Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@wabinka píše:
Sama už sedí dost dlouho, cape kolem nábytku a vůbec kolem všeho čeho se může držet, už má i botky tak jsme mysleli že je obojí v pohodě. Takže jí raději nemáme vodit za ručky?
potom toho koníčka vůbec neřeš. Jinak vodit za ruce se nemá. ![]()
@Spokojení ono se to celé generace nepoužívalo, protože ženský a chlapi makající někde na vsi za chalupou na to neměli čas, hodiny vodit dítě zavěšené na rukách..děti byly v bezpečí a pod dozorem, ale nechány si hrát a samostatně vyvíjet.. Nesmíš se dívat jen na chyby našich panelákových matek, na poslední 2 generace zpátky. A ano mnoho mých přátel má problémy se zády, různé hyperlordozy a skoliozy a migreny, dost možná i od páteře.. Ono se to totiž neprojeví hned, ale až v daleké dospělosti.. Takže nevím kdo víc používá hlavu a kdo jen přebírá, co se mu hodí..
@Spokojení jo vodili a byla jsem i v chodítku. Dneska mám záda v háji, plochý nohy a navíc nohy do x.
@Spokojení a jak víš, že to neuškodilo celé generace, dělala jsi nějakou studii??
@wabinka podívej se jak stojí u toho nábytku.. napřed dítě stojí hodně na špičkách a postupně přenáší váhu na patičky a stojí rovněji. Ono když se postaví, dotváří se mu to dvouesovitzé zakřivení páteře a chce to čas. Dítě je na chůzi připravené, když bezpečně stojí na patičkách a chvíli vydrží stát i bez držení - jsou to takové chvilky, kdy má plné ručky a zapomene se
Pak se většinou dá vodit za jednu ručičku.. třeba naše malá nás jednoho dne popadla za jednu ruku a vyrazila..ale to už nebylo dlouho před tím než začala sama chodit..
@Spokojení píše:
Nevidím důvod proč by to mělo škodit. Naši nás taky tak nosili, a nohy máme v pořádku. Taky už sem se s tímto názorem setkala, ale za mě je to blbost a jen zase nějakej dobře zaplacenej výzkum.
tak na všech se to odrazit nemusí, manžel taky prošel vším možným co se tenkrát provádělo a je zkroucenej jak paragraf
Tak děkuji všem, malá sama sedí, sama se posadí, sama obchází nábytek takže to že jde jednou týdně na procházku a sedí přitom manželovi za krkem asi nemá cenu řešit. Zaměříme se spíš na to vodění i když jak píšu, nemá ručky zvednuté do vzduchu, pouze tak ve výši ramen, ale i tak, necháme jí zase lézt po 4 a až bude sama chtít tak se postaví a půjde. I bez přidržování. Ještě jednou díky všem za názory
Výzkum jsem nedělala, ale mám srovnání kdy se s dítětem zachází podle příruček a výzkumů a kdy se s dítětem zachází podle rozumu. Ale samozřejmě ať si každý učí jak chce.
@Spokojení píše:
Když je vodění za ruce tak strašně škodlivé jak píšete. Ruku na srdce kdo je tu malinko starší. Vás rodiče nikdy nevodili za ruce? Za vás byly chodítka a podobný věci? Umíte chodit? Umíte se samy postavit, máte problémy se vstáváním? To je stejný jako některé potraviny jsou zdravé, pak nejsou zdravé, pak zase jsou. Ale jsou to vaše názory. Někdy ale než se řídit tím co se kde napíše chytrýho je lepší používat hlavu. Celý generace to nikomu neublížilo, ale v dnešní době je to škodlivý.
Ale tady přece nejde o to, že by se člověk vůbec nenaučil chodit nebo vstávat
Ale může to zadělat na pozdější problémy se svaly na zádech, páteří, křivýma nohama… Celý generace děti nikdo za ruce nevodil, lezly a batolily se v prachu na dvoře nebo na mezi u pole a vyvíjely se podle svých schopností, rodiče se je nesnažili za každou cenu urychlovat a „rozvíjet“. A zrovna lidi z naší generace mají problémy se zády dost často ![]()
Já mám záda taky docela v háji…do toho migrény. Už na základce jsem chodila na rehabilitace a pokračovala jsem na střední..mám skoliózu..křivé nohy. Vždy si vzpomenu, jak je špatně mně
A proč má takhle jednou trpět i má dcera? Ne, nebude trpět. Dítě které nesedí se nemá posazovat..A vodění za ruce přímo nesnáším..mou dcerku takhle nikdo vodit nebude! Stojím si tvrdě za svým. A jestli to nějaká mamina dělá svému děcku, tak ať to dělá..její dítě, její život…
@Spokojení přála bych ti vidět, co máme já i moje sestra na páteři od toho neškodného posazování ![]()
@wabinka ještě bych připojila, že platí prý: když dítě jde pár kroků, spadne a začne lézt, tak není ještě na chození úplně připravené a má se nechat, aby se samo postavilo. Když se po pádu začne stavět, tak je to pro něj tak motivující a zábavné, že se bude samo snažit.
@Spokojení Já byla jako mimino v chodítku a mám špatně postavené kyčle. Vsadím se, že souvislost to má.