Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Potřebovala bych poradit, mam z prvního manželství syna. Syna mám svěřeného do péče, z druhého manželství mám dceru a tu mám ve střídavé péči, v mé nové práci, po mě účetní chce potvrzení od bývalého manžela, ze uplatňuje slevu na dceru a né na mého syna. Bývalému manželovi zase jeho účetní řekla, ze když jsme rozvedení, tak už mi nemůže vydat potvrzení, ze neuplatňuje slevu na mého syna. Můžete mi někdo vysvětlit jak to je? Každá účetní říká něco jiného. Musí mi bývalý! manžel(ne otec mého syna) dávat potvrzení že neuplatňuje slevu ná mého syna??
už jsem z toho na palici
Slevu může uplatnit rodič, který má dítě v péči. Tak bych pochopila, že by účetní chtěla potvrzení od otce dcery, když máte střídavku. U otce syna, když ho máš v péči ty, by asi nemuselo být. Ale nejsem odborník.
@Lidym od otce syna nic nepotřebuji, ale účetní otce mé dcery…moje účetní chce po účetní mého ex, potvrzeni že neuplatňuje slevu na mého syna…defakto vzato…chce po člověku který nemá s mým synem nic společného potvrzení o daních.. nechápu… jenže jedna říká to a druhá zase to..
Pokud není jeho otec, tak by k němu prohlášení dávat neměl. Leda, že by byl z nějakého důvodu uveden jako jeho otec. Nejlepší je předat Tvojí účetní tel. číslo na tu jeho a ať se spolu pobaví.
Jen pro upresneni- mas dve deti- kazde z jinym otcem ( kluk-ve tve peci, holcina ve stridavce), ano?
s prvnim muzem mas syna ( soudim podle metriku) a logicky jsi rozvedena…jsi rozvedena i podruhe? pokud ano, chapu spravne, ze ucetni chce od tebe potvrzeni od druheho exmanzela, ktery neni otcem syna, ale dcerky, potvrzeni? opet, VELMI durazne bych ji sdelila, ze dite neni jeho, tudiz toto nedodas ( a dodala bych cestne prohlaseni tatinka syna o stavu)
a ted- ucetnim MUSI stacit cestne prohlaseni tveho prvniho muze, ze neuplatnuje slevu na dite, na FU s tim nemaji nejmensi problem, nevidim duvod, proc by ucetni mit mela…
pokud se tyka slevy na dcerku ( na to ses neptala, vim ), je v zakone uvedeno, ze slevu pobrira v danem mesici ten, v jehoz peci je dite na zacatku mesice- a tady nastava problem- muze to vyjit nerovnomerne…pak se doporucuje v prubehu roku slevu neuplatnovat a v konecnem DP si zapocist dobu dle vasi dohody ( pokud je mozna )- treba 6 mesicu/6 mesicu…
@Jitulinka89 píše:
@Lidym od otce syna nic nepotřebuji, ale účetní otce mé dcery…moje účetní chce po účetní mého ex, potvrzeni že neuplatňuje slevu na mého syna…defakto vzato…chce po člověku který nemá s mým synem nic společného potvrzení o daních.. nechápu… jenže jedna říká to a druhá zase to..
toto je nesmysl, ty „potrebujes“ ( technicky a zakonne vzato defacto ne, pokud mas dite v peci ty
, ale je to lepsi) cestne prohlaseni otce syna, ze on jako zakonny zastupce ditete neuplatnuje slevu na dani na SVEHO syna…nic vic…
jak je to s dcerkou, zalezi na vasi dohode, nejsnazsi cesta je, jak jsem psala vys… ![]()
Jeste me napada jedna vec, s druhym muzem/ex-muzem- nemate porad stejne bydliste? to by mohl byt totiz duvod, proc ta ucetni trva na zbytecnem papiru… viz tady http://www.jakpodnikat.cz/…ani-dite.php ( napr. odstavec Deti ruznych rodicu(
@Zuziky To jsem ji snad říkala stokrát, ze Malej není mého druhého ex, neni nikde uvedeny jako otec. Její odpověď zněla" Já to nechápu, prineste mi to potvrzení„. Nemám s ex trv. bydliste už více než dva roky, co se týče dani na syna, s tím problém nemám, na FÚ jim stačil rozsudek, ze mám syna v péči. Ale teď se prostě řeší, že jedna chce potvrzení od ex že neuplatňuje daně na mého syna, dane které ani uplatňovat že zákona nemůže… když je k němu cizí… vždy jsem za manželství dávala akorát potvrzení že já neuplatnuji slevu na dceru a! manžel zase mě potvrzení že on je uplatňuje… nechápu kde ona přišla na potvrzení že neuplatňuje slevu na mého syna…no asi to tak dopadne, že předám číslo a ať se inteligentně domluví oni sami. Protože s ex tohle vede akorát k hádkám, kdy já si podle něj vymyšlím "kraviny“ a zatěžuji ho s tím. ![]()
@Jitulinka89 naprosto chapu…kopii rodneho listu jsi v praci davala? z toho by to ta dobra duse mohla pobrat…ale popravde, je ji po tom ho… ona proste NEMA zadnou pravomoc toto vyzadovat, zvlast, kdyz s ex uz tak dlouho nemate ani stejne bydliste ( to by bylo jedine, kdy by mohla)…nenech se zatlacit nekam, kam ona nema pravo te tlacit, rozhodne bych nepredavala nici cisla a proste ji sdelila " slevu na dceru uplatnuje jeji otec, neni otcem syna, nema zadnou jinou zakonnou moznost uplatnovat slevu na nej, syna mam ve sve peci, slevu na nej budu tedy uplatnovat ja, jeho otec ji uplatnovat nechce/nemuze"…konec, tecka ![]()
ony obcas ty mzdove ucetni jsou prehnane aktivni na nespravnych mistech, bohuzel ![]()
@Zuziky zítra se tam chystám, jen prostě chci abych mohla uplatňovat slevu na sveho syna kterého mám v péči jako jsem brala do ted, zmenila jsem zaměstnání a takové problémy s účetní jsem ještě nezažila. S ex se domluvit, jestli tu slevu na dani budeme měnit po půl roce nebo po roce, ale to s tím synem už mě přivádí k šílenství.
@Jitulinka89 drzim pesti, at se s ni domluvis
…ono to je obcas jak hucet do studny ![]()
@Jitulinka89 jeste bych s sebouu vzala kopii rozsudku, ze mas syna v peci ( pokud jsi nedodala), at ma jeji dusicka klid, ze mate splneny vsechny zakonne nalezitosti
![]()
@Zuziky ten rozsudek už jsem davala, kdyz jsem tam nešla zapoctak ![]()
@Jitulinka89 píše:
@Zuziky ten rozsudek už jsem davala, kdyz jsem tam nešla zapoctak
no nazdar
![]()
@Zuziky Jsem teda zvědavá co mi zítra řekne, reknu ji to co si mi napsala