Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Vedle už jmenovaných nesnášim slovní spojení „být s něčím v pohodě“. A vůbec tyhle „nečeské“ vazby.
V jedné diskusi teď někdo použil „obočko“, to mi přijde ze stejného ranku jako „kondiš“ a obojí je hrůza
Jo, a pak výraz „prsíčko“ ve smyslu ženské ňadro, používáno v tomto tvaru kojící matkou směrem k dítěti (ty máš asi hlad, dáme prsíčko). Z toho se mi kroutily palce u nohou ![]()
Co se týče tolik diskutovaného pražského přízvuku - znáte večerníček Krysáci? Laboratorní potkan Eda z Prahééé? Dokonalý
(a je to tak, vybavilo se mi hned několik lidí - povětšinou dam ve věku mých rodičů, takových… no, prostě typ ukecaná sousedka, co ráda drbe, žádná tichá intovertka
) Takže přesně vím, o čem tu už nevím kdo psal - ty otevřené vokály.
@inkakřivák píše:
Slovo rozhodnožka má u nás význam jiný - jakože dá každýmu chlapovi. Je prostě veselá v rozkroku.
@Anna766 píše:
Tady ani nejde o to jestli se miluje ráda nebo ne.Ale jsme tu všechny matky, partnerky, žijeme nějakým způsobem, i sexuálně…tak proč psát jiné tak hnusně? Však jsme si žádná ty děti nenakreslily.
Ale vždyť já vám oběma dávám za pravdu a význam znám, já to ani jinak nemyslela
Je to hrozné označení i slovo! Nevím, proč by někdo někoho měl nazývat hnusně, když ho nezná. ![]()
@Knihomyš Archaické! To je to slovo, které jsem hledala! Ano, taky si to myslím, že se to spíš používalo dřív. Dnešní dvacátník to asi nenapíše.
@krtek93 Přesně, to jsem taky chtěla napsat!
Jseš s tím v pohodě? To by mě kleplo… ![]()
Moje babicka velmi casto rika misto “co?” “Ceho?”, takovy zvlastni, ne ze bych to uplne nesnasela..ona rika spoustu zvlastnich veci a to je od Prahy..
Ja mam taky blbej zvyk - misto “o cem?” rikam obcas “o com?” a pritele to strasne vytaci
To mi připomnělo - moje babička říkala místo toho neurčitého „uvidíme“ ve smyslu možná ano, možná ne - „budeme vidět“. To mi vždycky rvalo uši
na druhou stranu, když to náhodou někde slyším, vždycky si na ní vzpomenu.
Druhá babička je původem Slovenka, a i když přízvuk nemá, co já pamatuju, tak občas nějaký výraz jí „prozradí“ - rajčatům říká třeba občas „rajčiny“.
Mně tyhle věci jako čeho??, o čom, dívadlo… přijdou pěkný, je to prostě mluva obyčejných lidí generace našich babiček. Až to vymizí, zbydou jen paksvily a novotvary.
@Reflex píše:
Mně tyhle věci jako čeho??, o čom, dívadlo… přijdou pěkný, je to prostě mluva obyčejných lidí generace našich babiček. Až to vymizí, zbydou jen paksvily a novotvary.
Jej teď jsi mi opět připoměla mého tatíka ![]()
Jdete do dívadla…hraje na kytáru…v báru…
nádhera
@Anna766 píše:
Jej teď jsi mi opět připoměla mého tatíka
Jdete do dívadla…hraje na kytáru…v báru…nádhera
Tu kytáru jsem koupil kvůli tobě..
Do nebeskýho báru, já sucho v krku mám..
@krtek93 píše: …Co se týče tolik diskutovaného pražského přízvuku - znáte večerníček Krysáci? Laboratorní potkan Eda z Prahééé? Dokonalý(a je to tak, vybavilo se mi hned několik lidí - povětšinou dam ve věku mých rodičů, takových… no, prostě typ ukecaná sousedka, co ráda drbe, žádná tichá intovertka
) Takže přesně vím, o čem tu už nevím kdo psal - ty otevřené vokály.
Ten večerníček je pro nás tady fakt dokonalý! ![]()
Jsme na Valašsku (poblíž Vizovic, jen teda ne na smetišti
) a ten Eda je „přesnéééj“
Děcka to moc nevnímají v televizi, ale když si to vybrali v knihovně a já jim to četla normálně, jen toho Edu jsem mluvila pražsky, tak se úplně děsili, jakože „maminko co je ti?“ (v Praze jsem pracovala a v zájmu splynutí s davem jsem se naučila mluvit tamním „nářečím“, když tam jedu, přepínám)
@latulipe píše:
@Anna766
Babicka jeste rika klucí, počta, forbál apod.
Babička taky říkala počta
forbal a svajba zase taťka.
Mám další pojem, který nesnáším: Značka ideál! Včera jsem to od jedné paní slyšela říct 2× za minutu na dvě různé věci a kroutila jsem se u toho jako had
Proběhlo to asi takto: Paní si prej dá čajíček…když není čajíček, tak kafíčko bude značka ideál…a kdyby mohla přijít v úterý v poledne, tak by to taky byla značka ideál… ![]()
@Verenicka píše:
Mám další pojem, který nesnáším: Značka ideál! Včera jsem to od jedné paní slyšela říct 2× za minutu na dvě různé věci a kroutila jsem se u toho jako hadProběhlo to asi takto: Paní si prej dá čajíček…když není čajíček, tak kafíčko bude značka ideál…a kdyby mohla přijít v úterý v poledne, tak by to taky byla značka ideál…
Mě to řekla doktorka do telefonu, když jsem si volala o výsledky. „výsledky máte značka ideál“
málem jsem vyprskla smíchy. A taky to poslední dobou slyším všude, brrr.