Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky,chtěla bychse zeptat - třeba mi některá poradíte. Situace se má tak, jedna osoba se mi nabourala do soukromé elektronické konverzace. A řekněme, že má v šachu konverzaci, ke které se nikdy neměla dostat a kterou chce šířit dál. Není to nic hrozného, ale zkrátka to patří do soukromého života a rozhodně to nebylo určeno více očím.
Co dělat?
Zoufalá A.
Jak se tam nabourala? Vydírá tě? Já bych s tím šla asi na policii.
Přihlásila se z osobního notebooku, kde jsou uložena hesla. A teď to chce poslat někomu, komu to ublíží. Má na mě pifku - ale to se přece nedělá.
Nevím, jestli třeba nějak pohrozit nebo to nechat osudu…
@Anonymní píše:
Přihlásila se z osobního notebooku, kde jsou uložena hesla. A teď to chce poslat někomu, komu to ublíží. Má na mě pifku - ale to se přece nedělá.
Nevím, jestli třeba nějak pohrozit nebo to nechat osudu…
Zkus se poradit s právníkem, já si myslím (jsem si skoro jistá), že je to protiprávní. Nebo rovnou zajdi na policii.
Díky za radu. Na to asi není dostatek času. Každopádně se to pak může řešit i zpětně, že… Jen jsem žalostně chtěla přijít na něco, čím bych to mohla dané osobě vymluvit.
@Anonymní píše:
Díky za radu. Na to asi není dostatek času. Každopádně se to pak může řešit i zpětně, že… Jen jsem žalostně chtěla přijít na něco, čím bych to mohla dané osobě vymluvit.
Psala ti o tom, jak ti to vzala? Udělej screenshoty, případně i třeba pokud to bylo z fb tak tam je myslím nějaký záznam toho odkud a v kolik se člověk přihlásil, tak si ulož i to, ať máš potom důkaz a hned zítra zajdi na policii. Když to zveřejní tipuju že tím to bude horší pro ni. Možná ji můžeš oznámit (ne vyhrožovat, prostě oznámit), že s tím půjdeš na policii, jestli myslíš, že to bude mít efekt.
@Anonymní píše:
Tak riziko trestního stíhání mi přijde jako celkem rozumný argument.
http://business.center.cz/…cast2h5.aspx paragraf 230
No pokud to byl tvuj notebook, ktery ti neukradla, ale pujcila jsi ji ho…tak si nejsem uplne jista, ze ti policie pomuze..navic pokud to bylo neco ve smyslu, ze jsi podvadela sveho muze a ona mu to chce ted rict…pises dost obecne, takze se to neda dobre posoudit, myslim
Dotyčné osobě bych napsala, co ti tu píšou holky - že je její jednání protiprávní a že to hned ráno jdeš řešit k právníkovi/policii…
a když ti nebude věřit a nedá si pokoj, tak bych se okamžitě sebrala a šla.
@lauraka Tak když někoho nechám přespat v bytě nebo mu od svého bytu dám klíče, aby mi zalíval kytky, tak mu tím taky nedávám souhlas k tomu, aby mi ho vykrad. Tohle mi přijde podobné - to, že nechám někoho, aby se v mém kompu kouknul na SVŮJ e-mail, něco vytisknout apod.,mu nedává právo lézt mi do mých soukromých účtů.
Jak se k tomu bude stavět PČR nevím, ale kdyby chladně, tak bych konzultovala s právníkem. Na druhou stranu je to akce s téměř jistou objasněností (ví se, kdo to udělal), to by se mohlo líbit.
Ale zakladatelce jde především o to, aby to tomu „hackerovi“ vymluvila, na to by mohl trestní zákoník stačit.
@Knihomyš no podle me je fakt dost podstatne, zda se jedna o chranena data firmy nebo odhalenou neveru…
To je uplne jedno, co v tech zprávách bylo, každopádně se jedna o trestný cin podle par 182 trestního zákoníku. A to i kdyby to nikam dal nešířil.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,chtěla bychse zeptat - třeba mi některá poradíte. Situace se má tak, jedna osoba se mi nabourala do soukromé elektronické konverzace. A řekněme, že má v šachu konverzaci, ke které se nikdy neměla dostat a kterou chce šířit dál. Není to nic hrozného, ale zkrátka to patří do soukromého života a rozhodně to nebylo určeno více očím.
Co dělat?
Zoufalá A.
Ano, pokud to zveřejní, je to protiprávní.
@veria No jedna vec je pravni teorie a druha vymahatelnost. Takovych konverzaci co nekdo zneuzil jsou desetitisice a jiste vsichni sedi v bani
Ona i nevera neni uplne koser, takze je-li to neco takoveho vubec bych se takove situace nebala.
Ahoj holky,
chtěla bychse zeptat - třeba mi některá poradíte. Situace se má tak, jedna osoba se mi nabourala do soukromé elektronické konverzace. A řekněme, že má v šachu konverzaci, ke které se nikdy neměla dostat a kterou chce šířit dál. Není to nic hrozného, ale zkrátka to patří do soukromého života a rozhodně to nebylo určeno více očím.
Co dělat?
Zoufalá A.