Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat, zda tu má někdo stejnou zkušenost. Byli jsme s manželem u T mobilu. Smlouvy by nám měly končit za měsíc. Manžel si pořídil chytrý telefon a potřeboval data. Dřív na net nechodil. Hledal tedy nový tarif a dostal nabídku od konkurence. Chtěl tedy vypovědět smlouvu u T mobile. Tam nám zavolali na nějakou centrálu a paní nám nabídla ještě více dat za lepší cenu. Dohodli jsme po telefonu konkrétní podmínky i cenu. S tím že paní tvrdila, že smlouvu si můžeme přijít vyzvednout na prodejnu za 2 dny po dohodě. Přišla jsem tam. Smlouvy mi vytiskli, ale byly tam jen dohodnuté podmínky, žádná cena. To mě dost překvapilo. Snažili se mi tvrdit, že tak to dělají. Že je vše v pořádku. Ale mě se to nelíbí. Myslím, že mám nárok na smlouvu s konkrétními částkami jak jsme je dohodli. Je tu někdo, kdo tomu rozumí? Nebo někdo, kdo má stejnou zkušenost? Aby mi alespoň potvrdil, že co bylo po telefonu dohodnuto opravdu fungovalo?
Právě překvapilo mě to. Proto chci co nejdřív zjistit zkušenosti ostatních. Pokud to bude působit hodně nestandartně, mám možnost do 10ti dnů odstoupit od smlouvy.
@IvanaOl já už mám podruhé prodlužovanou smlouvu přes věrnostní oddělení, cena ve smlouvě uvedena nebyla, ale celé dva roky účtovali dohodnutou cenu, teď už druhý měsíc účtují nedávno dohodnutou cenu.
@nesssinka Děkuju. Takže by jsi se neobávala? A měla jsi dohodnutou jinou cenu, než jsou běžně nabízené tarify?
Mě by zajímalo, jak se dostanete k té lepší ceně. Jsem taky u t- mobile, loni jsem prodlužovala smlouvu, respektive jsem chtěla skončit a operátor mi akorát řekl, že provolám 400minut do t mobile a těžko seženu lepší nabídku..nakonec jsem u nich zůstala, máme stejného operátora celá rodina, ale žádnou lepší nabídku mi nedali. kamarádka má stejnou cenu jako já, ale má tam volné minuty a hromadu dat navíc. Tak já nevím, jsem u nich 10let a žádné výhody:(
@joli31 já letos dostala cenu - službu, která už neexistuje a nedostala bych se na ni. Byla pro podnikatele. U TM jsem pár let. Ke konci smlouvy mi posílali odkazy na prodloužení smlouvy, ignorovala jsem to. Pak si zavolala na jejich linku, zeptala se, jestli pro mě mají lepší tarif. Něco mi nabídli, bylo to horší než mám, navíc služby, co mi ani na telefonu nejde nainstalovat. Zeptala jsem se, jak vypovím smlouvu, výpověď napsala a během pár dní jsem se dostala s neomezeným voláním a sms + daty na cenu, kterou mi nikdo nebyl schopen nabídnout. Ani jsem o takové částce nepřemýšlela. Paní mě mile potěšila.
@joli31 Nesmis jen rikat, ze zvazujes, musis konat. Jasne rict, tam mi nabizeji to a to (klidne i smyslene), i tu vypoved podat. Ona se da stahnout, pokud nabidnou neco slusneho.
My jsme taky byli cca před 6 měsíci na T-mobilu prodlužovat smlouvu. Chtěli jsme lepší podmínky, jinak že půjdeme jinam, volali na centrálu do Prahy a po telefonu nám dali za 350 neomezený tarif i s daty!!!. Hned jsme tam podepsali smlouvu, na které to také nebylo, ale dodržují to. Zatím vše v pořádku. I minule před těmi dvěma a půl lety jsme si vyhádali slevu a také to nebylo zaneseno ve smlouvě, ale vždy to dodrželi, takže si myslím, že u T-mobil by to mělo být v pořádku, že v tomto jsou solidní a do smlouvy to prostě nepíšou. Podle mě proto, aby jsi nemohla smlouvu půjčit někomu, kdo by tam s ní šel a ty stejné podmínky chtěl automaticky taky, když to jsou neveřejné nabídky
@IvanaOl píše:
Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat, zda tu má někdo stejnou zkušenost. Byli jsme s manželem u T mobilu. Smlouvy by nám měly končit za měsíc. Manžel si pořídil chytrý telefon a potřeboval data. Dřív na net nechodil. Hledal tedy nový tarif a dostal nabídku od konkurence. Chtěl tedy vypovědět smlouvu u T mobile. Tam nám zavolali na nějakou centrálu a paní nám nabídla ještě více dat za lepší cenu. Dohodli jsme po telefonu konkrétní podmínky i cenu. S tím že paní tvrdila, že smlouvu si můžeme přijít vyzvednout na prodejnu za 2 dny po dohodě. Přišla jsem tam. Smlouvy mi vytiskli, ale byly tam jen dohodnuté podmínky, žádná cena. To mě dost překvapilo. Snažili se mi tvrdit, že tak to dělají. Že je vše v pořádku. Ale mě se to nelíbí. Myslím, že mám nárok na smlouvu s konkrétními částkami jak jsme je dohodli. Je tu někdo, kdo tomu rozumí? Nebo někdo, kdo má stejnou zkušenost? Aby mi alespoň potvrdil, že co bylo po telefonu dohodnuto opravdu fungovalo?
To, co bylo dohodnuto po telefonu, by mělo platit. Kdo má důkaz o tom, co bylo dohodnuto po telefonu, ten to může vymáhat. Výjimkou jsou jen smlouvy, u nichž zákon stanovuje obligátně písemnou formu.
Ale nerozumím otázce: Vy asi záznam hovoru nemáte a ptáte se, zda máte podepsat smlouvu, ve které není uvedena cena (i když jste ji ve vámi nenahraném hovoru dohodli), takže druhá strana si může dosadit cenu jakoukoliv, resp. cenu podle aktuálního ceníku, který může kdykoliv změnit?
Do takových smluv se částky standartně nedávají… Ale smlouva odkazuje na aktuální ceník… Pokud mas strach tak si ho k smlouvě vyzadej… Ale rovnou říkám ze úplně nejochotnější na pobočce asi nebudou… Kolikrát ani neví kde ho hledat ![]()
Bud v klidu. Standardne se castky do smlouvy nepisou. Navic neco sis dohodla po telefonu, hovory jsou nahravane. V pripade problemu se da vse dohledat.
@prekvapenana2 píše:
Do takových smluv se částky standartně nedávají… Ale smlouva odkazuje na aktuální ceník… Pokud mas strach tak si ho k smlouvě vyzadej… Ale rovnou říkám ze úplně nejochotnější na pobočce asi nebudou… Kolikrát ani neví kde ho hledat
No… pochopil jsem to právě tak, že on si telefonicky dohodl individuální cenu, která je nižší, než ceníková.
Ceny se do smlouvy nepisou. To je standart. Hovory se nahravaji, takze dohledat se da v pripade nejakeho problemu.
Pokud jsi z toho nervozni, normalne si vyzadej e-mail, ve kterem ti potvrdi cenu a nalezitosti tarifu.. a je to.
@Kikin16 píše:
Ceny se do smlouvy nepisou. To je standart. Hovory se nahravaji, takze dohledat se da v pripade nejakeho problemu.
To je fajn, že se hovory nahrávají. Strana, která hovory nahrává, je na koni, má důkaz pro případ, že se druhá strana šprajcuje. Strana, která hovor nenahrává, má pro případ problémů smůlu.
@Kikin16 píše:
Pokud jsi z toho nervozni, normalne si vyzadej e-mail, ve kterem ti potvrdi cenu a nalezitosti tarifu.. a je to.
Zakladatelka to sice nenapsala, ale pochopil jsem to tak, že telefonicky dohodli individuální cenu, která není součástí tarifu.
Pokud dohodli cenu, která je součástí tarifu, tak až do zdražení tarifu nebo jiné změny obchodních podmínek by neměl být problém.
@IvanaOl jj dohodnutou nižší cenu. A tím, že se prodloužení smlouvy uzavíralo přes telefon, tak ten hovor byl nahráván.
@joli31 já ani výpověď nedala, před 2 lety mi na zákaznické lince sice nabízeli nějakou slevu na tarif, ale věděla jsem, že jsou schopni nabídnout ještě nižší cenu, takže když jsem řekla, že budu zvažovat odchod, předali mě na věrnostní.
Letos se mi taky sice pokoušelo zákaznické oddělení něco nabídnout, ale cena dražší než jsem platila, trvala jsem si na tom, že chci aby mě předali na věrnostní oddělení, takže nakonec mě tam přepojili.
Ale četla jsem, že někdo podal i výpověď a žádnou lepší nabídku nedostal ![]()