenství ![]()
Jo holky jinak já mám TP 26.6. takže jsem se tu docela sešly ![]()
Lulje, tak kdyby něco tak napiš, sem at vím že jsem již „prohrála“
![]()
Mamina2 píše:
Lulje, tak kdyby něco tak napiš, sem at vím že jsem již „prohrála“![]()
![]()
Jo, určitě sem napíšu, až se vrátím z porodnice
A ty taky, jo?!
V pondělí mi dr sdělil že se mimino zase otočilo. Tentokrát napříč, takže pokud už to tak zůstane, tak jdu na císaře
Od příštího týdne začínám chodit do porodnice na kontroly a monitory. Mám se šetřit, ať se porod nevyvolá dřív, tak jsem včera odpočívala tak, že jsem vyčistila koberce, dneska budu uklízet po malířích… no jo - nikdo to za mě neudělá… tomu říkám „aktvní odpočinek“
ale aspoň to líp utíká - hlavně když mi pomáhá naše malá Hany
Večer padám na hubu společně s ní, tj. po zpávách. Takže tiše závidím prvorodičkám, které si tady radí „odpočívat kdykoli je to možné, lehnout si odpoledne atd.“. Holky, užívejte si to! S druhým těhotenstvím to bude horší a třetí si vůbec nedovedu představit (teda pokud už nebudu mít ty první dvě děti ve škole). Nejhorší je, když mi malá chce skákat po břiše. To teda trpím jako kůň. A mimino myslím taky ![]()
No nic - jdu odpočívat úklidem chodby po malování ![]()
Mamina2 píše:
Lulje, tak kdyby něco tak napiš, sem at vím že jsem již „prohrála“![]()
![]()
Jo, určitě sem napíšu, až se vrátím z porodnice
A ty taky, jo?!
V pondělí mi dr sdělil že se mimino zase otočilo. Tentokrát napříč, takže pokud už to tak zůstane, tak jdu na císaře
Od příštího týdne začínám chodit do porodnice na kontroly a monitory. Mám se šetřit, ať se porod nevyvolá dřív, tak jsem včera odpočívala tak, že jsem vyčistila koberce, dneska budu uklízet po malířích… no jo - nikdo to za mě neudělá… tomu říkám „aktvní odpočinek“
ale aspoň to líp utíká - hlavně když mi pomáhá naše malá Hany
Večer padám na hubu společně s ní, tj. po zpávách. Takže tiše závidím prvorodičkám, které si tady radí „odpočívat kdykoli je to možné, lehnout si odpoledne atd.“. Holky, užívejte si to! S druhým těhotenstvím to bude horší a třetí si vůbec nedovedu představit (teda pokud už nebudu mít ty první dvě děti ve škole). Nejhorší je, když mi malá chce skákat po břiše. To teda trpím jako kůň. A mimino myslím taky ![]()
No nic - jdu odpočívat úklidem chodby po malování ![]()
Hela84- na jaký chodíš cvíčo?
myslíš, že můžu už takhle na začátku provozovat nějaký aktivnější pohyb? pořád se bojím, aby bylo vše v pořádku, když čtu, že ty první tři měsíce jsou krizové..
estrellita píše:
Hela84- na jaký chodíš cvíčo?myslíš, že můžu už takhle na začátku provozovat nějaký aktivnější pohyb? pořád se bojím, aby bylo vše v pořádku, když čtu, že ty první tři měsíce jsou krizové..
Zastávám názor, že pokud se mimčo má udržet, tak se udrží. Pokud s ním něco není v pořádku, tak i kdbys ležela a nic nedělala, tak se prostě něco podělá…
Nedoporuřují se sporty jako jízda na koni apod., ale lehčí pohyb nevadí. Znám holky, které těhotné chodí i na aerobic
Záleží, na co jsi byla doposud zvyklá. Třeba plavání je fajn… Já jsem i jezdila na kole a lyžovala (ale to jsem teda nevěděla do 4. měsíce, že jsem těhotná
).
estrellita píše:
Hela84- na jaký chodíš cvíčo?myslíš, že můžu už takhle na začátku provozovat nějaký aktivnější pohyb? pořád se bojím, aby bylo vše v pořádku, když čtu, že ty první tři měsíce jsou krizové..
První tři měsíce jsem nedělala pro jistotu vůbec nic, ikdyž mám od začátku těhu naprosto v pohodě, tak nikdy nevíš. Od 4.měsíce jsem začala chodit na těhotenskej kurz, kterej máme spojenej i s cvičením - na míčích, podložce apod. No a pak jsem k tomu přidala plavčo pro těhotný, který vede lektorka. Nejlepší je se o tom poradit se svým gynekologem!!! Jsem hrozně ráda, že jsem na tyhle kurzy chodila, protože mě to celé těhu udrželo v aktivitě a hlavně jsem tam potkala spoustu těhulek, které čekají mimi ve stejném termínu ![]()
Já bych se cvičení též nebála. Asi bych cíleně vyloženě nehopsala, ale takové to plavání či protahování, či jemné posilování si myslím je v pořádku. Jde hlavně o to aby se člověk při tom cvičení nesedřel a pokud je té mamince dobře i při cvičení tak je to fajn. Já musela první tři měsíce ulehnout, protože jsem krvácela z hematomu, který mohl sebou vzít i mimčo, ale jakmile se vše vstřebalo tak jsem začala chodit na procházky a postupně jsem přidávala tempo a dálku. Nyní (již jsem ve 33.tt) se na to necítím, tvrdne mi bříško atd. ale když to jde jdu aspoň pro rohlíky pěšky
)) Myslím, že tělo dá znamení kam až se může jít.
Zuzka
Lulje:
Já jsem i jezdila na kole a lyžovala (ale to jsem teda nevěděla do 4. měsíce, že jsem těhotná ).
Tak to bych chtěla zažít abych ty první měsíce ani nevěděla, že jsem v tom
Já se budila i v noci jak mi bylo špatně. Musela jsem mít dokonce cca 5 piškotů hned u postele abych ten žaludek trochu obalamutila než jsem vstala ![]()