Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Souhlasím s Lulje, první 2 těhu jsem se teda zpočátku šetřila,ale asi to byla blbost, teď při 3. jsem dělala a dělám všechno, dokonce hraju se synem fotbal a dobíhám na autobus a cítím se mnohem lépe, než v předchozích dvou případech. Zkrátka, pokud je mimi ok, tak mu to neublíží. A k těm vitamínům nevím. Při 1. jsem brala vitamíny od začátku, nabrala jsem nechutných 22kg a po porodu jsem měla tak šílenou anemii, že jsem musela přestat kojit, aby se mi obnovila krvetvorba. Při 2.a teď 3. jsem brala jen asi 3 nebo 4 týdny, váha je v pohodě a řídím se jen chutěmi, mám hodně chuť na zeleninu, tak si ji dopřávám, myslím, že v ní jsou ty vitamíny v lepší formě. A co se týče únavy, tak asi je to stejné. Prostě těhu je únavné, někdy víc někdy míň a vitamíny na to myslím zas až takový vliv nemají. Jinak Lulje, jak jsi tady psala, že ti malá skáče po břichu, tak naše malá zase dává miminku na zadek, protože prý zlobí. No, hrůza, co ty holky nevymyslí ![]()
Jančiku, kolik má vaše malá? A to nejstarší? Naše si pořád s miminem povídá, vyhrne mi triko a říká: „Ahoj mimi, jak se máš? Nezlob mminku! Ty ty ty…“ Je to dost legrace to sledovat. A pak se drží za záda a představuje mámu, jak skučí, když ji bolí záda ![]()
Teď ve 2.těhu taky neberu žádné vitamíny, jen jím hodně ovoce a zeleniny a myslím, že je to i lepší a zdravější, než do sebe cpát nějaké drahé pilulky ![]()
Jediné, čím se teda fakt přežírám, je magnezko, protože mi ukrutně tvrdne břicho, a pak rozpustný vápník na křeče v lýtkách
Jo, a … (zapomněla jsem název) na křečové žíly. Kdybych k tomu přidala vitamíny, tak už si připadám jak feťák ![]()
Při prvním těhu jsem taky chodila do cvičení pro těhotné a dalo mi to hlavně to, že jsem se tam seznámila s holkama, které rodily stejný měsíc jako já. DOdnes se scházíme
TeĎ nemám na cvičení ani čas ani náladu - ulehám každý večer tak zmordovaná, že přidat do toho nějaké cvičení, tak mě to zabije. Bohatě stačí program s malou, nákkupy, vaření, uklízení apod… To je tělocviku až až. Jen jeden luxus jsem si dovolila - a to paní na mytí oken. To jsem fakt měla strach lozit po výškách - ještě s mým nízkým tlakem…
Lulje - domluveno, napíšem sem co nejdřív to půjde. koukala jsem že máme skoro stejný věkový rozdíl, až na pár měsíců. Takže výborně znám skákání na břiše. Stellinka si na pupek vyleze jak na velblouda a dě+la hopy hopy děsná bžunda, bohužel jen pro ni. Docela to bolí:-)V pondělí jdu k doktorovi na kontrolu tak napíšu jak jsem dopadla. Zatím ahojky.
Jinak moooc ráda bych odpočívala jen mi někdo poraďte kdy, když v noci chodím 5× na záchod po schodech a do toho podávám bumbání a dudáček. A to nemluvim o tom co mi to dá vůbec vstát z postele:-((Jo příroda to má pěkně vymyšlený. Poslední měsíc se snad každá už těší na porod
![]()
Mamino2, to hopsání po břiše mi teda taky dělá dost problém. Dneska zuřila, že si dávám před břicho ruce, když chce na mě skočit ![]()
Luljenaše malá měla teď 3 a kluk měl 6. Na to skákání zatím nepřišla, dává miminku pusinky na dobrou noc. Máme ale jiný problém, pořád se doma s bráchou hádají, jestli to bude bratr nebo sestra. Každý chce to svoje, že? Nakonec to bude asi bratr, tak na to malou připravuju, ale pořád mi tvrdí, že to bude sestra. Mám strach, jak to vezme, když bude miminko chlapeček. No, uvidím, snad to nějak přežije. Zabírá ti ten vápník na ty křeče? Taky mne teď nějak začaly chytat a magnezko brát moc nechci. břicho mi netvrdne, tak nemám důvod. Paní na okna by se mi taky líbila, ale manžel těmto paním moc nevěří, tak je bude muset umýt sám
Vy víte, co to bude?
Jančik píše:Jančiku, tak to už máš velké děti
Luljenaše malá měla teď 3 a kluk měl 6. Na to skákání zatím nepřišla, dává miminku pusinky na dobrou noc. Máme ale jiný problém, pořád se doma s bráchou hádají, jestli to bude bratr nebo sestra. Každý chce to svoje, že? Nakonec to bude asi bratr, tak na to malou připravuju, ale pořád mi tvrdí, že to bude sestra. Mám strach, jak to vezme, když bude miminko chlapeček. No, uvidím, snad to nějak přežije. Zabírá ti ten vápník na ty křeče? Taky mne teď nějak začaly chytat a magnezko brát moc nechci. břicho mi netvrdne, tak nemám důvod. Paní na okna by se mi taky líbila, ale manžel těmto paním moc nevěří, tak je bude muset umýt sámVy víte, co to bude?
Lujle, když jsem čekala druhé, tak jsem hořce litovala toho 3 letého rozdílu, protože syn měl zrovna období vzdoru a dosti kruté. Na to, jak byl vždycky hodný, tak to byla síla. Jednou jsem dokonce myslela, že předčasně porodím. Do školky šel až o rok později, ve 4,5letech a bylo to fjn, když byl se mnou doma.Ale říkala jsem si vždycky, že pokud ještě budeme mít někdy třetí, tak už nikdy ne za 3 roky. Jenže člověk míní, že…? Malá teď má 3 roky a musím říct, že na to, jaká byla vždycky čertice, tak nějaký vzdor se u ní nějak moc neprojevuje. Je fakt strašně hodná a při ní si těhotenství fakt užívám
Do školky nepůjde, protože mají plno, jen kluk půjde do školy, čehož se dost děsím. Sice se strašně těší, ale mám z toho trochu strach, protože mám termín 18.8. a moje šestinedělí nebylo nikdy bez problémů. Ale uvidíme. Nevíš teda, jak se ten vápník jmenoval? Tak se opatruj a domlouvej mimču, ať se nasměruje správně! A hlavně příjemný porod!!! ![]()
Jančiku, tak my si obdobím vzdoru procházíme o něco dřív - právě teď. Snad se to nebude stupňovat! Naše slečna poroučí, vydupává si nemožné, uráží se, za každou cenu musí být po jejím a ať řeknu cokoli, tak musí být vždycky v opozici (ale to spíš zdědila po tatínkovi
). Jinak je ale strašně moooc hodná! Moje zlatíčko. Mám naštěstí dost velkou trpělivost a dávám jí hodně volnosti, takže u nás nedochází k nějakým scénám, záchvatům zuřivosti apod. Vždycky se „dokážeme domluvit“.
Ten termín porodu sis teda dokázala pěkně vybrat vzhledem k tomu, že máš prvňáčka
Ale to určitě zvládnete levou zadní! A je fajn, že malá je hodná. Budeš mít malou „pomocnici“. Naše cácora se těší, jak bude miminko přebalovat (sama ještě má na spaní plínky
), a dneska říkala, že se těší, až pan doktor vyndá miminko, protože pak ONA bude bumbat slaďoučké mlíčko z prsíčka". Tím mě dostala. Ne miminko, ale ONA bude bumbat. A když jsme přivezli postýlku s autosedačkou, tak hned prohlásila, že to je její a žádné miminko tam spinkat nebude. Pak sice změnila názor, ale mám strach, že to bude trošku boj… UF!
Jinak - ten vápník teď nemám po ruce (jsem u našich), ale jsou to klasické rozpustné šumivé tablety. V lékárně prodají za pár kaček. A mně fakt zabral! A pokud ti nepomůže na křeče, tak určitě tělu neuškodí. Myslím, že v našem stavu ho určitě není nikdy dost
Tak ať ti křeče pominou a v klídku donosíš!!!
Já se jdu soustředit na to, aby se náš prďola otočil
Má na to ještě tři týdny!
Tak to máš fajn, že jsi u vašich, aspoň si trochu odpočineš, že? Malá si zvykne, ale s tím mlíčkem teda nevím, kluk to nechtěl ani za nic, když jsem mu odtříkala. Zato úspěšně kojil svého plyšáka
A raději, když si ten vzdor prožijete teď, pak bys to měla náročné. Tak se drž, my jedem na týden do Jeseníků, tak kdyby to na tebe přišlo, držím palečky a ať ti to všechno dobře dopadne!!!
Vy si užijte Jeseníky! Snad budete mít pěkné počasí! A děkuju - snad to ještě pár dní vydržím. Malá má narozky 10.6., tak si říkám, že by bylo fajn, kdyby měli narozky spolu ![]()
Luljeslavíte narozky malé? A co ty, jsi pořád v kupě? Jak se cítíš? V těch horkách asi nic moc, že? Jsi ještě u rodičů?
Jančiku, už jste zppátky z dovči? ![]()
Našemu malému se včera nechtělo, takže můj sen o tom, že děti budou mít narozeniny v jeden den, se rozplynul
ALe to nevadí…
Od našich jsme se včera vrátili, protože babička letěla do Španělska, tak jsme ji byly s Haničkou vyprovodit na letišti, a pak jsme už ovnou zůstaly v Brně. Nikam se mi ani v těch edrech nechce, tak jsem to vyřešila tak, že alé jsem napustila na balkon vaničku, roztáhla slunečník… a ta se rochnila celé dopoledne tam. Dokonce tam i jedla, pila, kadila… úplně si to zamilovala. Asi jí uděláme pokojíček na balkoně
A já jsem ji měla pod dohledem a stihla jsem prát, žehlit, uklízet atd… Když mi bylo blbě, šla jsem si zchladit nohy za malou do vaničky na balkon
Takže paráda ![]()
S tím porodem nevím - jsem docela ráda, že se malý nenarodil do těch veder - nevím, jak to mají v porodnici zařízené.Klimu nebrat, horko taky ne, otevřít okno na novorozeně nevím
(buď je průvan nebo ještě větší hic…). Tak dobře, že se pídě ještě drží. Třeba se rozhoupe po víkendu, až se trošku ochladí ![]()
Jak bylo v Jeseníkách? Kde jste byli přesně? Mám to tam ráda ![]()
Lulje dobrý nápad s tou vaničkou. Díky za inspiraci, už jsem uvažovala nad tím, jak budu vláčet vodu v kbelíkách na zahradu. Tak ji můžu dát na zahradu vaničku, vody tam není třeba moc a je vystaráno!
Jinak v Jeseníkách jsme se měli moc dobře. Byli jsme poprvé a taky jsem si to tam zamilovala. Byli jsme v Ostružné v penzionu pod Šerákem. Bylo to tam super. Až na to počasí, samozřejmě. Ale zase jsem si alespoň odpočinula, nemusela vařit atd. Jak ty se cítíš? Už máš všechno připrvené do porodnice? Ty se máš, už to máš za pár, já musím ještě 2 měsíce čekat. Ale teď už zase bude příjemně, tak doufám, že nám to taky uteče.
Jančik píše:
Lulje dobrý nápad s tou vaničkou. Díky za inspiraci, už jsem uvažovala nad tím, jak budu vláčet vodu v kbelíkách na zahradu. Tak ji můžu dát na zahradu vaničku, vody tam není třeba moc a je vystaráno!Jinak v Jeseníkách jsme se měli moc dobře. Byli jsme poprvé a taky jsem si to tam zamilovala. Byli jsme v Ostružné v penzionu pod Šerákem. Bylo to tam super. Až na to počasí, samozřejmě. Ale zase jsem si alespoň odpočinula, nemusela vařit atd. Jak ty se cítíš? Už máš všechno připrvené do porodnice? Ty se máš, už to máš za pár, já musím ještě 2 měsíce čekat. Ale teď už zase bude příjemně, tak doufám, že nám to taky uteče.
Jančiku, my bydlíme v bytě, takže bazének by na balkon ani nešel, ale ta vanička se fakt osvědčila. MOc místa na plavání v ní není, ale na ochlazení stačí bohatě ![]()
Já už to mám fakt za pár - dneska jdu poprvé na KO do porodky, tak uvidíme, co mi řeknou. Už se fakt těším, až porodím, a tobě přeju, ať ti to taky rychle uteče, protože ten poslední měsíc fakt nic moc
Vedra mi tak moc nevadí, ale to noční vstávání na WC… to mě ubíjí
A o únavě (ať tak moc neodbočujeme od tématu) ani nemluvím… Připravené už mám od sobotu opravdu všechno (i tašku do pordnice, kterou jsem odkládala fakt na poslední chvíli
), tak teď už JEN porodit! Dám vědět ![]()
Lulje, tak jak, co ti říkali v porodce? Není už to na spadnutí? To je síla, že, to čekání. Ale zase ještě máš pořád čas. Teď by ani nebylo špatné porodit, že? Venku příjemný chládek… Až budeš moc jít s mimi na procházku, už možná bude hezky… Kde budeš dávat malou, když budeš v nemocnici? Má ti ji kdo pohlídat, když jsou vaši pryč? Už bych taky celkem rodila. Ne, že bych se cítila nějak blbě, ale nejrději bych to už měla za sebou. Tak dej pak vědět, co a jak?