Slova, která nesnášíte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
116265
14.11.17 14:13
@Verenicka píše:
@Reflex Já vás chápu a věřím, že máte pravdu. Ale v debatě o slovech (spojeních), které nesnáším, jsem zmínila kvůli toho, protože to prostě nesnáším a zní mi to blbě. Já prostě nikdy neřeknu Nepůjdu tam kvůli toho kluka. Stejně jako nikdy neřeknu třeba Stojím vedle tebou. Každopádně chápu, už jsem toho o vůli napsala dost, pardon. Takže jiné blee slovo je pro mě lajznout. To si nelajznu. To je jako že si něčeho nechci líznout :mrgreen:

kvůli toho taky nesnáším stejně jako „půjdeme tady“ myšleno půjdeme sem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
14.11.17 14:43
@Verenicka píše:
@Reflex Já vás chápu a věřím, že máte pravdu. Ale v debatě o slovech (spojeních), které nesnáším, jsem zmínila kvůli toho, protože to prostě nesnáším a zní mi to blbě. Já prostě nikdy neřeknu Nepůjdu tam kvůli toho kluka. Stejně jako nikdy neřeknu třeba Stojím vedle tebou. Každopádně chápu, už jsem toho o vůli napsala dost, pardon. Takže jiné blee slovo je pro mě lajznout. To si nelajznu. To je jako že si něčeho nechci líznout :mrgreen:

Já ti to neberu, že to nemáš ráda. Jen říkám, jak to asi vzniklo. Ani ti neberu, že tě to nezajímá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148997
14.11.17 14:52
@Verenicka píše:

Kvůli táty, kvůli přítele…obojí jsem tu četla a obojí mi rve oční bulvy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148997
14.11.17 14:54
@Reflex píše:
Já ti to neberu, že to nemáš ráda. Jen říkám, jak to asi vzniklo. Ani ti neberu, že tě to nezajímá :mrgreen:

Ale nás to zajímá :pankac: jinak bychom do této diskuze nelezly :jazyk: to bychom si nelajzly @Verenicka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
14.11.17 15:20
@Anna766 píše:
Ale nás to zajímá :pankac: jinak bychom do této diskuze nelezly :jazyk: to bychom si nelajzly @Verenicka :lol:

Mimochodem lajznout z německého leisten, ale je fakt, že to spíš zní jaké blééézat. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116265
14.11.17 15:26

A taky mě leze na nervy spojení „kvituji s povděkem“. Bývalý šéf to používal neustále i v e-mailech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148997
14.11.17 15:30
@Reflex píše:
Mimochodem lajznout z německého leisten, ale je fakt, že to spíš zní jaké blééézat. :mrgreen:

Tady v pohraničí se to užívá, ostatně jako více věcí pojatých z němčiny…ve smyslu* to bych si netroufla, nedovolila*…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
14.11.17 16:52
@Anna766 píše:
Tady v pohraničí se to užívá, ostatně jako více věcí pojatých z němčiny…ve smyslu* to bych si netroufla, nedovolila*…

Já jsem si mylela, že se to říká všude :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148997
14.11.17 16:55
@Reflex píše:
Já jsem si mylela, že se to říká všude :)

Tak jako je to možné, já všude nežiju, žiju tady…tak jsem si nelajzla to tvrdit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
14.11.17 17:21
@Ivanesca píše:
Tak „mušela“ mi rve všechno :mrgreen: Hlavně když to slyším v Slunce, seno.. Vždy přemýšlím, jestli tam tak fakt mluví nebo je to přeřeknutí :think:

U nás je běžná klasika: oprala jsem ručníky, oni vijů (ví), poď se mňů (pojď se mnou), co tam zgůňáš (co tam hledáš), nelašuj po tem (nelez po tom), plézgatá ryba (placatá ryba), netlem sa (nesměj se) :kytka: :D

Příspěvek upraven 14.11.17 v 13:03

Slunce, seno je originál :mrgreen: a mušíš se běžně používá v západních Čechách

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148997
14.11.17 17:31
@divine woman píše:
Slunce, seno je originál :mrgreen: a mušíš se běžně používá v západních Čechách

Nepoužívá, jsem západočeška celý život a nikdo tady takhle nemluví. Říká se to v jižních Čechách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
14.11.17 17:45
@Anna766 píše:
Nepoužívá, jsem západočeška celý život a nikdo tady takhle nemluví. Říká se to v jižních Čechách.

Já to znám z okolí Klatov a samozřejmě Jč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25128
14.11.17 17:50

@Anna766 Ja myslim, ze to bude tim, ze Troska ma koreny v jiznich Cechach, i ty Hostice jsou tam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
14.11.17 17:52

@MartinaIrena Jsou, já tam byla. Je to malinkatá vesnička, náves jako dlaň. A je možné se podívat i do JZD, za poplatek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
14.11.17 20:22
@Ivanesca píše:
Zatím jsem nikdy neslyšela :think: U nás to „klůže“ :D Venku už brzo budů klůzat silnice :mrgreen:

cérko, dyž už to píšeš, toš to piš s čárkú, a ne z krúžkem Šak klúzať tu budú už zytra ráno

(Valašština se píše s čárkovaným U, protože je to vlastně fonetický zápis.. :D )

@mall1976 píše:
A jak někdo psal zgůňáš, tak u nás se používá zgrýňáš - když tě honí mlsná nebo něco hledáš a hrabeš ve všech skříňkách. Naopak nechápu „příjdu dýl“, prostě příjdu později. Jsem z Valašska. :D

Vy říkáte zgrýňáš? u nás sa to říká bez toho R - „zgýňám“ = honí mě mlsná a tak hledám ve špajzce.

a k tomu „přijdu dýl“ — pár stránek zpátky jsem tu psala, proč to my Valaši tak nesnášíme (já mám tchýni učitelku češtiny z Čech, která to neustále říká a mě to rve uši)
„PŘIJDU DÝL“ je pro Moraváka 2× příšernost, protože:
1. má tam být „později“, protože „déle“ znamená něco jiného: Cesta nám trvala déle a proto přijdeme později
2. čecháčkovské (pardon: myšlena obecná čeština) posouvání hlásek, místo É se dává Í/Ý a Moraváci to nesnáší :-) :-) např. mléko - mlíko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí