Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znám to, pak se cítím jak neschopná matka a mrzí mě, že se o kluka starám dělám první poslední a máma ani tchýně to neocení a točí mě, že se snažím pro syna to nejlepší a pak příjde někdo, kdo to myslí dobře a dělá to jinak, než považuju za správně
Vsude je to stejne
tohle to mi prijde jeste takove nerozumne roztomile…horsi je, kdyz se to tyka tebe a ne malicke ![]()
Lulu, neni to příjemné, my vždy rekneme, co nám vadi, kdyz to nejde, omezime návštěvy. Zajimave je, že i Tvé mimi se necítí na návštěvě dobře. Pro dítě jsou nejdůležitější jeho rodiče. Prarodiče uz svou roli vychovatelé splnili, nyni jsou v roli pozorovatelů, ale jim se do toho nechce, protože v mladi si nemeli roli vychovatelu z mnoha důvodů užít. Je to velmi nebezpečné chování, podryvani autority rodicu slovem, dítě pak nema jistotu, jak to vlastne je. Navíc v budoucnu mu může být líto, že jejich maminku babička svým zpusobem sekyrovala. Buďte s manželem za jedno a snad se časem dostaví rovnováha. Naše babičky jsou obe super zeny, všechno ví nejlíp a my jsme tu od toho srazit podpatky… To si svým zpusobem takto přeji, kdyz něco podobného vypouštějí z pusy. Můžeme je chápat, jen do te doby, kdy to narušuje pozice.
Úplně bez reakce to není, vždycky zareaguju aspoň :„ale mami, co to mluvíš?“.. to je ale k ničemu, v tu chvíli neposlouchá, malá např. pláče, prostě se to ztratí ve větru.. Pokud se to bude opakovat, prostě si s nimi sednu a promluvím. Nekompromisně. Nemyslím si, že se urazí.. uvidíme, kdyžtak dám vědět:)
Taky bych se nad to POHODOVĚ povznesla
Teda pokud spolu nebydlíte! Však oni (mrňata) vědí, čí slovo platí.
Já jsem teda na mámu vylítla jenom jednou, a to když jsem patlala masozeleninu a šla jsem mlaskat ňam ňam brokolice a máma: fuuuuuj, chudinko, takový hnusy musíš jíst. Tak jsem vylítla, že ji VARUJU tohle pronést, až tomu prcek bude rozumět ![]()
A vzkazy přes dítě mi zezačátku posílal manžel: řekni mamince, ať tě přebalí
Tak toto potírám v zárodku ![]()
Jinak zatím rozmazlování u prarodičů nejde za hranice, takže pouštím
ale oni si moc nedovolí, protože se mě bojí (nevím proč
)
Holky, hlavně si nemyslete, že tady na ně házím špínu.. babičky jsou to jinak suprové:) Tak nějak jsem ale měla chuť sem vyblít své myšlenkové pochody a hlavně jsem chtěla vědět, jak na to reagujete vy..
U prvního dítěte jsou tyhle emoce normální..u druhého už to tolik neřešíš a když máš čtyři, tak jsi občas ráda, že si drahoušky někdo vezme a když na ně mluví mongolsky ještě mu za to uvaříš kafíčko a líbáš ruce jak je pěkně zabavil.. ![]()
@peggy.sl píše:
U prvního dítěte jsou tyhle emoce normální..u druhého už to tolik neřešíš a když máš čtyři, tak jsi občas ráda, že si drahoušky někdo vezme a když na ně mluví mongolsky ještě mu za to uvaříš kafíčko a líbáš ruce jak je pěkně zabavil..
@peggy.sl píše:
U prvního dítěte jsou tyhle emoce normální..u druhého už to tolik neřešíš a když máš čtyři, tak jsi občas ráda, že si drahoušky někdo vezme a když na ně mluví mongolsky ještě mu za to uvaříš kafíčko a líbáš ruce jak je pěkně zabavil..
Ty jsi číslo
.
@Lulu Jung neznám to co popisuješ. Rozhovor, ale asi bude nejlepší řešení.
Strašný… já to chápu, i když mám malou ještě v břichu… Asi bych byla (a doufám, že budu) rázná a řeknu, že se mi to nelíbí… Našim bych to určitě řekla, ale tchánovci, to bude asi horší, to má člověk trochu odstup.
Rozhodně si nemyslím, že je to problém hormonů a nebo že by ses nad to měla jako pohodová povznést… co je moc, to je moc ![]()
Znám, znám, moje babi taky na honzíka šišlala až z toho bolely uši…naštěstí máma je v tomhle hodně rozumná, neuznává šišlání, tahání dětí za ruce „na chození“, chodítka, tláskání dětí čokoládama a pod., takže je super, že když sme to babičce řekly obě dvě, já i máma, tak jak sme byly v přesile, tak „srazila paty“ a dala pokoj ![]()
S tchýní je to trošku složitější, ale zatím taky v pohodě, koní nápady má sice pravidelně, ale naštěstí je se mnou probere, než je aplikuje na honzíkovi (i když…když hlídá sama, co oči nevidí, srdce nebolí
bůhví, co s ním provádí)…naposledy se mi zeptala, jestli může dát honzíkovi (v té době asi 7 měsíců) brumíka s čokoládovou náplní
![]()
ale rozmazlovat ho určitě časem budou a myslím, že je to normální a v pořádku, pokud tím dítěti vysloveně neubližují, tak babičky prostě jsou na rozmazlování a i proto sme je jako děti milovaly, no ne???
Přesn vím o čem mluvíš, dělá mi to tchýně. Ale v tomto případě jako beran rozhodně nejsem pohodová a nejradši bych po ní skočila…
![]()
Moje tchýně to dělá taky. Dokonce mi před porodem vyloženě řekla, že se těší, jak bude na naše dítě šišlat. Když jsem ji řekla, že si to nepřejem, tak mi řekla: „však neboj, po porodu šišlat začneš!“
Nezačla jsem bohužel šišlat a bylo mi řečeno, že jsem marná, protože jsem jí řekla, že u mě to prostě není normální. ![]()
S prarodičema toho ještě zažijem (myslim i ze strany mojí mamky), důležité je se obrnit. Možná to nemyslí špatně, ale chtěla bych vidět třeba tchýni, když za ní chodila její tchýně, jak reagovala. ![]()