Sleva na manželku a vrácení daně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8518
10.4.19 14:29

Vrácení daní je samozřejmě příjem. ALe při posouzení, zda si může manžel uplatnit slevu na manželku, je příjmem který se do limitu nezapočítává. Protože se započítávají hrubé příjmy. Např., při žádosti o porodné je příjmem, který se do limitu započítává, protože tam se posuzují příjmy v čistém. Je potřeba postupovat podle konkrétního zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
10.4.19 15:06

@Miasofi V pohodě, já jen, že to je taková místní klasika :mrgreen:
@MartinaIrena Děkuji za odpověď. Chtěla jsem položit rychlý dotaz, možná jsem omylem zvolila špatnou kategorii, zas tolik se tady nevyznám.
@awesomeone RP se nepočítá, ale mateřská ano

Jinak jsem teď mluvila s naší účetní (předtím jsem se jí nemohla dovolat) a ta tvrdí, že se to tam 100% počítá, takže si budu moct letos vydělat o to méně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
10.4.19 15:08

@Hanula1212 Děkuji za odpověď a jste si tím jistá? Mě právě teď řekla účetní z firmy něco jiného, ale je možné, že se také plete… pro mě by to bylo super, kdyby se to tam nepočítalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101919
10.4.19 15:19

@BlaZenkaB Já bych @Hanula1212 věřila, je z oboru ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
10.4.19 15:27

@BlaZenkaB jsem si tím na 100% jistá. Zkuste na to jít logicky: do příjmů pro odpočet se počítá hrubá mzda, tzn. mám mzdu 10000,– z ní daň 1500,– dostanu 8500,– Do příjmů pro slevu na manželku ale započítám 10000,– Pak mi těch 1500,– stát vrátí. A já je započítám do příjmu? Vždyť už tam jednou byly v té hrubé mzdě?!
@j.a.n.i1 děkuju :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
10.4.19 15:30

@.Hanula1212 já teď volala ik nám na finančák a tam mi taky řekla že se to počítá. Jsem z toho jelen :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
10.4.19 15:32

@Hanula1212 mě to taky přijde logické jak píšete vy. Ale mám strach že pak kvůli 12000 přijdu o 25000

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
10.4.19 15:44
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
10.4.19 15:47

Rozhodnutí bude na vás. Nebo si najděte daňového poradce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
10.4.19 16:00

@Hanula1212 Děkuji tady je to celkem jasně napsané. V tom zákoně to nemůžu najít. Věděla byste přímo, prosím, který je to paragraf? Děláme s manželem ve stejné firmě, a účetní, která to bude zpracovávat, mi tvrdí, že se to tam počítá. Poslala bych ji odkaz ale přímo paragraf by působil lépe než článek na netu.
Děkuji moc!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5258
10.4.19 18:48
@BlaZenkaB píše:
@Hanula1212 Děkuji tady je to celkem jasně napsané. V tom zákoně to nemůžu najít. Věděla byste přímo, prosím, který je to paragraf? Děláme s manželem ve stejné firmě, a účetní, která to bude zpracovávat, mi tvrdí, že se to tam počítá. Poslala bych ji odkaz ale přímo paragraf by působil lépe než článek na netu.
Děkuji moc!!
§ 35 ba, jenže přímo výslovně, že vrácená daň se nezapočítává tam nenajdeš, ono to jaksi plyne z logiky věci, kdy je jasné, že jestliže hrubý příjem obsahuje i daň, a tu daň pak dostaneš zpět, započítala by se dvakrát. Nejlíp to prostě vysvětlila @Hanula1212, líp to nejde, to by ta účetní měla pochopit.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
10.4.19 22:01

@Anka1313 @Hanula1212 Děkuji moc za rady, zítra to nějak zformuluju a pošlu té naší účetní :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
11.4.19 05:50

@BlaZenkaB přesně jak píše @Anka1313 ono to přímo v tom zákoně není vyjmenováno. Možná bych se na to letos vyprdla, stejně to budeš potřebovat až příští rok. Já ani nechápu, proč to účetní řeší. Manžel tě uvede jako vyživovanou manželku a ona by neměla pátrat, jestli je to pravda nebo není. Ona není správcem daně. Zaměstnanec si nese zodpovědnost sám, co může mzdovka požadovat, je v zákoně uvedeno. A tohle tam není.
Ještě mě napadlo: pokud bys třeba v roce 2018 zaplatila zálohu na dovolenou, v roce 2019 si to rozmyslela a cestovka ti zaplacenou zálohu vrátila - budeš tu vrácenou zálohu počítat do příjmu? Nebudeš. A toto je stejná situace. Ona ta vratka vlastně není tvůj příjem, ale vrácený výdaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2896
11.4.19 07:12

@Hanula1212 Pro mě je to letos důležité, potřebuju vědět, kolik si můžu letos vydělat. A řešit to bude ona, protože je z naší společné firmy a bude dělat přiznání manželovi. Kamarádku už takhle o tu slevu na dani připravila (je to velká firma a taky tam dělá i s manželem)

Mám smlouvu na 300 hodin což mi vychází tak že buď udělám nějakých 220 hodin a dostanu 68 000 + dostanu daň a nebo oddělám celých 300 hodin a budu na tom plusminus stejně takže bych dělala dva týdny zadarmo. A na to je mi můj čas dost vzácný, mám doma mimino a ještě studuju :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101919
11.4.19 07:25

@BlaZenkaB A to je takovy problem se vybodnout na ucetni a podat si danove přiznání? To je otazka tak hodiny prace, pokud to clovek tvori poprvé a pak cca dalsi hodina odvozu na financak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák